Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Testissä: Riva Wand

Hyvänkuuloinen kaiutinpari

Riva Festival tekee vaikutuksen volyymillään ja bassontoistollaan sekä musiikkilähteiden valikoimallaan. Riva Arena taas sopii keittiön viihdyttäjäksi.

Julkaistu 08.04.2018 - 18:56
Riva Wand
Jonas Ekelund

Wand on Riva Audion yhteisnimitys sen monihuonejärjestelmälle: Wireless Audio Network Design. Tällä hetkellä järjestelmä koostuu isommasta Festival-mallista sekä pienemmästä Arena-mallista, joka muuttuu akun kanssa kannettavaksi kaiuttimeksi. Riva Central puolestaan on langaton vahvistin, johon saa kiinni kodin muita laitteita samoin kuin Wand-järjestelmän kaiuttimet.

Laatu ja liitännät

Festival on varsin vankka ilmestys ja hitusen Sonos Play:5-kaiutinta suurempi. Etuosaa ja sivuja peittää metallinen verkko, mutta yläpuoli on kiiltävää muovia. Päältä löytyvät myös ohjausnapit sinisine valoineen, jotka tuntuvat vähän halvoilta. Se on harmi, sillä sisäpuolella on aito puukaappi, joka on linjassa kaiuttimen hintaluokan kanssa. Pienempi Arena on hieman suurempi kuin Sonos Play One, mutta ulkoasua vaivaavat samat pulmat kuin isompaakin mallia.

Takaa löytyy Aux-sisääntulo ulkoisille äänilähteille sekä USB-portti. USB-portti käy muistitikulta lataamisen lisäksi myös kännykän lataamiseen. Festival-kaiuttimesta löytyy myös optinen sisääntulo suoraa digitaalista liitäntää varten. Riva Centralin mukaan kytkeminen laajentaa käyttömahdollisuuksia, kun mukaan saa entistä enemmän äänilähteitä ja kaiuttimia: esimerkiksi levysoittimen, USB-ajurin, passiivikaiuttimet tai ulkoisen vahvistimen.

Mainos

Riva Wand erottuu kuitenkin monista kilpailijoistaan langattomuudellaan. Monissa laitteissa käyttöä hidastaa erillisen sovelluksen käyttäminen tai rajoittuminen vain yhteen standardiin. Riva Wandia käytetään wifillä, ja Google Castia pääsee käyttämään niin Android- kuin iOS-laitteeltakin. Apple-laitteilla onnistuu toki myös AirPlayn käyttäminen. Spotify Connect löytyy suoraan myös. Ainutlaatuista kyllä, kaiuttimiin saa äänen myös suoraan Bluetoothilla.

Asennus ja käyttö

Kaiuttimet asennetaan kätevästi Google Home -sovellusta käyttäen. Sovellus löytää itse vielä konfiguroimattoman kaiuttimen, kunhan se on laitettu päälle. Kun sille on annettu nimi ja määritelty haluttu verkko, se näkyy sekä Home-sovelluksessa että Rivan omassa Wand-applikaatiossa. Home-sovelluksessa kaiuttimia voi ryhmitellä vaikkapa party-asetukselle, jolloin kaikki kodin kaiuttimet soittavat yhtä aikaa samaa musiikkia.

Riva-sovelluksesta saa päälle yksittäisten kaiuttimien asetukset, kuten valittua halutun fyysisen liitännän, mikäli ei tahdo käyttää langatonta yhteyttä. Arenan tapauksessa kaiuttimen voi määritellä vasemmaksi tai oikeaksi kanavaksi stereoparin muodostamiseksi. Myös basson ja diskantin säätäminen onnistuu sovelluksella. Kaiken huipuksi kaiuttimet saa asetettua ”poissa-asetukselle”, jolloin ne muodostavat keskenään oman langattoman verkkonsa ja ne voi ottaa mukaansa ja silti soittaa niitä wifillä.

