: 5 pelikuuloketta

Kuulokkeet virtuaaliseikkailijalle

Tosipelaaja tarvitsee kuulokkeet, jotka toimivat erityisen hyvin juuri pelimaailman elävöittämiseen.

 itemprop

Ääni & Kuva -toimituksen testipöydälle päätyy kaikkein useimmiten kuulokkeita. Ja syystä. Tämän päivän markkinoille nimittäin tulee jatkuvasti uusia kuulokkeita, eri malleissa ja yhä useammalta valmistajalta. Kuulokkeita myös kysytään paljon – kaikki tarvitsevat sellaiset. Monilla on kotonaan useita kuulokkeita, jolloin eri käyttöön voi valita sopivimmat.

Tällä kertaa testaamme ensimmäistä kertaa pelikuulokkeita, joiden valikoima on kasvanut räjähdysmäisesti aivan viime aikoina. Kauppojen hyllyille on ilmestynyt kuulokkeita sekä pelialan että kuulokepuolen valmistajilta.

Ovatko pelikuulokkeet sitten tarpeelliset? Tavallisia voi toki käyttää, voihan hifi-kuulokkeitakin pitää päässä vaikka juoksulenkillä, vaikka niin ei olekaan tarkoitettu. Yhä pidemmälle kehittyneet pelit harkittuine äänimaailmoineen asettavat uudenlaisia vaatimuksia myös kuulokkeille.

Ensiksikin pelikuulokkeissa pitää olla mikrofoni, jotta voi jakaa käskyjä ja varoituksia oman tiimin jäsenille pelin tuoksinnassa. Toiseksi niiltä vaaditaan mukavuutta, pitäähän niiden istua hyvin jopa tunteja kestävän pelisession ajan eikä niskakaan saa väsyä niiden kannattelusta. Kolmanneksi, mahdollinen surround-efekti luo vaikuttavan elämyksen peliin, kun vihollinen kuuluu yhtäkkiä hiiviskelevän takanasi.

Ei aitoa surroundia

Monissa tämän testin pakkauksissa mainostetaan ”7.1 surround sound” -ääntä. Kuulokkeiden kohdalla 7.1-kanaalin surround-äänestä puhuminen on hieman kuin myisi kuminauhaa metritavarana: se vaatii hiton hyvää moraalia. On fyysinen mahdottomuus, että kuulokkeisiin mahtuisi seitsemän kaiutinelementtiä ja subwoofer. Periaatteessa voisi olla erillisen etu-, taka- ja sivuelementit (se ei vain kuulostaisi erityisen hyvältä). Mutta erillinen subwoofer ei vain ole käytännöllinen ajatus – ja missähän keskielementti sijaitsisi, pääpannassako?

Surround-kuulokkeiden toiminta perustuukin ohjelman luomaan virtuaaliseen surround-efektiin, jossa eri kanavat ympäröivät kuulijaa elektronisesti. Käytännön toimivuus riippuu ohjelmasta ja raudasta, jonka tehtävänä on muuntaa pelin tai elokuvan äänikanavat virtuaalisiksi.

mainos

Kaikki kuulokkeet testattiin luonnollisesti pelien kanssa. Erityisesti 3D-ampumispeleissä surround-efektit pääsevät oikeuksiinsa. Lisäksi kuulokkeilla kuunneltiin musiikkia ja elokuvia, myös surroundilla. Arvioimme myös sisäänrakennettujen mikrofonien laatua sekä mahdollisia vastamelutoimintoja.

mainos

Testasimme

Logitech Artemis Spectrum Snow G933     260 €

Sennheiser PC 373D                                       250 €

Lucid Sound LS30                                         170 €

mainos

SteelSeries Siberia 840                                350 €

Audio-Technica ATH-AG1x                           280 €

 data-srcset

Silmää suhteille

Langattomat kuulokkeet sopivat pro-tason pelaajille.

Ääni & Kuva kiteyttää

Paras ja kattavin valikoima liitäntävaihtoehtoja. Huolella mietitty design. Lisäakku.
Surround-efekti ei tee erityistä vaikutusta. Ohjainlaatikko on hieman monimutkainen.
SteelSeries Siberia 840

Tyyppi: Over-ear, suljettu

Elementti: 40 mm

Taajuusalue: 20–20 000 Hz

Kanava: 7.1 (Dolby)

Liitännät: Bluetooth, langattomasti ohjainlaatikon kautta, optinen sisään/ulostulo, analoginen sisään/ulostulo

Valo: Ei ole

Akunkesto: 20 tuntia

Paino: 318 g

Hinta: 350 €

Valmistaja: www.steelseries.com

 

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Langattomiksi kuulokkeiksi Siberia 840:n mukana tulee valtavasti johtoja. Kuulokkeet liitetään nimittäin ohjainlaatikon kautta, ja se toimii myös akun latausasemana. Mukana tulee kaksi akkua, joten toista voi ladata kun toinen on käytössä.

