Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Samsung QN85B (QE55QN85B)

Veitsenterävää kontrastia

Samsung QN85B on litteä tv, johon mahtuu rutkasti suorituskykyä: kuva on terävä, kontrasti mahtava ja syvyysvaikutelma upea!

Julkaistu 23.12.2022 - 07:00
Samsung QN85B (QE55QN85B)
Audun Hage

Samsung QN85B asettuu eteläkorealaisvalmistajan premium-segmentin keskikastiin.  Malli on jatkoa QN85A:lle, jonka valitsimme vuoden parhaaksi premium-luokan televisioksi 2021.

Litteä design ja älyominaisuudet ovat tuttuja Samsungin edullisemmistakin malleista, mutta QN85B on kuvanlaadultaan askeleen ylempänä. Malli on saatavana monessa koossa aina 55-tuumaisesta 85-tuumaiseen.

Samsung QE55QN85B
Litteä Samsung QN85B lepää kuusikulmaisen jalustan varassa. Jalusta nostaa ruutua juuri sen verran, että alapuolelle mahtuu soundbar. Kuva: Audun Hage

Samsung QN85B

Tämä malli on hyppäys Neo QLED -luokkaan, joka Samsungin nimitys MiniLED-taustavalaistuksella varustetuille LCD-televisioille. Edistyksellisestä sisäpuolesta huolimatta ulkopuoli on onnistuttu pitämään todella linjakkaana.

Mainos

QN85B on alle 3 cm paksu ja sen hienous on siinä, että tv on kauttaaltaan yhtä litteä. Niinpä televisio on helppo asentaa ja se näyttää seinällä hyvältä.

Liitäntöihin voi tosin olla vaikea päästä käsiksi, jos tv on seinällä. HDMI-liitännät osoittavat sivuille ja kaikki neljä niistä ovat tyyppiä 2.1 eli ne tukevat 4K/120 Hz-videosignaalia.

Samsungin Tizen-käyttöliittymä sisältää valtavan määrän sovelluksia. Litteä kaukosäädin on ladattava. Uusi valikko ei aivan vakuuta. Koko päävalikko ilmestyy esiin turhan usein, kun haluaisi vain vaihtaa asetuksia tai nopeasti vaihtaa eri sisältöjen välillä.

Televisio sopii hyvin pelaamiseenkin muun muassa erityisen peliasetuksensa ansiosta. Viive peliasetusta käyttäen oli mittauksissamme alle 12 ms. Myös pilvipelaaminen onnistuu suoraan ruudulta ilman konsolia: Xboxin kaltaisten sovellusten kanssa tarvitaan oikeastaan vain ohjain.

Samsung remote scaled 1
Kaukosäädin on Samsungin aurinkokennoilla ja USB-C-laturilla ladattava versio. Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

QN85B:ssä on IPS-tyypin LCD-paneeli, joka tunnetaan laajasta katselukulmastaan (kannattaa tosin huomioida, että 85-tuumaisessa versiossa on käytetty VA-tyypin paneelia). Samsung on varustanut näyttönsä MiniLED-taustavalaistuksella, joka osoittautuu erinomaiseksi yhdistelmäksi.

Sen ansiosta tv sopii erinomaisesti niin kesä- kuin talviurheilun katsomiseen, vaikka ulkona paistaisi aurinko.

Ensinnäkin nimittäin QN85B:n kirkkaus on loistavaa, mikä tekee kuvasta vahvan ja selkeän melkeinpä tilan valaistusolosuhteista huolimatta. Ruudun pinta on melko matta, joten ärsyttäviä heijastuksiakaan ei juurikaan ole.

Kun himmennämme valot ja siirrymme elokuvamaailmaan – Netflixin Peikkoon – huomamme Samsungin suoriutuvan myös synkemmistä sisällöistä moitteetta.

Luolakohtaukset toistuvat virheettömästi ilman häiritseviä valovuotoja. Kontrasti on mahtava ja musta muistuttaa välillä jopa OLED-televisioiden kuvanlaatua! Syvyysvaikutelma on upea ja selvästi parempi kuin Sonylla ja TCL:llä.

Muista testin televisioista poiketen (ja oikeastaan kaikista muistakin tv-valmistajista) ei Samsung valitettavasti tue Dolby Vision -formaattia. Niinpä kuva toistuu HDR10-formaatissa, jossa ei ole yhtä paljon kontrastidataa.

QN85B suoriutuu kuitenkin käytännössä erittäin hyvin eikä vaikuta hyvän kuvankäsittelyn ansiosta kärsivän Dolby Visionin puutteesta. Hieno kirkkaus (mittauksissa hieman yli 1 000 nitiä) tekee HDR-laadun elokuvista ja sarjoista erityisen vaikuttavia. Mahtisormukset näyttää vaikuttavalta: kontrasti on upea ja kirkkaimmat kohdat loistavat kunnolla.

Myös värintoisto on poikkeuksellisen hyvää. QN85B:n elokuva-asetuksella värit ovat uskomattoman tarkat ja harmaa-asteikko tasainen ja neutraali.

Eikä siinä vielä kaikki. Katselukulma on hyvä ja sallii tv:n katselun laajalta alueelta, joten sohva saa olla kunnolla leveä eivätkä värit silti menetä luonnettaan.

Samsung QN85B scaled 1
Kuva: Audun Hage

Äänenlaatu

Samsung kuulostaa melko selkeältä ja erottelevalta, mutta ääni ei ole yhtä vahva kuin TCL:llä. Litteässä televisiossa ei vain ole kovin paljoa tilaa kaiuttimille. Puheentoisto voi vaikuttaa ohuelta ja heikolta, ja kaipaamme musiikkiin ja ääniefekteihin enemmän bassoa. QN85B hyötyykin soundbarista, ja jos valitsee yhteensopivan Samsungin kaiuttimen, kuten S810B:n, pääsee nauttimaan WiFin kautta langattomasti siirtyvästä surroundista ja välttyä HDMI-kaapelin käytöstä.

Yhteenveto: Samsung QN85B

Samsung QN85B on loistava television kaikkeen katseluun: elokuville, sarjoille, urheilulle ja peleille. Näyttö on varustettu kirkkaalla ja tarkalla MiniLED-taustavalaistuksella, joka tarjoaa erinomaista kontrastia kaikissa valaistusolosuhteissa. Kuvankäsittely on tehokasta ja tekee kuvasta kohinatonta ja syvää. Valikkojärjestelmä voi vaatia hiukan totuttelua, mutta siitäkin huolimatta QN85B tarjoaa testin parasta kuvanlaatua!

Karakter
Samsung QN85B (QE55QN85B)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Samsung tarjoaa loistavaa kontrastia ja syvyysvaikutelmaa litteässä paketissa. Hyvät liitäntävaihtoehdot. Valikko on vähän hidas eikä Samsungilla edelleenkään ole Dolby Vision -tukea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Samsungin kaikkien aikojen paras tv?

Kumpi on vuoden 2024 paras OLED-tv?

IMAX-teatteri kotiin

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Ääni & Kuva
Scroll to Top