Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Belkin Soundform Elite

Yhteistyössä musiikin hyväksi

Verkko-osaaja ja highend-kaiutinvalmistaja löivät hynttyyt yhteen ja loivat hifilaatuisen älykaiuttimen.

Julkaistu 23.02.2021 - 14:52
Belkin Soundform Elite
John Hvidlykke

Älykaiutinmarkkinat kuumenevat sellaista tahtia, että vain kuulokekaupoilla menee yhtä lujaa. Kysyntä kasvaa samaa tahtia kuin puheohjauksen käyttö yleistyy. Teknisesti on helppo varustaa kaiutin Google Assistantilla, joten käsissä on nopeasti älykaiutin, jota voi käyttää osana monihuonejärjestelmää yhdessä monen muun valmistajan laitteen kanssa.

Uusin kisaaja tantereella on amerikkalainen Belkin, joka tunnetaan pääasiallisesti verkkotuotteistaan, joita myydään sekä omalla nimellä että alabrändinä Linksys. Koska kaiuttimet eivät kuulu Belkinin ydinosaamiseen, on yritys ryhtynyt yhteistyöhön tämän hetken ehkä innovatiivisimman hifivalmistajan, ranskalaisen Devialetin kanssa. Devialet tunnetaan esimerkiksi langattomista Phantom-kaiuttimistaan.

Langaton lataus

Belkin Soundform Elite on pieni pyöreä kaiutin, halkaisijaltaan noin 16 cm. Viistetty ylätaso on tehty kännykän lepopaikaksi – ja jos omistaa uuden iPhonen, Samsung Galaxyn, LG:n tai Sony Xperian, myös langattomana latauspaikkana. Näppärää!

Mainos
Belkin1
Kännykän voi ladata langattomasti kaiuttimen päällä – kätevä ominaisuus. Kuva: Belkin

Tyylikkään verhoilukankaan alla sykkii kaksi 7 cm:n kokoista bassoelementtiä ja 3,5 cm:n täysrekisterielementti. Bassot on sijoitettu kaiuttimen vastakkaisille sivuille värinän tasapainottamiseksi – aivan kuten Devialetin omissa kaiuttimissa.

Belkin2
Tyylikkään verhoilukankaan alla sykkii kaksi 7 cm:n kokoista bassoelementtiä ja 3,5 cm:n täysrekisterielementti. Kuva: Belkin

Soundform Elitessä on kolme vahvistinta: bassoilla on omat 60-wattisensa ja täysrekisterillä 30-wattinen. Ilmoitettuihin tehoihin on kuitenkin syytä suhtautua varauksella, sillä mukana tuleva verkkoadapteri kykenee tarjoamaan kaikkiaan vain 68 wattia.

Belkin Soundform Elite monokaiutin ilman stereo-ominaisuuksia, mikä on kokoon nähden aivan ok. Myös Devialetin omat kaiuttimet ovat monotyyppiä.

Belkinin kaiuttimessa on Devialetin SAM-teknologiaa (Speaker Active Matching), joka tuottaa kaiuttimen kokoon nähden paremman bassontoiston. SAM on meille tuttu Devialetin kalliista vahvistimista, joissa voi valita profiilin kaiuttimen mukaan. Systeemi toimii näköjään hyvin myös vaatimattomimpien rakenteiden kanssa, kuten Belkinin ja Devialetin yhteistyö todistaa.

Jos kotona on jo käytössä Google Home, on Belkin Soundform Elite helppo lisätä järjestelmään. Sen jälkeen musiikkia voi soittaa Spotifysta tai YouTube Musicista – muu striimaus onnistuu Android-laitteilla Chromecastin ja iOS-laitteilla AirPlay2:n kautta. Ja toki kaiuttimen voi yhdistää myös Bluetoothilla.

Belkin3
Belkin Soundfrom Elite on niin pieni, että sitä voisi luulla langattomaksi laturiksi. Ennen kaikkea se on kuitenkin vaikuttava älykaiutin. Kuva: Belkin

Äänenlaatu

Nykyään näkee harva se päivä tuotteita autoista kannettaviin, joissa on jonkun tunnetun audiovalmistajan räätälöimä ääni. Usein se tarkoittaa hienon nimen käyttämistä markkinointikikkana, kun hyvä brändi on tehnyt jonkinlaista hienosäätöä tuotteen valmiskaiuttimiin.

