Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Arvostelu: Shōgun

Jes, mikä uusintaversio!

Disney+ tarjoaa vuoden kiinnostavimpiin kuuluvan sarjauutuuden uusintaversiollaan 1980-luvun minisarjasta Shogun - voittamaton.

Julkaistu 26.02.2024 - 00:01
Shōgun
Tor Aavatsmark

Jotkut muistanevat, kun 1980-luvun Shogun – voittamaton -tv-sarjassa jokseenkin legendaarinen komistus Richard Chamberlain (Okalinnut) esitti peribrittiläistä merimiestä John Blackthornea.

Sarjan juoni perustui James Clavellin Shōgun-romaaniin, joka tiivistetysti eteni näin: vuonna 1600 hollantilaislaiva, jolla Blackthorne työskentelee luotsina, haaksirikkoutuu Japanin rannikolle. Samuraisoturit vangitsevat Blackthornen, joka alkaa vankeutensa myötä hieman ymmärtää sieppaajiaan. Blackthorne saa japanilaisnimekseen Anjin ja päätyy lopulta vaarallisen poliittisen valtataistelun pelinappulaksi.

Shogun 1980
“Shogun”, 1980. Kuva: Paramount Pictures

Poikkeuksellisesti minisarja kuvattiin studiokohtauksia myöten kokonaan Japanissa, ja siitä tuli suurmenestys. Ja nyt pian Disney+ -palvelussa voi katsoa sarjan uusintaversion, Shōgunin!

Mainos

 

Kolonialistis-uskonnollista taistoa

Uuden minisarjan ovat luoneet Rachel Kondo ja Justin Marks, ja vuoden 1980 sarjan tapaan myös vuoden 2024 versio noudattaa melko uskollisesti alkuperäisen romaanin tarinaa. Romaani puolestaan perustuu aitoihin historiallisiin henkilöihin, joilla tosin on eri nimet.

Espanja, Portugali ja Englanti todella taistelivat maailmanherruudesta 1600-luvulla kolonisoiden kilpaa alueita maailman joka kolkassa. Shōgunin Blackthorne on ensimmäinen englantilainen, joka purjehti magalhãesinsalmen läpi Japaniin, ja hahmon esikuvana toiminut William Adams oikeasti tekikin samoin.

Kamppailu maasta ja etupiireistä oli kiihkeää ja karvasta, mutta niin oli myös samaan aikaan käyty uskonnollinen sota Etelä-Euroopan katolisten ja Pohjois-Euroopan protestanttien välillä.

Blackthornekin haluaa saada laivansa haltuun voidakseen ennen kaikkea hyökätä katolisia portugalilaisia vastaan. He ovat nimittäin liittoutuneet japanilaisten kanssa petoksen avulla – mutta ylpeät samurait haluavat jotakin muuta.

Shogun 1 2 2
Hiroyuki Sanada, “Shōgun” . Kuva: Disney

Lost in translation

Kun Blackthorne eksyy Japaniin, ei hän tiedä maasta tai sen ihmisistä mitään. Kuitenkin hän on mitä ärsyttävin besserwisser ja käyttäytyy länsimaisen imperialistin tavoin kuin mikäkin norsu posliinikaupassa riehuen.

Kulttuurinen yhteentörmäys on väistämätön, kun kiihkeä Blackthorne halveksuu ylpeitä japanilaisia, jotka arvostavat kohteliaisuutta, kunniaa ja itsehillintää. Japanilaisten suhde perheeseen, kunniaan ja ruumiin kontrollointiin on tyystin toinen kuin äänekkäillä ja itsekeskeisillä eurooppalaisilla barbaareilla. Halveksunta on siis molemminpuolista.

Shōgun-sarjan alkupuolella Blackthornea esittävä Cosmo Jarvis lipsahtaa melkein ylinäyttelemisen puolelle, mutta paranee sarjan edetessä. Hänen silmillään pääsemme näkemään kiehtovaa vierasta maailmaa, ja kulttuurien väliset eroavaisuudet muodostuvatkin sarjan keskeiseksi teemaksi.

Liittoumat natisevat

Jarvis on roolissaan vaikuttava, mutta vahvimmat suoritukset ovat kahden varsin monipuolisen hahmon harteilla: Yoshii Toranagan (Hiroyuki Sanada, Wolverine) ja kristityn aatelisnaisen Marikon (Anna Sawai, Fast & Furious 9).

Sanadan esittämä Toranaga on mies, joka ei niinkään havittele absoluuttista valtaa, mutta ei myöskään kaihda kovia keinoja saadakseen valtaa silloin, kun kokee sen tarpeelliseksi. Toranagan hahmo on sarjan salaperäisintä ja karismaattisinta antia.

