Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: TCL C935 (75C935)

Budjettiystävällistä isoa kuvaa

Jos etsit isoa televisiota ja hyvää kontrastia kohtuuhinnalla, on TCL 75C935 varsin hyvän hinta-laatusuhteen vaihtoehto.

Julkaistu 21.02.2023 - 11:00
TCL C935 (75C935)
Audun Hage

Kiinalainen TCL on muotoutumassa yhdeksi maailman suurimmista televisiovalmistajista, joka on saanut nimeä monenkokoisten ja edullisten tv-malliensa myötä. C935-sarjan huippumallin kohdalla tosin suurin huomio on suorituskyvyssä. Kyseessä on TCL:n lippulaivamalli mallivuodelta 2022. Se on saatavana 65- ja 75-tuumaisena, joista saimme testiin suuremman!

TCL C935: MiniLED-huippumalli

Kirjoitushetkellä TCL 75C935 on myynnissä noin 2 000 euron hintaan, kun suositushinta mallille on 2 500 euroa. Euro per tuuma -hinta on siis varsin mallikas, etenkin kun kurkkaa tv:n sisäpuolelle.

75-tuumaista ei enää pidetä aivan kolossaalisena, kun saatavilla on jo 85- ja 98-tuumaisia malleja saavutettavaan hintaan. Jos katseluetäisyys on kuitenkin parin-kolmen metrin luokkaa, on 75 tuumaa passeli koko sarjojen, elokuvien ja urheilun katsomiseen sekä pelaamiseen.

Mainos

Design

Testatessamme C735-sarjan 98-tuumaista mallia kiinnitimme huomiota sen leveään haara-asentoon: koska jalat oli sijoitettu tv:n reunoille, se vaatii todella leveän tason mahtuakseen. C935 on sitä helpommin sijoiteltava malli, sillä siihen TCL on valinnut keskijalustan.

Samalla tosin tv:n alle jää vain pari-kolme senttiä tilaa, joten soundbar ei oikein tahdo mahtua samalle tasolle. Toki tv:n voi nostaa seinälle, jolloin tarvitaan 400 x 400 mm kokoinen VESA-kiinnike.

Muotoilultaan televisio on yksinkertainen ja tyylikäs ohuine kehyksineen ja aivan reunaan saakka jatkuvine kuvineen. Tv ei ole järin paksu, ja johdot saa vedettyä siististi ja huomaamatta jalustaa pitkin.

 

TCL C935 Google TV scaled 1
TCL C935 on tyylikkäästi muotoiltu tv, joka seisoo keskijalustan varassa. Kuva: Audun Hage

Käyttö ja ominaisuudet

C935 pyörii Google TV -alustalla, kuten muutkin TCL:n televisiot. Käyttöliittymä on siis nopea ja selkeä. Valikoista löytyy mittava määrä sovelluksia ja osuvia suosituksia katsottavista ohjelmista. Tästä on helppo löytää mieleistä katsottavaa!

C935 ei aina toimi niin nopeasti kuin mihin olemme tottuneet. Tv reagoi kaukosäätimen käskyihin ja avaa ja sulkee sovelluksia hitaammin kuin nopeimmat Android-televisiot. Toisinaan tv jämähti kokonaan ja oli odotettava hetki, että se vastasi taas käskyihin. Toivottavasti ongelma ratkeaa jonkin tulevan päivityksen myötä.

Liitännät ovat kohtuulliset: neljä HDMI-sisääntuloa, mutta tavalliseen tapaan vain kaksi niistä tukee HDMI 2.1-ominaisuuksia ja 4K/120 Hz-kuvaa. Soundbaria varten tarjolla on eARC-äänenpalautuskanava. Tv tukee monia formaatteja, mukaan lukien valosensorilla varustettua Dolby Vision IQ:ta ja Dolby Atmos -ääntä.

TCL on ottanut myös pelaajat huomioon: virkistystaajuus on enimmillään 144 Hz ja ruutu tukee vaihtelevaa virkistystaajuutta (VRR). Game Master Pro -peliasetuksella viive on lyhyt, mittauksemme mukaan noin 12 ms (1080p/60 Hz).

TCL C935 remote TCL C935 Xbox TCL C935 HDMI inputs
<
>
TCL C935 on varusteltu pelaajia ajatellen muun muassa 4K/120 Hz-kuvalla, VRR:llä ja Dolby Visionilla. Tässä Xbox Series X:n statuskuva. Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

TCL on varustanut C935:n LCD-paneelilla ja QLED-värisuotimella syvemmän värintoiston aikaansaamiseksi. Mutta siinä missä C735-sarjan malleissa on tavallinen suora ledtaustavalaistus, on C935-sarjassa törsätty hienompaan MiniLED-tekniikkaan.

Taustavalaistus muodostuu mikroskooppisista ledvaloista, jotka on jaettu koko paneelialalle valaisemaan LCD-paneeli tarkasti. 75-tuumaisessa on lähes 2 000 paikallista himmennysaluetta (tarkalleen 1 920), kun taas 65-tuumaisessa on reilu puolet siitä (1 080 aluetta).

Hienojakoinen taustavalaistus saa aikaan heti ensisilmäyksellä vaikuttavan näköisen kuvan. Testikuvamme luonnosta ja eläimistä toistuvat kirkkaina ja vahvan kontrastin saattelemana, ja ne näyttävät erittäin eloisilta ja aidoilta.

