Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Bowers & Wilkins PX7

Luksustason kuuloke-elämys

Bowers & Wilkins ei ole säästellyt laadussa uuden vastamelukuulokemallinsa kanssa.

Julkaistu 20.01.2020 - 14:50
Bowers & Wilkins PX7
Geir Gråbein Nordby

Bowers & Wilkins kokeili vastamelukuulokkeita ensi kerran kaksi vuotta sitten. PX-nimisen mallin ylellisestä fiiliksestä jopa B&O saattoi olla kateellinen, ja soundi oli miellyttävän pyöreä. Pari kummallisuuttakin oli, kuten se, ettei vastamelua voinut säätää itse kuulokkeista, vaan siihen piti käyttää sovellusta.

BW PX7 Silver back
Kun on fyysiset napit kosketuspaneelin sijaan voi olla varma, että käskyt menevät perille joka kerta. Kuva: B&W

PX7 on valmistajan uusi vastamelukuuloke, ja tällä kertaa vastamelua voi säätää suoraan vasemman kupin napista; vaihtoehdot ovat High, Low ja Off. Oikeassa kupissa on napit soiton aloittamiseen ja pausettamiseen sekä puheluihin vastaamiseen ja volyyminsäätöön. Napeissa on yksi etu kosketuspaneeleihin verrattuna, etenkin jos kuulokkeita käyttää ulkona ja sataa: napit toimivat luotettavammin. PX7-mallilla ei muuten ole minkäälaista IP-luokitusta, kyllä sen pitäisi kestää hieman huonoa säätäkin.

Ehtaan B&W-tyyliin basso rymisee mukavasti PX7-kuulokkeissa.

Mainos

PX huokui ylellisyyttä pyöristettyine muotoineen. Myös PX7 on luksusluokkaa, mutta kestävämpää laatua. Rakenne tuntuu vankalta ja pehmeää pantaa voi väännellä huoletta. Kuulokkeet kestävät myös iskuja, mikä on hyvä, sillä ainakin minulla on taipumusta kolautella niitä…

PX7 on raikas tuulahdus mustien muovikuulokkeiden maailmassa. Ulkonäöltään B&W hakkaa sekä Sonyn että Bosen.

BW PX7 Space Grey scaled 1
Space Grey on lähes musta malli, mutta sen kauniit yksityiskohdat tuovat hienostunutta luksusfiilistä kokonaisuuteen. Kuva: B&W

aptX Adaptive

PX7 on ensimmäinen testaamani kuulokemalli, jossa on uusi atX Adaptive -koodekki. Käytännössä uutuus yhdistää aptX:n ja korkearesoluutioisemman aptX HD:n yhteen koodekkiin. Ratkaisu suosii HD-asetusta, mutta jos on ympräistössä, jossa langaton yhteys on huono tai muut syyt estävät optimaalisen Bluetooth-yhteyden, osaavat kuulokkeet automaattisesti vaihtaa tavalliseen aptX:ään. Eikä musiikki pätkäise vaihdoksesta. Todella siistiä! En kuitenkaan oikeastaan päässyt kokeilemaan tätä käytännössä, sillä yhteydet pysyivät vakaina koko testin ajan.

Liitännät

PX7:ssä ei ole NFC-yhteyttä, joten sekä Androidin että iPhonen käyttäjät joutuvat yhdistämään kuulokkeet vanhanaikaisesti. Onneksi PX7 löytyy Bluetooth-listasta helposti ja liittämien käy näpsäkästi.

BW PX7 earcup pause”Anteeksi mitä sanoitkaan? Olin juuri kuuntelemassa musiikkia.” Musiikki menee automaattisesti pauselle, kun kuppia nostaa korvalta. Kuva: B&W

Muheva basso

Äänenlaatua testatakseni otan ensin vastamelun pois päältä, jotta voin taata ihanteelliset toimintaolot kuulokkeille. Ehtaan B&W-tyyliin basso soi muhevasti PX7:ssä. Ariana Granden, Normanin ja Nicki Minajin Bad To You tarjoillaan mehukkaan bilebasson kera, ja se oikein hieroo korvakäytäviä. 43-milliset kaiutinelementit todella toimivat!

Diskantti erottuu hyvin, ehkä vähän liiankin. S- ja sch-äänteen toistuvat aika aggressiivisesti. Toisaalta puhe ja laulu erottuvat selkeästi, mutta minulle tämä on liikaa.

 

BW PX7 Silver
Jos Space Grey ei nappaa, on saatavilla myös Silver-sävy. Kuva: B&W

Keskirekisteri on jokseenkin vetäytynyt. Rintaäänet saavat tukea, mutta korkeammat lauluäänet eivät oikein erotu, vaan jäävät piilottelemaan. Piano soi hivenen suhmuisesti, vaikkakin kaiku on iso ja ilmava. Vauhti puuttuu. Tällä saralla jopa Beats Solo Pro menee ohi, vaikka joidenkin mielestä sen basso jää liian laihaksi.

