TESTISSÄ: Belkin Soundform Elite

Yhteistyössä musiikin hyväksi

Verkko-osaaja ja highend-kaiutinvalmistaja löivät hynttyyt yhteen ja loivat hifilaatuisen älykaiuttimen.
Karakter
Belkin Soundform Elite
Ääni & Kuva kiteyttää
Bassontoisto on ilmiömäistä, ja muutkin rekisterit melkein yhtä hyvät. Kaiutin juttelee puhelimen kanssa ja jopa lataa sen.
Pelkkä mono-ääni – eli on ostettava kaksi kaiutinta…
Faktat
  • Elementit: 2 x 70 mm basso, 35 mm täysrekisteri
  • Vahvistin: 2 x 60 wattia (basso), 1 x 30 wattia (täysrekisteri)
  • Taajuusalue: 40–20 000 Hz
  • Puheohjaus: Google Assistant, Amazon Alexa (AirPlay 2:lla)
  • Langaton käyttö: Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth, AirPlay 2
  • Suoratoisto: Spotify, YouTube Music
  • Langaton lataus: 10 wattia
  • Mitat: 16,2 x 16,9 x 16,2 cm/1,25 kg
  • Verkkosivusto: belkin.com
Mainos
Mainos
forfatter

Älykaiutinmarkkinat kuumenevat sellaista tahtia, että vain kuulokekaupoilla menee yhtä lujaa. Kysyntä kasvaa samaa tahtia kuin puheohjauksen käyttö yleistyy. Teknisesti on helppo varustaa kaiutin Google Assistantilla, joten käsissä on nopeasti älykaiutin, jota voi käyttää osana monihuonejärjestelmää yhdessä monen muun valmistajan laitteen kanssa.

Uusin kisaaja tantereella on amerikkalainen Belkin, joka tunnetaan pääasiallisesti verkkotuotteistaan, joita myydään sekä omalla nimellä että alabrändinä Linksys. Koska kaiuttimet eivät kuulu Belkinin ydinosaamiseen, on yritys ryhtynyt yhteistyöhön tämän hetken ehkä innovatiivisimman hifivalmistajan, ranskalaisen Devialetin kanssa. Devialet tunnetaan esimerkiksi langattomista Phantom-kaiuttimistaan.

Langaton lataus

Belkin Soundform Elite on pieni pyöreä kaiutin, halkaisijaltaan noin 16 cm. Viistetty ylätaso on tehty kännykän lepopaikaksi – ja jos omistaa uuden iPhonen, Samsung Galaxyn, LG:n tai Sony Xperian, myös langattomana latauspaikkana. Näppärää!

Kännykän voi ladata langattomasti kaiuttimen päällä – kätevä ominaisuus. Kuva: Belkin

Tyylikkään verhoilukankaan alla sykkii kaksi 7 cm:n kokoista bassoelementtiä ja 3,5 cm:n täysrekisterielementti. Bassot on sijoitettu kaiuttimen vastakkaisille sivuille värinän tasapainottamiseksi – aivan kuten Devialetin omissa kaiuttimissa.

Tyylikkään verhoilukankaan alla sykkii kaksi 7 cm:n kokoista bassoelementtiä ja 3,5 cm:n täysrekisterielementti. Kuva: Belkin

Soundform Elitessä on kolme vahvistinta: bassoilla on omat 60-wattisensa ja täysrekisterillä 30-wattinen. Ilmoitettuihin tehoihin on kuitenkin syytä suhtautua varauksella, sillä mukana tuleva verkkoadapteri kykenee tarjoamaan kaikkiaan vain 68 wattia.

Annons

Belkin Soundform Elite monokaiutin ilman stereo-ominaisuuksia, mikä on kokoon nähden aivan ok. Myös Devialetin omat kaiuttimet ovat monotyyppiä.

Belkinin kaiuttimessa on Devialetin SAM-teknologiaa (Speaker Active Matching), joka tuottaa kaiuttimen kokoon nähden paremman bassontoiston. SAM on meille tuttu Devialetin kalliista vahvistimista, joissa voi valita profiilin kaiuttimen mukaan. Systeemi toimii näköjään hyvin myös vaatimattomimpien rakenteiden kanssa, kuten Belkinin ja Devialetin yhteistyö todistaa.

Jos kotona on jo käytössä Google Home, on Belkin Soundform Elite helppo lisätä järjestelmään. Sen jälkeen musiikkia voi soittaa Spotifysta tai YouTube Musicista – muu striimaus onnistuu Android-laitteilla Chromecastin ja iOS-laitteilla AirPlay2:n kautta. Ja toki kaiuttimen voi yhdistää myös Bluetoothilla.

Belkin Soundfrom Elite on niin pieni, että sitä voisi luulla langattomaksi laturiksi. Ennen kaikkea se on kuitenkin vaikuttava älykaiutin. Kuva: Belkin

Äänenlaatu

Nykyään näkee harva se päivä tuotteita autoista kannettaviin, joissa on jonkun tunnetun audiovalmistajan räätälöimä ääni. Usein se tarkoittaa hienon nimen käyttämistä markkinointikikkana, kun hyvä brändi on tehnyt jonkinlaista hienosäätöä tuotteen valmiskaiuttimiin.

Devialet on onneksi tehnyt enemmänkin. Sen huomaa heti Belkin Soundform Eliten ensiparkaisusta: Devialetin Phantom-kaiuttimien tapaan basso nimittäin mojahtaa uskomattomalla voimalla kaiuttimen minikokoon nähden!

Annons

Pohjamutia möyhivä basso

Hienoa ei ole vain vahva basso, vaan se on myös puhdas ja syväsointinen. Belkin saa huippupisteet tästä. James Blaken Limit to Your Love on ehkäpä sadistisin haaste, jonka bassoelementeille voi heittää, enkä normaalisti altistaisi pientä kaiutinta sille. Soundform Elite pysyy hyvin tilanteen tasalle eikä vajoa dubstep-basson pohjamutiin.