Shogun 12 scaled 1
Anna Sawai, “Shōgun”. Kuva: Disney

Prgamaattisempi valtataistelija Yabushige (Tadanobu Asano, Thor: Ragnarok) on mukavissa väleissä Japanin tulevan hallitsijan kanssa. Pakon edessä Yabushige ja Toranaga toimivat yhdessä hyödyntääkseen Anjinin sotataitoja ja eurooppalaisia näkemyksiä varmistaakseen valta-asemansa.

Vastapuolella pelaa Mariko, joka kantaa menneisyyden haamuja ja niiden mukanaan tuomaa häpeää. Hän elää onnettomana järjestetyssä kulissiavioliitossa, mutta hänen elämänsä mullistuu, kun hän joutuu kielitaitonsa vuoksi Anjinin ja japanilaisten väliseksi tulkiksi. Tulkkaaminen johtaa lopulta tosin muuhunkin…

 

Shogun_1 (4) Shogun_1 (7) Shogun_1 (1) Shogun_1 (2)
<
>
Shōgun. Kuva: Disney

Sodassa ja rakkaudessa

Hovissa kuiskutellaan ja juonitellaan uuden samuraiarmeijan ylipäällikön, shōgunin tarpeesta (shōgun merkitsee kirjaimellisesti “suurta kenraalia, joka kukistaa barbaarit”).

Valtakamppailu tiivistyy ja Anjin jatkaa yhteiskunnallista nousuaan Toranagan siipien suojissa – joskin hieman vastahakoisesti. Toranagan ympärillä häärii vihollisia joka lähtöön, joten Blackthornen vaihtoehdot ovat joko paeta tai auttaa uutta liittolaistaan.

Kasvava kunnioitus Toranagaa kohtaan ei kuitenkaan ole ainoa asia, joka pidättelee Blackthornea aloillaan. Myös kiintymys Marikoon vaikuttaa, mutta alkuperäisestä sarjasta poiketen romantiikka ei hallitse juonta.

Aitoa ja uskottavaa

Shōgun on amerikkalaista tuotantoa, mutta alkuperäisen sarjan tapaan kuvattu kokonaan Japanissa ja suurimmaksi osaksi japanilaisten näyttelijöiden voimin japanin kielellä.

Japanin luonnolla onkin sarjassa suuri rooli, ja luonto pääsee upeasti oikeuksiinsa Sam McCurdyn taitavan kameratyöskentelyn kautta. Jos Shōgun olisi sarjan sijaan elokuva, se saisi taatusti Oscarin puvustuksesta ja maskeerauksesta, sillä 1600-luvun Japani on luotu tarkasti pienintäkin yksityiskohtaa myöten.

Uudelleenfilmatisoinnille näytettiin vihreää valoa jo vuonna 2018, ja täytyy sanoa, että Kondo ja Marks ovat käyttäneet kuluneen ajan hyvin. Sarja on uskollinen kirjalle, mutta samalla onnistuu modernisoimaan käsikirjoitusta ja luomaan Japanista tarkemman ja ajankohtaisemman kuvan.

Toimintakohtauksissa on toisinaan varsin raakaakin väkivaltaa, mutta se ei tunnu väkinäiseltä. Brutaaleita kohtauksia ja (länsimaisin silmin tulkittua) hengen halpuutta on helppo paheksua, mutta aikansa Japanissa väkivalta oli normaalia ja ymmärrettävää.

Uusi Shōgun on hieno yhdistelmä trilleriä, toimintaa ja henkilöiden välistä draamaa, joka on maustettu kiehtovalla historialla ja erinomaisilla näyttelijöillä. Ainekset menestykseen ovat kasassa, ja sarja on ehdottomasti vuoden kiinnostavimpien ja parhaiden joukossa. 6 tähteä.

10-osaisen minisarjan ensimmäiset kaksi jaksoa tulevat Disney+ -palveluun katsottavaksi 27.2.2024, jonka jälkeen esitetään yksi jakso viikossa. Tämä arvio on tehty kaikkien jaksojen perusteella.

Karakter
Shōgun

Faktat:

Disney+

Julkaisupäivä: 27.2.2024

Ohjaus: Frederick E.O. Toye

Rooleissa: Cosmo Jarvis, Hiroyuki Sanada, Anna Sawai Tadanobu Asano, Hiroto Kanai, Takehiro Hira, Moeka Hoshi, Tokuma, Shinnosuke Abe, Yuki Kura, Yuka Kouri, Fumi Nikaido

Genre: Action

Maa: USA

Vuosi: 2024

Kesto: 10:00

Arvio: 6

IMDb

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Elokuvalegendat kiehtovassa länkkärissä

Iloinen zombi-yllätys!

Erikoistehosteiden vyöryä

Ääni & Kuva
Scroll to Top