Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Samsung Q700T (QE65Q700T)

Edullista 8K-kuvaa

Himoitsetko 8K-televisiota, mutta pankkitili ei kannusta sellaisen hankkimiseen? Samsung Q700T saattaa olla oiva ratkaisu ongelmaan.

Julkaistu 04.01.2021 - 20:40
Samsung Q700T (QE65Q700T)
Audun Hage

Samsung on jo pitkään puhunut 8K-resoluutiosta (7680 × 4320 pikseliä) televisiomaailman seuraavan isona juttuna. Veitsenterävä huipputarkka kuva on tavallisesti säästetty vain kaikkein kalleimpiin huippumalleihin, mutta nyt hinnat alkavat hiljalleen lähentyä saavutettavampaa tasoa. Ja tässä on tulos: Q700T on Samsungin kaikkien aikojen edullisin 8K-ruutus – samaa luokkaa, jota olemme tottuneet näkemään 4K-malleissa. Tutustuimme tarkemmin 65-tuumaiseen malliin, mutta saatavilla on myös 55-tuumainen versio.

8K-television resoluutio on neljä kertaa korkeampi kuin 4K-televisiolla, joten kuvan tarkkuus ja yksityiskohtaisuus on aivan omaa luokkaansa. Toistaiseksi vain aitoa 8K-sisältöä on vielä kovin vähän tarjolla. Niinpä kysymys kuuluu: tarvitseeko 8K:ta mihinkään, ja onko siinä oikeasti eroa hyvään 4K-ruutuun verrattuna?

Samsung Q700T left Samsung Q700T front Samsung Q700T right
<
>
Samsung Q700T. (Kuva: Samsung)

Samsung Q700T – design

Ulkonäöstä voi heti päätellä, että kyseessä on Samsungin televisio: Q700T on linjakkaasti muotoiltu tv, joka muistuttaa kovasti aiemmin testaamaamme Q800T-mallia. Samaan tapaan Q700T:ssäkin on simppeli keskijalusta, jonka ansiosta tv on helppo sijoittaa tasolle. Myös mahdolliselle soundbarille jää hyvin tilaa.

Mainos

Q700T on melko paksu (noin 4 cm), eikä sen mukana tule Samsungin erinomaista No Gap -seinäkiinnikettä – jos sen siis haluaa seinälle, on hyväksyttävä, että se työntyy jonkin verran ulos. Takapuolen johdot on sentään piilotettu omaan osastoonsa. Näytön pinnassa on heijastamaton suodatin, joka tekee ruudusta mattapintaisen ja huomaamattoman.

Käyttö ja ominaisuudet

Samsungin Tizen-käyttöjärjestelmä on jo valmiiksi suosikkejamme älytelevisioiden käyttöliittymistä, ja vuoden 2020-version grafiikat ovat terävämmät ja valikot fiksumpia kuin ennen. Q700T on helppo asentaa: se tunnistaa HDMI-sisääntuloihin kytketyt laitteet ja mahdollistaa niiden ohjaamisen kaukosäätimellä. Sovellusvalikoima on luokkansa parhaita, ja joukosta löytyy tavallisten Netflixin ja HBO:n lisäksi muun muassa myös Disney+ ja Apple TV.

Samsung Q700T:ssä on Samsungin ”näytönsäästäjänä” toimiva Ambient Mode. Kun ruutu on standby-tilassa, siihen saa kuvia, grafiikkaa, säätiedot ja muuta haluamaansa, vaikka perhekuvia.

Q700T:ssä on HDR-tuki ja toki televisio toistaa myös avointa HDR10+ -formaattia, jota Samsung on ollut mukana kehittämässä. Sen sijaan Dolby Vision (HDR dynaamisella metadatalla) ei toimi.

