Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Uutinen

Apple TV+ nyt HDR10+-laadulla Samsungin televisioissa

Apple TV+ ja iTunes tarjoavat osan sisällöistä nyt avoimessa HDR10+-formaatissa – onko Dolby Visionin ylivalta tulossa päätökseen?

/ 31.10.2022 - 09:10
Apple TV+ nyt HDR10+-laadulla Samsungin televisioissa

Samsung on maailman suurimpia televisiovalmistajia, jonka valikoimiin kuuluu hyvin varusteltuja ja edistyksellisiä malleja. Jostain syystä suosittu HDR-kuvaa toistava Dolby Vision on kuitenkin puuttunut Samsungin tuettujen videoformaattien valikoimasta jo pitkään. Itse asiassa Samsung on suurista valmistajista ainoa, joka ei Dolby Visionia tue, ehkäpä lisenssimaksuissa säästääkseen. Mutta nyt tunnelin päässä näkyy valoa.

Ei vieläkään tukea Dolby Visionille – mutta toivoa on

Samsung käyttää Dolby Visionin sijaan lisenssivapaata HDR10+-formaattia, joka Dolbyn tapaan tarjoaa dynaamista metadataa sisällön kontrastisuhteesta, mikä taas tekee kuvanlaadusta tarkempaa.

HDR10+ ei ole sisällöntuottajien keskuudessa yhtä suosittu kuin Dolby Vision. Amazon Prime Videota lukuun ottamatta lähes kaikki suoratoistopalvelut, kuten Netflix ja HBO Max  hyödyntävät Dolbya.

Niinpä moni Samsungin omistaja onkin – oikeutetusti – ollut pettynyt siihen, ettei televisiosta aina ole saatavilla parasta mahdollista kuvanlaatua. Mutta nyt Apple rientää apuun!

Apple TV HDR10 7
Apple TV+ striimaa nyt HDR10+-formaatissa. Kuva: Audun Hage

Apple TV+ ja iTunes tukevat nyt HDR10+:aa

Uuden sukupolven Apple TV 4K:n myötä julkistettiin palveluun myös HDR10+-tuki. Osa Applen sisällöistä, kuten Shantaram ja Ted Lasso, on nyt katsottavissa tässä formaatissa, mikäli tv tukee sitä.

Tarkistimme asian toimituksessa parhaillaan testissä olevasta Samsungin televisioista, ja Applen palvelun joihinkin sisältöihin on tosiaan ilmaantunut HDR10+-logo. Sama pätee joihinkin iTunesissa ostettaviin tai vuokrattaviin nimikkeisiin, kuten Top Gun: Maverick -elokuvaan.

Huom! Se, onko sarja tai elokuva HDR10+-formaatissa vai ei, riippuu siitä, onko studio tehnyt sisällöstä kyseisen version – valinta ei siis sinänsä ole televisiovalmistajan tai suoratoistopalvelun käsissä.

Apple-TV-HDR10-4 Apple-TV-HDR10-5 Apple-TV-HDR10-3
<
>
Jos kotona on uudehko Samsungin tv, voi tiettyjä Apple TV:n ohjelmia ja elokuvia katsoa HDR10+-laadulla. Kuva: Audun Hage

Mitä muutos tarkoittaa käytännössä?

Paitsi että Samsungin televisioiden omistajat saavat nyt teknisesti laadukkaampaa katsottavaa, tarkoittaa Applen uutinen myös sitä, että tulevaisuudessa HDR10+ saattaa kasvattaa suosiotaan.

Nyt kun Apple tukee formaattia, on odotettavissa, että useammat elokuvastudiot alkavat tarjota teoksiaan myös HDR10+-formaatissa Dolby Visionin vaihtoehtona. Ja kukapa tietää, ehkä HDR10+ voi muodostua varteenotettavaksi formaatiksi myös YouTube-videoille?

Huom! HDR10+-formaattia tukevat myös muiden muassa Panasonicin, Philipsin ja TCL:n televisiot. Sen sijaan Sony ja LG eivät tue formaattia.

Audun Hage
(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Philipsille tunnustusta muotoilustaan

Sonylta ensimmäinen 98-tuumainen tv!

Samsungin lippulaiva-tv QN900C 8K-resoluutiolla

Philips esitteli uudet OLED-televisionsa Amsterdamissa

LG:n tv taipuu kaarevaksi pelinäytöksi

Philips Hue tottelee nyt Samsungin televisioita

Scroll to Top