Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

: B&O BeoPlay A1

Lähes yliluonnollinen

BeoPlay A1 osaa tempun, johon muut pienet Bluetooth-kaiuttimet eivät pystykään.

Julkaistu 13.04.2017 - 10:01
B&O BeoPlay A1
John Hvidlykke

Bang & Olufsen on onnistunut houkuttelemaan nuorempaa ja urbaania asiakaskuntaa B&O Play -merkillään. Bluetooth-kaiutin BeoPlay A2:a on myyty maailmanlaajuisesti jo 200 000 kappaletta, mikä tekee siitä B & O:n kaikkien aikojen myydyimmän tuotteen.

BeoPlay A1 on nimensä mukaisesti A2-mallin pienempi versio. Kokonsa puolesta sitä kelpaa kannella kotona tai ottaa se mukaan reissuun. Se on noin puolet pienempi kuin A2, ja siinä missä isompi kaiutin soittaa ääntä molemmilta puoliltaan, tulee A1-mallissa kaikki ääni yläosasta. Litteän ja pyöreän kaiuttimen yläosan kuori on anodisoitua alumiinia ja rei’itykset näyttävät laserleikatuilta. Alaosa on polymeerimuovia, jonka pehmeän kumimainen pinta pitää kaiuttimen mukavasti paikoillaan niin, etteivät äänen värähtelyt aiheuta särinää tasoa vasten. Nahkanauhan avulla kaiuttimen voi ripustaa esimerkiksi ovenkahvaan tai naulakkoon, tai vaikka sujauttaa ranteeseen. Tyylikäs design on tanskalaisen kalustemuotoilija Cecilie Manzin käsialaa.

Perforoidun kannen alla on kaksi elementtiä: 3-tuumainen kupolinmuotoinen bassoelementti on suojattu muovisella verkolla, ja piei ¾-tuumainen kupoli huolehtii diskanttiäänistä. Jakotaajuus 2 300 Hz on näin pienelle diskanttielementille pieni, mutta 10. asteen aktiivisen jakosuodattimen (60 dB/oktaavi!) ansiosta toimiva. 30 watin sisäänrakennettu vahvistin on jo itsessään väkevä, mutta elementit antavat parhaimmillaan jopa 140 watin tehon. Se tarkoittaa, että A1: taajuusvastetta voi korjata runsaastikin.

Mainos
2 Beoplay A1 naturalWhite 12123
Kuva: Valmistaja

 

Sisäänrakennetun mikrofonin ansiosta audiolähdettä ei tarvitse vaihtaa, jos puhelin sattuu soimaan samalla kun siitä jakaa musiikkia. Hieman yllättäen mikrofoni löytyy kaiuttimen pohjasta, mutta pohjaa kiertävän parin millimetrin korkuisen reunan ansiosta mikki nappaa äänen kaikista suunnista käytännössä todella hyvin.

Kaiutin on melko jykevän oloinen ja sen voi huoletta heittää reppuun tai kantaa takintaskussa. Uima-altaan lähelle sitä ei kannata viedä, sillä se ei kestä vettä. Allaskäyttöön kannattaa valita UE Boomin tai Philips ShoqBoxin kaltainen järeämpi laite.

Bluetooth-kaiuttimena A1 on helppo yhdistää kännykkään, tablettiin tai läppäriin, mutta B&O Play -applikaation lataamalla (saatavilla iOSille ja keväämmällä Androidille) soundia voi hienosäätää makunsa mukaan avoimemmaksi tai valita asetuksista äänen tyyliksi ”warm”, ”excited”, ”relaxed” tai ”bright”.

Äänestä

A1-kaiutinta alkaa helposti aliarvioimaan ulkonäkönsä perusteella. Kaikella kunnioituksella valmistuslaatua kohtaan: laite tuo mieleen lounasrasian. Kuinka paljon ääntä sellaisesta voi lähteä?

No ilmeisen paljon! Ensimmäiseksi vaikutuksen tekee basso, joka tuntuu uhmaavan luonnonlakeja. 3-tuumaisen elementin ei mitenkään uskoisi voivan tuottaa näin syvää bassoa näin pienestä laitteesta. Signaaliprosessointi luo oikean taajuuden aina 60 Hz:iin asti (eli syvemmälle kuin monilla kirjahyllykaiuttimilla) ja korjaa samalla vaihetta ja viivettä. Lopputuloksena on täyteläinen ja lämmin sointi, joka muistuttaa isompien kaiuttimien soundia.

3 Beoplay A1 Green 12127
Kuva: Valmistaja

 

Diskantti on aivan yhtä laadukas kuin bassokin. Ylä-äänet, atmosfääri ja symbaalien ja hi-hatin vivahteet toistuvat tavalla, johon ei ole totuttu näin pienten kannettavien kaiuttimien kohdalla. Hyvä vaikutelma säilyy myös kovemmilla volyymeillä.

