Mainos
Mainos
Mainos

Testissä: Sony KD-75ZF9

Sony KD-75ZF9

Ei ihan maalissa

Sonyn kuumin LCD-tv on kuvanlaadultaan huippu, mutta kokonaisvaikutelma ei ole ihan täydellinen.

Vaikuttava kuvanlaatu: vahva kontrasti, häikäisevä kirkkaus ja sulavat liikkeet. Uusi Android-alusta on entistä huomattavasti käyttäjäystävällisempi.
Lattea ääni ei ole linjassa kuvan kanssa. Televisio vaatii soundbarin.

Master Series on Sonyn lippulaivamalliston uusi nimi, ja japanilaisvalmistaja sanoo tehneensä kaikkensa parhaan kuvan- ja äänenlaadun eteen. Sarjaan kuuluu menestyksekäs OLED-tv AF9 sekä nyt testipöydälle päätynyt LCD-malli Sony ZF9.

Master Series ZF9 yhdistää perinteisen LCD-teknologian viimeisimpään LED-taustavalaistukseen. Televisio on varustettu X1 Ultimate -kuvaprosessorilla. Sonyn huippumalli on saatavilla myös 65-tuumaisena, mutta tietenkin halusimme testata suurimman version!

Sony KD-75ZF9: Design ja laatu

Edellä mainittu AF9 erottuu litteällä ja minimalistisella designillaan, mutta ZF9 on perinteisemmän näköinen. Kuvapaneeli suoralla taustavalaistuksella tekee ruudusta pakostakin hieman paksumman, ja kuori on pääosin muovia. Kaikki liitännät saa piiloon kannen alle ja johdot vedettyä jalan läpi – siisti ratkaisu. Sonyn tv:n saa toki myös seinälle tavallista VESA-seinäkiinnikettä käyttäen, mikä tietenkin saa television nousemaan seinästä jonkin verran.

(Kuva: Sony)

Käyttö ja ominaisuudet

Master-sarja on ensimmäisiä, joissa on Googlen uusin Android-käyttöliittymä 8.0 Oreo. Tärkein muutos on kotivalikossa, josta on nyt helppo valita katsottavaa. Sovellukset, yhdistetyt laitteet ja televisiokanavat ovat näppärästi saatavilla, ja aloitusvalikkoon voi valita omat suosikkisisältönsä. Lisäksi on vihdoin mahdollista hypätä sisällöstä toiseen (vaikkapa Netflixistä YouTubeen) ja jatkaa katselua siitä mihin edellisellä kerralla jäi.

Sonyn televisiossa on sisäänrakennettu Chromecast, joten sisältöjen striimaaminen kännykästä tai kännykän käyttö kaukosäätimenä toimii kätevästi. Sony luottaa kuitenkin edelleen samaan infrapunakaukosäätimeen, jota se on käyttänyt jo vuosia – vanhanmallinen säädin vaatii suoraa osoittelua telkkariin toimiakseen. Iso ero vaikkapa Samsungin Bluetooth-kaukosäätimeen verrattuna.

Iso näyttö sopii hyvin pelaamiseen. Peliasetuksen viive on 18-20 millisekuntia ja näyttö reagoi käskyihin nopeasti ja pehmein liikkein.

(Kuva: Sony)

Kuvanlaatu

Jotta kuvanlaatu olisi LCD-televisiossa parhain mahdollinen, vaatii se suoran taustavalaistuksen, paljon alueita ja hyvän kuvaprosessorin. Sonyn vanha huippumalli Bravia ZD9 oli luokkansa parhaita. Siinä missä edeltäjässä LED-alueita oli peräti 600, on ZF9:ssä tyydytty huomattavasti vähempään, noin sataan. Edistyksellisen X1 Ultimate -prosessorin ansiosta osa erosta korvautuu taitavalla kuvankäsittelyllä, mutta käytännössä koimme taustavalaistuksen olevan välillä vähän epätarkkaa.

Sonyn näytön kirkkaus on todella hyvä. Seriffi Jim Thorpen taskulamppu lähes sokaisi meidät hänen kävellessään luolassa Stranger Thingsin kakkoskauden jaksossa. Hänen vaihtaessaan taskulampun soihtuun kuva hehkuu niin voimakkaasti, että melkein tunnemme liekin lämmittävän poskiamme! Valovoimaisuuden hallinta ei kuitenkaan ole yhtä hyvää kuin Samsung Q9FN:llä: taustavalaistus käyttäytyy epävakaammin ja luo karkeampia heijastuksia valoisten kohteiden ympärille. Sonyn näytön kiiltävä lasipinta heijastelee niin ikään kilpailijaansa enemmän, mikä heikentää kontrastia ja syvyysvaikutelmaa etenkin tummissa kohtauksissa.

