Älyvalaistus – siinäpä vasta kiva mutta kallis harrastus. Onneksi halvempiakin vaihtoehtoja tunnetuimmille brändeille on alkanut ilmaantua. Yksi esimerkki sellaisesta on vuonna 2017 perustettu hongkongilainen Govee. Vaikka yritys on vain seitsemän vuotta vanha eikä lainkaan niin tunnettu kuin hollantilainen älyvalaistusjätti Philips Hue, on Govee silti onnistunut haalimaan jo 20 miljoonaa käyttäjää – ja 436 patenttia.
Tutustuimme Goveen valtavaan valikoimaan ja valitsimme testiin Govee Floor Lamp 2 -lattiavalaisimen. Käytännössä kyseessä on lattialla seisova 1,5 metriä pitkä valotanko.
Se on toisin sanoen samannäköinen kuin Philips Hue Signe Gradient – mutta maksaa puolet vähemmän. Kun valaisin on sammutettuna, näiden kahden mallin välillä on vaikea hoksata eroa, ja päällä ollessaankin Govee muistuttaa erittäin paljon Philips Huen versiota. Toki eroja oikeasti on – palaamme näihin pian.
Koottava valaisin
Ennen käyttöönottoa valaisin on koottava. Philips Huen versio toimitetaan yhtenä kappaleena puolitoista metriä pitkässä laatikossa, mutta Govee Floor Lamp 2 toimitetaan kuljetusystävällisemmässä 43 cm pitkässä pakkauksessa. Putki, jonka sisällä valo on, koostuu neljästä palasta. Valonlähde itsessään on pehmeää lednauhaa, joka painetaan kokoon ruuvattuun putkeen. Metalliputkien, ruuvien ja kaapeleiden kasa voi aluksi näyttää pelottavalta, mutta kokeneelta Ikean-kävijältä kokoamiseen meni alle tunti.
Valaisimen mukana tulee kaukosäädin, mutta pääosin sitä ohjataan wifin ja Bluetoothin kautta Goveen sovelluksesta.
Sovellus sisältää yllättävän paljon toimintoja, jotka on helppo löytää määrästään huolimatta. Lattiavalaisimen saa tietysti loistamaan kaikissa sateenkaaren väreissä, samoin kuin valkoisen eri sävyissä. Mutta se on vasta alkua. Yhden värin sijaan valaisimeen voi valita liukuvärin, joka koostuu enintään kahdeksasta värialueesta.
Tunnelmavalaistukseen vaihtoehtoja
Siitä pääsemmekin Scenes-toimintoon eli animoituihin väritiloihin, jotka simuloivat vaikkapa auringonlaskua, sateenkaarta tai huvipuiston iltavalaistusta. Yksinäisen valoviivan on vaikea esittää tähtitaivasta tai lippua.
Govee Floor Lamp 2 muistuttaa idealtaan ja muotoilultaan niin paljon Philips Hue Signe Gradient -lattiavalaisinta, että näitä kahta ei voi olla vertaamatta. Valmiiden valaistustilojen suhteen vertailu ei johda mihinkään, mutta Philips Huella on helppo yhdistää kaikki huoneen valaisimen toistamaan samaa väritilaa, kun taas Govee-valaisimia voi ohjata vain yksi kerrallaan. Useamman Goveen ryhmittäminen onnistuu kyllä, mutta vain kaikkein yksinkertaisimpiin valaistustoimintojen käyttöön.
Diskoa ja tekoälyä
Govee ansaitsee kehuja musiikkiohjelmistaan, joiden hallinnointi onnistuu puhelimen mikrofonin tai valaisimen oman mikrofonin kautta. Valittavana on kymmenen ohjelmaa, joista useampi toimii täydellisesti koti-DJ:n tarpeisiin. Signe Gradientissa ei ole mitään vastaavaa.
Hämmästyttävin ominaisuus on kuitenkin AI-toiminto – joka oikeasti toimii! Sovellukseen voi kirjoittaa jotakin, ladata sinne kuvan tai sanella kuvauksen, jonka jälkeen tekoäly luo käyttäjän toiveesta oman väriyhdistelmän! Jos lopputulos on mieleinen, sen voi tallentaa DIY-osioon, jonne kaikki itse tehdyt väriyhdistelmät ja animaatiot tallentuvat.
Lähempi tarkastelu osoittaa, että Govee Floor Lamp 2 on tehty hieman halvemmista materiaaleista kuin esikuvansa. Valonauha on kumisesta materiaalista tehty, ja parin metrin päästäkin erottaa vielä hyvin jokaisen yksittäisen ledvalon. Philips Huen valonauha näyttää jopa läheltä katsottuna yhtenäiseltä.
Yhteenveto
Govee Floor Lamp 2 yrittää kovasti olla kuten Philips Hue Signe Gradient – mutta puoleen hintaan. Suurimmaksi osaksi se onnistuu siinä. Valon laatu ei ole ihan yhtä hyvä eivätkä värisiirtymät yhtä sulavia, mutta ei Govee kauaksi jää. Ja jos lednauhan kääntää seinää päin, jolloin valo tulee epäsuorasti, ei eroa huomaa. Govee tarjoaa enemmän valoefektejä, ja jos kaipaa valoshow’ta juhliin, on Floor Lamp 2 loistava ratkaisu. Tekoälytoiminto toimii mahtavasti.
Govee Floor Lamp 2 ei kuitenkaan pysty ryhmittymään kodin muiden Govee-valaisinten kanssa yhtenäisen tunnelmavalon luomiseksi. Sitä ei toki huomaakaan, jos valojen ohjaukseen käyttää Google Homea, sillä silloin pääsee joka tapauksessa käsiksi pelkkiin perustoimintoihin.