Tärkeä keskirekisteri toimii lähes ylä- ja alakerran veroisesti. B & O Playn muista laitteista tuttu lämmin soundi tekee A1:stä miellyttävän kuunneltavan. Laulu kuulostaa upealta mutta basson liittyessä mukaan osa keskirekisterin kirkkaudesta katoaa. Tämän aikaansaamiseksi pitää kyllä soittaa aika suurella äänenvoimakkuudella. Äänen paine ei täytä taloa, vaikka bassoa voikin saada 2 x 140 watin teholla.

Kaiken kaikkiaan A1 on varsin vaikuttava kaiutin, joka hoitaa helposti sellaisetkin ominaisuudet, jotka saisivat suuremmatkin kaiuttimet hikoilemaan. Koon tuomat rajoitteet voi jättää huomioimatta , mutta itse pidän kotona mieluummin täysikokoisia stereokaiuttimia. Sellaisia ei toki voi vain tunkea taskuun.

4 Beoplay A1 natural White 12124
Kuva: Valmistaja

 

Johtopäätökset

Parinsadan euron kannettava Bluetooth-kaiutin, jossa on erittäin uskottava bassontuotto, kuulostaa pelkältä mainospuheelta. BeoPlay A1 kuitenkin täyttää tehtävänsä hämmästyttävän hyvin. Pikkukaverin voima ja äänenlaatu ovat ristiriidassa laitteen kiltin ulkonäön ja pienen koon kanssa. Täyteläistä ja lämmintä soundia sekä helposti siirreltävä kaiutinta kaipaavalle tämä on loistava vaihtoehto. Teho ei riitä tanssittamaan terassillista juhlijoita, mutta näppäräksi pöytäkaiuttimeksi tai seinälle ripustettavaksi soittimeksi se antaa ääntä koko rahan edestä.

5 Lars Goller1 12126

 

Maalin asti

BeoPlay A1:n lanseerauksen yhteydessä keskustelimme uutuuskaiuttimen äänestä vastanneen akustiikkainsinööri Lars Gollerin kanssa. A1 on pienin kaiutin, jonka Goller on tähän mennessä tehnyt. ”Mutta se kuulostaa itse asiassa todella hyvältä”, sanoo Goller hymyillen tavalla, joka paljastaa hänen olevan enemmän kuin tyytyväinen aikaansaannokseensa. Työskentely mallin parissa vei reilun vuoden, ja kehitykseen osallistui 30 ihmistä, joista kourallinen omistautui A1:lle kokopäiväisesti.

”Kaiutin on pieni, mutta meillä on tekniikka ja DSP-teho, jotka riittävät tekemään siitä hyvän. Sanoisin, että olemme tehneet kaiken, mitä näin pienessä tilassa on mahdollista.” Goller ei usko, että A1:n äänen painetta, taajuutta tai soundia voi teknisesti ylittää tässä kokoluokassa. Subwoofer on erityisesti kehitetty vain tätä mallia varten, ja se on suunniteltu mahdollisimman tehokkaaksi, kun taas DSP tarjoaa lineaarisen taajuusvasteen. Lars Gollerin mukaan A1 kadottaa vain 8 dB 40 Hz:ssä. Matalilla äänenvoimakkuuksilla DSP huolehtii siitä, etteivät elementit vajoa tilanteisiin, joista ne eivät enää nousisi elävinä. Sisäänrakennetut vahvistimet tuottavat jopa 140 wattia kumpaakin elementtiä kohden. Tämän ansiosta pieni kaiutin jaksaa soittaa erittäin korkealta ja syvältä, mutta äärimmäisiä tehoja saa irti vain lyhytaikaisesti.

”Tehoa löytyy niin paljon, että vahvistin voisi sulattaa kaiuttimen. Mutta sitä se ei tee, sillä vaimennamme soittoa hetken päästä, jotta elementit ehtivät jäähtyä välillä.”

Monokaiutin stereoefektillä

Koska A1-kaiuttimessa on yksi basso- ja yksi diskanttielementti, on se monokaiutin – mutta soundossa kuuluu silti avara stereoefekti. Vaikutelma on kahden elementin kekseliään käyttötavan ansiota.

Basso soittaa monosignaalia – eli osaa, joka on yhteinen molemmille kanaville – ja diskantti soittaa vasenta ja oikeaa signaalia, eli niitä osia, jotka yhteisestä monosignaalista puuttuvat.

”Kyseessä ei ole aito stereoääni, mutta soundiin syntyy sen johdosta tiettyä tilantuntua”, Lars Goller selittää.

A1 on B & O Playn pienin kaiutin tähän mennessä ja se on tainnut kohdata rajansa. Vielä pienemmän mallin nimi olisi kai loogisesti A0, mutta valmistajalla ei ole aikeita kutistaa mallia enempää.

”Vielä pienemmän kaiuttimen valmistaminen voisi kyllä olla mahdollista. Jos sen ei tarvitsisi soittaa kovin kovalla volyymilla…” pohtii Lars Goller.

Ääni & Kuva kiteyttää

Kokoonsa nähden uskomattoman puhdas ja syvä sointi! Voima ei yllä kuitenkaan monien muiden BT-kaiuttimien tasolle. Vankkarakenteinen mutta ei säänkestävä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Kotiteatteri kainaloon ja menoksi

Mikä äänikuva!

Ääni & Kuva
Scroll to Top