Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Arvostelu: Koodinimi: Annika, 1. kausi

Uusi pohjoismainen toimintasankari on syntynyt!

SkyShowtimen uusi suomalais-ruotsalainen alkuperäissarja on tyylikästä nordic noiria.

Julkaistu 29.09.2023 - 12:10
Koodinimi: Annika, 1. kausi
Tor Aavatsmark

Silta, Rikos, Wisting, Katla, Jussi Adler-Olsenin Q-elokuvat… Nämä ja moni muu ovat raivanneet tietä aivan uudelle pohjoismaisten rikostarinoiden markkinalle. Ei ihme, että myös suoratoistojätit ovat kiinnostuneet genrestä: onhan esimerkiksi Netflixin tanskalaissarja Kastanjamies osoittautunut erityisen suosituksi.

Pitkä perinne

Naissankareissa sen sijaan ei ole mitään uutta: Anne Parillaud Luc Bessonin Nikitana, Bridget Fonda Point of No Returnissa, Angelina Jolie Saltissa, Kristen Bell Veronica Marsina, Rachel McAdams True Detectivessä, ja tietysti ikimuistettava Jodie Foster Uhrilampaissa – aikamoisia roolisuorituksia!

Mutta vihdoin ruutuun saadaan kunnon suomalaissankari!

Mainos

Sarjan luoja Mia Ylönen ja ohjaaja AJ Annila (Ikitie, Sauna) valitsivat uuden suomalais-ruotsalaisen rikoscocktailin päärooliin vaasalaisen Sannah Nedergårdin (Rikinkeltainen taivas). Ja valinta osui kyllä kohdilleen.

Kodenavn Annika sesong 1 16 19 scaled 1
Koodinimi: Annika, 1. kausi. Kuva: SkyShowtime

Suomalais-ruotsalainen jännäri

Koodinimi: Annika esittelee kaunista Helsinkiä, jossa Emma Haka (Nedergård) toimii poliisin taideväärennöksiin erikoistuneena tutkijana.

Kokeneen tutkijan elämä menee sekaisin, kun Tukholman poliisi pyytää apua epäilyttävän taidehuutokaupan tutkimisessa. Taidekauppias Rasmus Ståhlgrenin (Ardalan Esmaili, Snabba Cash) epäillään sekaantuneen huutokaupassa rahanpesuun osana kansainvälistä Carpentier-rikollisliigaa. Emman tavoite on saada todistettua Ståhlgrenin taidekaupan ja Carpentierin välinen rahaliikenne.

Kodenavn Annika sesong 1 16 16 scaled 1
Koodinimi: Annika, 1. kausi. Kuva: SkyShowtime

Kenttätyöstä Emmalla ei kuitenkaan ole juuri kokemusta, ja Tukholman poliisi ei tunnnu kertovan kaikkea. Kaiken takana häärii Blanko-niminen hämärä tyyppi.

Emman tehtävää ei helpota peitehenkilöllisyyden omaksuminen. Emma hukkuu yhä syvemmälle esittämänsä Annikan elämään rikollispiireineen ja juhlineen. Kaiken huipuksi eräs lapsuuden trauma alkaa muistuttaa itsestään.

Kodenavn Annika sesong 1 16 17 scaled 1
Koodinimi: Annika, 1. kausi. Kuva: SkyShowtime

Horjahteleva alku

Sarja lähtee käyntiin turhan osoittelevasti. Ruotsalaiset poliisipäälliköt ovat karikatyyrimäisiä eikä Annikan peitetehtävä jää katsojalle taatusti epäselväksi muun muassa korvanappien ansiosta, jotka tuntuvat suorastaan huutavan ”Heippa! Juttelen tässä ulkona olevalle poliisiautolle!”

Mutta alkukankeuden jälkeen sarja pääsee vauhtiin ja kietoo katsojan pauloihinsa. Eikä vähiten Nedergårdin aivan erinomaisen roolisuorituksen ansiosta.

Kodenavn Annika sesong 1 1 1 scaled 1
Koodinimi: Annika, 1. kausi. Kuva: SkyShowtime

Annikan katse ja ilmeet ovat kiehtovaa seurattavaa. Nedergård välittää vaikuttavan kirjon tunteita ja kokemuksia aina kivusta iloon ja yllättyneisyyteen pelkkien ilmeidensä varassa. On melkein mahdotonta uskoa, ettei 29-vuotias näyttelijä ole aiemmin napannut päärooleja.

Juonessa on toki muutama yliyksinkertaistettu käänne, jotka eivät kulje aivan loogisesti tai joita ei viedä tyydyttävästi päätökseen. Takaumia toistetaan turhaan. Ja osa hahmoista on, kuten mainittua, ärsyttävän kliseisiä.

Kodenavn Annika sesong 1 16 21 scaled 1
Koodinimi: Annika, 1. kausi. Kuva: SkyShowtime

Kiinnostava hahmogalleria

Rikoselementit ja sarjan jännite tuovat mieleen amerikkalaiset jännärit, mutta hahmojen monipuolisuus ja moniulotteisuus erottaa Koodinimi: Annikan joukosta. Ei tosiaan kaikkien hahmojen osalta, mutta kuitenkin.

