Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Ooni Volt 12

Paluuta vanhaan ei ole

Kun pizzassa maku on tärkein, on vastaus Ooni.

Julkaistu 13.07.2023 - 06:45
Ooni Volt 12
Lasse Torp Hansen

Ooni Volt 12 näyttää ulkoa käytännölliseltä pizzauunilta, jota voi käyttää vuoden ympäri niin sisällä kuin ulkona. Sisimmissään se on tuittupäinen työkalu, jota ilman pizzafanaatikko ei voi elää – ja pizzaan hurahtaneelle se on joka sentin väärti.

Volt 12 on Oonin ensimmäinen sähkökäyttöinen malli. Tähän mennessä Ooni on niittänyt kansainvälistä kunniaa ulkokäyttöön tarkoitetuilla kaasu-, hiili- ja puu-uuneillaan. Volt 12 sopii myös sisäkäyttöön, eikä sitä mielellään pitäisikään jättää ulos koko talveksi. Sähkömalli maksaa tuplasti tavallisiin ulkomalleihin verrattuna, eikä Volt 12:n kanssa pääse tietystikään nauttimaan tunnelmallisista liekeistä.

Jos kuitenkin kuvittelee, että sähköinen pizzauuni on vain vähän hienompi pizzakivi, niin kauempana totuudesta ei voisi olla – vähän kuin vertaisi karting-autoa formulaan.

Mainos

Huippuluokan laatua

Ooni Volt 12 tihkuu laatua. Uuni on iso eikä sitä saa helposti pois silmistä, joten pieneen yhdistelmäuuniin sitä ei voi verrata. Uunissa on kolme nuppia, jotka napsuvat miellyttävästi. Ensimmäinen nuppi on ajastin, jota painamalla aikaa lisätään aina 30 sekuntia kerrallaan. Keskimmäisellä nupilla säädetään lämpötilaa ja viimeisellä ylä- ja alalämmön välistä suhdetta. Hyvällä tavalla yksinkertaista! Sovelluksia tai muita härpäkkeitä ei ole. Uunin sisäpuolella on 33,7 x 33,7 cm:n kokoinen pizzakivi sekä lamppu, joka valaisee päivällisen melkeinpä jumalaisesti.

Ooni lupaa uunin lämpenevän 450 asteeseen 20 minuutissa ja pizzan paistuvan 90 sekunnissa. Vaikka asteita onkin noin 50 vähemmän ja paistoaika 30 sekuntia hitaampi kuin Oonin liekehtivillä versioilla, on suorituskyky silti vallan hyvä.

Pizzaovn Ooni anmeldelse
Pinta on jauhemaalattua hiiliterästä, mikä vahvistaa laatuvaikutelmaa. Laatua huokuva ulkonäkö onkin tärkeä, sillä uunia ei oikein saa kokonsa puolesta mihinkään piiloon. Kuva: Lasse Torp Hansen

Mahdottomasta mahdollista

Ruoanlaiton perusperiaate on, että ruoka voi olla vain yhtä hyvää kuin käytetyt raaka-aineet. Volt 12 ei välitä moisista nyrkkisäännöistä. Se onnistuu muuntamaan kinkunjämät, tölkkitomaatit ja kaupasta ostetun taikinan mahtavaksi makujen ilotulitukseksi!

Kun testasin pizzantekoa itse tehdyllä taikinalla ja laadukkailla raaka-aineilla, oli lopputulos tietenkin vieläkin parempi, mutta järkytyin silti siitä, miten hyvään laatuun Volt 12 yltää haastavimmissakin tilanteissa.

Kun uuni lämpenee 450 asteeseen, ei sitä voi verrata mihinkään muuhun. Ruoka reagoi aivan eri tavalla kuumaan kuin matalampiin lämpötiloihin. Kaikki maistuu makeammalta, rapeammalta ja tuoreemmalta. Volt 12:lla mikään ei ole muhjua tai raakaa! Kun on kerran kokeillut Ooni Volt 12 -uunia, ei enää ole paluuta tavalliseen uuniin ja pizzakiveen.

Säädettävä ylälämpö on erityisen kätevä, kun tekee valkoista pizzaa. Testasin tätä versiolla, johon tuli mascarponea, perunaa, savusuolaa ja rakuunaa. Perunat vaativat kypsyäkseen pidemmän ajan kuin taikina, mikä on aina ongelma valkoista pizzaa paistaessa. Vain 120 sekunnin paistoajan jälkeen pelkäsin joutuvani upottamaan hampaani koviin, raakoihin perunoihin. Välttääkseni raa’at perunat, väänsin ylälämmön täysille ja pääsin nauttimaan yhtä elämäni parhaista pizzoista, jonka perunaviipaleet olivat kypsän pehmeitä ja reunoilta rapeita. Tällaista en ole aiemmin onnistunut kotioloissa saamaan aikaiseksi!

Sähköuunin kanssa on helpompi tehdä kokeiluja lämpötilojen suhteen kuin liekkiuuneilla. Vaikka liekin tuoma tunnelma puuttuukin, ei Volt 12 tunnu tyytymiseltä huonompaan, vaan ainoastaan vähän tarkemmalta työkalulta. Tämä ei toki tarkoita, että laitteen käyttö olisi heti omaksuttavissa tai helppoa, mutta sen käyttöä on mahdollista harjoitella niin, että siinä harjaantuu mestariksi.

Elektrisk pizzaovn
Ylävastukset hehkuvat punaisena kuten tavallisessa uunissa. Alhaalla kiven alla on toinen vastus. Lämmön jakautuminen valitaan vasta, kun uuni on lämmennyt haluttuun asteeseen. Kuva: Lasse Torp Hansen

Kunnioita kuumaa!