Mistään valtavasta heikkoudesta ei toki ole kyse. Sony 75ZF9 asetettuna rinnakkain Samsung QE75Q9FN:n kanssa osoittaa, että japanilais-tv:n terävyys ja kohinan määrä on samaa luokkaa korealaisen kanssa. Toinen ilonaihe ovat erityisen pehmeät liikkeet. Sonyn oma X-Motion Clarity -kuvankäsittely tekee liikkeistä vielä sulavampia kuin Samsungin nopea kuva, ja säilyttää terävyyden paremmin. Lopputuloksesta nauttivat niin penkkiurheilijat, pelaajat kuin elokuvaharrastajatkin.

Myös värintoisto on samaa luokkaa Samsungin kanssa, ja värit ovat luonnolliset ja vivahteikkaat. On syytä mainita, että Sony tarjoaa ZF9:n kohdalla pääsyn edistykselliseen CMS-hallintaan (Color Management System).

Sisäänrakennettu Dolby Vision tekee Dolby-formaattia käyttävien sarjojen ja elokuvien katsomisen mahdolliseksi ja tarjoaa niihin lisää dynaamista kontrastia ja valoinformaatiota. Stranger Thingsin kaltaiset sarjat saavat selvän buustin Dolby Visionista tavalliseen HDR10:een verrattuna.

Sony KD-75ZF9:ssa on myös Netflix Calibrated Mode -nimellä kutsuttu kuva-asetus, joka on räätälöity toistamaan Netflixin sisällöt ohjaajan tarkoittamalla tavalla. Emme kuitenkaan havainneet juurikaan eroa tämän ja tavallisen elokuva-asetuksen välillä.

Kaiken kaikkiaan on selvää, että Sonyn kuvanlaatu on mahtava ja tarjoaa hienon elokuvateatterifiiliksen yhdessä jättikokoisen näytön kanssa. Kontrasti ja mustan taso voisivat kuitenkin olla parempiakin tämän hintaisessa laitteessa. Samsungin erittäin laadukas Q9FN tuntuu parhaalta kokonaisratkaisulta ja meidän silmissämme paremmalta ostokselta.

(Kuva: Sony)

Äänenlaatu

Sony voi yleensä kehuskella parhaalla televisioäänellään, josta OLED-lippulaivamalli AF9 on hyvä esimerkki. ZF9 ei ole päässyt samaan junaan, vaan sen ääni on ohut ja sulkeutunut eikä lainkaan samalla tasolla kuvanlaadun kanssa. Erillisen soundbarin hankkiminen on aivan välttämätöntä. Positiivista on, että tv tukee uutta HDMI 2.1 eARC -äänenpalautuskanavaa, jonka ansiosta televisioon voi liittää Atmos-yhteensopivan soundbarin kuten Sonyn oman HT-ZF9:n.

Johtopäätökset

Sonyn suurin ja paras LCD-tv on jokseenkin outo lintu. Paperilla kyseessä on premium-malli Sonyn parhaasta Master-sarjasta, mikä nostaa odotuksia laadun suhteen. Käytännössä televisio ei mielestämme ansaitse highend-leimaa: vaikka kuvanlaatu onkin loistava, se ei aivan yllä kilpailijansa Samsung Q9FN:n tasolle kontrastin suhteen. Lattea ääni on pettymys, eivätkä rakenteen laatu tai käyttäjäystävällisyyskään tuota iloisia yllätyksiä. Kokonaisuutena Sony KD-75ZF9:n suoritus ei perustele sen korkeaa hintaa.

Bästa pris på Sony KD-75ZF9

Koko/tyyppi: 75-tuumainen 4K LED-LCD

Resoluutio: 3840×2160 (4K Ultra HD)

Käyttöjärjestelmä: Android 8.0

Sisääntulot: 4 HDMI, 3 USB

Ulostulot: Optinen digitaalinen ääni

HDR: HDR10, Dolby Vision

Erityistä: Backlight Master Drive, X1 Ultimate -prosessori

Verkkosivusto: sony.fi

Hinta: 5 500 €

Lisää

Keskustelu
Sony KD-75XG9505

Sonyn paras LCD tykittää adrenaliinia

Sony KD-75XG9505 vakuuttaa upealla kontrastillaan ja syvillä väreillään, joiden ansiosta kuva on ilmiömäisen hyvä.

