Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony Bravia XR X95L (XR-75X95L)

Vähemmän tehoa, parempaa tarkkuutta?

Sonyn parhaasta LCD-televisiomallista on saatu mallivuoden 2023 versio – mutta kuinka paljon parempi uusi X95L on viime vuoden X95K-malliin verrattuna?

Julkaistu 13.06.2023 - 09:00
Sony Bravia XR X95L (XR-75X95L)
Audun Hage

Sonylle on tv-valmistajana etua ”itsenäisyydestään” eli siitä, ettei se ole sidottu tiettyyn paneelinvalmistajaan tai tekniikkaan. Japanilaismerkin valikoimiin kuuluukin LCD-televisioita niin led- kuin MiniLED-taustavalaistuksella, OLED-malleja ja QD-OLED-tekniikalla varustettuja. Ja tietysti monessa hinta- ja kokoluokassa. Ongelma onkin runsaudenpulassa: mikä Sonyn tv kannattaisi valita?

Yhä useampi leffafani valitsee OLED-television, ja olemmekin jo testanneet tämän vuoden A80L-uutuuden. Jos kuitenkin haluaa erityisen kirkkaan tv:n, voi LCD-huippumalli X95L olla oikea valinta. MiniLED-taustavalaistuksella varustettu X95L on Sonyn mallivuoden 2023 paras 4K LCD -malli.

75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_ccw 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_front 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_btyA1 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_back 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_btyB
<
>
Sony Bravia XR X95L. Kuva: Sony

Sony X95L: etenkin penkkiurheilijalle ja pelaajalle

Sonyn X95L-sarja on kokonsa, painonsa ja teknisten ominaisuuksiensa puolesta televisioiden raskassarjalainen. Hinnan puolesta tv asettuu highend-luokkaan, sillä 65-tuumainen maksaa 3 000 euroa, 75-tuumainen 4 000 euroa ja 85-tuumainen 5 000 euroa.

Mainos

Hinnat ovat kuitenkin hivenen alhaisemmat kuin vuoden 2022 X95K-sarjalla. Testiin saimme tällä erää 75-tuumaisen, mutta suorituskyvyn pitäisi olla kutakuinkin samanlaista kaikilla kolmella koolla.

Sony harrastaa LCD-malleillaan aina jokseenkin funktionaalista muotoilua, eikä X95L ole poikkeus. Se on maskuliininen, suoralinjainen ja takaosastaan tutun ruutukuvion peittämä.

Kilpailija Samsung QN95C on huomattavasti litteämpi.

X95L:n jalat ovat varsin näppärät ja fiksut. Jalat voi asentaa leveämmälle tai kapeammalle, ja korkeusvaihtoehtojakin on kaksi, jolloin tv:n alle tasolle mahtuu tarvittaessa soundbar. Television voi toki kiinnittää myös seinälle, mutta kiinnikkeissä on hyvä huomioida, että 75-tuumainen painaa yli 40 kiloa.

Sony Bravia X95L (9) Sony Bravia X95L (1)
<
>
Sony X95L on mahtavan kokoinen tv, mutta rakenne on tukeva. Kuva: Audun Hage

Käyttö ja ominaisuudet

Muiden Sonyn mallien tapaan pyörii X95L Google TV -käyttöliittymällä. Yhä useampi tv-valmistaja luottaa Googlen järjestelmään, joka tuntuu yksinkertaiselta ja tehokkaalta ja tarjoaa kattavan sovellusvalikoiman.

Liitännät ovat vasemmassa reunassa, ja ne noudattavat – ikävä kyllä – edeltäjien linjaa. X95L on siis varustettu neljällä HDMI-sisääntulolla, joista vain kahden kaista riittää 4K/120 Hz-videosignaalille. Tilannetta mutkistaa sekin, että toinen näistä on korvamerkitty  eARC -kanavaksi mahdollista soundbaria ajatellen.

Korkearesoluutioisia videolähteitä ei siis liitettyä televisioon kuin yhden kerrallaan. Sony häviää tässä Samsung QN95C:lle, jonka kaikki neljä sisääntuloa tukevat HDMI 2.1 -standardia.

Onneksi X95L parantaa laatuvaikutelmaansa tyylikkään kaukosäätimen muodossa. Se on harjattua metallia ja saatavilla vain Sonyn kalleimpiin malleihin. Taustavalaistut napit helpottavat käyttöä hämärien elokuvailtojen aikana. Tämän vuoden kaukosäätimeen on lisätty pikavalintanapit YouTubelle ja Crunchyrollille.

