Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Philips OLED+937 (65OLED937/12)

Huippu-tv

Philipsin viimeisin huippumalli OLED+937 tarjoaa ilmiömäistä kuvanlaatua Ambilight-valaistuksella ja Bowers & Wilkinsin äänellä maustettuna.

Julkaistu 16.02.2023 - 14:45
Philips OLED+937 (65OLED937/12)
Audun Hage

Philipsin julkaisuaikataulu noudattelee eri kalenteria kuin useimmat muut tv-valmistajat. Huippumalli OLED+937 lanseerattiin virallisesti syksyllä 2022, mutta tuli kauppoihin vasta talvella – se on tekniseltä kantilta mallivuotta 2022, jonka speksit kuitenkin poikkeavat siitä hieman. Meille keskimäärin enemmän kuvan- ja äänenlaadusta kiinnostuneille Philipsin lippulaivamalli on kuitenkin kaiken odotuksen väärti!

Philips OLED+937

937-malli on monin tavoin edeltäjäänsä, testissämme vuosi sitten paljon kiitosta saanutta OLED+936-mallia muistuttava televisio.

Uutuudessa on LG Displayn kirkas OLED EX -paneeli, kaksoisversio kuudennen sukupolven P5 AI -prosessorista ja kokovaihtoehdot ovat 65- ja 77-tuumainen.

Mainos

Bowers & Wilkinsin integroitu kaiutinjärjestelmäkin on päivittynyt: siinä on nyt sivukaiuttimet, joiden pitäisi tehdä äänikuvan surroundvaikutelmasta parempi ja laajempi.

Muotoilultaan televisio on pysynyt samana – ja on meidän silmissämme upea. Litteä OLED näyttää ylelliseltä, ja jalustaan integroitu soundbar tekee ilmeestä viimeistellyn ja tyylikkään, sijoittipa tv:n sitten tasolle tai seinälle. Mahtaa Bang & Olufsenia harmittaa, etteivät ole keksineet vastaavanlaista ratkaisua…

Käyttö ja ominaisuudet

Philips OLED+937 pyörii Android-käyttöjärjestelmällä, kuten monet Philipsin mallit ennen sitä. Toisin kuin Sony ja TCL, Philips ei siis ole vielä hypännyt uusimman Google TV:n kelkkaan.

Käyttöliittymä tuntuu silti yksinkertaiselta ja selkeältä, ja suosituimmat suoratoistopalvelut löytyvät helposti aloitusvalikosta. Google Assistant -puheohjaus on käytettävissä kaukosäätimen mikrofonin kautta.

Kaukosäädin on melko suuri ja siinä on paljon nappeja. Kompaktimpi kaukosäädin olisi sopinut hyvin näin hienon television kylkeen, mihin moni kilpailija onkin viime aikoina päätynyt.

OLED+937 tukee laajalti eri formaatteja, kuten Dolby Visionia ja HDR10+:a. Integroitu soundbar tukee Dolby Atmos -ääntä.

Philips OLED937 remote scaled 1
Philipsin kaukosäätimessä on paljon nappeja, joille ei kovin usein tule käyttöä. Olisiko aika vaihtaa kompaktimpaan versioon? Kuva: Audun Hage

Ihan hyvät liitännät

OLED+937 on varustettu neljällä HDMI-sisääntulolla, mutta edeltäjänsä tapaan vain kaksi niistä tukee uusinta HDMI 2.1 -standardia.

Philipsin etu on tosin se, ettei yhtä HDMI-sisääntuloa tarvitse uhrata soundbarille, joten televisioon voi silti kytkeä sekä Xboxin että PS5:n.

Pelaamisesta puheenollen, OLED+937 tukee VRR:ää (Variable Refresh Rate) ja suoriutuu 120 Hz:n virkistystaajuudesta 4K-resoluutiolla, mitä vaativat PC- ja konsolipelit edellyttävät. Sen vuoksi tosin näytön vertikaaliresoluutio on puolitettava, mikä voi vaikuttaa hieman kuvakokemukseen etenkin läheltä katsottuna.

Philipsin peliasetuksella viive on pieni, mittauksissamme noin 22 millisekuntia. Se riittää useimmille, mutta tosipelaajia ajatellen nopeampiakin ruutuja on tarjolla.

Kuvanlaatu

Philips OLED+937 on varustettu LG Displayn valmistamalla OLED-paneelilla, jonka mallinimi on EX Royal. Samanlainen löytyy muistakin highend-televisioista, kuten LG OLED G2 -mallista.

