Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

: DAB-radiot

Kannettavat digiradiot

Kannettava radio tarjoaa muutakin kuin uutisia ja viihdettä. Radio toimii myös mainiona suoratoistokaiuttimena.

Julkaistu 12.04.2017 - 15:39
DAB-radiot
Lasse Svendsen

Tämän testin tuotteet

Suoratoisto on vallannut pohjoismaissa voimakkaasti alaa musiikin kuuntelussa. Puhelimesta tai tabletista kuunnellaan musiikki useimmiten kuulokkeiden kautta tai striimataan se langattomasti telakointiaseman kautta, myös langaton kaiutin on suosittu.

Kehitys on tuonut radioihin striimausmahdollisuuden, joten niistä voi nyt kuunnella muutakin kuin perinteisiä ohjelmia. Napin painalluksella voi siirtyä radiosoitosta bluetoothin kautta mobiililaitteesta välittyvään musiikkiin. Näppärää.

Striimaamalla voi siirtää myös maksullisista palveluista ostettua musiikkia mobiilisovelluksen välityksellä radiokaiuttimeen. Plussana voi kuunnella myös yli 200 000 nettiradioaseman ohjelmaa, asemia löytyy ympäri maailmaa!

Mainos

Hyvin varusteltuja kannettavia digiradioita on jo runsaasti tarjolla, niissä on myös paljon hintaeroja. Kaikissa testimme radioissa on FM-, DAB- ja DAB+ (Digital Audio Broadcasting) -yhteys sekä bluetooth. Suurimmalla osalla voi kuunnella myös nettiradioita ja joissain on myös NFC-tuki sekä Spotify.

Mitä testasimme

Valitsimme testiin kannettavia, akkukäyttöisiä digiradioita, joissa kaikissa on bluetooth-striimausmahdollisuus.

Tärkeimmät testattavat asiat olivat kannettavuus, käytettävyys ja äänen laatu. Kiinnitimme huomiota myös liitettävyyteen, esimerkiksi mahdollisuuteen käyttää langallisia kuulokkeita. Lähes kaikki testin laitteet voi yhdistää kodin stereolaitteistoon, näin ääni paranee entisestään ja monoradiokin tuottaa stereoäänen.

Mitä etsimme

Tämä on tavallaan mutkikas juttu. Mitä painotetaan: parasta puheen ääntä vai parasta laitetta musiikin kuunteluun? Tarvitaanko mahdollisuutta liittää radio muihin laitteisiin, esimerkiksi kuulokkeisiin ja lisäkaiuttimiin vai tarvitaanko linjaulostuloa. Onko laite helppokäyttöinen, voiko kaikki asemat tallettaa muistiin? Toimiiko laite myös paristoilla? Onko radio tarpeeksi pieni, jotta sitä haluaa kantaa mukana? Näkyykö näytön teksti tarpeeksi hyvin – vaikka terassilla paistaisi aurinko?

2 pslag I 460x267 12080
Kuva: Valmistaja

 

NELJÄ NOPEAA KYSYMYSTÄ DAB-RADIOISTA:

Mikä on DAB+?

DAB on digitaalinen, pakattu äänen lähetystekniikka. Sitä voidaan käyttää myös kuvien ja videon välittämiseen mutta alun perin se oli tarkoitettu radiolähetyksiin. Pakattu bittivirta voi olla korkeintaan 384 kilobittiä mutta DAB-kanavilla sitä harvoin lähetetään yli 160 kilobitin nopeudella. Vertailun vuoksi cd-levyjen bittivirta kulkee 1411 kilobitin nopeudella.

Mitä etuja ja haittoja on DAB+:lla?

DAB+-ohjelmapakkauksen etuna on mahdollisuus lähettää huomattavasti suurempi määrä radiotaajuuksia kuin perinteisen FM-verkon kautta eli valinnanvaraa saa huomattavasti enemmän. Digitaalinen siirto ei aiheuta suhinaa ja jopa laskee signaalivahvuutta. Kuulija voi myös asettaa väliaikaisia estoja joillekin asemille. Useimmissa DAB-radioissa on automaattinen asemien haku- ja ohjelmointimahdollisuus napin painalluksella.