Sony Bravia X95L scaled 1
Kaukosäädin on saanut pikavalintanapit YouTubelle ja Crunchyrollille. Kuva: Audun Hage

Perinteiseen tyyliinsä Sony tukee monia audio- ja videoformaatteja. X95L tukee Dolby Visionia, joten suuri osa suoratoistopalvelujen (Netflix, Disney+ jne) ohjelmista toistuu optimaalisesti. Vuoden 2023 malli on saanut myös IMAX Enhanced -tuen, ja äänipuolelta löytyy Dolby Atmos -surround.

Sonyn kaltaiselle pelijättiläiselle on tietysti tärkeää tarjota uusimmat pelitoiminnot. Esimerkiksi Auto HDR Tone Mapping ja Auto Genre Picture Mode takaavat, että PS5-pelit toimivat ihanteellisesti.

Vuoden 2023 televisiomalleihin on tuotu myös uusi pelivalikko, josta löytyvät pelaamisen kannalta oleellisimmat asetukset. Pelivalikosta voi esimerkiksi säätää mustaa tai lisätä kuvaan tähtäinristikot.

Kuvanlaatu

Sony X95L muistuttaa monin tavoin edeltäjäänsä, vuoden 2022 X95K-mallia, mutta parannusten kerrotaan kohdistuneen juuri kuvanlaatuun. Uskolliset lukijat saattavat muistaa, että olimme hyvin mieltyneitä viime vuoden malliin, mutta kontrastissa, mustassa ja valonjakautumisen tarkkuudessa oli parantamisen varaa.

Vähemmän yllättävästi juuri nämä seikat ovat olleet parannettavien puolien listalla. Kontrastia parantamaan X95L on varustettu hienojakoisella MiniLED-taustavalaistuksella, jossa on huomattavasti enemmän paikallisia himmennysalueita. Kokonaisuudesta huolehtivat Cognitive XR -videoprosessori ja XR Backlight Master Drive -kuvankäsittely.

Edeltäjän X96K:n testi on vielä tuoreena mielessämme ja itse tv-mallikin vielä testihuoneessa, joten oli helppo verrata uutta ja vanhaa mallia vieretysten.

Kun katsoo kumpaakin 75-tuumaista vierekkäin, näkee heti, että Sony on onnistunut tekemään selviä parannuksia tämän vuoden malliin. Muutama yllätyskin tulee vastaan.

Ensinnäkin Sony X95L on erinomainen ja kirkas näyttö, jolla sopii katsoa ohjelmia päivänvalossakin. Jopa ulkona auringonpaisteessa! Tässä X95L on selvästi parempi kuin OLED-televisiot, jotka päiväsaikaan näyttävät helposti aika vaisuilta.

Urheiludokumenttien, kuten Drive to Surviven, Full Swingin ja McGregor Foreverin ystäville on vapauttava tunne pystyä katsomaan tv:tä päivälläkin ilman värien haalistumista ja kontrastin heikentymistä.

Jopa talviurheilu, kuten jääkiekko ja alppihiihto, näyttävät tällä ruudulla hyvältä eivätkä latistu harmaiksi.

Penkkiurheilussa etuna on myös Sonyn mainio heijastelua estävä filtteri (X-Anti Reflection), joka vaimentaa tehokkaasti ympäristön heijastelua ruudun pinnasta. Kokonaisuutena X95L onkin erinomainen televisio urheilun katsomiseen.

Sony Bravia X95L 2 scaled 1
MiniLED-taustavalaistuksen ansiosta kuva on eläväinen. Tässä Netflixin ”Full Swing”. Kuva: Audun Hage

Upea kirkkaus, mutta…

Paitsi että koko kuva-alan kirkkaus pysyy hyvänä, on myös pienillä alueilla intensiteetti todella vahvaa, joten HDR-sisällöt näyttävät upeilta. Auringonsäteet, liekit ja räjähdykset näyttävät todella realistisilta. Ted Lasson tapaiset värikylläiset sarjat toistuvat taianomaisesti.

Tästä huolimatta kirkkaus ei yllä hurjimpien televisioiden tasolle. Mittauksessa käykin ilmi, että Sonyn kirkkaus on 10-prosenttisella kuva-alalla noin 1 500 nitiä, kun taas Samsungin MiniLED-malli QN95C yltää 2 000 nitiin.

Ensin epäilimme, että Sonyn kirkkautta olisi kuristettu EU:n energiavaatimusten vuoksi, mutta vaikka laitoimme kaikki eko-asetukset pois päältä, jäi lopputulos silti 1 500 nitiin 10-prosenttisella kuva-alalla, 1 100 nitiin 25-prosenttisella ja 600 nitiin koko ruudulla.

