Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Arvostelu: Citadel, 1. kausi

Viihdyttävä vakoojajännäri

Toimintasarja Citadel on Prime Videon kevään suursatsaus.

Julkaistu 27.04.2023 - 18:03
Citadel, 1. kausi
Tor Aavatsmark

Mitä saadaan, kun yhdistetään reilu kourallinen Mission: Impossiblea, mausteeksi vähän Jason Bournea ja James Bondia ja viimeistellään ripauksella Kingsmania? Näköjään Prime Videon uusi suurtuotanto Citadel.

Uutuussarjan takana ovat toimintaa rakastavat Russon veljekset (Captain America: The Winter Soldier, Avengers: Endgame). Toiminnantäyteisen vakoojatrillerin toisellekin kaudelle on jo näytetty vihreää valoa, mutta tuleva kausi sijoittuu eri paikkaan ja pääosissa ovat eri hahmot.

 

Mainos

Kiihkeää actionia

Ensimmäisellä kaudella vakoojatarinan pyörteissä nähdään Game of Thronesista tuttu komistus Richard Madden (jonka esittämä Robb Stark koki varsin kurjan kohtalon) sekä Priyanka C. Jonas (Baywatch).

Tarinaa lähdetään kerimään kahdeksan vuoden takaa, jolloin erittäin salaisen Citadel-vakoojajärjestön kaksi mestarivakoojaa, Mason Kane (Madden) ja Nadia Sinh (Jonas) tapaavat ylellisellä junamatkalla halki Italian pittoreskien vuoristomaisemien. Heidän tehtävänään on pelastaa epäpuhdas uraani korkea-arvoisten rikollisten käsistä.

Tietysti operaatio menee aivan pieleen, sillä koko Citadel-verkosto paljastuu, kun rikollisjärjestö Manticore soluttautuu siihen. Manticore on maailman kamalimpien kapitalistisukujen johtama järjestö, jonka ainoa tavoite on rikastuttaa hallitsijoitaan entisestään muiden kärsimyksestä välittämättä.

Citadel sesong 1 1 10 scaled 1
Citadel, 1. kausi. Kuva: Prime Video

Hyvä vastaan paha

Sen sijaan Citadel on lähes ylihyveellinen organisaatio, joka on koko yli satavuotisen olemassaolonsa ajan ollut irrallaan valtioista ja voittoa tavoittelevista tahoista. Yksittäisten hyväntekijöiden muodostama yhteisö on ihmiskunnan asialla, ja järjestön vakoojilla on ollut näppinsä pelissä kaikissa merkittävissä maailmantapahtumissa Berliinin muurin murtumisesta Kuuban ohjuskriisin ratkeamiseen.

Madden ei ole yhtä charmikas kuin vaikkapa vilkkusilmäinen Tom Cruise Mission: Impossible -elokuvissa, eikä yhtä kovanaamainen kuin Matt Damon Bourne-elokuvissa. Kemiaa ja kipinöitä ei hänen ja Jonaksen välillä hurjasti lentele, mutta erittäin viihdyttävä sarja on silti!

Sarjan luoja David Weill on maalannut hienosti väkivaltaisen vakoilu-universumin, jossa hahmot eivät ota itseään – tai kiperiä juonenkäänteitä – liian vakavasti.

Citadel sesong 1 1 2 scaled 1
Citadel, 1. kausi. Kuva: Prime Video

Uusi alku

Pieleen menneen tehtävän jälkeen vaikuttaa siltä, että kaikki Citadelin agentit tuhottiin. Hyppy nykyaikaan kuitenkin näyttää Kyle Conroyn (eli Mason Kanen) Amerikan maaseudulla ihastuttavan vaimonsa Abbyn (Ashleigh Cummings) ja tyttärensä kanssa. Mies ei muista entistä elämäänsä agenttina, mutta valvoo öisin outojen takaumien vuoksi – muistoissa välähtelee aina sama salaperäinen, punahuulinen nainen…

Emmehän paljasta liikaa kertomalla, että Citadelin agentit Kane ja Sinh palaavat taistelemaan Manticoren pahuutta vastaan? Niin ajattelimmekin.

Draama lähtee kunnolla käyntiin Citadelin karismaattisen ja hieman itserakkaan ”sihteerin”, Bernardin (Stanley Tucci) astuessa kuvaan. Batmanin Alfredin tapaan Bernard pitää asiat järjestyksessä ja hoitaa logistiikan agenttiensa puolesta. Hän on pitänyt järjestön pystyssä ja tekee nyt kaikkensa estääkseen ydinaseiden laukaisukoodien päätymisen vihollisten käsiin.

Mainitsimmeko jo kiperät juonenkäänteet? Tarina on sen lisäksi myös hauska ja omaa, usein tarkasti muottiin istuvaa genreään vapauttavasti ironisoiva. 007:n ja M:I:n tapaan sarjassa matkustetaan eksoottisissa paikoissa ympäri maailmaa ja antaudutaan välillä intensiivisiin ammuskelukohtauksiin. Jännitystäkin on siis tarjolla.

Sarjan jokerihahmo on ihastuttava, ikääntyvä femme fatale Dahlia Archer (Lesley Manville). Näyttävällä brittilähettiläällä on oma salainen agendansa, eikä tätä rouvaa kannata todellakaan ärsyttää!

Citadel - First Look Citadel - First Look Citadel - First Look Citadel - First Look Citadel - First Look Citadel - First Look
<
>
Citadel, 1. kausi. Kuva: Prime Video

Efektikökköilyä

Ikävä kyllä osa toimintakohtauksista kärsii tietokoneanimoiduista erikoistehosteista, jotka erottaa aidon tavaran joukosta. Osa tarinan taiasta katoaa, kun tuntuu olevansa enemmänkin keskellä tietokonepeliä kuin elokuvaa.

Citadel sesong 1 1 4 scaled 1
Citadel, 1. kausi. Kuva: Prime Video

Citadel ei missään nimessä ole erityisen originelli tai innovatiivinen. Välillä juonenkäänteet ovat aika kaukaa haettuja ja pompöösejä, ja suurin osa hahmoista perustuu stereotypioihin. Leikkisä dialogi, kiehtova hahmogalleria (etenkin Tuccin Bernard!) ja kova toiminta tekevät sarjasta silti ehdottoman viihdyttävää katsottavaa. Vahva suositus ja 4 tähteä.

Ykköskausi koostuu kuudesta jaksosta (joista arvostelua varten nähtävissä olivat ensimmäiset kolme). Ensimmäiset kaksi jaksoa tulevat Prime Video -palveluun nähtäväksi 28.4.2023, jonka jälkeen joka viikko esitetään yksi uusi jakso aina 26.5.2023 saakka.

Citadel sesong 1 1 3 scaled 1
Citadel, 1. kausi. Kuva: Prime Video

Karakter
Citadel, 1. kausi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Elokuvalegendat kiehtovassa länkkärissä

Iloinen zombi-yllätys!

Erikoistehosteiden vyöryä

Ääni & Kuva
Scroll to Top