TESTISSÄ : Paras televisio PS5:lle ja Xbox Series X:lle?

Pelikonsolin suosikki-tv

Saitko juuri hankittua uuden PlayStation 5:n tai Xbox Series X:n? Ehkäpä parempi peliruutukin kelpaisi siinä tapauksessa. Testasimme parhaat pelitelevisiot!

Tänä talvena kotona viihtyminen taitaa olla ajankohtaisempaa kuin koskaan, ja juuri julkaistut uutuuskonsolit PlayStation 5 ja Xbox Series X antavat mainion tekosyyn päivittää myös televisio uudempaan.

Uudet pelikonsolit tarjoavat terävämpää, nopeampaa ja sulavampaa grafiikoita – mutta vain, jos televisiokin ymmärtää niiden päälle! Sekä PS5 että Xbox Series X on varustettu nykyaikaisilla ominaisuuksilla kuten 4K-resoluutiolla, HDR:llä ja korkealla kuvataajuudella (jopa 120 kuvaa sekunnissa joissakin peleissä). Nämä ominaisuudet edellyttävät myös televisiolta enemmän, sillä sen pitää pystyä käsittelemään suuret määrät dataa nopeasti. Jos tv on yli pari vuotta vanha, se voi äkkiä näyttää hitaalta uuden pelikonsolin kanssa.

Paras televisio pelaamiseen

Pelatessa on tärkeää reagoida nopeasti vaaroihin, olipa sitten kyseessä tiukka mutka tiessä tai konekiväärin kanssa lähestyvä vihollinen. Muutama millisekunti voi ratkaista pelin, joten hitaisiin laitteisiin ei ole varaa!

Uuden televisio täytyy pystyä tarjoamaan parasta mahdollista kuvanlaatua erityyppisillä videolähteillä. Se käyttää tehokasta kuvankäsittelyä vahvistaakseen terävyyttä, kontrastia ja liikkeitä. Haittapuolena on mahdollinen viive kuvassa. Tavallisessa tv-katselussa sillä ei ole väliä, mutta pelatessa se voi olla kriittistä.

Jotta televisio toimisi optimaalisesti pelatessa, on tärkeää, että siinä olisi erityinen peliastus mahdollisimman pienellä viiveellä. Peliasetuksen on myös pysyttävä erilaisten resoluutioiden ja kuvanopeuksien mukana, sillä pelikonsolissa tai PC:ssä voi olla vaihteleva virkistystaajuus VRR (variable refresh rate). Lisäksi on kätevää, jos tv tunnistaa aloitetun pelin ja vaihtaa automaattisesti optimaaliseen peliasetukseen (auto low latency mode, ALLM).

Minkä kokoinen tv on paras pelaamiseen?

Meistä LB Ääni & Kuva toimituksessa isompi ruutu on yleensä parempi, joten jos tilaa vain on, suosittelemme valitsemaan 65-tuumaisen tai jopa isommankin sarjojen ja elokuvien katseluun. Jos taas television hankkii pääosin pelaamiseen, ei sen tarvitse olla yhtä iso kuin olohuoneen ”päätelkkarin”.

Pelatessa istutaan usein lähempänä ruutua, ja sitä tuijotetaan intensiivisemmin kuin tavallisessa tv:n katselussa. On hyvä nähdä pelinäytön tapahtumat joutumatta kääntelemään päätä jatkuvasti, joten pienempikin tv riittää, kunhan siinä on oikeat ominaisuudet.

mainos

Mielestämme 55-tuumainen onkin ihanteellisin pelitelevision koko, kun tasapainoillaan suorituskyvyn ja hinnan välillä. Laatu menee määrän edelle, mutta kerrottakoon, että testin malleja saa myös isompina.

mainos

Testin vertailukohteet

I denne testen har vi spesielt fokusert på spillrelaterte funksjoner og ytelse. Vi fant tre gode TV-modeller å sammenligne. LG (OLED55CX), Samsung (QE55Q80T) og Sony (XH9005) er alle utstyrt med HDMI 2.1 og støtter 4K-oppløsning med 120 bilder per sekund (4K / 120 fps). Selvfølgelig har alle også en spesiell bildeinnstilling for spill. De tre modellene i testen har enten et OLED- eller LED-panel med direkte bakgrunnsbelysning, så kontrasten skal være fin. Da skal gjengivelse av grafikk med HDR-kvalitet fungere feilfritt.

