Følg oss på

TESTISSÄ Dynaudio Confidence 20

Jalustakaiuttimista jaloin

Nyt on vau! Dynaudion Confidence on harvinaisen onnistunut kaiutin, joka soi upeasti.
Karakter
Dynaudio Confidence 20
Erittäin läpikuultava soundi, josta erottaa runsaasti vivahteita. Dynaaminen ja laaja sointikirjo, jossa kaikki sävyt esillä.
Melko suurikokoinen jalustakaiuttimeksi.
Tyyppi: 2-tiejalustakaiutin Basso: 18 cm NeoTec MDS Diskantti: 28 mm Esotar 3 Teho: 250 W Sisääntulo: Singlewire WBT Herkkyys/impedanssi: 87 dB/6 ohmia Taajuusalue: 42–22 000 Hz Mitat/paino: 22,3 x 52 x 41,4 cm/27 kg Väri: Harmaa tai musta korkeakiilto, rubiininpunainen, vaalea tai tumma puuviilu Verkkosivusto: dynaudio.com Hinta: 10 000 €/pari

Tätä kannatti odottaa: Confidence-sarjan uusi sukupolvi on parasta, mitä olemme Dynaudiolta kuulleet, ja pienin malli loistaa kirkkaana hifitaivaalla.

Dynaudio on kehittänyt uutta mallistoa vuosia, ja aika on selvästi käytetty hyvin. Kaikki paitsi nimi on mennyt uusiksi. Nyt testaamamme malliston pienin kaiutin, Confidence 20, on edeltäjänsä tapaan 2-tiekaiutin, mutta kaikki muu onkin sitten rakennettu puhtaalta pöydältä.

Sarjan pienokainen ei ole niin kompakti kuin kuvista voisi luulla. Jalustalla korkeutta tulee 113 cm ja 46 cm syvänä se ei varsinaisesti ole mikään kirjahyllymalli.

Confidence 20 on kuitenkin lippu maata järisyttäviin musiikkielämyksiin. Tämä on kaiutin heille, joiden mielestä lattiakaiutin on liian hallitseva ja jalustakaiutin liian heiveröinen.

Jos kaipaa syväbassoa tai tarvitsee kaiuttimen, joka täyttää suuren tilan, on Confidence-mallistossa kolme suurta lattiakaiutinta: kapea Confidence 30, suurempi Confidence 50 ylimääräisellä keskirekisterielementillä ja lippulaivamalli Confidence 60, joka maksaa perheauton verran.

Annons

Olemme kuunnelleet kaikkia neljää ja suosikkia on mahdoton valita. Ilmeisten erojen – koko, äänenpaine ja etenkin basson dynamiikka – on soundi kaikissa sama. Sointi saa ihon kananlihalle avoimuudellaan, rajattomalla dynamiikallaan ja syvyydellään.

Dynaudion insinöörit ovat onnistuneet nostamaan äänenlaadun rimaa kelpo korkeudelle edelliseen Confidence-sukupolveen verrattuna.

Tämä on Highendiä isolla H:lla!

Kaiuttimen mukana tulee jalusta säädettävillä jaloilla. Kuva: Dynaudio

Asennus

Confidence 20 toimitetaan puisissa laatikoissa, joiden sisältä paljastuvat kaksi kaiutinta ja kaksi jalustaa. Niille on käyttöä.

Annons

Purkaminen ja asentaminen vie aikaa, sillä puulaatikot pitää ruuvata auki. Jalusta pitää koota, asentaa piikit ja laittaa lattiansuojukset paikoilleen. Vasta sitten päästään kiinnittämään kaiuttimet jalustojen päälle – se tapahtuu alapuolelta kolmella ruuvilla.

Kokoamisen tiimellyksessä huomaamme, että Dynaudio on suojannut uudet Esotar 3 -diskantit keltaisin muovikuorin. Bassorefleksiportti on sijoitettu kaiuttimen pohjaan. Jalustan taso on päällystetty kumilla, joka suodattaa portista tuuttaavan basson ja estää sitä hajoamasta. Jos siis soittaa kovaa – sillä sehän näillä onnistuu.

Confidence 20:ssa on uusi keskirekisteri-basso, jossa on vahvemmat neodyymimagneetit. Kuva: Dynaudio

Compex ja DDC

Jotkut saattavat siellä nyt huomauttaa, että ovat nähneet tämän ennenkin, ja se voi toki pitää paikkansa. Uusissa Confidence-kaiuttimissa on edeltäjiensä tapaan ”irtonaiset” etulevyt, tai siltä ne ainakin näyttävät. Ne on valmistettu Compex-nimisestä materiallista, jossa on leikkaukset elementeille ja takapuolella vahvike, joka jäykistää rakenteen. Se ei ole vain siisti yksityiskohta, vaan auttaa poistamaan resonanssia ja luo ääniaalloille yhtenäisemmän jakokuvion.