Katsoimme SkyShowtimen suosittua Yellowstone-sarjaa TCL:llä, ja se toistaa aurinkoiset ulkokohtaukset vaikuttavan terävästi, kontrastikkaasti ja vivahteikkaasti.

Värintoisto on vahvaa ja vivahteikasta QLED-tekniikan ansiosta. Värit eivät yllä ihan samalle tasolle kuin parhailla QD-OLED-ruuduilla, mutta ne ovat vivahteikkaammat kuin vaikkapa pienemmillä C835- ja C735-malleilla.

Katselukulma ja kuvan yhdenmukaisuus koko kuva-alalta ovat oikein hyvät. Värintoisto ja kontrasti pysyvät melko samanlaisina, kun kuvaa katsoo sivusta. Kannattaa silti tietysti istua keskellä ruutua, jotta kuva näyttäisi parhaalta.

Miten on tummien elokuvakohtausten laita hämärässä huoneessa? Niissä jopa melko tyyris MiniLED yleensä osoittaa heikkoutensa ja luo kirkkaiden kohteiden ympärille selvät linjat tummaa taustaa vasten.

Tätä näkyy jonkin verran TCL C935:llä, mutta vähemmän kuin monella kilpailijalla. Jopa kalliimpaan Sony X95K -malliin verrattuna TCL suoriutuu yllättävän hyvin ja osoittaa vain pieniä merkkejä halo-efektistä. TCL on selvästi onnistunut hallitsemaan hyvin MiniLED-valaistustaan.

Taustavalaistuksen tarkkuus ei kuitenkaan ole yhtä hyvä kuin Samsung QN95B:llä, joka on meistä kirjoitushetkellä markkinoiden paras MiniLED-televisio. Lukuisat himmennysalueet vaativat paljon tehoja videoprosessorilta, ja vaikka TCL:n mukaan parannusta on tapahtunut, havaitsimme taustavalaistuksen välillä laahaavan jäljessä, mikä luo kuvaan varjoja. Tällä saralla Samsungin huippumalli on selvästi parempi.

Musta ei toki ole yhtä hyvää kuin parhailla OLED-televisioilla. Highend-referenssiimme Panasonic 77LZ2000E -malliin verrattuna syvyysvaikutelma on huomattavasti latteampi.

Lisäksi on syytä mainita, että TCL:n ruudun lasipinta kiiltelee melko lailla. Niinpä lähellä olevat ikkunat ja valaisimet voivat heijastella ikävästi. Parhaiten televisio sopiikin valoisiin huoneisiin ja sisällöksi urheilua ja pelejä ja muita kirkkaita sisältöjä. Silloin tv:n kirkkaus pääsee parhaiten oikeuksiinsa!

 

TCL C935 Yellowstone SkyShowtime (2) TCL C935 Yellowstone SkyShowtime (3) TCL C935 Yellowstone SkyShowtime (4) TCL C935 Yellowstone SkyShowtime (5)
<
>
TCL C935:n kuva on hyvä ja kontrasti vahva. Tässä SkyShowtimen ”Yellowstone”. Kuva: Audun Hage

Äänenlaatu

TCL:n television on varustettu Onkyon 2.1.2-kaiutinjärjestelmällä. Se koostuu alareunaan kiinnitetystä ”soundbarista” ja taakse sijoitetusta bassokaiuttimesta. Takana on vielä kaksi lisäkaiutinta, jotka huolehtivat Dolby Atmos -soundtrackien ylä-äänistä.

Ääni on ehdottomasti keskivertoa parempi, ja puhe ja ääniefektit erottuvat selkeästi. Äänikuvan suurus vastaa kuvan kokoa. Basso on mukavan täyteläinen, mikä tuo hyvän pohjan musiikkiin ja ääniefekteihin.

Silti tämän luokan kuvan ansatsisi vielä paremman kaiutinjärjestelmän tai soundbarin.

Yhteenveto: TCL C935

TCL tunnetaan budjettiystävällisistä LCD-televisioistaan. C935-sarjallaan valmistaja hätyyttelee myös highend-luokan kilpailijoita. Mutta hinnan ja kokoluokan kasvaessa myös vaatimustaso kovenee!

Jos etsii parasta mahdollista elokuvateatteritunnelmaa tuovaa televisiota, on syytä tutustua kalliimpiin LCD-ja OLED-malleihin. Mutta pelaamiseen sekä urheilun ja viihteen katsomiseen on TCL oiva vaihtoehto.

C935:n kuvanlaatu on monin paikoin vaikuttavaa, mitä avittaa tarkka MiniLED-taustavalaistus. LCD-ruuduksi kirkkaus ja kontrasti ovat vahvat, vaikka kokonaisuus ei ylläkään parhaiden televisioiden tasolle.

Karakter
TCL C935 (75C935)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

TCL C935 tarjoaa terävää kuvaa ja vahvaa kontrastia sekä hyvän Google TV -käyttöjärjestelmän. MiniLED-näytön kirkkaus on myös erittäin hyvä. Katselukulma on melko kapea, joten kuva on parhaimmillaan suoraan edestä katsottuna. Liikkeissä tarkennus saattaa sumentua hieman.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Samsungin kaikkien aikojen paras tv?

Kumpi on vuoden 2024 paras OLED-tv?

IMAX-teatteri kotiin

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Ääni & Kuva
Scroll to Top