Vuoden parhaat 2022-2023

DAB-radiot

Kannettavat digiradiot

Kannettava radio tarjoaa muutakin kuin uutisia ja viihdettä. Radio toimii myös mainiona suoratoistokaiuttimena.

forfatter
Julkaistu 12.04.2017 - 15:39
Tämän testin tuotteet
  • Radionette Solist
  • PINELL GO+
  • TIVOLI AUDIO PAL+ BT
  • SANDSTRØM JUICE PORTABLE
  • SONY XDR-S60DBP
  • PURE EVOKE D2 MIO
  • SANGEAN WFR-29C
  • Suoratoisto on vallannut pohjoismaissa voimakkaasti alaa musiikin kuuntelussa. Puhelimesta tai tabletista kuunnellaan musiikki useimmiten kuulokkeiden kautta tai striimataan se langattomasti telakointiaseman kautta, myös langaton kaiutin on suosittu.

    Kehitys on tuonut radioihin striimausmahdollisuuden, joten niistä voi nyt kuunnella muutakin kuin perinteisiä ohjelmia. Napin painalluksella voi siirtyä radiosoitosta bluetoothin kautta mobiililaitteesta välittyvään musiikkiin. Näppärää.

    Striimaamalla voi siirtää myös maksullisista palveluista ostettua musiikkia mobiilisovelluksen välityksellä radiokaiuttimeen. Plussana voi kuunnella myös yli 200 000 nettiradioaseman ohjelmaa, asemia löytyy ympäri maailmaa!

    Hyvin varusteltuja kannettavia digiradioita on jo runsaasti tarjolla, niissä on myös paljon hintaeroja. Kaikissa testimme radioissa on FM-, DAB- ja DAB+ (Digital Audio Broadcasting) -yhteys sekä bluetooth. Suurimmalla osalla voi kuunnella myös nettiradioita ja joissain on myös NFC-tuki sekä Spotify.

    Mitä testasimme

    Valitsimme testiin kannettavia, akkukäyttöisiä digiradioita, joissa kaikissa on bluetooth-striimausmahdollisuus.

    Tärkeimmät testattavat asiat olivat kannettavuus, käytettävyys ja äänen laatu. Kiinnitimme huomiota myös liitettävyyteen, esimerkiksi mahdollisuuteen käyttää langallisia kuulokkeita. Lähes kaikki testin laitteet voi yhdistää kodin stereolaitteistoon, näin ääni paranee entisestään ja monoradiokin tuottaa stereoäänen.

    Mitä etsimme

    Tämä on tavallaan mutkikas juttu. Mitä painotetaan: parasta puheen ääntä vai parasta laitetta musiikin kuunteluun? Tarvitaanko mahdollisuutta liittää radio muihin laitteisiin, esimerkiksi kuulokkeisiin ja lisäkaiuttimiin vai tarvitaanko linjaulostuloa. Onko laite helppokäyttöinen, voiko kaikki asemat tallettaa muistiin? Toimiiko laite myös paristoilla? Onko radio tarpeeksi pieni, jotta sitä haluaa kantaa mukana? Näkyykö näytön teksti tarpeeksi hyvin – vaikka terassilla paistaisi aurinko?

    2 pslag I 460x267 12080
    Kuva: Valmistaja

     

    NELJÄ NOPEAA KYSYMYSTÄ DAB-RADIOISTA:

    Mikä on DAB+?

    DAB on digitaalinen, pakattu äänen lähetystekniikka. Sitä voidaan käyttää myös kuvien ja videon välittämiseen mutta alun perin se oli tarkoitettu radiolähetyksiin. Pakattu bittivirta voi olla korkeintaan 384 kilobittiä mutta DAB-kanavilla sitä harvoin lähetetään yli 160 kilobitin nopeudella. Vertailun vuoksi cd-levyjen bittivirta kulkee 1411 kilobitin nopeudella.

    Mitä etuja ja haittoja on DAB+:lla?

    DAB+-ohjelmapakkauksen etuna on mahdollisuus lähettää huomattavasti suurempi määrä radiotaajuuksia kuin perinteisen FM-verkon kautta eli valinnanvaraa saa huomattavasti enemmän. Digitaalinen siirto ei aiheuta suhinaa ja jopa laskee signaalivahvuutta. Kuulija voi myös asettaa väliaikaisia estoja joillekin asemille. Useimmissa DAB-radioissa on automaattinen asemien haku- ja ohjelmointimahdollisuus napin painalluksella.

    Kattavuus

    Norja lopettaa normaalit FM-radiolähetykset kaikkien merkittävien radiokanavien osalta vuonna 2017 ja siirtyy pelkästään DAB-lähetyksiin. Tanskassa kattavuus on yli 35 % mutta Ruotsi ja Suomi ovat panneet DAB-projektit jäihin. Silti Ruotsissa myydään FM-radioita, joissa on myös DAB- ja DAB+-mahdollisuus, sillä radioista voi kuunnella FM-nettiradiotaajuuksia sekä DAB-nettiradiota. Suuren kanavavalikoiman lisäksi nettiradion etuna on äänen laadun paraneminen.