Men hvilken av disse TV-ene tilbyr den beste spillopplevelsen? La oss gå videre til testen!

LG OLED CX (OLED55CX)

Pelaajan märkä uni?

LG:n OLED-televisio tekee pelikokemuksesta täydellisen.

Ääni & Kuva kiteyttää

OLED-televisio tuo peligrafiikoihin loistavaa kontrastia ja upeaa mustaa. Tuki eri formaateille on laaja ja liitäntävaihtoehdot testin parhaat.
Kirkkaus on hieman matalampi kuin LCD-ruuduilla. Olemassa on myös (erittäin pieni) kuvan palamisen riski.
 • Koko/tyyppi: 55-tuumainen 4K OLED
 • Resoluutio: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Käyttöjärjestelmä: LG WebOS (5.0)
 • Sisääntulot: 4 HDMI (2.1), 3 USB
 • Ulostulot: Optinen digitaalinen ääni, HDMI eARC
 • HDR: Dolby Vision HDR10, HLG
 • Erityistä: A9 gen3-videoprosessori
 • Verkkosivusto: lg.com/fi
lisää
vähemmän

Vejl.pris 1400 €

CX-sarja koostuu LG:n suosituimmista OLED-malleista. Tasapaino ominaisuuksien, kuvanlaadun ja designin suhteen on mainio: se on tyylikkäämpi kuin yksinkertaisempi B-sarja, mutta edullisempi kuin GX- ja WX-sarjojen huippumallit. Olemme aiemmin testanneet LG CX:n 65- ja 48-tuumaiset versiot, ja yksityiskohtaisemmat havainnot lukeaksesi niihin kannattaa tutustua. Sillä nyt keskitytään vain ja ainoastaan pelisuoritukseen!

HDMI 2.1 neljässä sisääntulossa

Kaikista kolmesta testin laitteista on LG:llä parhaat liitännät. Se tukee HDMI 2.1:ä kaikissa neljässä sisääntulossa, ja tuki löytyy myös VRR:lle, ALLM:lle ja 4K/120 fps:lle, jotka kaikki saimme testissä toimimaan vaivatta Xboxin ja PS5:n kanssa. LG tarjoaa myös eri formaateille tuen: tarjolla on Dolby Vision ja Dolby Atmos, jotka voivat tulevaisuudessa osoittautua oleellisiksi myös pelatessa.

LG OLED CX tarjoaa neljä HDMI 2.1 -yhteensopivaa sisääntuloa ja eARC-ääniulostulon. Kuva: Audun Hage
Peliasetuksella LG:n viive on vaivaiset 12 millisekuntia. Kuva: Audun Hage

LG:n viive on erittäin lyhyt, noin 12 millisekuntia. Muihin peliystävällisiin ominaisuuksiin kuuluu esimerkiksi AMD FreeSync, joka takaa pehmeän ja tökkimättömän toiston PC-peleille.

Loisteliaat peligrafiikat

OLED-tekniikan parhaisiin ominaisuuksiin kuuluu se, että jokainen pikseli voidaan sammuttaa ja sytyttää erikseen ilman tarvetta taustavalaistukselle. Tekniikan ansiosta kuva on erittäin tarkka ja terävä, ja valo jakautuu tasaisesti.

Meillä on alusta asti kovat odotukset LG:lle pelisuorituksen suhteen, mutta yllätyimme silti iloisesti: tottahan Spiderman: Miles Morales -pelin HDR-grafiikat näyttävät vaikuttavilta myös muilla testin ruuduilla, mutta LG:llä kuva on kuin elokuvissa!

LG OLED55CX on paraatiesimerkki OLEDin hyödyistä: pohjattoman syvä musta tekee kuvasta elokuvateatteritasoisen, jossa jokainen pikseli toistuu vahvana, kirkkaana ja terävänä. Kuvassa ”Spiderman: Miles Morales” PS5:llä. Kuva: Audun Hage

Musta ja hyvä kontrasti tarjoavat lähes lyömättömän kuvan, ja myös värintoisto on luonnollista. Mustaa voi joutua kalibroimaan, jotta joidenkin pelikohtausten tummimmatkin yksityiskohdat saa esiin: välillä kuva oli meistä vähän liiankin musta.

LG on liikkeiden toistossa erinomaisen pehmeä. Spiderman-peli tuntuu 4K/60p-laadulla jopa vähän pehmeämmältä ja erottelevammalta kuin Samsungilla, jos mahdollista. Dirt 5 -peli Xboxilla toimii myös erinomaisesti ilman kuvan tökkimistä.

mainos

Palamisriski?

