Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Testissä: Sony KD-75ZF9

Ei ihan maalissa

Sonyn kuumin LCD-tv on kuvanlaadultaan huippu, mutta kokonaisvaikutelma ei ole ihan täydellinen.

Julkaistu 03.01.2019 - 13:08
Sony KD-75ZF9
Audun Hage

Master Series on Sonyn lippulaivamalliston uusi nimi, ja japanilaisvalmistaja sanoo tehneensä kaikkensa parhaan kuvan- ja äänenlaadun eteen. Sarjaan kuuluu menestyksekäs OLED-tv AF9 sekä nyt testipöydälle päätynyt LCD-malli Sony ZF9.

Master Series ZF9 yhdistää perinteisen LCD-teknologian viimeisimpään LED-taustavalaistukseen. Televisio on varustettu X1 Ultimate -kuvaprosessorilla. Sonyn huippumalli on saatavilla myös 65-tuumaisena, mutta tietenkin halusimme testata suurimman version!

Sony KD-75ZF9: Design ja laatu

Edellä mainittu AF9 erottuu litteällä ja minimalistisella designillaan, mutta ZF9 on perinteisemmän näköinen. Kuvapaneeli suoralla taustavalaistuksella tekee ruudusta pakostakin hieman paksumman, ja kuori on pääosin muovia. Kaikki liitännät saa piiloon kannen alle ja johdot vedettyä jalan läpi – siisti ratkaisu. Sonyn tv:n saa toki myös seinälle tavallista VESA-seinäkiinnikettä käyttäen, mikä tietenkin saa television nousemaan seinästä jonkin verran.

Mainos
65 Z9F ZF9 blk blk chevron back 48110
(Kuva: Sony)

Käyttö ja ominaisuudet

Master-sarja on ensimmäisiä, joissa on Googlen uusin Android-käyttöliittymä 8.0 Oreo. Tärkein muutos on kotivalikossa, josta on nyt helppo valita katsottavaa. Sovellukset, yhdistetyt laitteet ja televisiokanavat ovat näppärästi saatavilla, ja aloitusvalikkoon voi valita omat suosikkisisältönsä. Lisäksi on vihdoin mahdollista hypätä sisällöstä toiseen (vaikkapa Netflixistä YouTubeen) ja jatkaa katselua siitä mihin edellisellä kerralla jäi.

Sonyn televisiossa on sisäänrakennettu Chromecast, joten sisältöjen striimaaminen kännykästä tai kännykän käyttö kaukosäätimenä toimii kätevästi. Sony luottaa kuitenkin edelleen samaan infrapunakaukosäätimeen, jota se on käyttänyt jo vuosia – vanhanmallinen säädin vaatii suoraa osoittelua telkkariin toimiakseen. Iso ero vaikkapa Samsungin Bluetooth-kaukosäätimeen verrattuna.

Iso näyttö sopii hyvin pelaamiseen. Peliasetuksen viive on 18-20 millisekuntia ja näyttö reagoi käskyihin nopeasti ja pehmein liikkein.

65 Z9F ZF9 blk blk chevron cw 48112
(Kuva: Sony)

Kuvanlaatu

Jotta kuvanlaatu olisi LCD-televisiossa parhain mahdollinen, vaatii se suoran taustavalaistuksen, paljon alueita ja hyvän kuvaprosessorin. Sonyn vanha huippumalli Bravia ZD9 oli luokkansa parhaita. Siinä missä edeltäjässä LED-alueita oli peräti 600, on ZF9:ssä tyydytty huomattavasti vähempään, noin sataan. Edistyksellisen X1 Ultimate -prosessorin ansiosta osa erosta korvautuu taitavalla kuvankäsittelyllä, mutta käytännössä koimme taustavalaistuksen olevan välillä vähän epätarkkaa.

Sonyn näytön kirkkaus on todella hyvä. Seriffi Jim Thorpen taskulamppu lähes sokaisi meidät hänen kävellessään luolassa Stranger Thingsin kakkoskauden jaksossa. Hänen vaihtaessaan taskulampun soihtuun kuva hehkuu niin voimakkaasti, että melkein tunnemme liekin lämmittävän poskiamme! Valovoimaisuuden hallinta ei kuitenkaan ole yhtä hyvää kuin Samsung Q9FN:llä: taustavalaistus käyttäytyy epävakaammin ja luo karkeampia heijastuksia valoisten kohteiden ympärille. Sonyn näytön kiiltävä lasipinta heijastelee niin ikään kilpailijaansa enemmän, mikä heikentää kontrastia ja syvyysvaikutelmaa etenkin tummissa kohtauksissa.

