Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Testissä: Dynaudio Music 1

Hifiä keittiöön

Music-sarjan minimalli pärjää hienosti isoja vastaan – ja päihittää isoveljensä joissakin asioissa.

Julkaistu 19.09.2018 - 16:29
Dynaudio Music 1
John Hvidlykke

Monihuonekaiuttimet ovat kätevä ja helppo tapa saada musiikkia koko kotiin tarvitsematta vetää johtoja joka nurkkaan. Valikoimakin alkaa olla mallillaan, ja perinteisetkin kaiutinvalmistajat oat lähteneet tekemään omia monihuonemallejaan. Yksi sellaisista on tanskalainen Dynaudio.

Testasimme hiljattain sarjan huippumallin, Dynaudion Music 7 -kaiuttimen, joka suoriutui erinomaisesti. Tällä kertaa otimme tarkkailun alle sarjan pienimmän ja edullisimman version, Music 1:n. ”Edullinen” pätee tosin vain sarjan muihin osiin. Lähes 500 euroa maksava pikkukaiutin on nimittäin omassa luokassaan melko hintava.

Dynaudio Music 1 on käsilaukun kokoinen ja sellaista hieman kevyempi kaiutin. Sarjan muiden kaiutinten tapaan sen prismanmuotoinen design näyttää erilaiselta ja tyylikkäältä. Etu- ja takaosat on päällystetty tukevalla kankaalla. Metallinen reunus menee kaiuttimen ympäri ja siihen on upotettu soittoa ohjaavat napit. Napit voi ohjelmoida vaikkapa radiolle, soittolistalle tai Music Now -ominaisuudelle, joka pitää huolen siitä, että striimattu musiikki sopii omaan makuun. Kankaan takana on 1-tuumainen kalottidiskantti ja 4-tuumainen basso/keskirekisteri. Molemmilla elementeillä on 40 watin vahvistin. Laitteesta löytyy analoginen sisääntulo ja USB-portti iOS-laitteille.

Mainos

Music Now

Viime vuosina valmistajat ovat kunnostautuneet omien musiikkipalveluidensa suunnittelussa. Dynaudion versio on nimeltään Music Now. Kun sen laittaa ensimmäisen kerran päälle, valitaan suosikkiartistinsa, jonka jälkeen kaiutin soittaa musiikkia heiltä ja ”samankaltaisilta” artisteilta. Aina kappaleen loputtua sille on mahdollista antaa arvio (plussa tai miinus), jonka avulla ohjelma säätää soittolistaansa.

Music Lifestyle Music 1 01 RGB 41996
(Kuva: Dynaudio)

Suoratoisto

Kirjoitushetkellä Music-kaiuttimet tukevat vain Tidal-striimauspalvelua. Eli ei Spotifytä. Lohdutukseksi Tidalin saa ilmaiseksi yhdeksän kuukauden ajan. Myös internetradiota voi kuunnella. Suoratoiston lisäksi musiikkia voi kuunnella toki myös verkosta (DLNA ja AirPlay) sekä Bluetoothin kautta.

Automaattinen äänen säätö

Kaikissa Dynaudion Music-kaiuttimissa on RoomAdapt-niminen toiminto, joka yrittää vähentää huoneen vaikutusta ääneen. Mikrofoni mittaa tilan kaiut ja säätää äänen niiden mukaan. Koko homma on ohi muutamassa sekunnissa, toisin kuin tilakorjaimen omaavissa kotiteatterivahvistimissa, jotka vaativat mikin ja testiäänien kanssa äheltämistä.

Toinen kaiuttimista löytyvä ominaisuus on nimeltään NoiseAdapt, joka säätää musiikkia taustametelin mukaan. Se kompressoi musiikin kuulumaan, vaikka ihmiset juttelisivat kovaan ääneen kaiuttimen vieressä. Se on erityisen kätevä ominaisuus Music 1:n kaltaisessa kaiuttimessa, jota kokonsa ja akkukäyttöisyytensä ansiosta varmastikin kanniskellaan ympäri taloa – pesukoneen ja kokkailun äänet eivät pääse häiritsemään, kun kaiutin säätää itse itsensä.

