Meidän silmissämme Samsung The Frame Pro on todella odotettu televisiomalli. Designtelevisio on ollut Samsungin myydyimpiä malleja jo vuosien ajan niin Pohjoismaissa kuin maailmanlaajuisestikin. Monen sisustushaave on saada ripustaa litteä ja tyylikäs Frame-tv vastaremontoidun tai ihka uuden kodin seinälle.
Integroidun seinäkiinnikkeensä, eriväristen kehysvaihtoehtojensa sekä standby-tilassa näytettävien taideteosten ja valokuvien ansiosta ei ole ihme, että The Framesta on tullut niin suosittu malli. Samaan aikaan Samsungia on kuitenkin moitittu designtelevision kuvanlaadusta, joka on ollut hyvin keskinkertaista ja valjua muihin samanhintaisiin televisiomalleihin nähden.
Moni onkin kaivannut versiota, joka näyttäisi tietysti yhtä hyvältä seinällä kiinni ollessaan, mutta josta pääsisi myös nauttimaan toden teolla leffailloissa. Pro-versio toivottavasti täyttää nämä toiveet!
Samsung The Frame Pro: harjoittelijasta ammattilaiseksi

Testikappaleemme The Frame Prosta oli 65-tuumainen, jonka odotetaan olevan myydyin koko. Malli on saatavilla myös 75- ja 85-tuumaisena, mutta jos kaipaa pienempää (kuten 55-tuumaista), on edelleen tyydyttävä tavalliseen Frameen.
Ulkonäöltään Frame Pro on lähes identtinen perusversion kanssa ja seinäkiinnike on samanlainen. Kehykset ovat kuitenkin hiukan erilaiset, sillä ilmeisesti Pro-mallin valoanturi ja ohjauspaneeli ovat toisenlaiset kuin tavallisessa. Niinpä vanhasta Frame-televisiosta ei voi siirtää kehyksiä uuteen Pro-malliin.
Tärkeimmät muutokset ovat kuitenkin sisäpuolella. Pro-mallin hienous on MiniLED-paneeli sekä erityinen vertikaalinen paikallinen himmennys, joka lupaa paljon parempaa kontrastia ja kirkkautta.
Samsung houkuttelee Prolle ostajia myös uuden langattoman Wireless One Connect -liitäntälaatikon avulla.
Näyttö vaatii vain virtakaapelin, ja videolähteet yhdistetään liitäntälaatikkoon HDMI:n kautta. Sieltä signaali lähetetään langattomasti näyttöön 4K-laadulla. Myös audiosignaali voidaan lähettää langattomasti yhteensopivan Samsungin soundbariin.
Langaton videonsiirto ei ole aivan uusi keksintö, mutta edelleen televisioissa aika harvinainen. LG on harvoja valmistajia, jolla on langattomuutta tarjota (ja silläkin vain M-sarjan lippulaivamalleissa). Samsungin valikoimissa vain 8K-lippulaivamalli QN990F:llä on samanlainen Wireless One Connect Box kuin Frame Prolla.
Liitäntälaatikon ansiosta television voi ripustaa seinälle ja sijoittaa muut laitteet jonnekin muualle, vaikkapa lähellä olevaan lipastoon. Television alla ei siis ole välttämätöntä pitää mitään kalustetta, mikä säästää tilaa.
Langattomuuden miinuspuoli on siirtonopeus, sillä vaikka The Frame Pro tukeekin 144 hertsin virkistystaajuutta ja tarjoaa paljon pelitoimintoja, se ei ole yhtä salamannopea kuin nopeimmat pelinäytöt. Mittasimme viiveeksi noin 22 millisekuntia, mikä on tässä hintaluokassa keskinkertainen tulos.
Käyttö ja ominaisuudet