    Jos on mahdollista valita on parasta kuunnella DAB+-lähetystä, sillä sen lähettämä ääni on yleensä teknisesti parempilaatuista kuin DAB:lla lähetetty. Jos palvelu toimii DAB+:lla sitä ei voi kuunnella vaatimattomamman tasoisella DAB:lla, siksi useimmissa radioissa on mukana molemmat vaihtoehdot.

    Tämän testin tuotteet

    Radionette Solist

    Kaunissointinen solisti

    Hauska ulkonäkö ja hyvä äänenlaatu ovat houkutteleva yhdistelmä.

    Hyvä äänenlaatu ja käytettävyys kohtuuhintaan.
    Hiukan liian kookas mukana kuljetettavaksi.

    PINELL GO+

    Tyylikäs matkaradio

    Persoonallisen näköinen Pinell-radio näyttää kalliimmalta kuin se on. Laite on todella laadukas kannettava kaiutin musiikin suoratoistoon.

    Loistava ääni riippumatta äänilähteestä ja pitkä akunkesto. Bluetooth-striimausmahdollisuus mobiililaitteista ja laite toimii myös langattomana kaiuttimena.
    Näyttö on liian tumma.

    TIVOLI AUDIO PAL+ BT

    Lahjakas kaveri

    Pieni Tivoli-radio ei petä odotuksia, siinä on testin paras ääni.

    Kompakti ja helppokäyttöinen digiradio, jossa on suoratoisto-ominaisuus, kohtuullisen pitkä akunkesto ja ensiluokkainen äänenlaatu.
    Testin korkein hinta.

    SANDSTRØM JUICE PORTABLE

    Sinnikäs suoratoistoradio

    Juice Portable -radiolla on mainion osuva nimi. Sen akun lataus kun kestää yhtä soittoa yli vuorokauden ennen kuin siitä on saanut puristetuksi kaikki mehut ulos.

    Pieni ja kevyt laite, jossa on pitkään toimiva akku, erittäin sopiva matkakäyttöön.
    Hiukan liian mehukas ääni.

    SONY XDR-S60DBP

    Perusradio

    Selkeästi toimiva Sony on hyvä valinta taustamusiikkia kaipaavalle.

    Testin helppokäyttöisimpiä radioita.
    Vaimea dynamiikka ja kehnohko ääni.

    PURE EVOKE D2 MIO

    Ääni ei sytytä

    Pure osaa digitekniikan paremmin kuin useammat muut mutta tässä ryhmässä muiden radioiden kokonaisuus on parempi.

    Hyvä ohjelmoitavuus ja mahdollisuus hankkia akut.
    Veltto ja ohut ääni riippumatta äänilähteestä.

    SANGEAN WFR-29C

    Langaton maailmanradio

    Sangean sopii radiokuuntelusta, ja erityisesti ulkomaisista asemista kiinnostuneille sekä ulkomailla lomaileville.

    Erittäin hyvin varustettu laite, jossa on myös nettiradio, värinäyttö ja Spotify.
    Musiikin äänenlaatu on hiukan epämääräinen ja epäselvä.
    forfatter

    Lasse Svendsen

    Päätoimittaja. Lasse on työskennellyt LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 1999 ja ehtinyt urallaan kirjoittaa valokuvauksesta ja kameroista, hifistä sekä autoista erilaisiin norjalaisiin aikakauslehtiin. Intohimo alaan syttyi 1980 Garrard-levysoittimien, Tandberg-vahvistimen ja Jamo-kaiutinparin myötä. Lasse kirjoittaa LB Ääni & Kuvaan etenkin kameroista, hifistä, tietokoneista ja autoista.
    Upean kuuloinen stereovastaanotin Yamahan vastaanotin pystyy kaikkeen, näyttää upealta ja kuulostaa ilmiömäisen hyvältä.
    Mikrofoni ulkoilmaäänityksiin DJI Mic lupaa studiotasoista ääntä langattomasti.
    Edullinen levysoitin entistä paremmalla soinnilla Uusi Turn 3 MK2 on varustettu 2M Red -MM-äänirasialla ja sisäänrakennetulla phono-vaiheella.
    Stereojärjestelmän sydän Modernissa stereojärjestelmässä vinyylilevyt ja striimaus elävät sulassa sovussa.
    Vuoden kunniamaininta 2022 Electrocompanietin lähes 50-vuotisen matkan varrelle mahtuu lukuisia legendaarisia tuotteita.
    Vahvistinkombo, johon kaikilla on varaa Vahvistinsetti monihuonekaiuttimen hinnalla? Kyllä vain, Tangent tarjoaa sellaisen.