Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Uutinen

TCL CSOT:lta maailman ensimmäinen kaareva 65” 8K OLED -televisio

Televisiossa hyödynnetään edistyksellistä painotekniikkaa, jonka avulla saavutetaan äärimmäisen korkea pikselitiheys.

/ 14.12.2023 - 09:05
TCL CSOT:lta maailman ensimmäinen kaareva 65” 8K OLED -televisio

Tv-brändi TCL:n omistama CSOT (China Star Optoelectronics Technology) on maailman nopeimmin kasvavia tv- ja paneelivalmistajia. Äskettäin TCL CSOT esitteli Kiinan Wuhanissa järjestetyillä DTC 2023 -messuilla uusia innovatiivisia näyttötekniikoita, kuten 8K-resoluutiolla varustetun OLED-television, joka kaartuu 1800R:n kulmassa.

Kaarevassa 8K-resoluution (7680 x 4320) ja 120 Hz:n OLED-televisiossa ei sinänsä ole mitään uutta. Mullistavaa sen sijaan on, että tämä kaikki on saatu mahtumaan ”vain” 65-tuumaiseen paneeliin. Se on vaikuttavaa, sillä 8K-paneeli koostuu 33 miljoonasta pikselistä. Aiemmin koot ovatkin olleet 77 tuumasta ylöspäin, jotta kaikki pikselit on saatu mahtumaan ruudulle.

TCL CSOT IJP OLED
DTC-messut Kiinan Wuhanissa. Kuva: TCL CSOT

Miten TCL CSOT on onnistunut tässä? Vastaus piilee IJP-tekniikassa (inkjet printing), eli pikselit on printattu suoraan OLED-paneelin pintaan. IJP-tekniikkaa käyttää liuottimia sulattaakseen orgaaniset OLED-materiaalit, jonka jälkeen ne painetaan pinnan muovikalvolle muodostamaan orgaaniset valaisevat alapikselit RGB-väreissä (punaisena, vihreänä ja sinisenä).

IJP-tekniikan myötä OLED-paneelien massatuotanto halpenee samalla, kun väriavaruutta saadaan kasvatettua (jopa 99 prosenttiin DCI P3 -väriavaruudesta). TCL CSOT on aiemminkin esitellyt erilaisia versioita OLED-tekniikastaan, kuten laatikkoon taittuvan näytön.

TCL CSOT esitteli samoilla messuilla myös 14-tuumaisen OLED-näytön kannettaville tietokoneille. Myös siinä on käytetty IJP-tekniikkaa, samoin kuin koverassa pelinäytössä.

TCL 31 Inch 4K OLED 120 Hz DOME Display
TCL CSOT esitteli messuilla myös koveran (!) 31-tuumaisen 4K OLED -pelinäytön. Kuva: TCL CSOT

Kun LB Ääni & Kuva oli marraskuussa vieraana TCL:n tapahtumassa Varsovassa, IJP OLED -televisioiden vihjattiin tulevan markkinoille 2024/2025. Odotamme näkevämme tarkempaa esittelyä tekniikasta tammikuun alussa CES 2024 -messuilla.

Audun Hage
(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Samsung The Framen uudet ominaisuudet

TCL haastaa Samsung The Framen

LG:n OLED-televisioiden oma faniklubi

Marimekkoa kehyksiin

Vuoden jännittävimmät televisiot

Kaareva 8K-tv 65-tuumaisena - onko näitä pian joka kodissa?

Ääni & Kuva
Scroll to Top