Confidence 20 on sarjan ainoa malli, jossa diskanttia ei ole asennettu Dynaudion DDC-linssiin – Dynaudio Directivity Control. Se on alumiininen kehys diskantin ympärillä, ja sen tarkoitus on ohjata korkeiden äänien säteilyä hallitusti.

Annons

Etulevy on Compex-nimistä komposiittia. Kuva: Dynaudio

Uudet elementit

Myös kaappien rakenne on uusi: sisäpuolella on vaakavahvikkeet ja erittäin laadukas jakosuodin, joka yhdistyy Van den Hul -kaapeleilla takapuolen WBT-terminaalista uusiin elementteihin.

Diskanttielementtinä on Esotar3, joka edustaa Dynaudion kolmatta sukupolvea highend-diskanteista. Uusi basso/keskirekisterielementti on varustettu magnesiumsilikaattipolymeeristä (MSP) valmistetulla kalvolla.

Entistä voimakkaampi neodyymimagneetti ohjaa uutta diskanttia, jonka takakammio on suurempi ja vaimentaa silkkikalvon takana esiintyviä ilmavirran synnyttämiä värähtelyitä. Elementti sisältää myös Hexis-diffuuserin, joka yhdessä muun rakenteen kanssa siloittaa taajuusvastetta ja resonanssinhallintaa.

Neodyymejä käytetään myös bassoelementeissä. Kolmekerroksinen lasikuitukela ja MSP-kalvo ovat kiinni erittäin kevyessä korissa.

Annons

Diskanttielementti sisältää myös Hexis-diffuuserin, joka yhdessä muun rakenteen kanssa siloittaa taajuusvastetta ja resonanssinhallintaa.

Jupiter

Kaiuttimet ovat läpäisseet Jupiterin. Ei sitä planeettaa, vaan Dynaudion uuden mittausjärjestelmän. Jupiter on kuutiomainen, vaimennettu huone, jonka mitat ovat 13 x 13 x 13 metriä. Tilassa on kaksi motorisoitua telinettä. Toiseen asennetaan kaiutin, joka nostetaan keskelle huonetta. Sen eteen tuodaan seitsemän metriä pitkä kaareva mikrofoniteline, joka mittaa kaiuttimen signaalivastetta. Mikkitelineessä on 31 kalibroitua Bruel & Kjær -mikrofonia, jotka mittaavat 360-ääntä pyörimällä kaiuttimen ympäri, ja vain muutamassa minuutissa insinööreillä on kaikki tieto kaiuttimen lukemista.

Koko Confidence-mallisto on käynyt läpi Jupiterin kehitysvaiheessa. Sama on tehty Evoke-sarjalle, langattomalle Music-sarjalle ja Core-ammattilaismallistolle.

Jupiter-mittaushuone. Kuva: Dynaudio

Referenssiluokkaa

Laitoin ensitöikseni soimaan Sarah Vaughanin ja Clifford Brownin monolevytyksen vuodelta 1954. Se soi niin raikkaasti ja tuoreesti, että minun piti nipistää itseäni.

Annons

Tässä sitä istutaan 65 vuotta vanhan levyn kanssa ja se soi pelottavan todentuntuisesti. Laulu valui hunajaisesti keskelle huonetta – en edes tiedä miten se on mahdollista, mutta kaiuttimet onnistuivat luomaan uskottavan kolmiulotteisen vaikutelman.

Esotar3 on Dynaudion highend-diskanttielementin kolmas sukupolvi. Kuva: Dynaudio

Tavallisesti vanhat monolevytykset soivat latteammin, pakatummin ja heikommin dynamiikoin kuin tässä.

Kaiuttimet joutuivat työskentelemään rankemmin Radioheadin Hail to the Thiefin kanssa, jonka bassoon yritin luoda hengitysvaikeuksia. Ei onnistunut. Tehokkaan McIntosh-vahvistimen kanssa väänsin volyymiä vielä korkeammalle ja laitoin lautaselle Puccinin La Bohèmen Pavarottin ja Mirella Frenin kuuluna Decca-levytyksenä.

Voi luoja mikä kokemus!

Annons

Olen kuullut tämän version lukemattomia kertoja, ja kaiuttimet, jotka ovat onnistuneet luomaan hienomman elämyksen kuin Confidence 20 voidaan laskea yhden käden sormilla. Olen kuullut saatavan irti syvemmänkin basson orkesterista, mutta dynamiikat 40 hertsistä eteenpäin olivat järisyttävän hyviä. Näissä kaiuttimissa on niin laaja ja tarkka dynamiikka, että en malta odottaa pääseväni testaamaan sarjan suurempia malleja.

Olen pari kertaa törmännyt juttuihin, joissa Dynaudion kaiuttimia kuvataan soundiltaan ohueksi. No näissä ei ainakaan sellaista ongelmaa ole. Soundi on poikkeuksellisen täyteläinen ja kypsä kokoonsa nähden, mutta basso ei kuitenkaan ole pullistunut.

