Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Philips OLED+908 (65OLED908/12)

Värikästä Ambilight-kuvaa

Philips on kuulu värikkäistä OLED-televisioistaaan, ja huippumalli OLED+908 menee päätyyn asti – ainakin melkein!

Julkaistu 31.10.2023 - 07:00
Philips OLED+908 (65OLED908/12)
Audun Hage

OLED+908 on Philipsin vuoden 2023 virallinen lippulaivamalli. Kirkkaan OLED-paneelin lisäksi se on varustettu B&W:n äänijärjestelmällä, Google TV -käyttöliittymällä ja tyylikkäällä uudella kaukosäätimellä. Pääseekö tällä reseptillä highend-luokan voittajaksi?

OLED908 IS FRONT RGB 16x9 1 scaled e1675777173233
908 on litteä ja tummanpuhuva tv, jonka kaiutinosio on verhoiltu tanskalaisen Kvadratin kankaalla. Kuva: Philips

Philips OLED+908

Philipsin tv on varsin kauniisti muotoiltu. Malli on saatavilla 55-, 65- ja 77-tuumaisena, joista testiin lainasimme keskimmäistä. Design on OLED-televisioille tyypillisen litteää, ja vuoden 2023 malli on saanut uuden, fiksun jalustan.

Erillisen soundbarin ostamista ei tarvitse miettiä tämän mallin kohdalla, sillä television pohjaan on valmiiksi integroitu Bowers & Wilkinsin soundbar.

Mainos

Käyttö ja ominaisuudet

OLED+908:n mukana tulee uusi premium-kaukosäädin, jossa on edeltäjäänsä vähemmän nappeja, mutta sama tyylikäs taustavalaistus. Numeronapit on piilotettu ja ne tulevat esiin taustavalon ollessa päällä.

OLED+908 pyörii Google TV:n varassa, josta on kehittynyt varsin tyylikäs ja selkeä käyttöliittymä. Philips on hienosäätänyt valikoissa navigoimista hieman nopeammaksi.

Liitäntöjen suhteen ei muutoksia edelliseen sukupolveen verrattuna ole tapahtunut. Edullisemman OLED808-sarjan tapaan OLED+908 saa tyytyä neljään HDMI-sisääntuloon, joista vain kahdessa on täyden kaistan (48 Gbps) tuki 4K/120Hz -kuvalle.

Kuten mainittua, ei tämä ole mikään iso ongelma, ja Philips on samassa veneessä vertailun muiden mallien kanssa.

Philips on muutoin panostanut pelaamiseen ihan mukavasti: nyt voi pelata Dolby Vision -HDR-laadulla peräti 120 Hz:n virkistystaajuudella. VRR FreeSync Premium ja G-Sync (48-120 Hz) varmistavat sujuvan ja tökkimättömän pelaamisen. Peliasetuksella viive on hyvin matala 13 millisekuntia.

 

Philips OLED908 remote 1 scaled
Uudessa kaukosäätimessä numeronapit tulevat esiin vain valaistaessa. Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

Testatessamme aiemmin syksyllä edullisempaa OLED808-mallia vaikutuimme Philipsin terävästä kuvasta. OLED+908-mallissa se viedään entistäkin pidemmälle LG Displayn valmistaman MLA-paneelin ansiosta.

MLA-paneelitekniikassa (Micro Lens Array) käytetään mikroskooppisia linssejä, jotka parantavat OLED-pikselien kirkkautta. Yhdistettynä parempaan passiiviseen jäähdytykseen ja mukautuvaan Meta Booster -kuvankäsittelyyn tekniikka tekee OLED-paneeleista huomattavasti aiempaa kirkkaampia. Polarisoiva Vanta Black -suodin puolestaan vähentää heijastelua.

Tekniikan edut tulevat heti näkyviin. Philipsin kirkkaus on häikäisevän hyvää ja kontrasti upeaa, aivan kuten MLA-paneelilla varustetun Panasonic MZ2000:n.

Philips väittää kirkkauden olevan yli 2 000 nitiä, mutta mittauksissa pääsimme 1 400 nitiin 10-prosenttisella kuva-alalla ja 250 nitiin kokovalkoisella kuvalla, mikä on ihan riittävän vaikuttavaa sekin. Jos haluaa tätä kovempaa kirkkautta, on vaihdettava MiniLED-paneeliin.

Numerot sikseen, sillä tärkeintä on kuitenkin se, että OLED+908:n kirkkaus riittää enemmän kuin hyvin urheilun ja muun viihteen katsomiseen päivänvalossa ilman, että värit tuntuisivat haalistuvan. Kirkkaus antaa tilaa myös HDR-efektien, kuten auringonvalon, liekkien ja räjähdysten kunnolliseen toistumiseen.

