Toimittajat suosittelevat

Ääni & Kuva

Kirjaudu sisään Tilaa Ääni & Kuva Support: Tel:08-411 49 90
Sony KD-75ZF9

Ei ihan maalissa

Sonyn kuumin LCD-tv on kuvanlaadultaan huippu, mutta kokonaisvaikutelma ei ole ihan täydellinen.

Vaikuttava kuvanlaatu: vahva kontrasti, häikäisevä kirkkaus ja sulavat liikkeet. Uusi Android-alusta on entistä huomattavasti käyttäjäystävällisempi.
Lattea ääni ei ole linjassa kuvan kanssa. Televisio vaatii soundbarin.

Master Series on Sonyn lippulaivamalliston uusi nimi, ja japanilaisvalmistaja sanoo tehneensä kaikkensa parhaan kuvan- ja äänenlaadun eteen. Sarjaan kuuluu menestyksekäs OLED-tv AF9 sekä nyt testipöydälle päätynyt LCD-malli Sony ZF9.

Master Series ZF9 yhdistää perinteisen LCD-teknologian viimeisimpään LED-taustavalaistukseen. Televisio on varustettu X1 Ultimate -kuvaprosessorilla. Sonyn huippumalli on saatavilla myös 65-tuumaisena, mutta tietenkin halusimme testata suurimman version!

Sony KD-75ZF9: Design ja laatu

Edellä mainittu AF9 erottuu litteällä ja minimalistisella designillaan, mutta ZF9 on perinteisemmän näköinen. Kuvapaneeli suoralla taustavalaistuksella tekee ruudusta pakostakin hieman paksumman, ja kuori on pääosin muovia. Kaikki liitännät saa piiloon kannen alle ja johdot vedettyä jalan läpi – siisti ratkaisu. Sonyn tv:n saa toki myös seinälle tavallista VESA-seinäkiinnikettä käyttäen, mikä tietenkin saa television nousemaan seinästä jonkin verran.

(Kuva: Sony)

Käyttö ja ominaisuudet

Master-sarja on ensimmäisiä, joissa on Googlen uusin Android-käyttöliittymä 8.0 Oreo. Tärkein muutos on kotivalikossa, josta on nyt helppo valita katsottavaa. Sovellukset, yhdistetyt laitteet ja televisiokanavat ovat näppärästi saatavilla, ja aloitusvalikkoon voi valita omat suosikkisisältönsä. Lisäksi on vihdoin mahdollista hypätä sisällöstä toiseen (vaikkapa Netflixistä YouTubeen) ja jatkaa katselua siitä mihin edellisellä kerralla jäi.

Sonyn televisiossa on sisäänrakennettu Chromecast, joten sisältöjen striimaaminen kännykästä tai kännykän käyttö kaukosäätimenä toimii kätevästi. Sony luottaa kuitenkin edelleen samaan infrapunakaukosäätimeen, jota se on käyttänyt jo vuosia – vanhanmallinen säädin vaatii suoraa osoittelua telkkariin toimiakseen. Iso ero vaikkapa Samsungin Bluetooth-kaukosäätimeen verrattuna.

Iso näyttö sopii hyvin pelaamiseen. Peliasetuksen viive on 18-20 millisekuntia ja näyttö reagoi käskyihin nopeasti ja pehmein liikkein.

(Kuva: Sony)

Kuvanlaatu

Jotta kuvanlaatu olisi LCD-televisiossa parhain mahdollinen, vaatii se suoran taustavalaistuksen, paljon alueita ja hyvän kuvaprosessorin. Sonyn vanha huippumalli Bravia ZD9 oli luokkansa parhaita. Siinä missä edeltäjässä LED-alueita oli peräti 600, on ZF9:ssä tyydytty huomattavasti vähempään, noin sataan. Edistyksellisen X1 Ultimate -prosessorin ansiosta osa erosta korvautuu taitavalla kuvankäsittelyllä, mutta käytännössä koimme taustavalaistuksen olevan välillä vähän epätarkkaa.

mainos

Sonyn näytön kirkkaus on todella hyvä. Seriffi Jim Thorpen taskulamppu lähes sokaisi meidät hänen kävellessään luolassa Stranger Thingsin kakkoskauden jaksossa. Hänen vaihtaessaan taskulampun soihtuun kuva hehkuu niin voimakkaasti, että melkein tunnemme liekin lämmittävän poskiamme! Valovoimaisuuden hallinta ei kuitenkaan ole yhtä hyvää kuin Samsung Q9FN:llä: taustavalaistus käyttäytyy epävakaammin ja luo karkeampia heijastuksia valoisten kohteiden ympärille. Sonyn näytön kiiltävä lasipinta heijastelee niin ikään kilpailijaansa enemmän, mikä heikentää kontrastia ja syvyysvaikutelmaa etenkin tummissa kohtauksissa.

mainos

Mistään valtavasta heikkoudesta ei toki ole kyse. Sony 75ZF9 asetettuna rinnakkain Samsung QE75Q9FN:n kanssa osoittaa, että japanilais-tv:n terävyys ja kohinan määrä on samaa luokkaa korealaisen kanssa. Toinen ilonaihe ovat erityisen pehmeät liikkeet. Sonyn oma X-Motion Clarity -kuvankäsittely tekee liikkeistä vielä sulavampia kuin Samsungin nopea kuva, ja säilyttää terävyyden paremmin. Lopputuloksesta nauttivat niin penkkiurheilijat, pelaajat kuin elokuvaharrastajatkin.

