TESTISSÄ : Chord Electronics Mojo

Taikaääntä taskusta

Chord Mojo loihtii kännykästä luksusluokan soundin.

 itemprop
Chord Electronics Mojo

Ääni & Kuva kiteyttää

Loistava äänenlaatu hyvällä voimalla, erottelevuudella ja ilmavuudella. Käyttäjäystävällisyys huippua.
Soundia ei voi säätää. Kuumenee hiukan taskussa.
  • Tyyppi: Kannettava kuulokevahvistin ja DAC
  • Resoluutio: 32 bittiä/768 kHz, DSD256
  • Digitaalinen sisääntulo: Mikro-USB, koaksiaali, optinen
  • Ulostulot: 2 x 3,5 mm kiinteä/vaihdettava
  • Akunkesto: 10 h
  • Teho: 35 mW (600 ohmia), 720 mW (8 ohmia)
  • Dynamiikka-alue: 125 dB
  • Ulostulon impedanssi: 75 milliohmia
  • Paino: 180g
  • Mitat: 2,2 x 8,2 x 6 cm
lisää
vähemmän

Suositushinta: 550 €

Tämän päivän ihminen kuuntelee musiikkia usein puhelimestaan. Eikä ihme, kännykän kautta pääsee käsiksi lähes kaikkeen julkaistuun musiikkiin. Kunnollisten kuulokkeiden kanssa kokemus voi olla hyväkin. Tämän ovat vissiin muutkin huomanneet, sillä kuulokkeet käyvät kaupaksi täyttä häkää!

Puhelin on minitietokone, jolla pitäisi pystyä tekemään ihan kaikkea. Niinpä pieneen kuoreen on pakattu prosessori, Bluetooth, wifi ja kaikkea muuta kivaa, joka aiheuttaa reipasta sähkömagneettista häiriötä. Sitä paitsi kännykän kuulokeliitännässä vahvistinteho on hyvin rajallinen. Edes kalliit kuulokkeet eivät ratkaise tätä ongelmaa, joten jos olet koskaan miettinyt, kuinka hyvään suoritukseen kuulokkeesi oikeastaan yltäisivätkään, kannattaa kokeilla ulkoista vahvistinta, mieluiten DA-muuntimella – näin äänen käsittely saadaan siirrettyä puhelimesta kokonaan ulkopuolelle.

Chord Electronics on jäykässä hifimaailmassa raikas tuulahdus. Valmistaja on keskittynyt tekemään toimivia ja käyttäjäystävällisiä highend-tuotteita. Englantilaismerkki oli jo varhain liikkeellä digitaalisten vahvistinten kanssa, ja viime vuosina menestystä on tullut etenkin parintuhannen euron hintaisen highend-DACin, Hugo-mallin myötä.

Edullisempaa ääntä: Mojo

Jos koko kuun palkkaa ei halua hassata kannettavaan ääneen, on Chordilla tarjota vaihtoehdoksi myös Mojo-malli. Se on Hugoa pienempi ja mahtuu taskuun, mutta on kuitenkin paketoitu vankkaan alumiinikuoreen, jonka sisältä löytyy laatua. Digitaalinen muuntaminen tehdään Chordin omalla teknologialla, joka on valmistajan mukaan ”maailman edistyksellisintä digitaalista muuntamista”, ja käytettävissä onkin tavallista enemmän suoritustehoa. Mojo on yhtä tehokas kuin Hugo, ja toimii jopa 800 ohmin kuulokkeiden kanssa. Se tukee dgitaalista signaalia 768 kHz:iin asti 32 bitillä. Enemmän kuin tarpeeksi siis, ja muunnin tukee myös korkeimman resoluution DSD-tiedostoja (DSD256). Uudelle MQA-formaatille tukea ei kuitenkaan löydy.

Valo kertoo

Mojossa ei ole näyttöä, vaan eriväriset valot kertovat, millä resoluutiolla signaalia siirtyy ja kuinka kovalla volyymillä. Volyyminappi loistaa punaisena, kun musiikki soi hiljaa, keltaisena keskitasolla ja vihreänä kovalla äänenvoimakkuudella. Kytkin vaihtaa väriä taajuuden mukaan: punainen on 44,1 kHz, vihreä 96 kHz, valkoinen DSD-laadulla ja niin pois päin.