OLED-näytöissä on usein heikompi kirkkaus kuin parhaissa LCD-malleissa, eikä LG CX ole poikkeus. Kirkkaissa tiloissa Samsung ja Sony ovat selvästi vahvempia kirkkaimmilta kohdiltaan, ja yleinen kirkkaus parempi.

mainos

Osa lukijoista saattaa miettiä, voiko palaminen yhä olla OLEDille ongelma. Vastaus on kyllä ja ei. Vaikka ilmiö onkin nykyisillä OLED-sukupolvilla harvinainen, on riski silti olemassa, että staattiset grafiikat, kuten valikot ja logot – voivat pitkän ajan jälkeen palaa kiinni. Tämä kannattaa pitää mielessä, kun pelaa. Yleensä ongelmia ei ole odotettavissa, jos ei käytä liikaa staattista sisältöä, käyttämällä näytönsäästäjiä ja ennen kaikkea huolehtimalla, että televisio menee automaattisesti kiinni, kun sitä ei käytä.

Johtopäätökset

LG:n 55-tuumainen CX osoittautuu aivan loistavaksi pelitelevisioksi. Harrastajat saavat nauttia liitäntävaihtoehdoista, joihin mahtuu kerralla Xbox, PS5 ja PC. VRR ja 4K/120 fps toimivat kuin unelma. Kuva on veitsenterävä, liikkeet pehmeitä ja pienetkin yksityiskohdat erottuvat erinomaisesti. OLED55CX:n kirkkaus ei ole yhtä hyvä kuin LCD-malleilla, mutta kunhan asian huomioi esimerkiksi himmentämällä tilan valaistusta, pääsee nauttimaan upeista pelikokemuksista.

mainos
Sony XH9005 (KD-55XH9005)

Lähes paras

Sonyn peliystävällinen XH9005 toimii erinomaisesti PlayStationin ja Xboxin kanssa, mutta kontrasti jää jälkeen muista testatuista.

Ääni & Kuva kiteyttää

Sony tarjoaa värikkään ja luonnollisen kuvan sekä loistavan kirkkauden HDR-efekteissä.
Suora ledtaustavalaistus on varustettu melko vähäisillä valoalueita, mikä rajoittaa kontrastia ja mustaa.
 • Koko/tyyppi: 55-tuumainen 4K LCD
 • Resoluutio: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Käyttöjärjestelmä: Android 9.0
 • Sisääntulot: 4 HDMI (2.1), 3 USB
 • Ulostulot: Optinen digitaalinen ääni, HDMI eARC
 • HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG
 • Erityistä: X1-videoprosessori
 • Verkkosivusto: sony.fi
lisää
vähemmän

Vejl.pris 1500 €

Bravia XH9005 Sonyn harvoja 2020-malleja, joita valmistaja itse nimeää PS5-yhteensopivaksi. Itse asiassa vain tämä ja 8K-lippulaivamalli ZH8 ovat ainoita, joille on myönnetty leima ”Ready for PlayStation 5”. Televisiossa on 4K LCD -paneeli, jonka suora ledtaustavalaistus tarjoaa parempaa kontrastia kuin reunavalaistu LCD.

XH9005 on saatavilla monessa koossa aina 55 tuumasta 85 tuumaan. Olemme aiemmin testanneet jo 65-tuumaisen XH9005-mallin, mutta nyt tutustutaan vain 55-tuumaisen peliominaisuuksiin!

Peli-tv

Sonyn mukaan XH9005 on räätälöity moderneille pelikonsoleille. Mallissa on kaksi HDMI 2.1-yhteensopivaa sisääntuloa, jotka mahdollistavat saumattomat pelikokemukset. XH9005 tukee myös edistyksellisiä kuva-asetuksia, kuten 4K/120 fps, mutta VRR (Variable Refresh Rate) ja ALLM (Auto Low Latency Mode) tulevat todennäköisesti saataville vasta päivityksen myötä.

Meillä oli joitakin käynnistysvaikeuksia toimittajan Xbox Series X:n kanssa: ensin se ei tunnistanut Sonyn televisiota 4K/120 fps -asetuksella, joten otimme toiminnon pois päältä. Kaikki onnistui valitsemalla toinen HDMI-asetus, joka oli piilotettu tehokkaasti erääseen alavalikkoon.  Ikävä kyllä samalla on luovuttava Dolby Vision, mikä on sääli, sillä Xbox Series X tukisi sitä kyllä. Sonyn ruudulla ei vain riitä kaista molempiin samanaikaisesti.