Vaikka uuni osaakin kuumentua 450 asteeseen ja paistaa pizzan 90 sekunnissa, en minä ainakaan heti osannut. Ensimmäiset yritykseni olivat hiiltyneitä jo alle minuutin jälkeen, mikä todistaa Oonin raa’asta voimasta. Vaatii hieman kokeiluja, että oppii, milloin saa täytteet ja pohjan valmiiksi samaan aikaan. Calzonelle suosittelen 350 astetta ja 180 sekuntia.

Kannattaa myös huomioida, ettei uunin lämpötila on sama kuin paistokiven. Usein ensimmäinen onnistuu hyvin ja seuraava palaa syömäkelvottomaksi.

Haaste on nimittäin siinä, että kivi jatkaa kuumentumistaan sillä välin kun syö ensimmäistä pizzaansa. Pizzakivi ei siis saavuta 450 astetta 20 minuutissa, vaikka uuni lämpeneekin siinä ajassa. Onkin vain kokeiltava itse, millaisella lämpötilan ja paistoajan yhdistelmällä saa yhdenmukaisen lopputuloksen useita pizzoja paistaessa.

Uunin puhdistus on helppoa. Mikään ei nimittäin pala kiinni 450-asteisessa uunissa, vaan jäljelle jäänyt tuhka on helppo pyyhkäistä pienellä harjalla.

Pizza indendørs
Luulin Oonin liioittelevan, kun pizzan luvattiin paistuvan 90 sekunnissa. Oikeasti pizzan ehtii polttaa karrelle siinä ajassa, jos ei tiedä, mitä tekee. Kuva: Lasse Torp Hansen

Outo sisällä

Volt 12:n parhaita myyntiargumentteja on mahdollisuus käyttää uunia sekä ulkona että sisällä. Tämä hybridiluonne on myös sen suurin heikkous. Ensinnäkin uuni on todella suuri ja erikoisen muotoinen. Tavallaan se on kivan näköinen, mutta on vaikea kuvitella keittiötä, josta tällaiselle laitteelle löytyisi luonteva paikka. Uuni myös lämpenee ulkopuolelta, joten ei sitä oikein kaappiinkaan voi sulkea.

Jos uunille sattuukin keksimään paikan keittiöstään, pitää vielä kestää se, että silloin tällöin jokin uunin sisällä syttyy palamaan! Se ei ole vaarallista (luulisin), mutta vähän hermostuttavaa silti. Samalla se tietysti innostaa palovaroittimen huutamaan, mikä on pidemmän päälle aika ärsyttävää.

Pizzaovn opskrift
En ole edes hienoissa pizzerioissa saanut yhtä hyvää valkoista pizzaa kuin mitä itse tein Ooni Volt 12:lla. Kuva: Lasse Torp Hansen

Outo ulkona

Ulkona Volt 12 peittoaa koollaan edullisemmat ja söpömmät ulkouunit. Se painaa 17,8 kiloa ja kestää Suomen kesäsäät mainiosti. Mukana tulee myös suojapeite. Jos kuitenkin ajattelee siirtävänsä uunin aina sään salliessa pihalle, käy touhu äkkiä raskaaksi. Toinen ongelma on johto, joka on vain puolitoista metriä pitkä. Pitää siis heti muistaa hankkia jatkojohto.

Jos olisin tarpeeksi pizzahullu, hankkisin Volt 12 -mallin sisälle ja pihalle erikseen ulkomallin. Näin pääsisin nauttimaan liekeistä, tunnelmasta ja pohjan hieman hiiltyneestä mausta, jotka minusta ovat ulkona pizzan paistamisen parasta antia.

Hjemmelavet pizza indenfor
Pikkuinen palo, mutta silti huolestuttava, kun se tapahtuu sisätiloissa. Isoin ongelma on kuitenkin savu, joka laukaisee palohälyttimen. Kuva: Lasse Torp Hansen

Yhteenveto: Ooni Volt 12

Ooni Volt 12 on ylivoimaisesti parempi kuin tavallisen uunin ja pizzakiven yhdistelmä. Se on tinkimätön varuste, joka haastaa käyttäjänsä paistotaidot ja jolla aikaansaadut pizzat haastavat maullaan kaupungin parhaan pizzerian tuotokset. Se on omalla tavallaan kaunis, ja laatu on huippuluokkaa. Sekä ulos että sisälle sopivan laitteen haittapuolena on se, ettei se ole täydellinen oikein kummassakaan. Ulos se on liian kallis eikä yhtä tunnelmallinen kuin liekilliset uunit, ja sisällä se vie liikaa tilaa, ei kuumenemisen vuoksi sovi kaappiin piilotettavaksi ja kaiken lisäksi saa palohälyttimen herkästi huutamaan. Pizzauunina se on kuitenkin joka senttinsä arvoinen, joten pienet epämukavuudet on vain kestettävä.

Karakter
Ooni Volt 12
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Muotoilu ja laatu ovat huippuluokkaa. Ajastin ja lämmönsäätö helpottavat paistoa. Yhtä hyvä suorituskyky kuin ulkomalleilla. Pizzafanaatikon must-have! Sisätiloihin uuni on vähän epäkäytännöllinen. Ulkouunit ovat halvempia ja tunnelmallisempia.

Sunnuntaiaamut on pelastettu!

Kaksi robottia kaksintaistelussa: kumpi siivoaa paremmin?

Freo X Ultra auttaa mutta ei tee kaikkea puolestasi

Vertailussa sähköhammasharjat: puhtaammat ja terveemmät hampaat!

Nothing uusi, halvempi puhelin

Sydän paikallaan

Ääni & Kuva
Scroll to Top