Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Samsung HW-Q810A

Parempaa ääntä Samsungin televisioon

HW-Q810A on mainio soundbar Samsungin oman malliston televisioiden kumppaniksi.

Julkaistu 26.05.2021 - 18:48
Samsung HW-Q810A
Audun Hage

Samsung on juuri julkaissut tämän vuoden uudet televisiomallinsa, joissa on tuttuun tapaan paljon kiintoisia ominaisuuksia ja parempi kuvanlaatu. Yhteinen nimittäjä niillä (ja melkein kaikilla televisioilla) on melko tylsä äänenlaatu.

Jos haluaa saada ääntä, joka on samalla tasolla loistavan kuvan kanssa, kannattaa varautua maksamaan erillisestä soundarista. Investointi on sen arvoinen, usko pois!

Testasimme hiljattain Samsungin uuden 4K-mallin, QN95A:n, ja sen mukana pyysimme toimitettavan myös yhteensopivan soundbarin. Meille lähetettiin HW-Q810A, ja seuraavaksi kerromme, mitä ajatuksia uutuus-soundbar meissä herätti.

Mainos
no feature 421645133
Samsung HW-Q810A. Kuva: Samsung

Samsung HW-Q810A

Kyseinen malli asettuu Samsungin tämän vuoden soundbar-malliston keskikastiin. Se on hinnaltaan edullisempi kuin HW-Q910 ja HW-Q960, mutta monet ominaisuudet ovat samoja kuin niissä. Soundbarin mukana tulee esimerkiksi isompi subwoofer ja enemmän kaiutinelementtejä kuin edullisimmissa Samsungin malleissa.

HW-Q810A tukee aitoa 3D-ääntä Dolby Atmos- ja DTS:X-formaateissa. Kanavakonfiguraatioltaan se on 3.1.2. Kolmonen merkitsee, että siinä on vasen, oikea ja keskikanava, ykkönen viittaa erilliseen subwooferiin ja kakkonen kertoo siinä olevan kaksi korkeuskanavaa, jotka on suunnattu kattoa kohti. Nämä korkeuskanavat vastaavat pääosin Atmos-soundbarien 3D-efekteistä.

HW-Q810A:n mukana ei tule takakaiuttimia, mutta sellaiset saa halutessaan lisävarusteena. Sopiva takakaiutinsetti on nimeltään SWA-9500S, jossa siinäkin on korkeuskanavat. Jos siis täydentää soundbarinsa näillä takakaiuttimilla, on 5.1.4-järjestelmä.

HW-Q810-under-TV-scaled HW-Q810-subwoofer-scaled Samsung-soundbar-remote-scaled P5062843-scaled HDMI-eARC-scaled
<
>
Samsung HW-Q810A on kestävä kapistus, jonka ulkokuori on perforoitua metallia. Kuva: Audun Hage

Mahtuu tv:n alle

Nykyään on tarjolla paljon kauniita kangaspäällysteisiä ja pyöreälinjaisia soundbareja. Samsung HW-Q810A ei edusta tätä kategoriaa: se on mustasta metallista tehty funktionaalinen ja simppelin linjakas kaiutin.

Kaiutin on 98 cm leveä – noin 50-tuumaisen television levyinen – ja vain 6 cm korkea, joten se mahtuu hyvin Samsungin televisioiden alle. Sen saa myös seinälle, ja langaton subwoofer menee vaikka sohvan alle tai olohuoneen nurkkaan.

Käyttö ja ominaisuudet

Samsung HW-Q810 -kaiuttimessa on hyvät liitäntävaihtoehdot. Siinä on HDMI eARC, joka lähettää ja vastaanottaa korkearesoluutioista ääntä televisiosta, kunhan tv:kin tukee ominaisuutta. Langattomissa yhteyksissäkin löytyy: Bluetooth, Wi-Fi, AirPlay 2, Chromecast.

HW-Q810:n ja saman valmistajan television yhdistämisessä on pari erikoisetua. Uudemman Samsungin tv:n kanssa voi synkronoida kaukosäätimen niin, että television kaukosäädin käskee myös soundbaria. Soundbarilla on toki oma kaukosäätimensä sekä pieni näyttö, joka kertoo valitut äänilähteet ja asetukset.

Jos on ehtinyt jo ostaa Samsungin television vuosimallia 2021, saa käyttöönsä Spacefit Sound -tilakorjauksen. Televisio käyttää sisäänrakennettua mikrofonia mitatakseen ympäröivää tilaa ja säätääkseen ääntä sen mukaan. Toiminnon saa päälle, kun asettaa tv:n adaptiiviselle ääniasetukselle. Vaikka ominaisuus vaikuttaa hienolta, olisimme mielellämme lisänneet siihen mahdollisuuden mitata ääntä useammasta kohdasta huonetta, etenkin sohvalta eli varsinaiselta kuuntelualueelta.

Käyttöönotto sujuu nopeasti ja HW-Q810 synkronoituu suoraan television kanssa (meidän tapauksessamme Samsung QN95A -mallin), kun soundbarin liittää HDMI-ulostuloon. Kannattaa tarkistaa valikosta, tukeeko oma tv eARC-liitäntää.