Tulos on hyvä, mutta ei parempi kuin viime vuonna – itse asiassa päinvastoin. Yllätykseksemme mittaukset kertoivat edeltäjän yltävän 1 700 nitiin 10-prosenttisella kuva-alalla.

Tarkkuus näyttää toisaalta parantuneen sitten viime näkymän, ja X95L:n ruudulla valo jakautuu terävämmin.

Tummalla taustalla olevat pienet kirkkaat kohteet, kuten For All Mankind -sarjan tähtitaivas on uudella tv:llä mustaltaan ja kontrastiltaan selvästi parempi. Myös kirkkaat tekstitykset toistuvat selkeinä ilman kirjainten ympärillä erottuvaa halo-ilmiötä. Tämä kielii paikallisen himmennyksen tarkemmasta ja herkemmästä otteesta.

Kontrasti ei silti ole yhtä hyvä kuin Samsung QN95C -mallilla tai OLED-malleilla. Shakkiruutukuviota mitaten Sonyn kontrastisuhteeksi saatiin 3 000:1, kun Samsungin kilpailija yltää huimaan 30 000:1-kontrastisuhteeseen. Eron todella huomaa.

Sony saa kuitenkin kehuja värintoistosta ja terävyydestä. Cinema-asetuksella värit ovat neutraalit ja vivahteikkaat ja referenssiin verrattuna poikkeamat ovat vähäisiä. X95L on varustettu uudella XR Clear Image -toiminnolla, joka parantaa terävyyden ja syvyyden tuntua. Sekä HD- että 4K-sisällöillä varjostukset tuntuvat terävämmiltä. Kuva vaikuttaa kolmiulotteisemmalta.

Sony Bravia X95L (7) Sony Bravia X95L (6) Sony Bravia X95L (8)
<
>
Tv:n saa kalibroitua CalMan AutoCal -ohjelmalla, josta on Bravialle jopa oma sovellus. Se helpottaa ammattilaisen työtä. Kuva: Audun Hage

Äänenlaatu

Ensisilmäyksellä sitä ei tajua, mutta X95L on varustettu hyvällä äänijärjestelmällä. Acoustic Multi-Audio-järjestelmä koostuu pohjassa, yläreunassa ja sivuilla olevista kaiuttimista. Näin äänen pitäisi sijoittua paremmin kuvaan nähden.

Äänenlaatu on selvästi keskivertoa parempi. Puhe erottuu selkeästi ja täyteläisesti. Tv tekee nopean kalibroinnin kaukosäätimen avulla, mikä auttaa saamaan kirkkaampaa ja puhtaampaa sointia. Ääni on erinomainen ja selvästi parempi kuin Sonyn halvemmissa malleissa. Bassoakin on muhkeasti, mikä tuo potkua ääniefekteihin. Äänimaisema on tarpeeksi iso vastatakseen ruudulla näkyviä tapahtumia.

X95L tarjoaa myös ekstraa, jos on hankkinut tai aikeissa hankkia Sonyn soundbarin. S-Center-sisääntuloa käyttämällä tv:n kaiuttimet toimivat keskikanavina Sonyn soundbareille, esimerkiksi HT-A5000:lle.

Yhteenveto: Sony X95L

X95L on tähän mennessä Sonyn tämän vuoden paras 4K LCD -televisio. Huippumalli vakuuttaa erinomaisella kirkkaudellaan ja kontrastillaan, jotka saavat urheilun ja muun tv-viihteen toistumaan upean näköisenä.

Useamman himmennysalueen ja päivitetyn kuvankäsittelyn ansiosta Sony on saanut aikaiseksi paremman kontrastin ja tarkkuuden kuvaa kuin vuoden 2022 malliin verrattuna.

Ero ei kuitenkaan ole niin dramaattinen kuin voisi odottaa, ja on mainittava, että toiset MiniLED-mallit, kuten Samsung QN95C, voivat olla kova haastaja Sonylle – joskin myös hieman kalliimpi. Siitä huolimatta Sony X95L on erinomainen tv, jonka kuvan- ja äänenlaatu tekevät vaikutuksen. Tätä on helppo suositella!

Karakter
Sony Bravia XR X95L (XR-75X95L)
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Sony X95L on kuvanlaadultaan erinomainen tv, jonka kirkkaus, kontrasti, valonjakautuminen ja syvyysvaikutelma ovat loistavat. Helppokäyttöinen Google TV. Sonyn kirkkaus ja kontrasti eivät ole parhaimpien tasolla. Vain kaksi neljästä HDMI-sisääntulosta tukee täyden kaistan ominaisuuksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Samsungin kaikkien aikojen paras tv?

Kumpi on vuoden 2024 paras OLED-tv?

IMAX-teatteri kotiin

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Ääni & Kuva
Scroll to Top