Music 1 Blue Angled 41997
Dynaudio Music 1 on käsilaukun kokoinen ja painaa vain 1,6 kg.

Music 1:n äänenlaatu

Music 1 -kaiutinta voi käyttää monella tapaa. Akkunsa ansiosta sen voi viedä minne vain talossa ja kuunnella musiikkia missä kulloinkin on. Monihuonesoittoa halpismoodissa siis – eipähän tarvitse ostaa kaiutinta joka huoneeseen. Tässä RoomAdapt pääsee oikeuksiinsa: laittoipa kaiuttimen mihin vain, pian ympäristö on analysoitu ja ääni säädetty sen mukaan.

Basso on luonnollisesti tämänkokoisen kaiuttimen heikkous. Tai niin sitä luulisi. Pieni 4-tuumainen elementti kuitenkin tekee kaikkensa todistaakseen kyvykkyytensä, saaden avitusta äänen automaattisäädöstä. Jopa urkuteos Koyaanisqatsi toistuu hienosti. James Blaken ”Limit To Your Love” ei saa yhtä paljon painetta kuin täysikokoisilla kaiuttimilla, mutta huonolta se ei kuulosta.

Diskantti pysyy basson mukana. Se on varmasti oikean 1-tuumaisen diskanttielementin ansiota – monet muut valmistajat ovat tyytyneet yhteen (ja huomattavasti edullisempaan) täysrekisterielementtiin.

Music 1 Dark Grey Top 41999
Ohjausnapit on sijoitettu kaiutinta ympäröivään metallikehykseen.

Kaikesta huolimatta kyseessä on mono-kaiutin. Päästäksemme selville Music 1:n todellisesta luonteesta, haimme testiin toisenkin kappaleen ja asetimme ne testihuoneemme stereojalustojen päälle. Ne tuntuivat heti olevansa kuin kotonaan, vaikka näyttivätkin hieman hassuilta. Oikein sijoiteltuna niitä voi hyvin verrata ”oikeisiin” stereokaiuttimiin, jotka maksavat saman verran tai enemmänkin. Stereoperspektiivi, tilantuntu ja erottelevuus ovat Music 1 -parilla hienoja.

Jos haluaa käyttää kahta kaiutinta stereona, on muistettava valita samat RoomAdapt- ja NoiseAdapt-asetukset molemmista – laite ei osaa tehdä sitä automaattisesti. Kuulostaa todella oudolta, jos toinen kaiutin kompressoi äänen NoiseAdaptilla ja toinen ei.

Yleisesti ottaen Music 1 on melkeinpä vaikuttavampi kuin Music 7. Ei siksi, että se kuulostaisi paremmalta, vaan siksi, että odotukset pienen kaiuttimen kohdalla ovat niin erilaiset kuin huippumallin kohdalla. Music 1 on paljon kalliimpi kuin samantyyppiset laitteet vaikkapa Sonokselta, jonka perusmalli maksaa puolet vähemmän. Puhtaampi soundi ja laajempi taajuusalue kompensoivat hintaeroa.

Music CloseUp Music 1 03 RGB 41995
(Kuva: Dynaudio)

Johtopäätökset

Dynaudio Music 1 -kaiuttimella on paljon kilpailijoita. Music-sarjan hinnat alkavat tasolta, johon muiden päättyvät, joten tämän monokaiuttimen hinnalla saa helposti stereoparin joltakin toiselta. Toisaalta äänenlaatu on omaa luokkaansa. Lähin kilpailija on itse asiassa Music 7, jonka hinnalla sa kaksi Music 1:tä. Jos rahaa siis riittää, voi valita raa’an voiman ja keskirekisterin erottelevuuden (Music 7) sekä laajemman stereokuvan ja kannettavuuden tuoman kätevyyden väliltä (kaksi Music 1:tä).

Karakter
Dynaudio Music 1

Ääni & Kuva kiteyttää

Automaattinen äänensäätö tilan mukaan. Yhdeksän kuukauden Tidal kuuluu hintaan. Helppo kantaa mukana ympäri kotia. Suosituimpia kilpailijoita hieman kalliimpi. Ei digitaalisia sisääntuloja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Kotiteatteri kainaloon ja menoksi

Mikä äänikuva!

Ääni & Kuva
Scroll to Top