Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Uutinen

Uusia toimintoja vanhoihin lamppuihin

Wiz-älyvalaisinten ohjelmistopäivityksen myötä vanhat Wi-Fillä toimivat polttimot saavat liiketunnistimet.

/ 20.09.2022 - 12:55
Uusia toimintoja vanhoihin lamppuihin

Philips Hue edullisempi sisarmerkki WiZ on esitellyt syksyn uutuusvalikoimansa. Aivan uusiakin WiZ-valaisimia on tarjolla, mutta kiinnostavin uutinen koskee sovellus- ja laiteohjelmistopäivitystä.

Tavallisesti laiteohjelmistopäivitykset ylittävät uutiskynnyksemme vain varsin hiljaisina aikoina, mutta WiZin koodarit ovat tällä kertaa todella onnistuneet luomaan jotakin kiinnostavaa!

SpaceSense 1
Ei käsiä – ei ongelmaa. WiZ on muunnellut polttimonsa toimimaan liiketunnistimella! Kuva: Signify

Päivityksen myötä saatava uusi toiminto on nimeltään SpaceSense, joka löytyy toki myös valmiina uusista WiZ-älyvaloista. SpaceSense tekee olemassaolevista polttimoista liiketunnistinvaloja, joten kotiin ei erikseen tarvitse hankkia liiketunnistimia. Valot huomaavat, kun joku kulkee tilassa, ja syttyvät sen mukaan.

Kuulostaa hullulta, ja jos WiZ olisi julkaissut päivitysuutisensa viisi kuukautta sitten, olisimme pitäneet sitä aprillipilana.

SpaceSensen toiminto perustuu siihen, että polttimo havaitsee muutoksia huoneen Wi-Fi-signaalissa tutkan tavoin. Kun ihminen kävelee huoneessa, tulee langattomaan verkkoon pieni häiriö (katso artikkelin pääkuva). Vertaamalla signaalia muihin huoneen WiZ-valoihin järjestelmä laskee, että tilassa on liikettä. WiZin mukaan SpaceSense on myös tarpeeksi herkkä huomatakseen liikkuvien kohteiden koon. Valmistaja siis lupaa, etteivät valot syty keskellä yötä, kun koira nousee ylös ja käy keittiössä juomassa.

motiondetect
Liiketunnistus osaa erotella ihmiset ja lemmikit. Kuva: Signify

Kun ensihämmästys WiZin taituruudesta on laantunut, herää kysymys järjestelmän turvallisuudesta. Miten käy yksityisyyden?

Asia vaikuttaa olevan hoidossa. Liikkeen laskeminen tapahtuu älylampuissa itsessään ja sovelluksessa. Dataa liikkeistä ei lähetetä ulkopuolelle. Ja koska järjestelmä perustuu olemassa olevaan Wi-Fi-signaaliin, ei kotiin pääse mitään uusia mysteerisäteitä.

SmartSense tulee käytettäväksi WiZ-sovelluksen uuden version yhteydessä syyskuun lopussa.

SpaceSensen lisäksi sovellukseen tulee muutakin uutta: Quick Action ja Light Scene -toiminnoilla valaistuksen säätämisestä tarpeen ja tunnelman mukaan pitäisi tulla helpompaa ja nopeampaa.

 

Rectangle Black Panel
Jos katto on matalalla, voi litteä valopaneeli olla hyvä ratkaisu. Kuva: Signify

WiZin uusiin tuotteisiin puolestaan kuuluvat litteä ja kulmikas valopaneeli kattoon. Paneelista on kolme versio ja se sopii erityisen hyvin tiloihin, jonne tavalliset valaisimet eivät mahdu matalan huonekorkeuden vuoksi. Hinnat 70–130 €.

WiZin ensimmäinen ulkovalaisin on String Light -valonauha. Vedenkestävässä nauhassa on 12 polttimoa, joten se sopii koristamaan puutarhaa, vaikka tähän vuodenaikaan valoja ihaileekin mieluummin sisätiloista käsin. String Light maksaa noin 120 €.

string light insitu story
WiZ ulottaa valikoimansa ensi kertaa myös pihalle. 12 polttimon valonauhassa jokainen lamppu voi loistaa missä tahansa värissä. Kuva: Signify

 

Lue myös: WiZ – Edullinen älyvalaistusjärjestelmä

John Hvidlykke
(s. 1964): Toimittaja. John on pyörinyt tekniikkatoimittamisen maailmassa jo vuodesta 1982 (!) ja LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 2013. Hän on työskennellyt monipuolisesti eri rooleissa ja eri medioissa sekä kirjoittanut kirjoja ja oppaita IT-puolelta. John kirjoittaa LB-sivustolle hifi-, kaiutin-, tietokone-, peli- ja historia-aiheista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaksi pizzaa kerralla: Ooni Koda 2 Max

Pyörivä valvontakamera Ringiltä

Moderni ilme katkaisijoita ja pistorasioita myöten

Hiljainen puutarhatraktori isolle pihalle

Turvaa älykotiin

Entistä edullisempi Arlo Essential

Ääni & Kuva
Scroll to Top