Devialet on onneksi tehnyt enemmänkin. Sen huomaa heti Belkin Soundform Eliten ensiparkaisusta: Devialetin Phantom-kaiuttimien tapaan basso nimittäin mojahtaa uskomattomalla voimalla kaiuttimen minikokoon nähden!

Pohjamutia möyhivä basso

Hienoa ei ole vain vahva basso, vaan se on myös puhdas ja syväsointinen. Belkin saa huippupisteet tästä. James Blaken Limit to Your Love on ehkäpä sadistisin haaste, jonka bassoelementeille voi heittää, enkä normaalisti altistaisi pientä kaiutinta sille. Soundform Elite pysyy hyvin tilanteen tasalle eikä vajoa dubstep-basson pohjamutiin.

Kaikeksi onneksi vaikuttava basso ei kuitenkaan syö muilta rekistereiltä tilaa, vaan keskirekisteri on tarpeeksi erotteleva, jotta Disturbedin David Draimanin laulu säilyttää ilmavuutensa Sound of Silencen orkesterihuipennuksessakin.

Tietenkään minikokoinen älykaiutin ei vastaa täysikokoisen hifikaiuttimen äänenlaatua. Belkinin tarjoilema äänenpaine tärisyttää kuitenkin useimmat muut älykaiuttimet alas kirjahyllystä!

Myös diskantti toistuu hyvin. Jousisoittimet kuulostavat aidoilta, etenkin ottaen huomioon, että niitä hoitelee täysrekisterielementti. Kannattaa kuitenkin suunnata kaiutin kuulijan suuntaan, ja parasta on, jos sen saa sijoitettua suurin piirtein korvien korkeudelle. Kuten tavallisetkin kaiuttimet.

Monokaiutin

Koska Soundform Elite on monokaiutin, ei stereokuvaa tietenkään synny. Ääni kuitenkin täyttää huoneen miellyttävällä tavalla.

Tarjolla on paljon langattomia kaiuttimia monihuonesoittomahdollisuudella, ja yhtä paljon Google Assistant -yhteensopivia kaiuttimia. Jos kaipaa älyominaisuuksia ja hyvää äänenlaatua samassa paketissa, pienenee valikoima huomattavasti. Google ei ole onnistunut tekemään vielä kaiutinta, jonka ääni sopisi muuhunkin kuin puheradion antamaan herätykseen aamuisin.

Valikoiman edullisesta päästä nostaisimme esiin Harman Kardon Citation One MKII:n ja Marshall Stanmore II Voicen. Kumpikaan ei yllä Belkinin tasolle taajuusalueen laajuuden ja puhtauden suhteen. Langaton lataus on ekstraa, ja jos vain puhelin tukee sitä, on se melkein yksistään riittävä syy hankkia Soundform Elite jonkin muun kaiuttimen sijaan.

Belkin4
Belkin on saanut apua ranskalaiselta Devialetilta älykaiuttimensa äänen kehittelyyn. Kuva: Belkin

Johtopäätökset

Belkin Soundform Elite on yllättävä kaiutindebyytti tunnetulta verkkoasiantuntijalta, Devialet-kaiutinvalmistajan avittamana toki. Se tarjoilee uskomattoman syvää bassontoistoa minikokoonsa nähden, ja äänenlaatu musiikkia soitettaessa on oikeasti hyvä. En muista kuulleeni näin mukaansatempaavaa ja vakaata ääntä näin pienestä langattomasta kaiuttimesta ja näin kohtuulliseen hintaan vieläpä! Älyominaisuudet ovat hyvä lisä, mutta soundi on silti tärkein. Mitä järkeä olisi pyytää puheavustajaa soittamaan lempimusiikkiasi, jos et voisi nauttia sen kuuntelusta? Belkinillä se onnistuu.

Karakter
Belkin Soundform Elite
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Bassontoisto on ilmiömäistä, ja muutkin rekisterit melkein yhtä hyvät. Kaiutin juttelee puhelimen kanssa ja jopa lataa sen. Pelkkä mono-ääni – eli on ostettava kaksi kaiutinta…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vertailussa Dolby Atmos -soundbarit

Säveliä seinästä

Sony ULT Field 1: kannettava bassokone

Klassikkodesignia pöytäkoossa

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Ääni & Kuva
Scroll to Top