Myös värintoisto on samaa luokkaa Samsungin kanssa, ja värit ovat luonnolliset ja vivahteikkaat. On syytä mainita, että Sony tarjoaa ZF9:n kohdalla pääsyn edistykselliseen CMS-hallintaan (Color Management System).

Sisäänrakennettu Dolby Vision tekee Dolby-formaattia käyttävien sarjojen ja elokuvien katsomisen mahdolliseksi ja tarjoaa niihin lisää dynaamista kontrastia ja valoinformaatiota. Stranger Thingsin kaltaiset sarjat saavat selvän buustin Dolby Visionista tavalliseen HDR10:een verrattuna.

Sony KD-75ZF9:ssa on myös Netflix Calibrated Mode -nimellä kutsuttu kuva-asetus, joka on räätälöity toistamaan Netflixin sisällöt ohjaajan tarkoittamalla tavalla. Emme kuitenkaan havainneet juurikaan eroa tämän ja tavallisen elokuva-asetuksen välillä.

mainos

Kaiken kaikkiaan on selvää, että Sonyn kuvanlaatu on mahtava ja tarjoaa hienon elokuvateatterifiiliksen yhdessä jättikokoisen näytön kanssa. Kontrasti ja mustan taso voisivat kuitenkin olla parempiakin tämän hintaisessa laitteessa. Samsungin erittäin laadukas Q9FN tuntuu parhaalta kokonaisratkaisulta ja meidän silmissämme paremmalta ostokselta.

(Kuva: Sony)

Äänenlaatu

Sony voi yleensä kehuskella parhaalla televisioäänellään, josta OLED-lippulaivamalli AF9 on hyvä esimerkki. ZF9 ei ole päässyt samaan junaan, vaan sen ääni on ohut ja sulkeutunut eikä lainkaan samalla tasolla kuvanlaadun kanssa. Erillisen soundbarin hankkiminen on aivan välttämätöntä. Positiivista on, että tv tukee uutta HDMI 2.1 eARC -äänenpalautuskanavaa, jonka ansiosta televisioon voi liittää Atmos-yhteensopivan soundbarin kuten Sonyn oman HT-ZF9:n.

Johtopäätökset

Sonyn suurin ja paras LCD-tv on jokseenkin outo lintu. Paperilla kyseessä on premium-malli Sonyn parhaasta Master-sarjasta, mikä nostaa odotuksia laadun suhteen. Käytännössä televisio ei mielestämme ansaitse highend-leimaa: vaikka kuvanlaatu onkin loistava, se ei aivan yllä kilpailijansa Samsung Q9FN:n tasolle kontrastin suhteen. Lattea ääni on pettymys, eivätkä rakenteen laatu tai käyttäjäystävällisyyskään tuota iloisia yllätyksiä. Kokonaisuutena Sony KD-75ZF9:n suoritus ei perustele sen korkeaa hintaa.

Faktat

Koko/tyyppi: 75-tuumainen 4K LED-LCD

Resoluutio: 3840×2160 (4K Ultra HD)

Käyttöjärjestelmä: Android 8.0

Sisääntulot: 4 HDMI, 3 USB

Ulostulot: Optinen digitaalinen ääni

HDR: HDR10, Dolby Vision

Erityistä: Backlight Master Drive, X1 Ultimate -prosessori

Verkkosivusto: sony.fi

Hinta: 5 500 €

Paras hinta

  Lisää
  Keskustelu

  Leave a Reply

  Please Login to comment
    Subscribe  
  Notify of

  Läs också

  Panasonic TX-65GZ960E

  Huippua hipoen

  Panasonicin edullisin OLED tarjoaa supervahvan kuvan houkuttelevaan hintaan.

  TCL 65EC785

  Tuore haastaja TCL:ltä

  TCL 65EC785 on hyvin varustettu 4K HDR -televisio, joka tarjoaa Androidin äly-tv:n ja Onkyon soundbarin samaan hintaan. Riittääkö se hakkaamaan kilpailijat?

  LG OLED88Z9

  LG:n hormoni-OLED

  LG on kehittänyt parhaasta OLED-mallistaan 88-tuumaisen jättiläisen 8K-resoluutiolla. Tulos on kuten odottaa saattaa: uskomaton!

  LG 65SM8600

  Miten LG:n LCD pärjää OLEDille?

  LG tunnetaan parhaiten OLED-näytöistään, joiden värit ja kontrasti häikäisevät upeudellaan. Onkin helppo unohtaa, että valmistajalla on myös erinomaisia LCD-televisioita.

  LG OLED55B9

  Highendia huokealla

  LG:n edullisin OLED-televisio tarjoaa ilmiömäistä kuvanlaatua todella hyvään hintaan. Kilpailijat, vaviskaa!

  LG OLED65E9

  Tämän hetken paras OLED

  Veitsenterävä kuva, litteä muotoilu ja vahva ääni: LG jyrää E9-televisiollaan, joka on valmistajan kaikkien aikojen paras OLED-malli.

  Lisää ruutia!

  Sonyn paras OLED-televisio tekee vaikutuksen mehukkaalla kuvallaan – mutta kunnollinen HDR-fiilis uupuu.

  Onko tässä paras OLED?

  LG:n uusi sulavalinjainen OLED65C9 on varustettu kuumimmilla ominaisuuksilla ja mahtavalla kuvanlaadulla – sekä hämmästyttävästi kilpailijoitaan edullisemmalla hinnalla.

  Philips 65OLED903

  Philipsin paras OLED-televisio on päässyt Bowers & Wilkinsin kaiutingurujen käsittelyyn. Lopputulos on käsittämättömän upea!