Hienoin ominaisuus on tietysti mahdollisuus toistaa 8K-videota yhteensopivista lähteistä. Samsungin televisio tosin tukee vain osittain uusinta HDMI 2.1 -standardia ja täyttä 8K-videonsiirtoa (8K/60p). Tähän olisi voinut panostaa enemmän.

Q700T ei myöskään ole Samsungin anteliaimpia pelinäyttöjä: automaattinen peliasetus (ALLM) ja vaihteleva virkistystaajuus (VRR) puuttuvat, vaikka ne olisivat uusien pelikonsolien PS5:n ja Xbox Series X:n kanssa omiaan. Pelinopeutta 120 kuvaa sekunnissa ei tueta – ominaisuus, joka puolestaan löytyy 4K-malleista Q80T, Q90 ja Q95T. Televisiossa on kuitenkin erillinen peliasetu, jonka viive on hyvin lyhyt, noin 10 millisekuntia.

Lue myös: Paras televisio PS5:lle ja Xbox Series X:lle?

Kuvanlaatu

Q700T on, kuten mainittua, Samsungin edullisin 8K-malli tähän mennessä. Ei siis ihme, että jostakin on täytynyt tinkiä. Ensimmäisenä huomaamme, että kuvapaneeli on varustettu vain 60 Hz:n virkistystaajuudella, mikä tarkoittaa, että se näyttää 60 kuvaa sekunnissa. Se ei varsinaisesti ole ongelma, mutta voi tuoda haasteita tietyntyyppisille sisällöille. Useimmissa tämän hintaluokan 4K-televisiossa virkistystaajuus on nyt 120 Hz. Q700T on kuitenkin varustettu tehokkaalla videoprosessorilla – saman tyypin kuin Samsungin kalliimmissa 8K-malleissakin – mikä osittain kompensoi puutetta.

On kuitenkin eri asia, miltä televisio vaikuttaa paperilla ja millainen se on todellisuudessa. Ja meille enemmän väliä on tietysti sillä, miltä kuva oikeasti näyttää!

Vaikuttavinta 8K-näytössä on tietysti kuvan terävyys, eikä Q700T tuota pettymystä. Aloitimme kuvaan tutustumisen katsomalla YouTubesta 8K-pätkiä esimerkiksi Phil Hollandin kanavalta. Monet näistä YouTuben niin sanotuista ”8K-klipeistä” ovat itse asiassa vain 4K-laatua, mutta tällä kanavalla on paljon sisältöä, joka on ladattu aidolla 8K-resoluutiolla.

 

Phil Hollandin droonivideot New Yorkista ja Los Angelesista ovat todella mahtavan näköisiä ja niiden terävyys ja syvyys ovat vaikuttavia. 65-tuumainen 8K-näyttö tarjoilee valtavasti yksityiskohtia – aivan kuin katsoisi maailmaa vasta-asennetun ikkunan läpi! Melkein tekee mieli ”zoomata” kuvaan menemällä sen viereen seisomaan – ja niin sopii tehdä, sillä lähempikään tarkastelu ei paljasta pikselikuviota. Kuva on vain todella tarkka ja täynnä yksityiskohtia!

Samsung-Q700T-8K-2-scaled Samsung-Q700T-8K-3-scaled OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
<
>
Samsung Q700T näyttää parhaalta aidon 8K-sisällön kanssa. Kuvassa video Phil Hollandin YouTube-kanavalta. Kuva: Audun Hage)

Kokemuksemme mukaan 8K-televisiot tarvitsevat ehtaa tavaraa – eli oikeaa 8K-kuvaa – loistaakseen. Ikävä kyllä sellaista sisältöä on vielä vähän tarjolla, joten pian on tyydyttävä katsomaan tavallisia 4K-videoita. Suurimmaksi osaksi Samsung Q700T näyttää hyvältä sellaisenkin sisällön kanssa – mutta silloin sen täytyy kestää vertailua tavallisiin 4K-televisioihin.