Kaksoisliitäntä kuulokkeille

Mojossa on kaksi kuulokeliitäntää, joten musiikista voi nauttia kahdestaan. Äänenvoimakkuutta voi säätää käyttäjän mukaan, mutta jos molempia volyyminappeja pitää yhtä aikaa painettuna kahden sekunnin ajan, asettuu volyymi täydelle signaalivahvuudelle, mikä voi olla kätevää, jos Mojo kytketään ulkoiseen vahvistimeen.

Ei vain kännykän kanssa

Mojon kannettava koko tekee siitä erityisen käyttökelpoisen mobiililaitteiden kanssa käytettäväksi. OTG-tuella varustetut Android-mallit toimivat sen kanssa suoraan, Apple-käyttäjät tarvitsevat MD821AM-adapterin tai muun Lightning-muuntimen, joka osaa purkaa iPhonen, iPadin ja iPodin signaalin.

mainos

Mojo toimii mainiosti PC:n ja Macin kanssa, ja siinä on sekä koaksiaali- että optinen sisääntulo, joten lähes minkä tahansa digitaalisen audiolaitteen liittäminen onnistuu.

mainos

Käyttäjäystävällisyys

Minusta Mojo on näppärän kokoinen – se on pienempi kuin samanhintainen RHA Dacamp L1, ja sen pyöristetyt reunat tuntuvat kädessä mukavilta. Se mahtuu näppärästi taskuun, mutta kuumenee käytettäessä hieman, joten sen olemassaoloa ei pääse unohtumaan. Ladatessa se lämpenee vielä enemmän, mutta sen ei kuulemma pitäisi vaikuttaa laitteen käyttöikään.

Mojossa on vain kolme nappia: on/off, volyymi ylös ja volyymi alas. Napit ovat oikeastaan akryylisia kuulia, jotka pyörivät peukalon alla. Pyörimisellä ei ole mitään tarkoitusta, joten en ole ihan varma mitä mieltä olen siitä. Mojo on helppokäyttöinen ja kännykkä, MacBook ja PC (Windows tarvitsee ajurin) tunnistaa sen automaattisesti.

Äänenlaatu

Äänenlaadun suhteen Mojo tekee mitä pitääkin. iPhone 6S Plus -puhelimeni kanssa terävän puoleisesti soivat kuulokkeeni muuttuvat Mojon taikaiskusta heti pehmeämmäksi. Vivahteet vyöryvät Focal Listen -kuulokkeista kuulostamatta tyrkyiltä. Tidal HiFi CD-laadulla soi Mojon kanssa tavallista paremmin. Kuulokkeisiin syntyy jopa tilantuntua pianon ympärille Vladimir Horowitzin Beethoven-tulkinnassa (pianosonaatti nr 8 C-mollissa). Siinä on hyvin voimaa ja samalla rauhaa, jota kaikki äänilähteet eivät todellakaan pysty toistamaan. RHA Dacamp L1 on tähän verrattuna vähän reippaampi kevyempien äänten kohdalla. Se on muutenkin erinomainen kuulokevahvistin, jota suosittelen ehdottomasti, mutta jos kuulokkeet kallistuvat aggressiivisen soinnin puolelle, RHA voi helposti viedä ne liian pitkälle.

Blue Microphones Lola toistaa ylempää keskirekisteriä rennommin, ja RHA on tässä suhteessa Mojoa täpäkämpi. Mojo tuo kuitenkin enemmän ilmaa sointujen väliin.

mainos

Tehoa riittää: rock, hiphop ja R&B soivat energisesti ja hyötyvät äänen lämpöisyydestä ja resoluutiosta. Izzy Bizun Diamond soi coolisti ja erottelevasti mutta ei raa’asti, mihin se helposti luiskahtaa iPhonelta suoraan soittaessa.