Kilpailijat luottavat useimmiten perinteiseen eteenpäin suunnattuun muotoiluun, jolloin kaiuttimet saa hyvin vaikka kirjahyllyyn, kuten Sonoksella. Toinen vaihtoehto on ympärisoiva pyöreä kaiutin, jonka saa huoneen keskelle kuten Samsung 360:n. Rivan kaiuttimet soittavat kolmeen suuntaan, tai neljään, jos mukaan lasketaan Festivalin taaksesuunnattu passiivinen bassoelementti. Tämä tekee kaiuttimien sijoittelusta hieman hankalaa, sillä niiden ympärille pitää jättää joka suuntaan jonkin verran tilaa. Tilakorjaintakaan ei ole sijoittelua helpottamassa.

Sarjaan kaipaisi keskikokoista kaiutinta. Kaikki eivät halua suurta ja hankalasti sijoitettavaa kaiutinta tai myöskään pientä keittiökajaria, vaan enneminkin kirjahyllyyn sopivan laitteen. Ei pidä myöskään unohtaa, että monilla kilpailijoilla on enemmän valikoimaa, kuten soundbareja tai subwoofereita pienten kaiuttimien tueksi.

RIVA FESTIVAL White Blowout 32635
Festival pitää sisällään peräti 10 kaiutinelementtiä, joten ääntä riittää.

 

Äänenlaatu

Festivalin sisältä löytyy peräti kolme bassoelementtiä, kolme diskanttielementtiä ja neljä passiivielementtiä. Niillä saa suurenkin huoneen täyttymään musiikista kunnon volyymillä laadun kärsimättä. Tehokkaan ja matalan basson tykittäminen voi vuokra-asunnossa olla liikaa naapurisovulle. Jopa James Blaken bassovoittoinen Limit To Your Love soi runsaana. Taajuuskorjain olisi ollut hyvä lisä, sillä bassoa tuntuu toisinaan olevan vähän liikaakin.

Kaiuttimessa ei kuitenkaan ole kyse vain tehosta ja tymäkästä bassosta. Myös live-äänitysten kuuntelu nojatuolissa on nautinnollista, kiito vivahteikkaan ja ilmeikkään keskirekisterin. Stereokuvaakin on aistittavissa.

Arenan huomattavasti pienemmän koon huomioiden ei siltä voi odottaa yhtä voimakasta volyymiä tai bassoa. Basso on täyteläisempi kuin monessa tämän kokoluokan kaiuttimessa, mutta kovin matala se ei ole. Myös diskantti on paljon terävämpi. Keskirekisteri soi kuitenkin miellyttävästi, ja ihmisäänet erottuvat hyvin, mikä tekee kaiuttimesta hyvän laulujen ja puheen kuunteluun. Erinomainen keittiökaiutin siis, mikä onkin tarkoitus.

Johtopäätökset

Riva Wand -monihuonekaiuttimet ovat helppoja asentaa ja käyttää, ja liitäntävaihtoehtoja on mukavasti. Kaiuttimet eivät rajoitu vain tiettyjen sovellusten käyttöön, kuten joillain kilpailijoilla. Suuri Festival tarjoaa runsaasti tehoa ja kauniin keskirekisterin, ja pienempi Arena sopii hyvin keittiön viihdyttäjäksi. Molemmat ovat hieman hankalia sijoittaa niin, että äänestä saisi parhaan mahdollisen irti, eikä kaiutinvalikoimaa löydy täydentämään näitä malleja kuten Sonoksen sarjassa.

Ääni & Kuva kiteyttää

Ei ole sidoksissa tiettyyn musiikkisovellukseen. Saatavana lisävarusteita useampien liitäntöjen mahdollistamiseksi. Kokoonsa nähden hyvä ääni. Valikoimissa ei ole enempää kaiutinmalleja. Isommalle mallille on hankala löytää paikkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Kotiteatteri kainaloon ja menoksi

Mikä äänikuva!

Ääni & Kuva
Scroll to Top