Kaukosäädin on edelleen valkoinen, mutta siinä on nyt aurinkokenno ja USB-lataus. Frame Pro hyödyntää älyominaisuuksissa Samsungin päivitettyä One UI -käyttöliittymää, joka on entistä nopeampi ja kustomoitavampi.
Kotivalikkoa pystyy muokkaamaan enemmän, ja siihen saa näkyviin omien katselutottumusten perusteella räätälöityjä katselusuosituksia. Jopa valikoiden kokoa voi muuttaa, jos haluaa etteivät ne peitä koko ruutua. Pikavalintanäppäimellä pääsee suoraan kuva-asetuksiin.
Sovellusvalikoima on moitteeton ja palvelut latautuvat nopeasti. Erityyppisten palveluiden välillä vaihtaminenkin sujuu nopeasti.
Art Mode – digitaalinen taidegalleria
Framen isoimpia myyntivaltteja on Art Mode, joka sisältää yli 3 000 maalausta ja valokuvaa kuuluisten museoiden ja gallerioiden kokoelmista. Uusimpana lisäyksenä digitaaliseen taidegalleriaan on Disneyn katalogi, johon kuuluu muun muassa ikonisia Star Wars -aiheita.
Huom: Tänä vuonna myös muille Samsungin televisiomalleille myönnetään pääsy Art Storeen, joten kuvavalikoima ei ole enää Frame-mallien yksinoikeus. Taidekaupasta joutuu maksamaan tilausmaksua, mutta tekoälyllä voi luoda omia taustakuvia ilmaiseksi.
Kuvanlaatu
Merkittävä kysymys Pro-mallin kohdalla on tietysti se, onko kuvanlaatu oikeasti paljon parempaa kuin tavallisella Frame-televisiolla. Voimme onneksi heti todeta, että kyllä on!
Ensivaikutelma Pro-mallin kuvasta on, että kontrasti on paljon vahvempi, mikä on tarkemman valonjakautumisen ansiota. Koska paneelissa on nyt käytetty paikallista himmennystä, kuva seuraa alkuperäistä kuvasignaalia uskollisemmin nostaen tai laskien kirkkautta samanaikaisesti kuvan eri osissa.
Tavalliseen Frameen verrattuna myös Pron kirkkaus on paljon vahvempaa: 10-prosenttisella kuva-alalla kirkkaus on noin 1 000 nitiä, mikä on tuplasti perusmalliin verrattuna ja saa HDR-efektit säihkymään dynaamisemmin.
Parempi kontrasti ja dynaamisuus vaikuttavat myös värintoistoon, joka on eläväisempää ja vivahteikkaampaa. Frame Prolla on tarjota myös neutraali väripaletti, mikä on tietysti kovin fiksua, kun television yksi tarkoitus on näyttää taideteoksia ja valokuvia.
Erot kuvanlaadussa näkyvät kaikentyyppisillä materiaaleilla aina uutisista urheilulähetyksiin, mutta etenkin tummasävyisiä elokuvia ja sarjoja katsoessa. Tummiin kohtauksiin Pro saa enemmän syvyyttä ja terävyyttä kuin Framen perusversio, joka tuntuu rinnakkaisvertailussa aika lattealta.
Kun laitamme Yellowstonen ja Last of Us -suosikkisarjojen kaltaisia ohjelmia pyörimään, tuntuu toiminta hiukan eläväisemmältä, realistisemmalta ja mukaansa tempaavammalta.
Myös terävyys vakuuttaa. Kuva on yllättävän terävä ja kohinaton tuntumatta kuitenkaan keinotekoiselta. Se johtunee mattapintaisesta heijastamattomasta paneelista sekä tietysti edistyksellisestä NQ4 Gen 3 AI -videoprosessorista.
Samsung ei ole kuitenkaan yltänyt aivan huipulle kuvanlaadussa, sillä kuvalla on vielä pitkä matka saavuttaakseen parhaiden Neo QLED- ja OLED-mallien tason. Frame Pro -mallissa on nimittäin käytetty yksinkertaisempaa vertikaalista paikallista himmennystä, jossa ledvalot on sijoitettu paneelin pohjaan ja valo jaetaan pystyblokeissa ylöspäin.
Siinä tekniikka eroaa edistyksellisimmissä Neo QLED -televisioissa käytetyistä paneeleista, joissa on tuhansia himmennysalueita. Frame Prossa käytetty paikallinen himmennys onkin eräänlainen kevytversio, sillä hallinta ei ole sillä yhtä tarkkaa, ja kirkkaiden kohteiden ympärillä näkyy pientä halo-efektiä tummaa taustaa vasten.
Pienikin paikallinen himmennys on silti parempi kuin ei mitään! Ja siksi Frame Pro on kunnon loikka oikeaan suuntaan Frame-perheessä. Jos kuitenkin haluaa vielä parempaa suorituskykyä, kannattaa tutustua QN900F-malliin, jonka muotoilu on hyvin Frame-henkistä ja jossa on suora taustavalaistus paikallisella himmennyksellä. Se on toki kalliimpikin.
Äänenlaatu
Äänipuolella ei tehty valtavia muutoksia tavalliseen Frameen verrattuna. Televisiossa on yhä melko tavanomainen stereojärjestelmä, joka soi suhteellisen kirkkaasti ja puhtaasti. Ilman erillisiä bassokaiuttimia äänikuva jää kuitenkin aika latteaksi.
Jos haluaa kunnon äänenlaatua, on edelleen syytä panostaa erilliseen äänijärjestelmään, kuten Samsungin oman S-sarjan tyylikkääseen soundbariin. Frame Pro toimii hyvin myös Music Frame -taulukaiuttimien kanssa. Tänä vuonna uutta on, että Frame-kaiuttimia voi käyttää surroundjärjestelmän takakaiuttimina stereona.

Yhteenveto
The Frame Pro nostaa Samsungin designsuosikin kuvanlaadultaan paremmalle tasolle. Vahvemman kontrastin ja kirkkauden ansiosta Pro-malli sopii paremmin elokuvien ja sarjojen katseluun kaikenlaisissa olosuhteissa. Langattoman videonsiirron ansiosta Pro-malli on entistäkin sisustuksellisempi. Voimme siis turvallisin mielin sanoa, että The Frame (Pro) on vihdoin kasvanut aikuiseksi ja ansaitsee ehdottomasti suosituksemme.
