Vuoden parhaat 2022-2023
Uutinen

Uudet EU-säädökset saattavat panna pisteen 8K-televisioille

Tiukentuvat EU-vaatimukset voivat olla kuolinisku energiasyöpöille 8K-resoluution televisioille.

forfatter
Julkaistu 19.10.2022 - 14:10

Haaveiletko veitsenterävästä 8K-televisioista? No, ensi vuoden alusta sellaiset ehkä katoavat markkinoilta – tai jopa kielletään kokonaan.

EU:n uudet energiasäädökset astuvat voimaan 1.3.2023, ja niissä esitetään tiukennuksia televisioiden energiatehokkuuteen. Säädökset voivat vaikuttaa erityisesti 8K-resoluutiolla  (7680 x 4320) varustettuihin malleihin, kertoo alan etujärjestö 8K Association.

8K-televisioilla vaikea vastata energiatehokkuusvaatimuksiin

Tietyt highend-luokan 8K- ja microLED-televisiot on tähän asti vapautettu säädösten ulkopuolelle, mutta ensi vuoden maaliskuussa tämä poikkeuslupa poistuu. Niinpä 8K-mallien on siitä lähtien vastattava samoihin energiatehokkuusvaatimuksiin (EEIMax 0.90) kuin tavallisten 4K-mallienkin. Kiristyneisiin vaatimuksiin voi olla vaikea päästä, eikä se koske vain 8K-näyttöjä, vaan myös joitakin edistyksellisiä 4K-resoluution OLED- ja QD-OLED-televisioita.

Lue myös: LG OLED Z2 – Pelottavan todentuntuista!

8K-televisiossa on neljä kertaa enemmän pikseleitä kuin 4K-näytössä (7 680 x 4 320 vs. 3 840 x 2 160), minkä ansiosta kuvan pikselitiheys (PPI) ja terävyys ovat parempia. 8K:hon liittyy myös haasteita: pienet pikselit tuottavat vähemmän valoa per alue. Niinpä taustavalaistukselta ja kuvapaneelin transistoreilta vaaditaan enemmän työtä, jotta kuva olisi yhtä kirkas kuin 4K-kuva. Tästä on seurauksena suurempi virrankulutus. 8K Associationin mukaan tämä vaikuttaa niin LCD- kuin OLED-malleihinkin.

EU:n tiukentuvat energiatehokkuusvaatimukset ovat eittämättä huono uutinen Samsungin, Sonyn, LG:n ja TCL:n tapaisille valmistajille, joiden valikoimiin kuuluu useita 8K-malleja. 8K Association onkin esittänyt EU:lle lausunnon, jossa pyydetään helpotuksia sääntöihin.

Fun fact: Esitimme toimituksessa vuoden 2021 aprillipilana, että EU kieltää 8K-televisiot. Tosin silloin vitsailimme kiellon johtuvan puolijohdepulasta…

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

4 viikkoa
vain 4.50 €!

forfatter

Audun Hage

(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.
Black Week: parhaat tv-löydöt! Pidä silmällä näitä suosittelemiamme televisiomalleja, kun suuntaat Black Friday -alennusmyynteihin!
OLED plus Ambilight = mahtavampi elämys! Philips on jälleen tehnyt värikkään OLED-television, joka tarjoaa upean kontrastin ja Ambilight-valojen ansiosta mahtavia elokuvakokemuksia.
Suurin koskaan testaamamme tv! Unohda 85-tuumaiset, jos nyt haluaa isomman television kuin naapurilla, pitää valita 98-tuumainen! TCL 98C735 on hirmuisen kokoinen tv, jonka kuvanlaatu yllättää.
Kun viihde ratkaisee Haaveiletko mahtavista elokuvailloista, vaikuttavan näköisistä peleistä tai teräväpiirtoisista urheilulähetyksistä? Silloin voi olla paikallaan ostaa uusi televisio! Kokosimme tähän parhaat vuoden aikana testaamamme mallit, joista löytyy varmasti jokaiseen makuun sopiva.
Samsungin tv:n omistajille enemmän HDR-sisältöjä Apple TV+ ja iTunes tarjoavat osan sisällöistä nyt avoimessa HDR10+-formaatissa – onko Dolby Visionin ylivalta tulossa päätökseen?
MiniLEDillä parempaa kontrastia Sony on tehnyt parhaasta LCD-televisioistaan tälle vuodelle MiniLED-taustavalaistuksella varustetun version, joka tarjoaa todella tarkkaa kontrastia ja kirkkautta – mutta ei ole aivan täydellinen.