Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Philips OLED808 (65OLED808)

Hienosäädettyä herkkua

Philips on päivittänyt OLED-suosikkinsa uusin ominaisuuksin, minkä ansiosta hyvä televisio on nyt entistäkin parempi – mutta ei ihan kaikessa.

Julkaistu 05.10.2023 - 07:00
Philips OLED808 (65OLED808)
Audun Hage

Philipsillä on pohjoismaisilla televisiomarkkinoilla erityisasema, sillä mallistoon kuuluu muutama erittäin kovaa suorituskykyä tarjoava malli erittäin järkevään hintaan. Tällaista mallia edustaa myös OLED-malliston 800-sarjan uusin.

Philips OLED808

Vuoden 2023 OLED808 seuraa mallistossa viime vuoden OLED807-mallia. OLED-paneelin lisäksi siinä on värikkäät Ambilight-valot, päivitetty Google TV -käyttöliittymä ja odotettuja pelitoimintoja. Kaikkea pyörittää uusi (7th Gen) P5 AI -videoprosessori.

OLED808 on saatavilla monessa koossa aina 42-tuumaisesta 77-tuumaiseen. Nyt saa siis sekä köökkitelkkarin että kotiteatterin kunkun Ambilight-valoilla varustettuna!

Mainos

Testasimme tällä kertaa 65-tuumaista, mutta muiden kokojen suorituskyvyn voi olettaa olevan samanlaista. Ainoa ero on, että pienimmissä 42- ja 48-tuumaisissa malleissa on heikompi enimmäiskirkkaus kuin muissa.

 

Philips OLED808
Philips OLED808. Kuva: Philips

Vähemmän Ambilightia

Philipsin uutuus näyttää varsin linjakkaalta, mutta on kuitenkin vähemmän näyttävä kuin viime vuoden malli.

Hopean ja peilipintaisen kromin sijaan tilalla on nyt nimittäin hillittyä tummanharmaata. Keskijalusta on muuttunut litteämmäksi ja kapeammaksi, mutta kääntää näyttöä vaakasuunnassa edelleen haluttuun kulmaan.

Muutoin ulkonäköä määrittää eniten tietysti Ambilight-tunnelmavalaistus. Philipsin tavaramerkkinä jo vuosia toiminut Ambilight värjää tv:n taustaseinän katsottavan sisällön sävyillä. Tämän vuoden versiossa luvataan ledvalojen olevan ”edistyksellisempiä”, mutta samalla Philips on poistanut tv:n pohjasta neljännen nauhan, eli lednauhaa on enää vain ylhäällä ja sivuilla.

Se vaikuttaa askeleelta taaksepäin, sillä muistamme hyvin, miten viime vuoden mallissa neljän sivun Ambilight loi upean sädekehän koko ruudun ympärille. Se näytti erityisen vaikuttavalta, kun tv oli seinällä.

Tämän vuoden kolmen sivun Ambilightin luvataan olevan värintoistoltaan entistä tarkempaa ja seuraavan ruudulla olevaa toimintaa tasaisemmin ja saumattomammin.

Videoprosessori ohjaa nyt jokaista ledvaloa yksitellen, kun ennen ne olivat kolmen ryppäissä. Samaa Amblight-versiota käytetään myös kalliimmassa OLED+908-mallissa, jossa niin ikään valot ovat vain kolmella sivulla.

Huom! Uuden sukupolven Ambilight-valoja ei enää saa synkattua Philips Hue -valojen kanssa, eli Ambilight+Hue-toiminto on poistunut.

Philips OLED808 (10)
<
>
Philips OLED808 joutuu tyytymään Ambilight-valaistukseen vain kolmella sivulla kaikkien neljän sijaan. Valoefekti on silti erittäin viihdyttävä. Kuva: Audun Hage

Käyttö ja ominaisuudet

Philips on luottanut Android-käyttöliittymään jo vuosia, ja tänä vuonna valmistaja on – vihdoin – siirtynyt uuteen Google TV -käyttöliittymään. Koko käyttöliittymän käytettävyys valikoineen on parantunut huomattavasti.

Google TV tarjoaa runsaan sovellusvalikoiman ja räätälöi katsomissuosituksia ajankohtaisista sisällöistä.

Philips on lisännyt vielä omia alavalikoitaan. Kuva- ja ääniasetukset löytyvät aiempaa nopeammin – eivätkä enää täytä koko ruutua. Kiitos ja halleluja!

Tämän vuoden kaukosäädin on vähemmän ylellinen ilmestys. Vanhassa mallissa oli ”nahkapäälliset” ja taustavalaistus, mutta OLED808:n kaukosäädin on tavallista muovia. Nappien painelutuntuma ei ole parhaasta päästä.