Sarjan kiinnostavinta antia on seurata päähenkilön kehittymistä ja tasapainoilua yksityishenkilö Emman ja kovan ja kyynisen työ-Annikan välillä. Emman ihmissuhteet – kiva poikaystävä, sekalainen joukko perheenjäseniä ja entiset kollegat – ovat samaistuttavia ja luontevia tavalla, joka tuo ytyä geneerisempien toimintakohtausten joukkoon.

Kodenavn Annika sesong 1 1 2 scaled 1
Koodinimi: Annika, 1. kausi. Kuva: SkyShowtime

Kauden vahvin jakso sijoittuu Emman hieman dementoituneen isän kotiin. Jakso kihisee jännitteitä ja oikeaa elämää ja piirtää kirkkaasti eteemme kuvan Emman ja Annikan kahden vastakkaisen maailman yhteentörmäyksestä.

Lue myös: Koodinimi: Annikan ensi-illassa

Eva Melander tekee vakaan suorituksen kokeneena poliisina, ja Helena Bergström (Enkelten talo) on loistava vähän liioiteltuna samppanjadiivana. Myös Pekka Strang ansaitsee aplodit tuodessaan kunnianhimoa ja salaperäisyyttä päältä päin yksinkertaiseen hahmoon.

Ranskalaisnäyttelijä Clarisse Lhoni-Bottella on vaikea femme fatale -rooli Béatrice Jolynä. Naispahis on välillä Annikan vihollinen ja välillä paras ystävä, mutta hahmon kehitys on jäänyt puolitiehen ja melko teennäiseksi.

Kodenavn - Annika, sesong 1_1 (3) Kodenavn - Annika, sesong 1_16 (18) Kodenavn - Annika, sesong 1_16 (15) Kodenavn - Annika, sesong 1_16 (14) Kodenavn - Annika, sesong 1_16 (11) Kodenavn - Annika, sesong 1_16 (20) Kodenavn - Annika, sesong 1_1 (15) Kodenavn - Annika, sesong 1_1 (14) Kodenavn - Annika, sesong 1_1 (12) Kodenavn - Annika, sesong 1_1 (13) Kodenavn - Annika, sesong 1_1 (11) Kodenavn - Annika, sesong 1_1 (9) Kodenavn - Annika, sesong 1_1 (10) Kodenavn - Annika, sesong 1_1 (8) Kodenavn - Annika, sesong 1_1 (7) Kodenavn - Annika, sesong 1_1 (6) Kodenavn - Annika, sesong 1_1 (5) Kodenavn - Annika, sesong 1_16 (3)
<
>
Koodinimi: Annika, 1. kausi. Kuva: SkyShowtime

Nordic noirin valoisa tulevaisuus

Tekniseltä toteutukseltaan Annika tekee vaikutuksen. Iso budjetti näkyy ja kameroiden takana on selvästi ammattilaiset asialla. Sari Aaltosen käsialaa oleva kuvaus on aivan loistavaa, samoin valaistus ja leikkaus. Pohjoismainen luonto pääsee ohjelmassa oikeuksiinsa. Saumaton kielen vaihtelu ruotsin ja suomen välillä toimii myös ja tuo sarjaan eksoottisen lisäulottuvuuden.

Loppu on pieni antikliimaksi, mutta kyllä käsikirjoittajat ovat siihenkin keksineet yllättävän käänteen.

Kodenavn Annika sesong 1 16 13 scaled 1
Koodinimi: Annika, 1. kausi. Kuva: SkyShowtime

SkyShowtime osuu napakymppiin ensimmäisellä pohjoismaisella sarjallaan. Se lupaa hyvää paikallistuotannoille aikana, jolloin suoratoistojätit leikkaavat rajusti budjettejaan. Seuraisimme sisukkaan Annikan matkaa mielellään toisenkin kauden verran. Vahvat 4 tähteä!

Koodinimi: Annika tulee katsottavaksi lauantaina 30.9.2023. Arvostelua varten on katsottu kauden kaikki jaksot.

Kodenavn - Annika, sesong 1_16 (10) Kodenavn - Annika, sesong 1_16 (5) Kodenavn - Annika, sesong 1_16 (7) Kodenavn - Annika, sesong 1_16 (6) Kodenavn - Annika, sesong 1_16 (8) Kodenavn - Annika, sesong 1_16 (9) Kodenavn - Annika, sesong 1_16 (4) Kodenavn - Annika, sesong 1_16 (2)
<
>
Koodinimi: Annika, 1. kausi. Kuva: SkyShowtime
Karakter
Koodinimi: Annika, 1. kausi

Faktat:

 • SkyShowtime
 • Julkaisu: 30.9.2023
 • Ohjaus: AJ Annila
 • Rooleissa: Sannah Nedergård, Ardalan Esmaili, Eva Melander, Helena Bergström, Pekka Strang, Clarisse Lhoni-Botte, Charles Martins
 • Genre: Rikos
 • Tuotantomaa: Suomi/Ruotsi
 • Julkaisuvuosi: 2023
 • Pituus: 4:34
 • Tähdet: 4
 • IMDb

1 ajatus aiheesta “Koodinimi: Annika, 1. kausi”

 1. Annikan esittäjä on tainnut ottaa esikuvakseen Sanna Marinin! Annika painaa hankalissa tilanteissa menemään ihan kuin Sanna pahimpaan korona-aikaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Elokuvalegendat kiehtovassa länkkärissä

Iloinen zombi-yllätys!

Erikoistehosteiden vyöryä

Ääni & Kuva
Scroll to Top