Testissä vertailimme Q700T:tä suosittuun 4K-malli Q80T:hen. Yleinen kuvanlaatu on molemmissa kovin samanlainen. Kummassakin on Full Array -taustavalaistus ja paikallinen himmennys noin 50 himmennysalueella (ainakin omien laskujemme mukaan). Kontrasti, musta ja valonjakautuminen on molemmissa hyvä, mutta Q80T:ssä kontrasti ja kirkkaus ovat mielestämme hiukan paremmat kuin Q700T:ssä. 4K-malli onnistuu kaivamaan tummista kohtauksista hieman enemmän vivahteita, kun taas 8K-malli on kuvaltaan tummempi. Q80T on lisäksi valoisimmissa kohdissa hieman vivahteikkaampi.

Entä pelaaminen?

Koska Samsungin television virkistystaajuus on 60 Hz, olimme kiinnostuneet näkemään, miten se suoriutuu vaativista konsolipeleistä, kuten Dirt 5:stä ja Gears 5:stä (moninpelinä) Xbox Series X:llä. Molemmat on saatavilla 120 hertsin virkistystaajuudella, jota Samsung Q700T ei tue. Kun pysyttelee 4K/60 fps -asetuksella, suoriutuu Samsung hyvin, vasteaika on hyvä ja liikkeet pehmeitä. Kuitenkin kuvasta puuttuu sellainen särmä, joka on läsnä esimerkiksi Q80T:n kanssa; se tuntuu vielä sulavammalta ja responsiivisemmalta 120 fps:n ja VRR:n ansiosta. Jos etsii televisiota etenkin pelaamiseen, suosittelisimme ehdottomasti jälkimmäistä.

Samsung Q700T right
Samsung Q700T. (Kuva: Samsung)

Äänenlaatu

Samsung Q700T:ssä on Samsungin uusi Object Tracking Sound+ -äänijärjestelmä (OTS+), joka koostuu strategisesti television pohjaan, sivuille ja päälle sijoitelluista kaiuttimista. Ääniprosessori jakaa ääniefektit eri kaiuttimille, mikä luo realistisemman surroundin. Basso toistuu selkeästi ja mukavan täyteläisesti. Ainakin jos ei halua pitää volyymia kovin kovalla, sillä silloin ääneen tulee helposti säröä. Erillinen soundbar tai kotiteatteri lienee joka tapauksessa monen ostoslistalla, jolloin on hyödyllistä, että television yksi HDMI tukee eARC-ääntä. Jos valitsee jonkun uudehkon Samsungin soundbarin, voi kaiuttimien äänen laajentaa soundbariin niin kutsuttuna Q Symphony -äänenä.

Johtopäätökset

Q700T on hieman erikoinen malli Samsungin televisioiden joukossa. Toisaalta se tarjoaa uusinta uutta eli huipputerävää 8K-kuvaa, mutta toisaalta siitä puuttuu monista 4K-malleista tuttuja ominaisuuksia kuten HDMI 2.1 ja 120 fps:n kuvanopeus.

Q700T ei ole paras testaamamme yleis-tv saatikka täydellinen valinta pelaamiseen. Sen sijaan se voi olla hyvä valinta, jos haluaa päästä 8K:n makuun ilman, että tarvitsee maksaa itseään kipeäksi.

Toisaalta: jos raha ei ole este ja todella haluaa 8K-kuvaa ja lisäksi hyvät ominaisuudet, suosittelemme tutustumaan Q800T-mallin – mielellään 75-tuumaisena!

Karakter
Samsung Q700T (QE65Q700T)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Samsungin kuva on veitsenterävä ja malli on tähän mennessä edullisin 8K-televisio. Korkeasta resoluutiosta huolimatta Q700T joutuu tyytymään 60 Hz:n paneeliin, mikä rajoittaa jonkin verran television pelikäyttöä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

IMAX-teatteri kotiin

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Ääni & Kuva
Scroll to Top