Vuoden parhaat 2022-2023

TESTISSÄ Paras televisio PS5:lle ja Xbox Series X:lle?

Pelikonsolin suosikki-tv

Saitko juuri hankittua uuden PlayStation 5:n tai Xbox Series X:n? Ehkäpä parempi peliruutukin kelpaisi siinä tapauksessa. Testasimme parhaat pelitelevisiot!

forfatter
Julkaistu 08.12.2020 - 10:45
Tämän testin tuotteet
 • Samsung Q80T (QE55Q80T)
 • LG OLED CX (OLED55CX)
 • Sony XH9005 (KD-55XH9005)
 • Tänä talvena kotona viihtyminen taitaa olla ajankohtaisempaa kuin koskaan, ja juuri julkaistut uutuuskonsolit PlayStation 5 ja Xbox Series X antavat mainion tekosyyn päivittää myös televisio uudempaan.

  Uudet pelikonsolit tarjoavat terävämpää, nopeampaa ja sulavampaa grafiikoita – mutta vain, jos televisiokin ymmärtää niiden päälle! Sekä PS5 että Xbox Series X on varustettu nykyaikaisilla ominaisuuksilla kuten 4K-resoluutiolla, HDR:llä ja korkealla kuvataajuudella (jopa 120 kuvaa sekunnissa joissakin peleissä). Nämä ominaisuudet edellyttävät myös televisiolta enemmän, sillä sen pitää pystyä käsittelemään suuret määrät dataa nopeasti. Jos tv on yli pari vuotta vanha, se voi äkkiä näyttää hitaalta uuden pelikonsolin kanssa.

  Paras televisio pelaamiseen

  Pelatessa on tärkeää reagoida nopeasti vaaroihin, olipa sitten kyseessä tiukka mutka tiessä tai konekiväärin kanssa lähestyvä vihollinen. Muutama millisekunti voi ratkaista pelin, joten hitaisiin laitteisiin ei ole varaa!

  Uuden televisio täytyy pystyä tarjoamaan parasta mahdollista kuvanlaatua erityyppisillä videolähteillä. Se käyttää tehokasta kuvankäsittelyä vahvistaakseen terävyyttä, kontrastia ja liikkeitä. Haittapuolena on mahdollinen viive kuvassa. Tavallisessa tv-katselussa sillä ei ole väliä, mutta pelatessa se voi olla kriittistä.

  Jotta televisio toimisi optimaalisesti pelatessa, on tärkeää, että siinä olisi erityinen peliastus mahdollisimman pienellä viiveellä. Peliasetuksen on myös pysyttävä erilaisten resoluutioiden ja kuvanopeuksien mukana, sillä pelikonsolissa tai PC:ssä voi olla vaihteleva virkistystaajuus VRR (variable refresh rate). Lisäksi on kätevää, jos tv tunnistaa aloitetun pelin ja vaihtaa automaattisesti optimaaliseen peliasetukseen (auto low latency mode, ALLM).

  Minkä kokoinen tv on paras pelaamiseen?

  Meistä LB Ääni & Kuva toimituksessa isompi ruutu on yleensä parempi, joten jos tilaa vain on, suosittelemme valitsemaan 65-tuumaisen tai jopa isommankin sarjojen ja elokuvien katseluun. Jos taas television hankkii pääosin pelaamiseen, ei sen tarvitse olla yhtä iso kuin olohuoneen ”päätelkkarin”.

  Pelatessa istutaan usein lähempänä ruutua, ja sitä tuijotetaan intensiivisemmin kuin tavallisessa tv:n katselussa. On hyvä nähdä pelinäytön tapahtumat joutumatta kääntelemään päätä jatkuvasti, joten pienempikin tv riittää, kunhan siinä on oikeat ominaisuudet.

  Mielestämme 55-tuumainen onkin ihanteellisin pelitelevision koko, kun tasapainoillaan suorituskyvyn ja hinnan välillä. Laatu menee määrän edelle, mutta kerrottakoon, että testin malleja saa myös isompina.

  Testin vertailukohteet

  I denne testen har vi spesielt fokusert på spillrelaterte funksjoner og ytelse. Vi fant tre gode TV-modeller å sammenligne. LG (OLED55CX), Samsung (QE55Q80T) og Sony (XH9005) er alle utstyrt med HDMI 2.1 og støtter 4K-oppløsning med 120 bilder per sekund (4K / 120 fps). Selvfølgelig har alle også en spesiell bildeinnstilling for spill. De tre modellene i testen har enten et OLED- eller LED-panel med direkte bakgrunnsbelysning, så kontrasten skal være fin. Da skal gjengivelse av grafikk med HDR-kvalitet fungere feilfritt.

  Men hvilken av disse TV-ene tilbyr den beste spillopplevelsen? La oss gå videre til testen!

  Tämän testin tuotteet

  Samsung Q80T (QE55Q80T)

  Joustava ja mainio peli-tv!

  Samsung Q80T on varustettu lukuisilla pelaamista parantavilla ominaisuuksilla.

  Hyvä kontrasti, kaunis värintoisto ja pieni viive tekevät pelaamisesta sujuvaa.
  Vain yksi HDMI 2.1-sisääntulo.

  LG OLED CX (OLED55CX)

  Pelaajan märkä uni?

  LG:n OLED-televisio tekee pelikokemuksesta täydellisen.

  OLED-televisio tuo peligrafiikoihin loistavaa kontrastia ja upeaa mustaa. Tuki eri formaateille on laaja ja liitäntävaihtoehdot testin parhaat.
  Kirkkaus on hieman matalampi kuin LCD-ruuduilla. Olemassa on myös (erittäin pieni) kuvan palamisen riski.

  Sony XH9005 (KD-55XH9005)

  Lähes paras

  Sonyn peliystävällinen XH9005 toimii erinomaisesti PlayStationin ja Xboxin kanssa, mutta kontrasti jää jälkeen muista testatuista.

  Sony tarjoaa värikkään ja luonnollisen kuvan sekä loistavan kirkkauden HDR-efekteissä.
  Suora ledtaustavalaistus on varustettu melko vähäisillä valoalueita, mikä rajoittaa kontrastia ja mustaa.
  forfatter

  Audun Hage

  (s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.
  LG:n haastaja Samsung The Framelle ja The Serifille Vihdoinkin designtelevisio, jonka kanssa ei tarvitse tinkiä kuvanlaadusta!
  Sonylta ensimmäinen 98-tuumainen tv! Sony lanseeraa ensimmäisen 98-tuumaisen 4K-televisionsa näyttävästi – mutta uusia 8K-malleja ei tänä vuonna valmistajalta nähdä.
  Samsungin lippulaiva-tv QN900C 8K-resoluutiolla Energiasyöpön 8K-television pelastukseksi on kehitetty uusi kuva-asetus.
  Jättikuvaa hyvään hintaan Jos etsit isoa televisiota ja hyvää kontrastia kohtuuhinnalla, on TCL 75C935 varsin hyvän hinta-laatusuhteen vaihtoehto.
  Tv-luksusta kaikilla herkuilla Philipsin viimeisin huippumalli OLED+937 tarjoaa ilmiömäistä kuvanlaatua Ambilight-valaistuksella ja Bowers & Wilkinsin äänellä maustettuna.
  Philips esitteli uudet OLED-televisionsa Amsterdamissa Philipsiltä on tulossa useita kiinnostavia televisiomalleja tänä vuonna, kuten huikean kirkas MLA-tekniikalla varustettu OLED-malli.