Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: WiZ

Edullinen älyvalaistusjärjestelmä

Philips Huen suurin kilpailija on saman valmistajan edullisempi WiZ.

Julkaistu 11.08.2022 - 10:37
WiZ
John Hvidlykke

Kun harkitsee älyvalojen hankkimista luotettavalta valmistajalta ilman suuria kuluja, on WiZ hyvä vaihtoehto. WiZ kuuluu Signifyn tuotemerkkeihin, ja Signify vastaa myös ehkäpä maailman tunnetuimpien älyvalojen valmistuksesta eli Philips Huesta. Tietotaitoa yrityksellä siis riittää, mutta WiZ kilpailee hinnoittelullaan halpismerkkien kanssa.

Toisin kuin Philips Hue, joka vaatii Bridgen toimimaan linkkinä verkon ja valojen välillä, kytketään WiZ-valot suoraan Wi-Fiin. Muiden Wi-Fi-pohjaisten valojen tapaan yhdistäminen tapahtuu etsimällä valot sovelluksesta.

Haku ja käyttöönotto sujuvat helposti kaikkien valojen ja lisäosien suhteen. Laitteesta riippuen se joko kytketään kiinni tai sytytetään ja sammutetaan pari kertaa sovelluksen ohjeiden mukaan. Homma hoitui joka kokeilukerralla vaikeuksitta, mitä ei voi sanoa useimmista edullisista älykotilaitteista!

Mainos

Dynaamisia efektejä

Philips Hue -järjestelmä tarjoaa kattavat mahdollisuudet luoda erilaisia valaistusolosuhteita yhdistämällä kodin eri Hue-valoja, mutta WiZ on yksinkertaisempi ja mahdollistaa vain erilaisia valoasetuksia (light modes) kullekin valolle erikseen. Sovelluksen alasvetovalikosta valitaan haluttu asetus, joita voi myös kustomoida. Esimerkiksi Warm White -astus antaa kullanhohtoista, kynttilämäistä valoa. Jos WiZ-valo on värillinen, voi myös valita jonkin tunnelmaväriasetuksista, joita voi niin ikään säätää. Lisäksi sovelluksesta voi valita erilaisia dynaamisia efektejä, joissa valonvoimakkuus ja värit vaihtelevat jonkin teemaan mukaan. esimerkiksi auringonlaskua tai takkatulen loimua jäljittelevään tyyliin.

Lue myös: Kahvikonevertailu 2022 – Älykästä kahvia

WiZ-yksiköt voi järjestellä tilojen mukaan, jolloin niitä voi ohjata vaikkapa kaukosäätimellä. Valoille voi myös luoda ajastettuja ohjelmia tai laittaa ne toimimaan päivänkulun mukaan niin, että aamulla herätään hiljalleen voimistuvaan valoon, päivällä valo on kirkkaimmillaan työskentelyä varten ja ennen nukkumaanmenoa valaistus himmenee ja lämpenee.

WiZ E27 Combo Pack

WiZ E27 Combo Pack. Kuva: WiZ2 kappaleen E27-lamppupakkaus. Älyvalaistuksen kulmakivi on vanha kunnon E27-kantainen ”hehkulamppu”. Kahden 8 watin väripolttimon pakkaus maksaa saman verran kuin yksi valkoinen Philips Hue -polttimo. Toki marketista saa samaan hintaan viisi tai kuusikin tavallista , ei-älykästä ledvaloa.

Setti on saatavana kahden polttimon pakkauksena ja lisäksi versiona, jossa pakkaukseen kuuluu myös kaukosäädin, jolla valot saa päälle ja pois sekä säädettyä niiden kirkkautta ja vaihdettua neljän valmisasetuksen välillä.

WiZ E27 2-pack 806 luumenia 25 €, kaukosäätimen kanssa 40 €.

WiZ ST64 Edison
WiZ ST64 Edison. Kuva: WiZ

E27-filamenttilamppu. WiZ-valikoimaan kuuluu myös retrohenkiiä valoja, joista tutuistuimme Edison-lamppu ST64:ään ja pallolamppu G95:een. Molemmat ovat savulasia ja kirkaudeltaan 640 luumenia, joka vastaa 40-wattista hehkulamppua. Spiraalimaiset, vanhan ajan hehkulankaa muistuttavat ledvalot näyttävät autenttisemmilta kuin Philips Hue -malliston vastaavissa retrolampuissa. Ja hintaa on puolet vähemmän. Huen tapaan säädettävissä on lähes koko valkoisen kirjo (2 000–5 000 K).

ST64-Edison-lamppu (640 luumenia): 16 €

G95-pallolamppu (640 luumenia): 16 €

 

WiZ G95 Globe
WiZ G95 Globe. Kuva: WiZ)

 

Hero on mattavalkoisesta muovista tehty pöytävalaisin. Sylinterimäinen muoto on miellyttävä, joskaan ei varsinaisesti tihku luksusta. Enimmäiskirkkaus on 620 luumenia (vastaa vanhan ajan 40-wattista hehkulamppua) ja tarjolla on koko värikirjo sekä valkoisen sävyt 2200 kelvinistä 6500 kelviniin.

WiZ HERO
WiZ HERO. Kuva: WiZ

Hero-valaisimen saa päälle tai pois koskettamalla sitä kahdesti. Käytännössä sitä pitää tökkiä aika lujaa ennen kuin se reagoi.

Hero toimii älykkäänä yöpöydän valaisimena tai tunnelmavalona olohuoneessa. Akku voisi tosin laajentaa sen käyttömahdollisuuksia.

Hero: 40 €

WiZ Smart Plug 1
WiZ Smart Plug. Kuva: WiZ

Smart Plug on pistorasiaan kytkettävä kauko-ohjattava katkaisija, joka sytyttää ja sammuttaa sihen liitetyt ei-älykkäät valot. Katkaisijassa on energiankulutusmittari, mikä näinä aikoina on kätevä lisä. Koska katkaisija vain katkaisee virrat tai laittaa ne päälle, sen saa helposti liitettyä Google Home -järjestelmäänkin ilman huolta toimintojen hajoamisesta. Se olisi tosin vieläkin älykkäämpi, jos sen saisi myös maadoittamaan pyöreään pistorasiaan.

Smart Plug: 15 €

Yhteenveto: WiZ

Ensin voi vaikuttaa hieman kummalliselta, että Signify kilpailee itseään vastaan myymällä WiZ-lamppuja yli puolet halvemmalla kuin omaa Philips Hue -merkkiään. Mutta se taitaakin olla erinomainen idea. WiZ kuuluu markkinoiden halvimpiin älyvaloihin, ja jos ei kaipaa Huen mahdollistamia säätömahdollisuuksia vaan pitäytyä yksinkertaisissa toiminnoissa, on WiZ täydellinen ratkaisu. Etenkin jos haluaa ohjata kodin valaistusta Google Homella, joka ei muutenkaan tue valojen edistyneempiä ominaisuuksia.

WiZ ST64 Edison Miljoe
WiZ ST64 Edison. Kuva: WiZ

Karakter
WiZ
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Helppo käyttöönotto ja luotettavasti toimivat valot. Valikoima ei ole yhtä laaja kuin Philips Huella, ja samasta valmistajasta huolimatta järjestelmiä ei voi sekoittaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vertailussa fiksut palohälyttimet

Sähkölaskujen säätöä älypistorasioilla

Ylellinen kuivaus- ja höyrykaappi

Virta kulkee mukana

Elämää helpottava luksusjääkaappi

Robotti-imurit pyyhkivät myös lattiat - mutta pesevätkö oikeasti?

Ääni & Kuva
Scroll to Top