5 bilekaiutinta

Kunnon basso, kunnon bileet

Kokosimme kovaäänisimmät kaiuttimet kesän juhliin.

6 jalustakaiutinta

Mieletön ääni, pieni kaiutin

Kompaktista jalustakaiuttimesta saa todella hyvää ääntä, jos ei tyydy ihan halvimpaan.

6 True Wireless -kuuloketta

Ei sitoutumispakkoa

Unohda johdot ja ole vapaa: Truly Wireless on nappikuulokkeiden uusi musta!

3 pelikuuloketta

Perhesuhteita

Logitech vastaan Logitech. Pitkääkö aina olla kalleinta vai viekö edullisin malli voiton?

Ääni komentaa

Haluaisitko kuunnella uutta kaiutinta? Miten olisi sellainen, joka myös kuuntelee sinua? Älykaiuttimella voi ohjata koko kotia - mutta miten on äänenlaadun laita?

Kaksintaistelu: 2 pelikannettavaa

Uusi sheriffi kaupungissa

Kauppoihin on saatu ensimmäiset Nvidian kaikkien aikojen nopeimmalla näytönohjaimella varustetut pelikannettavat. Kumpi vetää nopeammin?

5 langatonta vastamelukuuloketta

Lippu hiljaiselle lennolle

Vastamelukuulokkeet vaimentavat rasittavaa melua ja tekevät pitkistä matkoista miellyttävämpiä.

5 pelinäppäimistöä

Sormi liipaisimella

Lentokonemateriaalit ja hienosäädetty mekaniikka varmistavat voiton pelissä. Otimme näppituntumaa viiteen mekaaniseen pelinäppäimistöön.

6 televisiota: 55 tuumaa + 4K + HDR

Hyvä kakkostelkkari

Tarvitsetko edullisen kakkos-tv:n? Kaupoista kannattaa nyt bongata viime vuoden malleja hyvällä alennuksella!

Mainos
6 langatonta kuuloketta

Vakavasti otettavaa langatonta

Nykyajan langattomat huippukuulokkeet tarjoavat uskottavaa äänenlaatua ja mukavaa käytettävyyttä.

5 premium-pelikannettavaa

Viisi viileää

Pelaaja tarvitsee kunnon vehkeet. Otimme taistelukentälle viisi kannettavaa, jotka eivät säiky mitään tai ketään.

Asus ZenBook 14 UX433FA-A60225T

Edullista luksusta

Kevyen ja tyylikkään ultrabookin voi saada myös ilman kultaista luottokorttia.

6 pelihiirtä

Veitsenterävää tarkkuutta

Pelaaja on tasan yhtä tappava kuin aseensa. Testasimme kuusi tämän hetken parasta pelihiirtä.

6 langatonta kaiutinta

Luksusluokan langatonta

Kalliimpien langattomien kaiuttimien äänenlaatu lähentelee jo perinteisten kaiuttimien tasoa.

ASUS Zenfone Max Pro (M2) julkaistaan Suomessa!

Ällistyttävä akkukesto, enemmän tehoa ja parempi kestävyys

Testissä
Philips 65OLED903

Ilotulitusta silmille ja korville

Philipsin paras OLED-televisio on päässyt Bowers & Wilkinsin kaiutingurujen käsittelyyn. Lopputulos on käsittämättömän upea!

Testissä
Dynaudio Xeo 20

Entistäkin langattomampi

Dynaudion langattomat aktiivikaiuttimet soivat miellyttävästi.

Testissä
MSi PS42 8RB-015NE

Siviilikäyttöön

MSi on lähes synonyymi pelitietokoneelle. Prestige-sarja on kuitenkin tehty ”hienoihin” toimistotehtäviin.

Testissä
Tivoli Audio Music System Home

Langatonta retroa

Tivolin radiossa on useimpien tarpeisiin sopivat ominaisuudet, mutta pari miinusta myös.

Testissä
TCL 55DP600

Edullinen yleis-tv

TCL:n televisiolla on mukava hinta, mutta käyttäjäystävällisyydestä ja äänestä on nipistetty liikaa.

Testissä
Sony KD-75ZF9

Ei ihan maalissa

Sonyn kuumin LCD-tv on kuvanlaadultaan huippu, mutta kokonaisvaikutelma ei ole ihan täydellinen.