Kristallinkirkasta kuvaa

Philips tunnetaan hieman poikkeavasta lähestymisestään kuvankäsittelyyn. 7. sukupolven P5 AI -videoprosessorilla varustetun television asetuksista löytyy toki neutraalikin vaihtoehto, mutta Philips tuo mielellään esiin Crystal Clear -asetustaan, joka hyödyntää aivan kaikkea mahdollista parantaakseen kuvaa.

Etenkin vanhemmat tv-sarjat ja SDR-laadun sisällöt saavat kunnon piristysruiskeen Crystal Clear -asetuksesta. Kuva ei muistuta korrektia studiolaatua, mutta saa tietyn tyyppiset sisällöt heräämään ihastuttavan viihdyttävällä tavalla eloon.

Jos ei halua säätää eri asetusten välillä, on Crystal Clear hyvä vaihtoehto. Valkoiset sävyt saavat ehkä hivenen liian kylmää sinerrystä, mutta kuva on erittäin terävä ja parhaimmillaan lähes kolmiulotteisen näköinen!

OLED+908 jää parissa suhteessa hieman jälkeen Sony A95L:stä. Erinomaisesta kirkkaudestaan huolimatta Philips ei onnistu toistamaan värejä yhtä kylläisesti ja intensiivisesti kuin Sonyn QD-OLED. OLED+908 hukuttaa tummat yksityiskohdat helposti mustuuteen (black crush), kun taas sekä Sony että Panasonic säilyttävät vastaavissa tilanteissa kuvassa enemmän informaatiota.

Ambilight kolmella sivulla

OLED+908 on varustettu Philipsin ainutlaatuisella ominaisuudella eli Ambilight-valaistuksella. Samaan efektiin pääsee toki yhdistämällä Hue-lednauhaa Philips Hue Sync -sovelluksella televisioon, mutta valmiiksi integroitu versio toimii kyllä paremmin.

Ambilight-valot seuraavat katsottavan sisällön sävyjä ja toistavat samoja värejä valaistuksessaan. Se luo hienoa tunnelmaa ja tekee television katselusta silmille miellyttävämpää.

OLED+908 joutuu kuitenkin tyytymään Ambilight-valaistukseen vain kolmella sivullaan, siinä missä aiemmissa lippulaivamalleissa (esimerkiksi 937 ja 986) valot olivat kaikilla neljällä sivulla. Tason päällä olevalla tv:llä asialla ei niin ole väliksi, mutta seinäasennuksessa koko televisiota kiertävä lednauha olisi ehdottomasti parempi.

Äänenlaatu

Aiempien huippumallien kohdalla Philips on tehnyt yhteistyötä Bowers & Wilkinsin kanssa, ja myös OLED+908:ssa on B&W:n soundbar. Äänijärjestelmä koostuu 3.1-kaiuttimista eli vasemmasta, oikeasta ja keskikanavasta sekä bassokaiuttimesta.

Ääni on erinomainen: puhe erottuu selkeästi ja erityisen ymmärrettävästi. Huulisynkka toimii moitteettomasti ja tekee keskustelujen seuraamisesta helpompaa.

Ääni on kirkasta, täyteläistä ja tasapainoista, mikä tekee soinnista sopivaa niin puheen kuin musiikin toistamiseen.

Bassontoisto on vertailun vahvinta. Sisäänrakennettu bassokaiutin on varustettu passiivisäteilijöillä, ja basso toistuu tiukkana ja täyteläisenä. Philips ei hätkähdä toimintaakaan: luotien sadellessa volyymia voi huoletta nostaa ilman ääni alkaa säröillä.

OLED+908 ei tarjoa sisäänrakennettuja Atmos-korkeuskaiuttimia, kuten Panasonic MZ2000, joten äänikuva ei ole yhtä iso ja kolmiulotteinen kuin japanilaismerkillä.

Yhteenveto: Philips OLED+908

Philips on jälleen luonut erinomaisen highend-television: OLED+908 on monin tavoin kuin edullisempi OLED808, mutta suorituskyky on piirun verran parempaa ja kirkkaus, kontrasti ja värit vahvempia.

Kuvankäsittely on erinomaista ja saa vanhemmatkin sarjat näyttämään teräviltä, ja B&W vastaa vahvasta ja tasapainoisesta soinnista. Ambilight kruunaa kokonaisuuden ja tekee Philips OLED+908:sta todella väkevän viihdyttäjän.

Karakter
Philips OLED+908 (65OLED908/12)
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Philips OLED+908 tarjoaa värikästä ja veitsenterävää kuvaa, jossa on vahva kontrasti. Bowers & Wilkinsin integroitu soundbar tekee äänenlaadusta erinomaista. Värintoisto ei yllä Sonyn QD-OLED-mallin tasolle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Ääni & Kuva
Scroll to Top