Kaikeksi onneksi vaikuttava basso ei kuitenkaan syö muilta rekistereiltä tilaa, vaan keskirekisteri on tarpeeksi erotteleva, jotta Disturbedin David Draimanin laulu säilyttää ilmavuutensa Sound of Silencen orkesterihuipennuksessakin.

Tietenkään minikokoinen älykaiutin ei vastaa täysikokoisen hifikaiuttimen äänenlaatua. Belkinin tarjoilema äänenpaine tärisyttää kuitenkin useimmat muut älykaiuttimet alas kirjahyllystä!

Myös diskantti toistuu hyvin. Jousisoittimet kuulostavat aidoilta, etenkin ottaen huomioon, että niitä hoitelee täysrekisterielementti. Kannattaa kuitenkin suunnata kaiutin kuulijan suuntaan, ja parasta on, jos sen saa sijoitettua suurin piirtein korvien korkeudelle. Kuten tavallisetkin kaiuttimet.

Monokaiutin

Koska Soundform Elite on monokaiutin, ei stereokuvaa tietenkään synny. Ääni kuitenkin täyttää huoneen miellyttävällä tavalla.

Annons

Tarjolla on paljon langattomia kaiuttimia monihuonesoittomahdollisuudella, ja yhtä paljon Google Assistant -yhteensopivia kaiuttimia. Jos kaipaa älyominaisuuksia ja hyvää äänenlaatua samassa paketissa, pienenee valikoima huomattavasti. Google ei ole onnistunut tekemään vielä kaiutinta, jonka ääni sopisi muuhunkin kuin puheradion antamaan herätykseen aamuisin.

Valikoiman edullisesta päästä nostaisimme esiin Harman Kardon Citation One MKII:n ja Marshall Stanmore II Voicen. Kumpikaan ei yllä Belkinin tasolle taajuusalueen laajuuden ja puhtauden suhteen. Langaton lataus on ekstraa, ja jos vain puhelin tukee sitä, on se melkein yksistään riittävä syy hankkia Soundform Elite jonkin muun kaiuttimen sijaan.

Belkin on saanut apua ranskalaiselta Devialetilta älykaiuttimensa äänen kehittelyyn. Kuva: Belkin

Johtopäätökset

Belkin Soundform Elite on yllättävä kaiutindebyytti tunnetulta verkkoasiantuntijalta, Devialet-kaiutinvalmistajan avittamana toki. Se tarjoilee uskomattoman syvää bassontoistoa minikokoonsa nähden, ja äänenlaatu musiikkia soitettaessa on oikeasti hyvä. En muista kuulleeni näin mukaansatempaavaa ja vakaata ääntä näin pienestä langattomasta kaiuttimesta ja näin kohtuulliseen hintaan vieläpä! Älyominaisuudet ovat hyvä lisä, mutta soundi on silti tärkein. Mitä järkeä olisi pyytää puheavustajaa soittamaan lempimusiikkiasi, jos et voisi nauttia sen kuuntelusta? Belkinillä se onnistuu.

[ratemypost]

Lue myös

Bang & Olufsen Beosound Emerge muuttaa käsityksemme siitä, miltä monihuonekaiutin voi näyttää – ja kuulostaa.
Työhuoneeseen tai autotalliin sopiva Tangetin pienet stereokaiuttimet antavat paljon hintaan nähden.
Pääsiäinen ja muut kevään viikonloput sujuvat viihdyttävästi kotioloissakin, kunhan menoa vauhdittaa musiikki – jonka saa mukaan parvekkeelle tai pihalle.
Kaipaatko simppeliä soundbaria, josta ei tarvitse maksaa liikoja? TCL:llä on tähän hyvä vaihtoehto.
Työhuoneeseen tai autotalliin sopiva Tangetin pienet stereokaiuttimet antavat paljon hintaan nähden.
Tangentin pieni langaton vahvistin on loistovalinta esimerkiksi harrastustilaan tai teinin huoneeseen.
JBL Live Pro+ on vastamelulla varustettu kuulokemalli, jonka ääni on tehdasasetuksilla keskinkertainen – mutta sovelluksen säätöjen jälkeen loistava!
Pääsiäinen ja muut kevään viikonloput sujuvat viihdyttävästi kotioloissakin, kunhan menoa vauhdittaa musiikki – jonka saa mukaan parvekkeelle tai pihalle.
Sony tekee paluun highend-luokkaan uudella huippumallillaan: Bravia XR-A90J on kirkkaudeltaan paras OLED-televisio, jonka olemme koskaan nähneet!
Tavallisesti langattomat vastamelukuulokkeet maksavat paljon enemmän kuin Urbanistan uutuusmalli.
Kaipaatko simppeliä soundbaria, josta ei tarvitse maksaa liikoja? TCL:llä on tähän hyvä vaihtoehto.
TCL P815 ei ehkä ole nykytekniikoiden äärimmäisin ilmentymä, mutta edullinen ja hyvä perustelkkari!
Jos tykkäät kunnon volyymistä ja rajusta rockista, on Marshall Mode II valintasi.
HEDDphone on todellakin uniikki tuote, joka valmistelee markkinaa uudenlaisille kuulokkeille. Et ole taatusti kuullut mitään tällaista!
Ensimmäinen pelikone GeForce RTX 3080 -näytönohjaimella on nyt saatu kauppoihin, ja jälleen pelien 3D-suorituskykyä on saatu venytettyä pidemmälle.
Bang & Olufsen on ammentanut inspiraatiota 70-luvulta luodessaan uuden kannettavan musiikkisoittimensa.