Kuten uskolliset LB Ääni & Kuvan lukijat tietävät, on Philips juuri lanseerannut vuoden 2023 mallin (OLED+908), jossa on käytetty niin sanottua META- tai MLA-tekniikkaa. Sen kuitenkin odotetaan saapuvan kauppoihin vasta syksyllä. Lisäksi siinä on Ambilight vain kolmella sivulla eikä näin kattavaa kaiutinjärjestelmää. Niinpä OLED+937 on Philipsin virallinen lippulaivamalli vuodelle 2023.

937-mallin kuva on veitsenterävä ja kontrasti vahva – samaa luokkaa muiden laadukkaiden OLED-mallien kanssa. Kuvanlaatu on ehdottomasti highendia ja musta syvän mustaa. Kirkkaudeksi mittasimme noin 770 nitiä 10-prosenttisella kuva-alalla ja 200 nitiä koko ruudulla. Toisin sanoen tämä OED on riittävän kirkas, jotta sillä voi katsoa talviurheilua päivänvalossa vailla huolen häivää. Huomasimme kuitenkin, että Philipsin näyttö vaimentaa kirkkaimmissa kohdissa kirkkautta asteittain, todennäköisesti kuvan palamisen välttämiseksi.

Värit ovat erittäin vahvat ja vivahteikkaat, mutta kallistuvat neutraalista hieman lämpimään. Filmmaker Modella väritasapaino ja mustavalkokuva ovat epätasaisemmat kuin superneutraalilla highend-näytöllä kuten Panasonic LZ1500 -televisiolla.

Samalla Ambilight tuo kuvaan lisämaustetta. Uusimman sukupolven Ambilight-valaistus toimii nopeammin ja se on hienojakoisempaa ja väreiltään tarkempaa.

Kriitikoiden ylistämä HBO Maxin The Last of Us -sarja (joka perustuu samannimiseen PlayStation-peliin) näyttää Philipsillä upealta ja Ambilightin ansiosta erityisen viihdyttävältä.

Kalliilla tehdyssä sarjassa kohtaukset vaihtuvat tiuhaan pimeiden ja valoisten ympäristöjen mukaan, ja kameratyö on todella kekseliästä! OLED+937 pysyy hyvin vaihtelevan sisällön mukana, tuo esiin yllättäviä yksityiskohtia ja pitää liikkeet pehmeinä. Liikkeidentoiston terävyys on myös erittäin hyvä.

Philipsin erilaisilla kuva-asetuksilla kuvasta saa helposti haluamansa. Jos pitää neutraalista tyylistä, on tarjolla Filmmaker Mode, joka sammuttaa suurimman osan kuvankäsittelystä.

Tarkan Dolby Vision Vaalean ja Tumman lisäksi tarjolla on lisäkontrastia ja -väriä tuova Crystal Clear Mode, joka on silti hillitympi kuin villi Vivid, jonka muistamme edeltäjästä. Ammattilaiskalibrointikin onnistuu Calman Autocalilla IFS-asetusta käyttäen.

Philips 65OLED937 Last of Us HBO Max (2) Philips 65OLED937 Last of Us HBO Max (3) Philips 65OLED937 Last of Us HBO Max (4)
<
>
Philips OLED 937:n kuva on aivan upea. Tässä HBO Maxin ”The Last of Us”. Kuva: Audun Hage

Uuden sukupolven Ambilight

Philipsin televisiota ei voi arvostella puhumatta Ambilightista. Näytön takaosaan integroidut lednauhat kiertävät television kaikki neljä sivua ja vaihtavat väriä katsottavan sisällön mukaan.

Ambilight on kohdannut sisäistä kilpailua, kun Philips on ryhtynyt tarjoamaan Hue-valojaan kaikkiin televisiomalleihin HDMI Sync Boxin tai Hue Sync -sovelluksen kautta. Tässä tapauksessa on kuitenkin iso ero siinä, ovatko valot valmiiksi televisiossa vai asentaako ne jälkikäteen!

OLED+937-mallin Ambilight-valoissa nimittäin jokainen ledvalo on integroitu televisioon ja tottelee suoraan videoprosessoria, mikä tekee värien hallinnasta tarkempaa ja koherentimpaa sisältöön suhteutettuna.

