Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Uutinen

Uudet EU-säädökset saattavat panna pisteen 8K-televisioille

Tiukentuvat EU-vaatimukset voivat olla kuolinisku energiasyöpöille 8K-resoluution televisioille.

/ 19.10.2022 - 14:10
Uudet EU-säädökset saattavat panna pisteen 8K-televisioille

Haaveiletko veitsenterävästä 8K-televisioista? No, ensi vuoden alusta sellaiset ehkä katoavat markkinoilta – tai jopa kielletään kokonaan.

EU:n uudet energiasäädökset astuvat voimaan 1.3.2023, ja niissä esitetään tiukennuksia televisioiden energiatehokkuuteen. Säädökset voivat vaikuttaa erityisesti 8K-resoluutiolla  (7680 x 4320) varustettuihin malleihin, kertoo alan etujärjestö 8K Association.

8K-televisioilla vaikea vastata energiatehokkuusvaatimuksiin

Tietyt highend-luokan 8K- ja microLED-televisiot on tähän asti vapautettu säädösten ulkopuolelle, mutta ensi vuoden maaliskuussa tämä poikkeuslupa poistuu. Niinpä 8K-mallien on siitä lähtien vastattava samoihin energiatehokkuusvaatimuksiin (EEIMax 0.90) kuin tavallisten 4K-mallienkin. Kiristyneisiin vaatimuksiin voi olla vaikea päästä, eikä se koske vain 8K-näyttöjä, vaan myös joitakin edistyksellisiä 4K-resoluution OLED- ja QD-OLED-televisioita.

Lue myös: LG OLED Z2 – Pelottavan todentuntuista!

8K-televisiossa on neljä kertaa enemmän pikseleitä kuin 4K-näytössä (7 680 x 4 320 vs. 3 840 x 2 160), minkä ansiosta kuvan pikselitiheys (PPI) ja terävyys ovat parempia. 8K:hon liittyy myös haasteita: pienet pikselit tuottavat vähemmän valoa per alue. Niinpä taustavalaistukselta ja kuvapaneelin transistoreilta vaaditaan enemmän työtä, jotta kuva olisi yhtä kirkas kuin 4K-kuva. Tästä on seurauksena suurempi virrankulutus. 8K Associationin mukaan tämä vaikuttaa niin LCD- kuin OLED-malleihinkin.

EU:n tiukentuvat energiatehokkuusvaatimukset ovat eittämättä huono uutinen Samsungin, Sonyn, LG:n ja TCL:n tapaisille valmistajille, joiden valikoimiin kuuluu useita 8K-malleja. 8K Association onkin esittänyt EU:lle lausunnon, jossa pyydetään helpotuksia sääntöihin.

Fun fact: Esitimme toimituksessa vuoden 2021 aprillipilana, että EU kieltää 8K-televisiot. Tosin silloin vitsailimme kiellon johtuvan puolijohdepulasta…

Audun Hage
(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Marimekkoa kehyksiin

Vuoden jännittävimmät televisiot

Kaareva 8K-tv 65-tuumaisena - onko näitä pian joka kodissa?

Lisää Hue-valaistuja Samsungin televisioita?

LG kahmii tunnustusta innovaatioistaan

Black Weekin muikeimmat tv-löydöt

Ääni & Kuva
Scroll to Top