Liitäntävaihtoehtoja ovat analoginen audiokaapeli, optinen digitaalikaapeli (videopeleille) ja USB (PC/Mac-käyttöön). Johtoja on siis paljon, mutta niin on mahdollisuuksiakin. Chat ja peliäänet saa yhdistettyä, mistä on suuri apu pelatessa online-pelejä, joissa yhteistyö oman tiimin kanssa on elintärkeää. Ääntä voi säätää taajuuskorjaimella, ja kaikki asetukset voidaan tallentaa omina, kuhunkin peliin linkitettynä profiilinaan. Näin äänimaailma säätyy aina automaattisesti sopivaksi, kun vaihtaa vaikkapa Battlefield 1:stä Dishonored 2:een.

Äänestä

Puhtaasti äänen puolesta Siberia 840 onnistuu hyvin. Äänenlaatu ei vastaa saman hintaluokan hifikuulokkeita, mutta kuulokkeet luovat illuusion pelimaailmaan siirtymisestä. Räjähdykset tärisyttävät kuulijaa ja mikä tärkeintä, kommunikointi muiden pelaajien kanssa onnistuu esimerkillisen selkeästi. SteelSeries Engine 3 tarjoaa myös virtuaalisen surround-äänen (Dolby), joka luo tilantuntua mutta ei kovin kolmiulotteista fiilistä.

Johtopäätökset

Johtovalikoimansa ansiosta SteelSeries Siberia 840 -kuulokkeet sopivat heille, jotka eivät tyydy vain yhdellä alustalla pelaamiseen. Chatin ja peliäänien yhdistäminen tekee näistä ihanteelliset kuulokkeet 3D-ampumispeleihin ja moninpeleihin. Jos pelaa vain PC:llä, tulee maksaneeksi ominaisuuksista, joita ei käytä. 3D-ääni ei ole testin parhaimpia, mutta kokonaisuutena nämä kuulokkeet erottuvat edukseen haastavien pelien kanssa.

mainos
 data-srcset

Oivat aloittelijalle

Lompakkoystävälliset kuulokkeiden laatu riittää useimmille.

Ääni & Kuva kiteyttää

Paljon liitäntävaihtoehtoja. Hyvä hinta.
Ei surround- eikä peliominaisuuksia. Mikrofoni ei tee vaikutusta.
Lucid Sound LS30

Tyyppi: Over-ear, suljettu

Elementti: 50 mm

Taajuusalue: 20–20 000 Hz

Kanava: 2

Liitännät: Langaton USB-lähetin, analoginen 3,5 mm, USB-sovittimen kautta toimiva optinen kaapeli

Valot: Ei ole

Akunkesto: 15 tuntia

Paino: 355 g

Hinta: 170 €

Valmistaja: www.lucidsound.com

 

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Lucid Sound on suhteellisen uusi kuulokevalmistaja, joka on keskittynyt juuri pelikuulokkeisiin. Se on irtaantunut Trittonista, jota tuskin pelipiirien ulkopuolella tunnetaan, vaikka Lucid Sound tituleeraakin Trittonia ”johtavaksi high-end-brändiksi”.

LS30 on ulkonäöltään melko perinteinen pyöreine kuppeineen ja vakaine pantoineen. Sekä panta että kupit on pehmustettu pehmeällä nahalla. Lucid Soundia voisi erehtyä luulemaan tavalliseksi hifi-kuulokkeeksi, mutta mikrofoni paljastaa kuulokkeiden varsinaisen käyttötarkoituksen.

Mikrofoni ei ole kiinteä, vaan joustavan sangan päässä sijaitseva mikrofoni pysyy kiinni minijakkiliitännällä. Riskinä siinä on, että liitos löystyy, jolloin puheyhteys alkaa pätkiä. Mikrofoni on muutenkin testin vähiten vakuuttava. Se kuitenkin tekee mitä lupaa, kunhan ei odota vastamelun kaltaisia kehittyneitä ominaisuuksia.

Ääni siirtyy langattomasti USB-sovittimen avulla, mutta mukana tulee myös johtovalikoima: kaksi paria minijakkikaapeleita mikrofonia ja analogista äänensiirtoa varten sekä optinen kaapeli pelikonsolin audiosiirtoa varten, joka liitetään USB-porttiin.

Äänestä

Äänensä puolesta Lucid Sound LS30 on positiivinen yllätys. Soundi on tasapainoinen, ja sekä voimakkaat räjähteet ja herkät äänet erottuvat ympäristöstä selkeästi. Äänimaailman vivahteikas sointi sopii myös musiikin kuunteluun.