Valoille voi valita eri asetuksia, jonka mukaan valojen vaihtonopeus kuvan tai äänen mukaan hidastuu tai nopeutuu. Ambilightin saa myös synkronoitua Philips Hue -valojen kanssa, jolloin koko huone voi toistaa elokuvan sävyjä.

philips tv 1 scaled 1
OLED+937 on varustettu Ambilightin uudella versiolla, joka toistaa värejä selvästi tarkemmin sisällön tahdissa kuin aiemmat sukupolvet. Se on kuin laajennus kuvaan! Kuva: Geir Gråbein Nordby

Äänenlaatu

B&W:n integroitu soundbar on oleellinen osa OLED+937-mallia ja pääsyy siihen, että Philips on lisännyt mallinimeen plus-merkin. Onhan ääni kuitenkin puolet elämyksestä!

Uuden mallin kaiutinjärjestelmä on päivitetty 3.1.2-konfiguraatiosta 5.1.2:een lisäämällä vasempaan ja oikeaan reunaan 50-milliset täysrekisterielementit. Keskirekisteri ja diskantti ovat erikseen vasemmalle, oikealle ja keskikanavalle, jossa on B&W:lle ominainen ”tweeter on top”-diskantti.

Bassontoistosta huolehtii ovaali 100 x 65-millinen elementti, ja kokonaisteho on nostettu 95 wattiin. Koko komeus on verhoiltu tyylikkäällä Kvadratin harmaalla kankaalla.

Miltä se sitten kuulostaa? No, odotuksemme olivat OLED+937-mallin perusteella melko korkealla, eikä uutuus onneksi pettänyt niitä.

Puheentoisto on selkeää ja kuva ja ääni ovat hyvin synkassa. The Last Of Usin näytteljöiden välinen dialogi tuntuu läsnäolevalta ja realistiselta. Sekä Bella Ramsayn kirkas ääni että Pedro Pascalin möreämpi puhe erottuvat yhtä hyvin.

Edeltäjänsä tapaan OLED+937:ssä on vaikuttava Atmos-surround. Kun äänenvoimakkuutta nostaa Drive to Survive -sarjassa kuuluvat Formula 1 -autot suhahtelevan korvien ohi. Äänikuva ulottuu paljon television fyysisiä mittoja laajemmalle.

Ääni on niin vahva keskirekisteriltään ja diskantiltaan, että tekee mieli lisätä syväbassoa.  B&W ja Philips ovatkin mahdollistaneet tämän lisäämällä tv:n taakse erillisen audioulostulon. Testasimme sitä aiemmin Philips OLED+986-mallin kohdalla hyvin tuloksin.

Huom! B&W:n soundbarin muotoilun johdosta ääni heijastuu helposti tasolta ja sivuseinistä. Niinpä kannattaa hieman siirrellä tv:tä ja kokeilla, miten ääni soi parhaiten, sekä hienosäätää volyymia äänivalikon eri kanavista.

Philips OLED937 Tweeter on top scaled 1
B&W:n soundbar on saanut ylimääräiset sivukaiuttimet, jotka tekevät surroundista laveampaa. Soundbarin keskikanavassa on B&W:n kuulu ”tweeter on top”-diskantti. Kuva: Philips

Yhteenveto: Philips OLED+937

Philips OLED+937 on highend-tv, jossa yhdistyvät tyylikäs design sekä huikea kuvan- ja äänenlaatu. Litteä ja laadukas tv on varustettu LG Displayn OLED-paneelilla ja tehokkaalla kuvaprosessorilla Bowers & Wilkinsin Atmos-soundbarin lisäksi. Näin televisioon ei tarvitse hankkia erikseen kallista soundbaria. Kun kokonaisuuteen yhdistää vielä värikkäät Ambilight-valot, on lopputuloksena ainutlaatuinen televisio, jota on ilo suositella.

Karakter
Philips OLED+937 (65OLED937/12)
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Philips OLED+937 tarjoaa huikeita visuaalisia kokemuksia OLEDin, Ambilight-valaistuksen ja Bowers & Wilkinsin integroidun soundbarin ansiosta. Philips ei ole vielä siirtynyt Google TV -alustalle. OLED+937:n neljästä HDMI-sisääntulosta vain kaksi on 2.1-yhteensopivia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Parhaat jättiruudut sarjojen, urheilun ja pelien ystäville

Parhaista parhaimmat

Isompaa kuvaa pienemmällä budjetilla

Värikylläinen viihdepläjäys

Ääni & Kuva
Scroll to Top