Testissä
LG 65SK9500

Ilmiömäistä väri-ilottelua

Jösses, mitä sävyjä! LG on tunnettu tyylikkäistä OLED-näytöistään, mutta valmistajan paras LCD-televisio ei mene hukkaan sekään.

Mainos
Testissä
LG OLED65W8

Eksoottinen seinäkoriste

LG:n Wallpaper-OLED on kuuminta, mitä rahalla tv-maailmassa saa! Kuva kelluu katsojan edessä, mutta hieman kömpelö soundbar tiputtaa pisteitä.

Testissä
9 älykotituotetta

Tulevaisuuden koti jo nyt

Älykkäät laitteet tekevät asumisesta mukavampaa, turvallisempaa ja hauskempaa.

Testissä
Yamaha MusicCast BAR 400 ja MusicCast 20

Laajennettava tv-ääni

Vihdoin Yamahalla on soundbar, johon voi liittää langattomat kaiuttimet! Mutta MusicCast BAR 400 on paljon muutakin.

Testissä
Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500

Langaton levysoitin

Yamaha on tehnyt oman versionsa langattomasta soittimesta - ja se ylittää kaikki odotuksemme.

Testissä
9 pelikuuloketta

Koneen korvat

Löytyyköhän kuusen alta tänä vuonna pelikuulokkeet? Sukelsimme kuulokeviidakkoon selvittääksemme mikä tällä hetkellä on jei ja mikä ei.

Testissä
Parhaat levysoittimet pikkurahalla

Tässä testissä tarkastelemme parhaita edullisia levysoittimia, jotka on helppo asentaa ja jotka sopivat myös aloittelijalle.

Testissä
6 tietokonekaiutinta

Työpöydältä kajahtaa

Hyvät kaiuttimet muuttavat tietokoneen pelikoneeksi, leffateatteriksi ja musiikkisoittimeksi.

Testissä
Joulun 55-tuumaiset televisiot

Parhaat tv-löydöt

Suunnitelmissa uusi televisio jouluksi? Nämä mallit tarjoavat veitsenterävää kuvaa, ja rahaa jää vielä muihinkin jouluostoksiin.

Testissä
6 soundbaria

Telkkarin paras kaveri

Jos tv kärsii latteasta soundista, on edullinen soundbar helpoin ratkaisu ongelmaan.

Testissä
Sony KD-65AF9

Odotuksen arvoinen

Aivan televisiovuoden lopussa Sony lanseeraa uuden OLED-huippumallinsa Bravia KD-65AF9:n, jonka design, kuva ja ääni ovat highend-luokkaa parhaimmillaan.

Testissä
Asus ZenBook Pro 15 UX580GE-E2036T

Luksuslelu

Pro-tason ZenBook käy kilpaan Applen kanssa – ja voittaa monella saralla.

Testissä
Logitech MX Vertical

Positiivinen yllätys

Logitechin uudenlainen hiiri tarjoaa lepoa väsyneelle ranteelle.

Testissä
Ultimate Ears Megaboom 3

Kestävämpi ja kätevämpi

Rantabileiden suosikkikaiuttimemme uusi versio on entistä kestävämpi ja käytännöllisempi käyttää.

Testissä
LG OLED65B8PLA

OLED-löytö

LG:n uusi edullisen luokan malli asettaa kovan haasteen niin kilpailijoille kuin LG:lle itselleenkin. Se onnistuu nimittäin tarjoamaan ainakin 90-prosenttisesti saman kuvanlaadun kuin huippumallit, mutta paljon mukavampaan hintaan!

Testissä
Pioneer PLX-1000

Hifi-ääntä DJ-uskovaiselle

Ulkonäöstään huolimatta Pioneerin DJ-soitin on mahtava levysoitin kotiin.

Testissä
Philips 55PUS6503

Hyvä perus-tv

6503-sarjan televisioista puuttuvat ne erikoisuudet, jotka yleensä yhdistämme Philipsiin, mutta tarjoavat kuitenkin hyvää kuvanlaatua miellyttävään hintaan.

Testissä
4 pelikannettavaa

Peli-iloa puoleen hintaan

Ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi päästäkseen mukaan pelien hurmaan. Testasimme neljä erinomaista pelikannettavaa, jotka ovat – melkein – yhtä hyviä kuin kaikilla herkuilla varustetut luksusmallit.

Testissä
Philips 65OLED803

Viilein OLED

Etsitkö televisiota, joka eroaa massasta? Philips 65OLED803 -televisiota siistimpää saa hakea.