 

Philips OLED808 6 scaled 1
OLED808 pyörii uuden Google TV:n varassa, joten luvassa on laaja sovellusvalikoima ja räätälöityjä katselusuosituksia. Kuva: Audun Hage
Philips OLED808 remote scaled 1
Philips OLED808:n Bluetooth-kaukosäädin on samantyyppinen kuin viime vuoden The One -mallissa. Kuva: Audun Hage

 

Liitännät ja tuetut formaatit

Tuttuun tapaansa Philips tarjoaa neljä HDMI-sisääntuloa, joista kuitenkin vain kaksi tukee uusimpia HDMI 2.1 -ominaisuuksia.

Ratkaisu on nykypäivän televisioilla tavallinen (monet kilpailijat, kuten Sony A80L, tyytyvät myös vain kahteen 2.1-sisääntuloon), mutta on syytä huomauttaa, että joillakin televisiomalleilla on täysi kaistanleveys kaikissa neljässä HDMI-liitännässä, esimerkkeinä LG OLED C3 ja Samsung S90C.

Philips on kuitenkin tehnyt muutaman mukavan päivityksen pelipuolelle. Nyt voi esimerkiksi pelata Dolby Vision -HDR-tilassa jopa 120 Hz:n virkistystaajuudella. Erillisellä peliasetuksella viive on lyhyt, noin 13 ms. VRR FreeSync Premium ja G-Sync (48–120 Hz) tekevät pelikokemuksesta sujuvan ja tökkimättömän.

OLED808 tukee Dolby Visionia ja HDR10+ Adaptivea. Molemmissa HDR-formaateissa on dynaamisen metadatan ansiosta suurempi kontrasti. Näin varmistetaan, että suurin osa sisällöistä toistuu parhaalla mahdollisella formaatilla.

Philips OLED808 2 scaled 1
OLED808:n kuvanlaatu nykypäivän HDR-sisällöillä on erinomainen. Dolby Visionin ansiosta esimerkiksi Drive to Survive näyttää todella hyvältä. Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

Monet ovat ihastuneet Philipsin OLED-televisioihin juuri kuvanlaadun vuoksi. Philips lähestyykin asiaa hieman eri kantilta kuin muut valmistajat. Philips ei nimittäin tavoittele studiolaatuista, neutraalia kuvanlaatua, vaan painottaa kuvan optimointia.

OLED808 perustuu samantyyppiselle OLED EX -paneelille kuin edeltäjänsä, joka julkaisuhetkellään oli kirkkaudeltaan huomattavasti parempi kuin aiemmat. Aivan uutta mallissa on 7. sukupolven P5 AI -videoprosessori, jonka uudet ominaisuudet parantavat kuvanlaatua entisestään.

Suoritustehoa hyödynnetään kontrastin ja värintoiston parantamiseen, terävyyden hienosäätämiseen ja kohinanvaimennukseen sekä liikkeiden pehmentämiseen. Sellainen toimii monenlaisten sisältöjen kanssa. Joka tapauksessa asetuksista voi valita itselleen mieluisimman kuva-asetuksen.

Dynaaminen Vivid on uudelta nimeltään Crystal Clear, mutta Philips voisi kutsua sitä yhtä hyvin sekoboltsiasetukseksi, koska tällä asetuksella paine on vedetty maksimiin! Joskus se on aivan paikallaan, jotta visuaalinen elämys asettuu kohdilleen ja adrenaliini pääsee virtaamaan. Etenkin vanhemmat HD-resoluution SDR-sisällöt saavat potkua Crystal Clear -asetuksesta. Välillä kuvaa voi jopa erehtyä luulemaan ihka aidoksi 4K HDR -kuvaksi!

Esimerkiksi HBO:n Ballers-sarjan varhaiset kaudet näyttävät Crystal Clearilla huomattavasti viihdyttävämmiltä. Sarja on mainio mutta alkuaikoina tuotannon laatu ei ihan ole vastannut käsikirjoituksen laatua, joten pieni tujaus syvyyttä ja värejä ei tee ohjelmalle lainkaan pahaa.

Philips OLED808 (11) Philips OLED808 (3)
<
>
Philipsin kuvankäsittely on tehokasta, ja erilaisia asetuksia on monta aina Crystal Clearista neutraalimpaan Filmmaker Modeen. Kuva: Audun Hage

Philips osaa tuoda kuvasta esiin yksityiskohtia menemättä kuitenkaan liiallisuuksiin. Iho ja hiukset hehkuvat hieman enemmän, taivas on hivenen sinisempi ja Dwayne ”The Rock” Johnsonin hampaat himpun verran valkoisemmat, mutta se on oikeastaan ihan okei. Onhan kyse viihteestä!

Kun taas haluaa hillitympää ilmettä ja katsoa elokuvaa tai sarjaa tuottajien suunnittelemalla tavalla, voi valita neutraalin kotiteatteriasetuksen tai Filmmaker Moden, tai jopa Calman-tilan kalibroidulle asetukselle. Tosin jos on päässyt Crystal Clearin makuun, voivat neutraalit vaihtoehdot näyttää aika tylsiltä.