Kattavuus

Norja lopettaa normaalit FM-radiolähetykset kaikkien merkittävien radiokanavien osalta vuonna 2017 ja siirtyy pelkästään DAB-lähetyksiin. Tanskassa kattavuus on yli 35 % mutta Ruotsi ja Suomi ovat panneet DAB-projektit jäihin. Silti Ruotsissa myydään FM-radioita, joissa on myös DAB- ja DAB+-mahdollisuus, sillä radioista voi kuunnella FM-nettiradiotaajuuksia sekä DAB-nettiradiota. Suuren kanavavalikoiman lisäksi nettiradion etuna on äänen laadun paraneminen.

Jos on mahdollista valita on parasta kuunnella DAB+-lähetystä, sillä sen lähettämä ääni on yleensä teknisesti parempilaatuista kuin DAB:lla lähetetty. Jos palvelu toimii DAB+:lla sitä ei voi kuunnella vaatimattomamman tasoisella DAB:lla, siksi useimmissa radioissa on mukana molemmat vaihtoehdot.

Tämän testin tuotteet

Radionette Solist

Kaunissointinen solisti

Hauska ulkonäkö ja hyvä äänenlaatu ovat houkutteleva yhdistelmä.

Hyvä äänenlaatu ja käytettävyys kohtuuhintaan.
Hiukan liian kookas mukana kuljetettavaksi.
Lue koko testi

PINELL GO+

Tyylikäs matkaradio

Persoonallisen näköinen Pinell-radio näyttää kalliimmalta kuin se on. Laite on todella laadukas kannettava kaiutin musiikin suoratoistoon.

Loistava ääni riippumatta äänilähteestä ja pitkä akunkesto. Bluetooth-striimausmahdollisuus mobiililaitteista ja laite toimii myös langattomana kaiuttimena.
Näyttö on liian tumma.
Lue koko testi

TIVOLI AUDIO PAL+ BT

Lahjakas kaveri

Pieni Tivoli-radio ei petä odotuksia, siinä on testin paras ääni.

Kompakti ja helppokäyttöinen digiradio, jossa on suoratoisto-ominaisuus, kohtuullisen pitkä akunkesto ja ensiluokkainen äänenlaatu.
Testin korkein hinta.
Lue koko testi

SANDSTRØM JUICE PORTABLE

Sinnikäs suoratoistoradio

Juice Portable -radiolla on mainion osuva nimi. Sen akun lataus kun kestää yhtä soittoa yli vuorokauden ennen kuin siitä on saanut puristetuksi kaikki mehut ulos.

Pieni ja kevyt laite, jossa on pitkään toimiva akku, erittäin sopiva matkakäyttöön.
Hiukan liian mehukas ääni.
Lue koko testi

SONY XDR-S60DBP

Perusradio

Selkeästi toimiva Sony on hyvä valinta taustamusiikkia kaipaavalle.

Testin helppokäyttöisimpiä radioita.
Vaimea dynamiikka ja kehnohko ääni.
Lue koko testi

PURE EVOKE D2 MIO

Ääni ei sytytä

Pure osaa digitekniikan paremmin kuin useammat muut mutta tässä ryhmässä muiden radioiden kokonaisuus on parempi.

Hyvä ohjelmoitavuus ja mahdollisuus hankkia akut.
Veltto ja ohut ääni riippumatta äänilähteestä.
Lue koko testi

SANGEAN WFR-29C

Langaton maailmanradio

Sangean sopii radiokuuntelusta, ja erityisesti ulkomaisista asemista kiinnostuneille sekä ulkomailla lomaileville.

Erittäin hyvin varustettu laite, jossa on myös nettiradio, värinäyttö ja Spotify.
Musiikin äänenlaatu on hiukan epämääräinen ja epäselvä.
Lue koko testi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Upean kuuloinen stereovastaanotin

Vahvistinkombo, johon kaikilla on varaa

Täysautomaattinen levysoitin

Dynamiikat esiin!

Studioääntä olohuoneeseen

Kompakti suoratoistovahvistin

Ääni & Kuva
Scroll to Top