Soundbar-setup-scaled Expert-settings-scaled Samsung-EQ-scaled
<
>
Soundbar yhdistyy helposti yhteensopivien Samsungin televisioiden kanssa, jolloin saa myös käyttöönsä useampia ääniasetuksia. Kuva: Audun Hage

Vahvaa ääntä

Samsung HW-Q810 ei ehkä vaikuta kovin vaikuttavalta, mutta ääni tekee sitäkin isomman vaikutuksen. Soundbar yllättää heti ensikuulemalta isolla, leveällä ja dynaamisella äänikuvallaan.

Viime aikoina olen katsellut paljon Netflixin Snabba Cash -sarjaa, mutta nyt kuulen sen ääniraidan aivan erilaisena kuin aiemmin. Puhe on selkeämpää, taustamusiikin melodia erottuu paremmin ja konekiväärien rätinä kuulostaa kauhistuttavammalta kuin edullisemmalla TCL:n TS8111-soundbarilla. Hyvin äkkiä käy ilmi, että HW-Q810 soittaa kovaa, korkealta ja puhtaasti.

HW-Q810:ssa on, kuten todettua, omat kaiutinelementit vasemmalla, oikealla ja keskellä. Näin kanavat erottuvat toisistaan hyvin ja etenkin puhe ankkuroituu selkeästi keskelle. Esimerkiksi Formula 1 -dokumentissa Drive 2 Survive puhe erottuu selkeänä.

HW-Q810 antaa mahdollisuuden hyödyntää myös korkeuskanavia, mikä tekee valtavan eron uusien elokuvien katseluun. Kun The Irishmanissa Frank (Robert DeNiro) posauttaa takseja ilmaan, kuulee autonkappaleiden lentävän joka suuntaan ilmassa. Myös subwooferissa riittää painetta, minkä sekä kuulee että tuntee. Basso on yllättävän matala ja saa tilan tärisemään ilman, että ääneen syntyy häiritsevää säröä.

Yhteispeli Samsungin television kanssa

HW-Q810A tukee Q Symphonya – Samsungin ominaisuutta, jossa soundbar soittaa ”samaa sinfoniaa” kuin television sisäänrakennetut kaiuttimet. Näin tv:n omaa ääntä ei tarvitse sammuttaa, vaan ne saa täydentämään äänimaailmaa. Lopputuloksena on ruudun tasolle nostettu äänikuva, jossa surround toimii erityisen hyvin.

Oikein kovalla volyymilla kuulee kyllä, kun television kaiuttimista loppuu puhti, joten monessa tapauksessa suosimme toisaalta soundbarin käyttöä yksinään.

Samsung Q Symphony
Samsung Q Symphony käyttää television omia kaiuttimia yhdessä HW-Q810A:n kanssa. Tämä toiminto on käytössä Samsungin QLED-malleissa, jotka eivät ole viime vuoden malleja vanhempia. Kuva: Samsung

Musiikin kuuntelu soundbarilla?

Nykyään moni kuuntelee musiikkiakin soundbarilla. Spotifyn ja YouTuben myötä se onkin helppoa.

Samsungin kaiutin toimii hyvin myös musiikin kuunteluun, joskin kaipaisimme hieman enemmän vivahteikkuutta. Jazz ja akustinen musiikki (sekä tekno!) paljastavat subwooferin basson olevan vähän tylsä eikä sitä paitsi ihan synkassa muun äänikuvan kanssa. Rytmi toimii, mutta saisi olla tiukempi ja erottelevampi. Taajuusvasteessa huomaa pienen kuopan juuri subwooferin ja kaiuttimen taajuuksien välillä. Matalissa taajuuksissa riittää painetta, mutta yläbasso kuulostaa hiukan ohkaiselta.

Saimme bassontoistoa korjattua hieman television EQ-asetuksista, mutta koheesio jätti silti toivomisen varaa. Vaikka HW-Q810A luo laajan surround-kuvan, soi se stereona melko latteana. Samsung olisi voinut lisätä tähän musiikkiasetuksen, jonka stereokuvaan olisi kiinnitetty enemmän huomiota!

Sonos Arc luo laajemman stereokuvan ja vielä ilmavammat 3D-efektit, joskin se maksaa yhtä paljon kuin HW-Q810 ilman subwooferia. Ei siis epäilystäkään, etteikö Samsungin soundbar tarjoaisi erinomaista hinta-laatusuhdetta.

Johtopäätökset

Ken kaipaa kunnon kohotusta television äänenlaatuun, menee tuskin vikaan valitsemalla Samsung HW-Q810A:n. Soundbarin äänikuva on suuri ja vivahteikas, surround vakuuttava ja puheentoisto vahvaa ja selkeää. Kaiuttimessa riittää ytyä ja basso järisee kivasti. Kaupoissa on tarjolla myös etenkin musiikin kuunteluun vivahteikkaampia ja erottelevampia soundbareja, mutta hyvänä yleiskaiuttimena HW-Q810A toimii mainiosti, ja on kaiken lisäksi erinomainen valinta Samsungin television kaveriksi.

Karakter
Samsung HW-Q810A
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Samsung HW-Q810 tarjoaa isoa. kirkasta ja täyteläistä äänikuvaa, jossa surround toistuu uskottavasti. Subwoofer on tehokas mutta basso olisi saanut etenkin musiikin kera olla tiukempikin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Mikä äänikuva!

Harvinaisen kova

Kannettavat bileet

Kaksi askelta eteenpäin ja yksi taaksepäin

Parempaa ääntä olohuoneeseen

Muhevaa bassoa ilman subwooferia

Ääni & Kuva
Scroll to Top