Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Uutinen

Silta Matterin ja Zigbeen välille

The Connectivity Standards Alliance -järjestö on sekä Matterin ja Zigbeen takana, joten ei ehkä ihme, että näemme pian tuotteita, jotka yhdistävät nämä kaksi älykotialustaa. Itse asiassa yksi sellainen on jo saatavilla.

/ 28.12.2023 - 10:00
Silta Matterin ja Zigbeen välille

Thirdreality aikoo esitellä CES 2024 -messuilla (9.–12.1.2024, Las Vegas)  Smart Bridge MZ1:n eli sillan, joka yhdistää Matterin ja Zigbeen – ja joka on itse asiassa nyt jo myynnissä Amazonissa noin 30 dollarin hintaan.

Toivomme vaikuttavamme älykotialaan innovatiivisilla tuotteillamme ja ratkaisuillamme sekä helpottavamme loppukäyttäjien elämää.” – Thirdrealityn toimitusjohtaja Xuezhang Dong

Valmistajan mukaan Smart Bridge MZ1 toimii linkkinä Matter-standardin ja Zigbee-protokollan välillä, jolloin Zigbee-laitteita voi ohjata saumattomasti Matter-pohjaisilla alustoilla, kuten Apple HomeKitillä, Google Assistantilla ja SmartThingsilla. Zigbee-laitteet eivät nimittäin toimi suoraan Matter-tuotteiden kanssa, mutta Smart Bridge MZ1 tekee Zigbee-laitteista Matter-yhteensopivia, jolloin niitäkin voi ohjata Matter-alustalla. Toisin sanoen Zigbee-käyttäjät voivat täten liittää laitteensa Matter-ekosysteemiin.

Tällä hetkellä Thirdreality ei ole Pohjoismaissa kovin iso tekijä, vaikka yrityksen tuotteita onkin kaupan Amazonissa, mutta odotettavissa on, että muilta valmistajilta tulee pian vastaavia tuotteita. Merkkejä tällaisesta on jo nähty esimerkiksi Aqara Hub M2:n muodossa. Se toimii siltana Zigbee-laitteiden ja Apple Homekitin välillä. Toinen esimerkki on Athom Homey Pro, joka on varsin edistyksellinen ja kattava ohjain – ja joka maksaa moninkertaisesti Smart Bridge MZ1:een verrattuna, peräti 400 dollaria!

Matter

Älykotipuolella kehitys on viime vuosina ottanut harppauksia, mutta monelle ärsytystä aiheuttaa osioiden yhteensopimattomuus, jos ei halua tyytyä yhden ekosysteemin sisältä löytyviin vaihtoehtoihin. Matterin idea on helpottaa sekä valmistajien että kuluttajien elämää luomalla yhteinen standardi, joka mahdollistaa eri valmistajien laitteiden ja alustojen saumattoman toiminnan.

Kaikki alkoi 2019, kun Amazon, Apple, Google, Samsung ja muut älykotimerkit aloittivat yhteistyön. The Connectivity Standards Alliance (CSA) julkaisi vuonna 2022 Matter 1.0:n – avoimen alustan, jota yli 280 alan yritystä on tukenut alusta asti. Matter ei siis ole uusi kommunikaatioprotokolla, vaan ikään kuin kerros muiden protokollien päällä. Matter käyttää tällä hetkellä Ethernet-, WiFi- ja Thread-protokollia sekä Bluetooth Low Energyä laitteiden käyttöönottoon.

Zigbee

Zigbeen taustalla toimii sama järjestö kuin Matterinkin eli The Connectivity Standards Alliance. Zigbee on avoin standardi vähävirtaisille ja kompakteille vastaanottimille ja lähettimille. Parikymmenvuotisen olemassaolonsa aikana Zigbee-piirejä on myyty yli miljardi kappaletta. Alkujaan Zigbee räätälöitiin yrityksille, joten yhteensopivuuteen muiden kanssa ei kiinnitetty erityistä huomiota.

Kymmenisen vuotta sitten Zigbee päivitettiin 3.0-versioon, joka mahdollisti toimivuuden muiden valmistajien laitteiden kanssa huomattavasti aiempaa paremmin. Zigbee on tänä päivänä yleinen esimerkiksi valaistuspuolella, hälyttimissä ja termostaateissa. Wifin tapaan sekin hyödyntää 2,4 GHz:n kaistaa.

Ola Larsson
(f. 1970): Freelancejournalist på L&B Home. Ola har i 24 år arbejdet med at holde styr på - og skrive om - trends, innovationer og produkter inden for forbrugerelektronik samt hvidevarer & køkkenmaskiner. 1999-2017 arbejdede Ola på de svenske branchemagasiner Rateko, El&Vitt samt ElektronikBranschen i jobs som journalist, teknisk redaktør og chefredaktør. Siden 2017 har Ola arbejdet som konsulent - i sit eget firma Eor AB, grundlagt i 2014 - med primært fokus på det skrevne ord.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Moderni ilme katkaisijoita ja pistorasioita myöten

Hiljainen puutarhatraktori isolle pihalle

Turvaa älykotiin

Entistä edullisempi Arlo Essential

Jälleen piirun verran helpompaa siivousta

Ensi kesänä kokataan ulkona!

Ääni & Kuva
Scroll to Top