Sony onnistuu viiveen suhteen: mittasimme input lagiksi 16 millisekuntia, mikä ei ole yhtä nopea kuin Samsung Q80T:lla ja LG:llä, mutta aika lähellä kuitenkin.

Input lag: Gaming-asetuksella viive on noin 16 millisekuntia. Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

Vaikka itse asentaminen olisi voinut sujua sutjakkaamminkin, on XH9005 loistava televisio pelikäytössä, kun kaikki säädöt on tehty. Ensinnäkin värintoisto on uskomattoman tasaista ja luonnollista, joten pelit näyttävät eläväisiltä. Hyvä kirkkaus ja kontrasti tuovat kuvasta esiin paljon yksityiskohtia, ja vaikka Sony häviääkin kirkkaudessa Samsungille, on siinä tarpeeksi ytyä, jotta pelaaminen sujuu myös päivänvalossa. Liikkeet toistuvat sulavasti ja nopeasti esimerkiksi Dirt 5- ja Gears 5 -peleissä 120 fps:n nopeudella.

XH9005 joutuu tyytymään vähempiin ledalueisiin kuin Samsung Q80T: Sonylla on 32, kun taas eteläkorealaisilla 48. Niinpä taustavalaistus jakautuu suurempiin ja näkyvämpiin blokkeihin. Kuten 65-tuumaisen XH9005:n testissä, myös tässä taustavalaistus tuntui turhan epätasaiselta makuumme. Pienet kirkkaat kohteet tummaa taustaa vasten saavat ympärilleen halo-efektin. Samsungilla ilmiötä näkyy vähemmän, ja LG:n OLED-ruudusta se puuttuu tyystin.

mainos

Hieman karkeampi valonjako tekee kontrastiltaan täyteläisistä peleistä, kuten Spiderman: Miles Moralesista, hieman latteamman näköisiä Sonylla verrattuna Samsungiin ja LG:hen. Aurinko ja katuvalot eivät hohda samalla tavalla, ja erityisen kirkkaat kohdat vuotavat valoa myös viereisille tummille alueille. Ero ei ole valtava, mutta saa meidät pitämään Samsungin ja LG:n kuvasta enemmän.

mainos

Johtopäätökset

Sony XH9005:ssä on useita hyviä peliominaisuuksia. Hyvä kirkkaus antaa kuvaan paljon painetta ja eloa grafiikoihin, jotka toistuvat tasaisin ja luonnollisin värein. Sonylla liikkeet toistuvat erittäin pehmeästi. Kontrastin suhteen Sony ei yllä Samsung Q80T:n ja LG OLED CX:n tasolle, jolloin kuva on niihin verrattuna joskus latteampi. Kaiken kaikkiaan Sony XH9005 on kohtuuhintainen televisio, jonka suorituskyky on hyvä.

Samsung Q80T (QE55Q80T)
Samsung Q80T on varustettu lukuisilla pelaamista parantavilla ominaisuuksilla.

Lue myös

Asus ZenBook Flip S UX371 on tämän hetken parhaita hybridikannettavia, jonka näyttö tekee erityisen suuren vaikutuksen.
Philips on varustanut värikkään OLED-televisionsa vahvalla Bowers & Wilkinsin soundbarilla. Lopputuloksena on todellinen unelma-tv!
Himoitsetko 8K-televisiota, mutta pankkitili ei kannusta sellaisen hankkimiseen? Samsung Q700T saattaa olla oiva ratkaisu ongelmaan.
Applen ensimmäiset pantakuulokkeet ovat järjettömän hintaiset, mutta todella hyvät – melkein kaikessa.
Nikon on kuunnellut arvostelijoita ja hienosäätänyt Z6 II -malliaan tehden siitä tämän hetken parhaita kameraostoksia.
Uusien kuulokkeiden ostajat päätyvät nyt useimmiten täysin langattomiin nappikuulokkeisiin, eikä ihme.
Joskus harvoin tulee vastaan kaiutin, joka saa ihmisen pohtimaan olemassaoloaan ja elämäänsä.
Saitko juuri hankittua uuden PlayStation 5:n tai Xbox Series X:n? Ehkäpä parempi peliruutukin kelpaisi siinä tapauksessa. Testasimme parhaat pelitelevisiot!
Lisää
Keskustelu
Vieritä ylös