Kun äänilähteenä on iPhone 11 Pro Max, joka käyttää AAC:tä aptX:n sijaan, äsken sanomani pätee. Kun vaihdan Android-puhelimeen (Motorola Moto G6 Plus), rauhoittuu diskantti saman tien. Se saa viehättävää ilmavuutta eikä ole enää korville niin raskasta kuultavaa. Keskirekisteriin asti Android-hyvyys ei ulotu, vaan lauludynamiikat ja kitarat jäävät yhä vaisuiksi.

Vastamelu

Kun vastamelun laittaa päälle, tulee toimistolla hiljaista. Cool. Samalla tosin musiikkikin muuttuu. Soundi pysyy muuten samana, mutta dynamiikka laimenee. Sointi on latteampaa ja basson houkuttelevuus heikkenee, vaikka se pysyykin isona. Matalalla vastamelutasolla ääni paranee hiukan, mutta se kannattaa laittaa kokonaan pois päältä, jos ei ole hälyisässä bussissa tai lentokoneessa.

USB:n kautta soitettu musiikki kuulostaa vielä paremmalta, etenkin jos soittaa Roonin kautta korkearesoluutioista musiikkia.

USB

USB-C-liitännän hieno puoli on se, että sen kautta voi soittaa myös musiikkia PC:ltä. Silloin kuulokkeisiin digitaalista audiota 24 bittiä/96 kHz-resoluutiolla – mahtia!

USB:n kautta soitettu musiikki on vielä parempi kuin Adroid-puhelimen kautta, etenkin kun soitan korkearesoluutioista musiikkia Roonin kautta. Susanne Sundførsin Reincarnation-teoksen live-versio Lontoon Barbicanissa löytyy Tidalista Master-versiona, ja sen äänikuvassa on huomattavasti enemmän vivahteita kuin tavallisessa tallenteessa. Sointusitran herkkä sointi saa lisäsävyjä verrattuna Bluetooth-striimaukseen.

Klassinen musiikki, kuten Vivaldin Neljä vuodenaikaa, saa nauttia ilmavuudesta ja tilantunnusta USB:n kautta kuunneltuna. Keskirekisteri on yhä makuuni turhan rajoittunut, mutta ei se mitenkään terävä tai pistävä ole.

Haluan vielä painottaa, että rytmikäs pop soi aivan mahtavasti PX7:n muhkean basson ansiosta.

Puheluiden laadussa parannettavaa

”Mitä sanoit? Voitko toistaa? Ihan kuin puhelin olisi jossain metallilootassa ja itse seisoisit kahden metrin päässä – haloo?” Näin vaimoni huomautti, kun yritin soittaa hänelle PX7:n kautta. Ei siis mitenkään hyvä suoritus kuulokkeilta. Jouduin kaivamaan puhelimen esille ja laittamaan kuulokkeet pois päältä saadakseni asiani sanotuksi. Tässä B&W:llä olisi opittavaa Jabra Elite 85h:lta. Siinä on kelvollinen äänenlaatu puheluille!

Vastamelu

Vastamelu toimii pääosin hyvin. Kun istuin bussissa ja moottori jylisi penkkini läpi kroppaani ja siitä kuulokkeisiin, tuntui kuppien pito vaihtelevan. Välillä vastamelu aiheutti kohinaa kupin sisällä. Huomautan, että näin kävi harvoin, mutta aiemmin olen kokenut vastaavaa vain halvempien kuulokkeiden kohdalla.

Johtopäätökset

Bowers & Wilkins PX7 on hieno kuulokemalli, joka tekee vielä monet onnelliseksi. Se huokuu laatua ja luksusta, ja on mahtavaa, että se poikkeaa massasta tyylikkäällä ulkonäöllään. Mahtavaa on sekin, että se soittaa korkearesoluutioista musiikkia USB:n kautta.

Jos bassovoittoiset genret ovat makuusi, niin PX7 iskee varmasti kuin sata salamaa. Valitettavasti kevyemmät sävyt eivät toistu yhtä muhevasti. Keskirekisteri jää vaisuksi ja s- ja sh-äänteet pistävät ärhäkkäästi korvaan – enemmän iPhonea kuin Androidia käyttäessä.

Puheluiden laatu on niin huono, että vaikuttaa siltä kuin B&W olisi unohtanut koko homman. Vaikka vastamelu on pääosin oikein hyvä, voi tärisevässä bussissa istuminen höykyttää sitäkin. Jos nämä rajoitukset eivät kaada maata, niin suosittelemme tutustumaan tarkemmin!

Bowers Wilkins PX7 lifestyle
Kuva: B&W

Karakter
Bowers & Wilkins PX7
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Muheva basso ja vivahteikas diskantti etenkin Android-puhelinta ja PC:n USB-liitäntää käyttäen. Hyvä vastamelu. Todellinen premiumkokemus! Tummasävyinen soundi, lattea keskirekisteri ja iPhonen kanssa rakeinen diskantti. Puheluiden ääni on huono.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Vastamelua ja vähän ekstraa

Neljä kuulokevaihtoehtoa työpäiviin

Voittamaton yhdistelmä?

Viisi voittajaa

Basic-kuulokkeet premium-hintaan

Parhaat budjettikuulokkeet

Ääni & Kuva
Scroll to Top