Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony SRS-XB43

Take away -bileet

Sonyn uuden sukupolven langattomat kaiuttimet lisäbassolla kuulostavat entistä paremmilta.

Julkaistu 23.11.2020 - 14:48
Sony SRS-XB43
Geir Gråbein Nordby

Sony on päivittänyt kannettavat Extra Bass -kaiuttimensa uusiin. Viime syksynä SRS-XB32 voitti kannettavien kaiuttimien ryhmätestin pitkän 24 tunnin akunkestonsa ja hyvän äänensä ansiosta. Moitimme kaiutinta ja malliston muita versioita USB-C-latauksen puutteesta, mutta uusiin malleihin puute on nyt korjattu. Lisäksi, edeltäjänsä tapaan, uusissa kaiuttimissa onnistuu myös kännykän lataaminen USB-portin kautta.

Kestävämmät kaiuttimet

Uusien kaiutinmallien akunkesto on samanpituinen kuin ennenkin, mutta kestävyys näyttää parantuneen. Aiemmin kaiuttimien pinta oli pehmeä ja helposti naarmuuntuva, mutta uudet mallit on päällystetty vahvalla kankaalla, joka sietää kovempaa käsittelyä.

Tuki Bluetoothin aptX-koodekille puuttuu yhä, mutta Androidin käyttäjät pääsevät sentään nauttimaan Sonyn LDAC-koodekista. Kaistanleveys on isompi ja äänenlaatu sitä myöten parempi – melkein yhtä hyvä kuin pakkaamattomalla äänellä.

Mainos
Sony SRS-XB33 har overraskende potent lyd til størrelsen. Foto: Sony
Sony SRS-XB33 on kokoonsa nähden yllättävän vahva ääni. Kuva: Sony

SRS-XB33: Keskikoon kaiutin

SRS-XB33 on Extra Bass fperheen keskimmäinen jäsen, sillä mallistosta löytyy vieläkin pienempi malli nimeltään XB23. XB33 mahtuu mukavasti reppuun eikä vie käsimatkatavaroista liikaa tilaa, vaikka se ei kaikkein pienin matkakaiutin olekaan.

SRS-XB33:n kaiutinelementit ovat niin sanottuja täysrekisterielementtejä, eli koko taajuusalueesta huolehtii yksi ja sama elementti. Kahden eteenpäin suunnatun täysrekisterielementin lisäksi sivuilla on passiiviset bassoelementit. SRS-XB32-mallissa ne oli sijoitettu taakse. Onko uudella sijoittelulla sitten merkitystä äänen suhteen – se nähdään kohta!

SRS-XB43 er stor, og følger opp med kraftig og god lyd. Foto: Sony
SRS-XB43 on melko iso kannettava kaiutin, ja sen äänikin on vastaavasti iso ja hyvä. Kuva: Sony

SRS-XB43: Suurin Extra Bass -malli

Jos kahden täysrekisterielementin aikaansaama kompromissi ei tyydytä, on vaihtoehtona sarjan isompi malli SRS-XB43. Se huomattavasti suurempi ja lähes kolme kertaa painavampi kuin XB33, mikä luo hyvät lähtökohdat vahvalle äänelle ja vivahteikkaammille dynamiikoille. Isossa koossa on tietysti myös miinuspuolensa: se vie enemmän tilaa laukusta eikä mahdu tavalliseen käsilaukkuun. Silti sitä voi vielä kutsua matkakaiuttimeksi – onhan se sitä paitsi paljon pienempi kuin vaikkapa jättimäinen Soundboks 2, joka lasketaan kannettavaksi kaiuttimeksi.

Liitännät

Android-käyttäjien on helppo yhdistää kaiuttimet NFC:llä eli tuomalla puhelin kaiuttimen NFC-logon viereen. iPhonen omistajat joutuvat yhdistämään kaiuttimen tavalliseen tapaan etsimällä laitteen Bluetooth-laitteiden listasta.

Kaiuttimien party-asetus mahdollistaa sarjan useamman kaiuttimen yhdistämisen langattomasti, jolloin ne soittavat samaa musiikkia. Jos käytössä kaksi aivan samaa mallia, saa ne yhdistettyä stereoksi. Koska minulla oli testissä yksi XB33 ja yksi XB43, en päässyt kokeilemaan tätä käytännössä.

Jos haluaa soittaa kaiuttimesta jotakin langallisesti, kannattaa huomioida, että näistä kahdesta vain XB43-mallissa on analoginen aux-liitäntä.

Sony SRS-XB43 lifestyle 2
Sonyn Extra Bass -kaiuttimissa on musiikin tahtiin sykkivät valot, jotka saa myös pois päältä. Kuva: Sony

Diskovalot

Kuten kaikissa Extra Bass -kaiuttimissa, on myös XB33- ja XB43-malleissa valot. Niiden väriä ja vilkkumisen rytmiä saa vaihdettua Sony Music Center -sovelluksesta, josta ne saa onneksi myös kokonaan pois päältä.

Ääni Extra Bassin tapaan

Perusasetuksillaan kaiuttimet soivat Extra Bass -asetuksella. Vaikka yleensä haluan laittaa kaikki ylimääräiset ääniefektit pois päältä, kuulostavat nämä mallit liian latteilta ilman lisäbassoaan. Etenkin X33 laimenee aivan liikaa, eli kannattaa pitää Extra Bass päällä – silloin ääni on täyteläinen ja miellyttävä.