Johtopäätökset

mainos

Jos kaipaa pelkkään pelaamiseen soveltuvia kuulokkeita eikä tarvitse virtuaalisen surroundin kaltaisia hienoja ominaisuuksia (tai halua maksaa niistä), tarjoaa Lucid Sound LS30 hyvin vastinetta rahoille.

mainos
 data-srcset

Coolit ja ylelliset

Logitechin lumivalkoinen huippumalli kuulostaa mahtavalta ja siinä on ominaisuuksia, jotka ratkaisevat taistelun.

Ääni & Kuva kiteyttää

Erinomaisen mukavat ja ergonomiset kuulokkeet. Erittäin hyvä 3D-ääni, joka sopii pelaamiseen ja elokuvien katseluun. Cool design.
Suhteellisen kookkaat. Äänestä puuttuu aavistuksen verran vivahteita. Akunkesto kärsii valoshow’sta.
Logitech Artemis Spectrum Snow G933

Tyyppi: Over-ear, suljettu

Elementti: 40 mm

Taajuusalue: 20–20 000 Hz

Kanava: 7.1 (Dolby, DTS Headphone X)

Liitännät: Langattomasti USB-sovittimella ja 3,5 mm:n johto

Valo: RGB

Akunkesto: 8 tuntia valoilla tai 12 tuntia ilman

Paino: 374 g

Hinta: 260 €

Maahantuoja: www.logitech.com/fi-fi

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Artemis G933 Snow -kuulokkeet edustavat Logitechin huippumalleja. Siitä on saatavilla tavallinen musta malli, jolloin nimestä tippuu ”Snow” pois, muuten mallit ovat identtiset.

Suurten kuulokkeiden pitkulaiset kupit ovat niin tilavat, ettei suurempikorvaisenkaan tarvitse pelätä nipistävää tunnetta. Mikrofoni on muovitikussa, joka voidaan taittaa ja piilottaa vasemman kupin alle. Ohjelmoitavat LED-valot ympäröivät molempia kuppeja.

8 tunnin akunkesto sisältää vilkkuvan ledvaloshow’n ja riittää hyvin useimmille pelaajille. Akku on piilotettu toisen kupin magneettisen luukun taakse. Toisesta kupista löytyy tilaa langattomalle USB-lähettimelle. Vasemmassa kupissa on neljä ohjelmoitavaa nappia, joista voidaan vaihtaa asetuksia ja säätää volyymiä.

Äänestä

G933 tarjoaa paljon painetta. Räjähdykset kumuavat raskaasti, ja tuntuu kuin todella olisi pelin sisällä. Logitechin kuulokkeet ovat testin ainoat, joista voi valita Dolbyn ja DTS:n virtuaalisen surroundin välillä. Jälkimmäinen tarjoaa ehdottomasti todentuntuisimman surround-efektin. Jos kuuntelee musiikkia, kannattaa ääniasetukseksi valita stereo. Basso on jyhkeä ja tasapainoinen, mutta laulu ei toistu erityisen vivahteikkaasti. Diskantti jää hieman vaimeaksi. Soundia voi säädellä valitsemalla jonkin valmiista taajuusasetuksista tai luomalla kokonaan oman.

Johtopäätökset

Artemis Snow G933 on loistoesimerkki siitä, miten pelikuulokkeet eroavat tavallisista. Puhtaasti hifimittarilla on soundi karkea, mutta toimii hyvin monissa pelitoiminnoissa, joten on helppo kuvitella itsensä taistelutantereelle. Logitechin kuulokkeet ovat siis täydelliset pelaamiseen.

mainos
mainos
 data-srcset
AUDIO-TECHNICA ATH-AG1X
Valtavissa kuulokkeissa ei ole mitään ekstraa.
 data-srcset
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää
Keskustelu
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös

MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

Vaativan pelaajan budjettikone

Ei sponsorisopimusta mutta halu pelata todella kovalla tasolla? MSi tarjoaa lompakkoystävällisen ratkaisun.

Sony WH-1000XM4

Vastamelun uusi valtias – taas

Vihdoin joku onnistuu voittamaan Sonyn vastamelukuulokkeissa – ja se on Sony itse! Uusi WH-1000XM4 menee heittämällä markkinoiden parhaaksi.

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Sony XH9005 (KD-65XH9005)

Pleikkatelkka penkkiurheilijalle

Sony XH9005 on hyvin varusteltu ja edullinen LCD-televisio, jonka kuvanlaatu on monella tapaa mainio – mutta ei virheetön.

JBL Bar 9.1

Iskevää 3D-ääntä

JBL:n ensimmäinen Atmos-soundbar Bar 9.1 on varustettu langattomilla takakaiuttimilla. Tehoja piisaa!

Vieritä ylös