Mojo hallitsee suvereenisti myös raskastehoisia kuulokkeita, kuten edullista avoimen tyypin AKG Q701 -mallia. Avoimina kuulokkeina ne toimivat huonosti kännykkä äänilähteenään, eikä basso ole järin muhkea. Mojo tuo bassoon täytettä, mutta itse suosin RHA:n taajuuskorjainta, jolla bassoa voi lisätä vielä enemmän. Samasta syystä jopa edullinen FiiO Q1 bassovahvistuksella voi olla Mojoa viihdyttävämpi, kun käytössä vähän laiskalla bassolla varustetut kuulokkeet. Q1 kadottaa vivahteet, kun mennään rekisterissä ylemmäs, ja äänikuvasta puuttuu myös Mojon tilantuntu.

Johtopäätökset

Chord Mojo on luonnollinen lisävaruste raskastehoisille kuulokkeille. Se nostaa äänenlaatua monta pykälää paremmalle tasolle verrattuna kännykän omaan kuulokeliitäntään. Ääni on pehmeä ja erotteleva, basso tiukka. Raa’an kuuloiset kuulokkeet muuttuvat Mojon huomassa neutraalimmaksi ja erottelevammaksi.

Käyttäjäystävällisyys on huippua, samoin äänenlaatu – mitäpä sitä muuta toivoisi? Jos kuulokkeet ovat basson suhteen latteat, olisi taajuuskorjain ollut hyvä lisä. Tästä näkökulmasta Chord Mojo ei ole yhtä monipuolinen kuin RHA Dacamp L1. Jos äänen säätömahdollisuus ei kuitenkaan ole itselle oleellinen, olen taipuvainen sanomaan, että Chord Mojo kuulostaa paremmalta.

Mojo kuumenee hieman käytettäessä ja etenkin ladattessa, joten taskussa pitäessä laitetta on vaikea olla huomaamatta – valmistajan mukaan lämpeneminen ei kuitenkaan haittaa sen toimintaa.

 

picture1 picture2 picture3 picture4
<
>
Mojo toimii loistavasti kännykän äänen parantamiseksi. iPhone tarvitsee erillisen johdon, joka osaa purkaa signaalin. Kuva: Geir Gråbein Nordby
Tämä sisältö on vain tilaajille
Kirjaudu sisään

Kokeilujakso
3 viikkoa 1 €
Lukuoikeus kaikkiin testeihin ja artikkeleihin
6 kk:n tilausjakso
Vain 5,70 €/kk
Pääsy koko lbaanijakuva.fi-sivustolle 6 kuukauden ajan
Rajoittamaton lukuoikeus kaikkiin LB+ -artikkeleihin
12 kk:n tilausjakso
Vain 5 €/kk
Pääsy koko lbaanijakuva.fi-sivustolle 12 kuukauden ajan
Rajoittamaton lukuoikeus kaikkiin LB+ -artikkeleihin
Lisää
Keskustelu

Lue myös

Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

Kaikkien aikojen paras ZenFone

Asus on hypännyt highend-luokkaan uutuuspuhelimellaan, joka haastaa markkinoiden parhaat. Onko nyt Asuksen vuoro valloittaa?

Samsung Q950TS

Veitsenterävää unelmakuvaa

Samsungin Q950TS on huipputyylikkään näköinen, kuvanlaadultaan upea ja ääneltään vaikuttava – mutta lystistä saa pulittaa pitkän pennin.

MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

Vaativan pelaajan budjettikone

Ei sponsorisopimusta mutta halu pelata todella kovalla tasolla? MSi tarjoaa lompakkoystävällisen ratkaisun.

Sony WH-1000XM4

Vastamelun uusi valtias – taas

Vihdoin joku onnistuu voittamaan Sonyn vastamelukuulokkeissa – ja se on Sony itse! Uusi WH-1000XM4 menee heittämällä markkinoiden parhaaksi.

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Sony XH9005 (KD-65XH9005)

Pleikkatelkka penkkiurheilijalle

Sony XH9005 on hyvin varusteltu ja edullinen LCD-televisio, jonka kuvanlaatu on monella tapaa mainio – mutta ei virheetön.

Vieritä ylös