Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Testissä: Dynaudio Focus 20 XD

Digillä maaliin

Dynaudio uskoo, että elektroniikan lisääminen kaiuttimiin on tie menestykseen highend-malleissakin. Ja näyttää olevan oikeassa.

Julkaistu 07.03.2018 - 11:38
Dynaudio Focus 20 XD
John Hvidlykke

Tanskalainen Dynaudio on yksi niistä valmistajista, jotka ottaneet digitalisaation tosissaan. Skanderborgissa rakennetaan yhä passiivikaiuttimia, mutta valmistaja uskoo, että tulevaisuus on aktiivinen ja digitaalisesti ohjattava.

Dynaudio Focus 20 XD on Focus XD -aktiivikaiutinsarjan uusin tulokas. Se on Focus 200 XD -mallin jälkeläinen tai oikeastaan sen päivitetty versio. Vaikka ulkonäössä onkin eroja, ovat mallit rautansa puolesta identtiset. Pinnalliset erot näkyvät tyylikkäässä korkeakiiltoisessa lakkaviimeistelyssä ja laadussa, jota tämänhintaiselta kaiuttimelta sopii odottaakin.

20 XD on kompakti 2-tiejalustakaiutin, josta löytyy 6,5-tuumainen basso/keskirekisterielementti magnesium-polymeerikalvolla sekä 28 mm:n kalottidiskantti. Jälkimmäinen on lähes itsestäänselvyys, kun puhutaan Dynaudiosta. Diskantin uusin versio on Dynaudion muiden diskanttien tapaan etäistä sukua yrityksen ensimmäiselle diskantille, D-28:lle.

focus 20 xd satin white front 30624
Dynaudio Focus 20 XD -kaiutinta saa monessa värissä.

 

Koska 20 XD on aktiivikaiutin, on kaiuttimen takaosassa tavallista vilkkaampaa. Sieltä löytyy sekä digitaalinen että analoginen sisääntulo sekä digitaalinen ulostulo, jolla kaksi kaiutinta yhdistetään keskenään. Ohjauspyörällä säädetään bassoa kaiuttimen sijainnin mukaan riippuen siitä, onko kaiutin nurkassa vai vapaasti sijoitettu. Myös diskanttia voi säätää 1 dB:stä alaspäin. Lisäksi takapuolella on napit Dynaudio Connect -boksille, joka lisää sisääntulojen määrää optisella, USB:llä ja wifi Bluetoothilla. Laatikko on hankittava erikseen, jos langaton ratkaisu on tarpeen, mutta kaiuttimet toimivat hyvin ilmankin. Me testasimme johdollista ratkaisua suoraan kaiuttimiin liitettynä.

15-litraisen kaapin sisälle on jemmattu kaksi 150-wattista vahvistinta, eli bassolle ja diskantille kullekin omansa. Myös digitaalinen elektroniikka löytyy luonnollisesti samasta paikasta. Focus 20 XD:n signaalinkäsittely tehdään digitaalisesti, eikä erillistä digitaalista muunninta tarvita.

Suurin ero Focus 20 XD ja Focus 200 XD on laiteohjelmistossa eli ohjelmistoa, joka ohjaa sisäänrakennettua digitaalista signaalinkäsittelyä, DSP:tä. DSP vastaa kaiuttimen vaihe- ja taajuusvastetta. Jakosuodinkin on ohjelmoitu DSP:hen. Itse asiassa alkuperäisen Focus XD -sarjan kaiuttimen omistaja voi ladata ilmaisen päivityksen sisäänrakennettulle DSP:lle, joka tarjoaa saman suorituskyvyn kuin uudet mallit.

Dynaudio Focus 20 XD:n äänenlaatu

Jalustakaiuttimet kyykkäävät lattiakaiuttimiin verrattuna yleensä syväbasson kohdalla. Hyvällä DSP-ohjelmoinnilla puutetta voi kuitenkin korjata, ja Focus 20 XD:ssä on matalilla taajuuksilla painoa ja täyteläisyyttä, josta samankokoinen passiivikaiutin voisi vain haaveilla.

Focus 20 XD selviää kunnialla bassokuvioista huolimatta siitä, onko kyseessä Phillip Glassin Koyaanisqatsi-teoksen kuoro, Chris Jonesin No Sanctuary Here -kappaleen funkkaavat rytmit tai Telarcin versio Johann Straussin Banditen Galopp -teoksen jylhä orkesterimusiikki. Itse asiassa kaiuttimen sijoittelun mukaan säädettyä bassoa on syytä joissakin tapauksissa vaimentaa. Nämä kaiuttimet eivät missään tapauksessa tarvitse ympäröivän huoneen apua puskeakseen matalimpia ääniä. Jos sijoitus seinän lähelle tai nurkkaan on tarpeen, on säätäminen kuitenkin helppoa. Basso ei ole vain voimakas, vaan myös tarkka ja nopea.

focus 20 xd hg grey oak 30619
Dynaudio Focus 20 XD on tyylikäs ja hillitty highend-kaiutin.