Painoa ja dynaamisuutta on enemmän kuin Dynaudion Contour 20 -mallissa, joka on ollut jalustakaiuttimissa referenssimallimme. Myös syvyyttä on enemmän.

Confidence 20 luo nimittäin musiikkiin upeaa syvyyttä. Ei vain orkesterimusiikkiin vaan myös pianokonsertteihin kuten Keith Jarretin kuuluisaan Kölnin-esiintymiseen. Siellä täällä pitkin konserttia toistuvat Jarretin murahdukset kuuluvat selkeämmin kuin Contour 20:llä. Toisinaan kuuluva Jarretin jalan naputus, joka kuuluu kyllä kaikilla kaiuttimilla, erottuu jopa jälkikaikuineen, jonka muut kaiuttimet yleensä peittävät.

Confidence-kaiuttimien intensiteetti ja kontrasti muistuttavat suurten torvikaiuttimien vastaavaa, esimerkiksi Klipschornia. Tässä kuitenkin sekä mikro- että makrodynamiikat säilyvät äärimmäisen tarkkoina.

Erotin ääniä ja yksityiskohtia, joita en ole kuullut näin kirkkaina sitten testattuani Martin Logan Impression 11A -kaiuttimia. Dynaudioissa on enemmän ilmaa ja atmosfääriä yläpäässä, ja ne muistuttavat AMT-diskantilla varustettua Audiovectorin R-sarjaa virheettömine ja ilmavine jousineen ja sopraanoineen.

Esotar3-diskantissa on silkkikalvo. Kuva: Dynaudio

Kilpailijat

Tässä laatuluokassa ei ole monia jalustakaiuttimia. Loistava KEF Reference 1 on yks harvoista haastajista. Sen musiikintoisto on hämmästyttävän tarkkaa, mutta basso ei ole yhtä syvä ja sointi on lämpimämpi. Kaunis Sonus faber Electa Amator III soi niin ikään lämpimämmin eikä keskity yhtä tarkasti vivahteisiin, mutta jösses sitä soundia!

Tässä hintaluokassa moni valitsee mieluummin lattiakaiuttimen. Audiovector R3 Arreté tarjoilee syvempää bassoa, ja sekä se että Burmester B18 jaksavat soittaa vielä kovemmalla volyymillä uskottavasti.

Johtopäätökset

Suhteellisen kompakti 2-tiekaiutin, joka soi kuin 3-tielattiakaiutin on harvinaisuus. Confidence 20 on ehkä vähän liian iso jalustakaiuttimeksi ja kallis myös. Relevantti kysymys kuuluu: onko tässä luokassa parempaa mallia? Syväbassoa lukuun ottamatta ei ole mitään, mihin Confidence 20 ei pystyisi. Sointi on niin avoin ja läpinäkyvä, että väristykset kulkevat pitkin selkäpiitä, kun musiikin laittaa päälle. Tarkkuus, dynamiikka ja soinnin yhtenäisyys asettavat uuden standardin jalustakaiuttimille tässä luokassa.

Annons

Lue myös

Nyt on vau! Dynaudion Confidence on harvinaisen onnistunut kaiutin, joka soi upeasti.

Nyt on vau! Dynaudion Confidence on harvinaisen onnistunut kaiutin, joka soi upeasti.

Nyt on vau! Dynaudion Confidence on harvinaisen onnistunut kaiutin, joka soi upeasti.

Nyt on vau! Dynaudion Confidence on harvinaisen onnistunut kaiutin, joka soi upeasti.

Nyt on vau! Dynaudion Confidence on harvinaisen onnistunut kaiutin, joka soi upeasti.

Nyt on vau! Dynaudion Confidence on harvinaisen onnistunut kaiutin, joka soi upeasti.

Nyt on vau! Dynaudion Confidence on harvinaisen onnistunut kaiutin, joka soi upeasti.

Nyt on vau! Dynaudion Confidence on harvinaisen onnistunut kaiutin, joka soi upeasti.

Asiakaspalvelu

Yhteystiedot

Ääni & Kuva / Publish AS mail@lbaanijakuva.fi

© 2021 Publish AS – LB Ääni ja Kuva noudattaa journalistien eettisiä ohjeita. Lukijana olet oikeutettu käyttämään lbaanijakuva.fi-sivuston sisältöjä henkilökohtaisiin ja ei-kaupallisiin tarkoituksiin. Voit ladata, linkata ja tulostaa sisältöä lbaanijakuva.fi-sivustolta henkilökohtaisiin ja ei-kaupallisiin tarkoituksiin, kunhan mainitset lähteen ja kunnioitat mahdollisia tekijänoikeuksia. Sisältöjä, mukaan lukien (mutta ei näihin rajoittuen) ikonit ja palkinnot, ei saa käyttää muussa tarkoituksessa kuin mihin on erikseen annettu oikeus. Huom! Maksumuurin ulkopuoliset sisällöt ovat kyseessä olevan valmistajan/maahantuojan tarjoamia.