Philips OLED808 erottuu joukosta kirkkaalla, värikkäällä ja terävällä kuvallaan, jonka kuvankäsittely on vakaata ja kohinatonta. Kirkkaus on 10-prosenttisella kuva-alalla noin 950 nitiä Crystal Clear -asetuksella ja 666 nitiä kotiteatteriasetuksella.

Kirkkaus ei siis yllä hurjimpien highend-mallien tasolle, mutta on samaa luokkaa esimerkiksi LG OLED C3:n kanssa. Kirkkaus riittää hyvin useimpiin ympäristöihin ja HDR-efekteissä taas piisaa painetta.

Huom! Philipsin valikoimaan kuuluu myös kalliimpi OLED+908, jonka uusi MLA OLED -paneeli tarjoaa kovempaa kirkkautta.

Musta on tietysti sysimustaa, kuten OLED-televisioissa yleensäkin. Kun jokaisen pikselin voi sytyttää ja sammuttaa erikseen, ei tarvita taustavalaistusta, mikä taas johtaa tarkkaan kontrastiin. Kaikki värit ja harmaan sävyt saadaan täysin mustalle taustalle, jolloin kuvaan syntyy upea syvyysvaikutelma.

Vaikuttaa siltä, että Philips on ottanut vaarin aiempaa sukupolvea koskevasta palautteesta, sillä mustan vivahteikkuus on parantunut ja värisiirtymät ovat entistäkin sulavampia.

OLED808 toistaa liikkeet erittäin sulavasti ja samalla terävyyden säilyttäen. Panoraamakuvaus ja nopeasti liikkuvat ihmiset tai autot toistuvat selkeästi ja välkkymättä.

Kaiken kaikkiaan Philips OLED808:n kuvanlaatu on erinomaista – napsun parempaa kuin edeltäjällään ja ilman mitään heikkouksia.

Philips OLED808 7 1 scaled 1
Ambilight tuo kuvaan hienoa eläväisyyttä. Tässä Margot Robbie Barbie-elokuvassa. Kuva: Audun Hage

Äänenlaatu

OLED808 ei äänijärjestelmältään tarjoa mitään järin ihmeellistä, mutta on kuitenkin paremmin varusteltu kuin malliston halvimmat tv:t. Ruudun pohjassa on integroidut kaiuttimet ja takana bassokaiutin.

Onko äänenlaatu parantunut sitten viime kuuleman? Meillä ei ollut 807-mallia testihuoneessa, jotta olisimme suoraan voineet verrata näitä malleja, mutta omiin korviini ääni kuulosti paremmalta kuin mitä edellisessä muistan olleen.

Puhe on selkeämpää ja basso eläväisempi. Sointi on kovaa ja kirkasta ja sopii niin musiikin kuunteluun kuin ääniefekteihinkin.

Jos kuitenkin varustaa television mieluiten soundbarilla, on hyvä tietää, että Philips tukee Dolby Atmosta ja DTS:X:ää. HDMI eARC -äänenpalautuskanavakin löytyy.

Huom! Jos haluaa parempaa ääntä ilman erillistä soundbaria, kannattaa tutustua kalliimpaan OLED+908-malliin, jossa on Bowers & Wilkinsin kaiutinjärjestelmä integroituna.

Kilpailijat

Ylellinen OLED-televisio ei toki jää ilman kilpailijoita, vaan premium-luokassa kuhisee ja kovaa. Useamman pelikonsolin omistava innokas pelaaja ottaa vertailuun mukaan LG OLED C3 -mallin, joka tarjoaa paremmat liitäntävaihtoehdot. Toinen vaihtoehto on Sonyn A80L, jonka kuvanlaatu on yhtä hyvää kuin Philipsillä ja ääni parempi – tosin hintakin hieman kalliimpi. LG:llä ja Sonylla ei kylläkään ole Ambilight-valaistusta!

Lue myös: Sony A80L – Erinomainen vähän kaikessa

Yhteenveto: Philips OLED808

Edeltäjänsä tapaan Philips OLED808 on erinomainen yleis-tv, jonka kaunis kuvanlaatu ja kuvaa ja käyttäjäkokemusta parantavat ominaisuudet eivät jää huomaamatta.

Kuvanlaatu ei ole dramaattisesti parempi kuin OLED807-mallissa, mutta kuvankäsittelyllä kuvasta saa kuitenkin tiristettyä vielä vähän enemmän. Uuden Google TV -käyttöliittymän ansiosta käyttö on nopeaa ja helppoa.

Joillekin neljännen Ambilight-valonauhan puuttuminen voi olla huono uutinen, mutta OLED808 on silti erinomainen televisio, jota voi hyvillä mielin suositella.

Karakter
Philips OLED808 (65OLED808)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Philips OLED808 tarjoaa loistavaa kuvaa, jonka kontrasti ja liikkeidentoisto ovat erinomaiset. Ambilight luo tunnelmaa. Ambilight on enää kolmella sivulla entisen neljän sijaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Ääni & Kuva
Scroll to Top