Molemmissa on täyteläinen ja lämmin sointi. Se on toki tarkoituskin, sillä pienikokoisista kaiuttimista halutaan saada paras mahdollinen biletunnelma aikaiseksi.

Omasta mielestäni äänenlaatu on parhaimmillaan Android-kännykästä ja LDAC-koodekkia käyttäen: silloin diskanttirekisteri aukeaa paremmin ja äänikuva on ilmavampi ja erottelevampi, kun taas AAC-koodekkia käyttämällä äänikuva jää aika kesyksi ja sulkeutuneeksi.

Sovelluksen ääniasetukset

Jos omistaa iPhonen tai muita äänilähteitä, jotka eivät tue LDAC-koodekkia, kannattaa mennä sovelluksen ääniasetuksiin ja säätää diskanttia sieltä. Basso on omaan makuuni turhan turpea, joten hillitsen sitä hiukan. Toisaalta tehdasasteuksillaan lisäbasso tuo joihinkin kohtiin tarvittavaa maustetta ja viihdyttävyyttä, vaikka soundi värittyykin kauaksi neutraalista.

Sony Music Center app
Sony Music Center -sovelluksella voi säätää ääntä ja valita mieleisensä valoefektit – tai laittaa valot kokonaan pois päältä. Kuva: kuvakaappaus

Tenhoavaa ääntä

Pakko sanoa, että eläväinen ääni tempaa mukaansa. Etenkin pienen XB33-kaiuttimen ääni yllättää: se kuulostaa lähes yhtä täyteläiseltä ja hyvältä kuin malliston suurin jäsen XB43. XB43 on dynamiikoiltaan huomattavasti parempi kovemmilla volyymeilla, ja sen basso on isompi ja diskantti erottelevampi. Toisaalta mallin suuri koko haittaa sen kannettavuutta. SRS-XB33 on näppärämpi reissukaveri.

Sony SRS-XB33 colors
Sony SRS-XB33 on saatavissa neljässä värissä: mustana, punaisena, tummanruskeana ja sinisenä. Kuva: Sony

Kilpailijat

Omiin korviini XB33 on parempi kuin JBL Charge 4, ja laulu toistuu avoimempana ja selkeämpänä kuin edeltäjällään XB32-mallilla. Pidimme XB32:sta, mutta laulu soi nasaalisemmin kuin tässä uudessa. XB33 myös erottelee soittimet ja laulun paremmin toisistaan – se on paljon tasapainoisempi kuin XB32.

Keskikokoinen SRS-XB33 ja iso SRS-XB43 soivat samansävyisesti. Jos kaipaa enemmän tehoja, voin ehdottomasti suositella SRS-XB43-mallia. Sen ääni on vahvempi koko taajuusalueella, ja sävyt erottuvat vielä paremmin kuin keskikokoisessa mallissa.

XB43 ei ole ihan sellainen äänenpainepommi kuin JBL Boombox 2, mutta hintakin on melkein puolet siitä. Samalla rahalla voisi siis hankkia kaksi Sonyn mallia ja yhdistää ne stereoksi, jolloin Boombox häviää saman tien. Yksi kaiutin ei vain yllä samaan voimaan kuin kaksi parin metrin etäisyydelle sijoitettua kaiutinta. Sony ei sen sijaan pääse äänenlaadussa suuremman – ja kalliimman – Ultimate Ears Hyperboomin tasolle. Sen ääni on isompi, puhtaampi ja dynamiikoiltaan vivahteikkaampi.

Sony SRS XB43 colors
SRS-XB43 löytyy mustana tai sinisenä. Kuva: Sony

Johtopäätökset

SRS-XB33 ja SRS-XB43 ovat loistoesimerkki Sonyn kyvystä yhdistää vaikuttavan täyteläinen ja hyvä bassontoisto kompaktiin ja edulliseen pakettiin. Isompi XB43 on hieman kömpelö kunnon matkakaiuttimeksi, mutta sen ääni on isompi kuin koko antaa ymmärtää. Vieläkin vaikuttavampi on XB33, joka on kooltaan näppärämpi ja silti tarjoaa pitkälti samankaltaisen äänen kuin suurempi versio. Molemmat kaiuttimet voi yhdistää muihin saman sarjan malleihin party-asetukselle, ja kaksi samaa mallia muodostavat stereoparin.

Sovelluksen lataaminen kannattaa: ääntä voi säätää ja vaihtaa valojen väriä, kuviota ja rytmiä – tai laittaa valot kokonaan pois.

Kokonaisuutena sekä XB33 että XB43 ovat oikein hyviä kannettavia kaiuttimia, jotka kuulostavat kokoaan suuremmilta.

Karakter
Sony SRS-XB43
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

SRS-XB33:n ääni on yllättävän täyteläinen ja hyvä näin pieneksi kaiuttimeksi. Isommassa XB43-mallissa on luonnollisesti isommin kaikkea, ja laulu ja soittimet toistuvat puhtaammin. SRS-XB33 jää vähän latteaksi, kun volyymia nostaa, ja bassoa on aika rajallisesti. SRS-XB43 ei mahdu käsilaukkuun, ja vaikka se onkin tehokkaampi kuin pienempi versio, ei kahden mallin välillä ole ihan niin suurta eroa kuin voisi luulla.

Sony ULT Field 1: kannettava bassokone

Klassikkodesignia pöytäkoossa

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Ääni & Kuva
Scroll to Top