 

Spektrin toisessa päässä loistaa erotteleva ja neutraalinsävyinen diskantti. Symbaalit kuulostavat siltä kuin pitääkin ja viulun ylä-äänet soivat luonnollisen kuuloisesti. 28-millinen diskantti ei kuitenkaan ole yhtä ilmava ja painoton kuin parhaat nauhadiskantit tai Bowers &Wilkinsin 702 S2 -kaiuttimen vapaasti kiinnitetty hiilikuitudiskantti. Luetaanko tämä haitaksi vai merkiksi siitä, että diskantti ei liioittele on makuasia. Focus 20 XD ei soi synkästi vaan neutraalisti ja tasapainoisesti.

Keskirekisteri on tärkeä, mutta voi olla hankala 2-tiekaiuttimelle. Laulu ja monet soittimet sijoittuvat näille taajuuksille, samoin kuin raskaiden bassoelementtien ja pienen ja kevyen diskanttielementin jakotaajuus. Dynaudio selviytyy hankalasta paikasta virheettömästi. Elementit toimivat saumattomasti yhteen. Focus 20 XD toistaa laulun upeasti. Esimerkiksi Hamiltonin Right Hand Man -kappaleessa on helppo erotella kolmen miehen äänet toisistaan, mikä on aika vaikea pala monelle kaiuttimelle.

Tilavaikutelma on diskantin tapaan kyvykäs olematta ylpeä. Hyvää klassisen musiikin tallennetta kuunnellessa on helppo kuvitella huoneen jatkuvan pitkälle ja laajalle kaiuttimien taakse, mutta Focus 20 XD:tä kuunnellessa musiikki tulee lähelle ja tuntuu intensiiviseltä.

Reilun viiden tuhannen euron hinnalla voi odottaa paljon kilpailukykyisiä kilpailijoita. Jottei tulisi verranneeksi omenoita päärynöihin, on hyvä muistaa, että tähän pakettiin kuuluu 4 x 150 watin vahvistinta, digitaalinen jakosuodin DSP-korjauksella ja highend-tason DAC-muunnin.

Niinpä kilpailijoiden määrää on saatu kutistettua. Itse asiassa mieleen tulee vain yhtä hämmästyttävä Devialet Gold Phantom, jonka tuhat wattia ja subwoofer-syvyinen basso tekevät siitä vahvan vastuksen. Tämän kisan voittaja on puhdas makuasia. On kuitenkin vaikea löytää yhtä laadukas ja tehokas passiivikaiutin, kun pitää varata budjetista tilaa myös vahvistimelle.

Kaiuttimeen kytketään digitaalinen tai analoginen äänilähde ja aletaan soittaa. Molemmille löytyy vain yksi liitäntäpaikka, joten jos soittimia löytyisi useampia tai haluaisi kaiuttimiin kiinni pelikonsolin, television tai tietokoneen, pitää lyödä lisää rahaa tiskiin.

focus 20 xd hg walnut back 30622
Dynaudio Focus 20 XD pitää kääntää ympäri nähdäkseen, että kyseessä on aktiivikaiutin.

 

Johtopäätökset

Focus 20 XD on laadukas kaiutin, jota Dynaudio tulee varmastikin myymään hyvin. Kyseessä ei ole mikään vallankumous, vaan päivitys jo valmiiksi erinomaiseen rakenteeseen. Hinta voi vaikuttaa kovalta, mutta vahvistimiakin on kaksi kanavaa kohden, joten erittäin hyvänkuuloiseen musiikkiin ja tyylikkääseen ja laadukkaaseen stereosoittoon tarvitaan pelkkä äänilähde. Jäimme kaipaamaan vain muutamia lisäsisääntuloja ja langattomuutta kaiuttimelta itseltään.

Ääni & Kuva kiteyttää

Kaiuttimeen kokoon suhteutettuna odotettua isompi ääni. Vakaa ja neutraali äänentoisto. Täydellinen ja laadukas pakkaus – riittää, että lisää äänilähteen. Vain yksi digitaalinen ja yksi analoginen sisääntulo. Langaton ratkaisu maksaa lisää ja vaatii ylimääräisen boksin sekä johdon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Parempaa ääntä olohuoneeseen

Muhevaa bassoa ilman subwooferia

Kaiuttimet kesän pienempiin ja isompiin juhliin

Tässäkö paras soundbar LG:n OLED-televisiolle?

Vaihtoehto pelikuulokkeille

Highend-soundbarilla elokuvateatterin tunnelmaa

Scroll to Top