Tämän testin tuotteet
Jos television ääni tuntuu ohuelta ja elottomalta mutta ei halua panostaa kotiteatterin hankintaan, on soundbar vastaus. Ensinnäkin, ääni paranee merkittävästi television omaan ääneen verrattuna, ja toiseksi puhe keskittyy paremmin suoraan tv:n alapuolella olevasta soundbarista verrattuna molemmin puolin telkkaria sijoitettuihin stereokaiuttimiin.
Kenelle soundbar sopii?
Soundbar on napakymppi, kun haluaa parantaa television ääntä. Musiikin kuunteluun se ei aina ole ihanteellinen, vaan usein stereot toimivat paremmin. Pari pientä hyvänkuuloista jalustakaiutinta tarjoavat paremman stereokuvan ja erottelevuuden musiikin kohdalla, mutta elokuvia katsellessa tuntuu kuin puhe ei tulisi hahmoista eli keskeltä, vaan puhujan sivusta eli stereokaiuttimien kohdalta. Jos soundbarissa on erillinen subwoofer, saa myös vaikuttavampaa bassontoistoa kuin jalustakaiuttimista.
Subwoofer
Tähän testiin haarukoimme parhaat soundbarit 400-500 euron väliltä. Emme valikoineet laitteita sen mukaan, onko niissä erillinen subwoofer vai ei, sillä halusimme nähdä, mitä tällä rahalla saa. Kävi kuitenkin ilmi, että yleensä tässä hintaluokassa subwoofer kuuluu pakettiin, ja vain yhdeltä testin soundbarilta (Sonos Beam) sellainen puuttuu.
Ei suoratoistoa
Tällä kertaa emme myöskään asettaneet vaatimuksia monihuonesoitolle tai suoratoisto-ominaisuuksille, vaan keskityimme vain etsimään parasta ääntä olohuoneeseen. Niinpä kaikki paitsi yksi (jälleen Sonos Beam) olivat jättäneet verkkoyhteydet pois ja luottaneet Bluetoothiin ainoana langattomana striimaustapana.
6 ehdokasta
Saimme testiin kuusi soundbaria, joiden hinnat vaihtelevat 350 ja 520 euron välillä. Kokojen puolesta eroja on paljonkin, mutta yhteistä niille digitaalisen audion dekoodaaminen HDMI:n kautta ja Bluetooth-yhteys langattomaan musiikin kuunteluun (Sonos Beamissa on wifi). Jos käyttää HDMI-ulostuloa television ARC-kanavalla, voi äänenvoimakkuutta säätää tyylikkäästi television kaukosäätimellä.
Testistä
Kaikki testilaitteet testattiin kuunteluhuoneessamme yhdistettynä Panasonicin televisioon. Elokuvien lähteenä toimi Panasonic DMP-UB900 ja musiikkia soitettiin Tidal-palvelusta Bluetoothin kautta Motorola G6 Plus -kännykkää käyttäen.
Tämän testin tuotteet
Sony HT-XF9000
Yhä ylös yrittää: vaikuttava korkeusvaikutelma
Sonyn soundbar simuloi sekä Dolby Atmosta että DTS:X:ää korkeusvaikutelmassa, mikä tuo äänimaisemaan uuden ulottuvuuden. Toimii!


Yamaha YAS-207
Kehittynyt äänikuva
Yamaha oli ensimmäinen, joka teki aktiivisia soundbareja. Uutuusmalli on heidän ensimmäinen DTS Virtual:X-surroundäänellä varustettu soundbarinsa.


JBL Bar 2.1
Tehokas mutta karkea
Koska ihastuimme JBL Bar 3.1:een niin rajusti, odotimme suuria pienemmältä 2.1-soundbarilta. Valitettavasti se ei yllä ihan niiden tasolle.


Samsung HW-N460
Keskinkertainen
HW-N460:ssa riittää energiaa, mutta suttuinen subwoofer pilaa kokonaisvaikutelmaa.


LG SK5
Toimii paremmin elokuvien kuin musiikin kanssa
LG SK5 onnistuu elokuvissa hyvin valtavan äänikuvansa ansiosta, mutta on sillä rajoituksensakin.


Sonos Beam
Voittaja hevosenmitalla
Sonos asettuu lähtöviivalle ison puutteen kanssa: subwooferia ei ole. Siitä huolimatta se laukkaa maaliin ensimmäisenä.