Mistään valtavasta heikkoudesta ei toki ole kyse. Sony 75ZF9 asetettuna rinnakkain Samsung QE75Q9FN:n kanssa osoittaa, että japanilais-tv:n terävyys ja kohinan määrä on samaa luokkaa korealaisen kanssa. Toinen ilonaihe ovat erityisen pehmeät liikkeet. Sonyn oma X-Motion Clarity -kuvankäsittely tekee liikkeistä vielä sulavampia kuin Samsungin nopea kuva, ja säilyttää terävyyden paremmin. Lopputuloksesta nauttivat niin penkkiurheilijat, pelaajat kuin elokuvaharrastajatkin.

Myös värintoisto on samaa luokkaa Samsungin kanssa, ja värit ovat luonnolliset ja vivahteikkaat. On syytä mainita, että Sony tarjoaa ZF9:n kohdalla pääsyn edistykselliseen CMS-hallintaan (Color Management System).

Sisäänrakennettu Dolby Vision tekee Dolby-formaattia käyttävien sarjojen ja elokuvien katsomisen mahdolliseksi ja tarjoaa niihin lisää dynaamista kontrastia ja valoinformaatiota. Stranger Thingsin kaltaiset sarjat saavat selvän buustin Dolby Visionista tavalliseen HDR10:een verrattuna.

Sony KD-75ZF9:ssa on myös Netflix Calibrated Mode -nimellä kutsuttu kuva-asetus, joka on räätälöity toistamaan Netflixin sisällöt ohjaajan tarkoittamalla tavalla. Emme kuitenkaan havainneet juurikaan eroa tämän ja tavallisen elokuva-asetuksen välillä.

Kaiken kaikkiaan on selvää, että Sonyn kuvanlaatu on mahtava ja tarjoaa hienon elokuvateatterifiiliksen yhdessä jättikokoisen näytön kanssa. Kontrasti ja mustan taso voisivat kuitenkin olla parempiakin tämän hintaisessa laitteessa. Samsungin erittäin laadukas Q9FN tuntuu parhaalta kokonaisratkaisulta ja meidän silmissämme paremmalta ostokselta.

65 Z9F ZF9 blk blk chevron btyA1 48109
(Kuva: Sony)

Äänenlaatu

Sony voi yleensä kehuskella parhaalla televisioäänellään, josta OLED-lippulaivamalli AF9 on hyvä esimerkki. ZF9 ei ole päässyt samaan junaan, vaan sen ääni on ohut ja sulkeutunut eikä lainkaan samalla tasolla kuvanlaadun kanssa. Erillisen soundbarin hankkiminen on aivan välttämätöntä. Positiivista on, että tv tukee uutta HDMI 2.1 eARC -äänenpalautuskanavaa, jonka ansiosta televisioon voi liittää Atmos-yhteensopivan soundbarin kuten Sonyn oman HT-ZF9:n.

Johtopäätökset

Sonyn suurin ja paras LCD-tv on jokseenkin outo lintu. Paperilla kyseessä on premium-malli Sonyn parhaasta Master-sarjasta, mikä nostaa odotuksia laadun suhteen. Käytännössä televisio ei mielestämme ansaitse highend-leimaa: vaikka kuvanlaatu onkin loistava, se ei aivan yllä kilpailijansa Samsung Q9FN:n tasolle kontrastin suhteen. Lattea ääni on pettymys, eivätkä rakenteen laatu tai käyttäjäystävällisyyskään tuota iloisia yllätyksiä. Kokonaisuutena Sony KD-75ZF9:n suoritus ei perustele sen korkeaa hintaa.

Karakter
Sony KD-75ZF9

Ääni & Kuva kiteyttää

Vaikuttava kuvanlaatu: vahva kontrasti, häikäisevä kirkkaus ja sulavat liikkeet. Uusi Android-alusta on entistä huomattavasti käyttäjäystävällisempi. Lattea ääni ei ole linjassa kuvan kanssa. Televisio vaatii soundbarin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Parhaat jättiruudut sarjojen, urheilun ja pelien ystäville

Ääni & Kuva
Scroll to Top