Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Uutinen

Huawei avasi Health Labin Helsinkiin

Euroopan ensimmäinen Huawei Health Lab tutkii puettavien teknologioiden mahdollisuuksia.

/ 01.11.2023 - 07:00
Huawei avasi Health Labin Helsinkiin

Huawei on tarttunut terveys- ja hyvinvointialan kasvuun ja investoinut aiheeseen liittyvään tutkimus- ja kehityskeskukseen Helsinkiin. Huaweilla on entuudestaan kaksi vastaavaa keskusta Kiinassa, ja tämä on Euroopan ensimmäinen.

LB Ääni & Kuva oli paikalla avajaisissa. Keskuksessa työskentelee kuusi väitellyttä tohtoria ja 20 asiantuntijaa eri Euroopan maista. Monitieteinen tiimi on erikoistunut fysiologiaan, tekoälyyn, koneoppimiseen, ohjelmistotestaukseen sekä -kehitykseen.

Health Labin päätutkija on urheilu- ja liikuntalääketieteen tohtori Petri Wiklund. Ei tarvitse jutella montaakaan minuuttia hänen kanssaan huomatakseen, että hän todella rakastaa uutta työpaikkaansa:

– Tutkimuksissani olen kiinnostunut etenkin siitä, miten varhaiset kokemukset heijastuvat aikuisiän terveyteen, ja miten aktiivisuus ja muut tottumukset vaikuttavat riskiin sairastua kroonisesti. Akateemisen kiinnostuksen lisäksi suhtaudun intohimoisesti puettavien teknologioiden kehittämiseen ja terveystuotteisiin, jotka toimivat arjessa.

Petri
Health Labin päätutkija Petri Wiklund. Kuva: Åsa Warme Hallén

Mahdollisimman tarkkojen mittaustulosten saamiseksi keskukseen on rakennettu viisi ympäristöä, joissa voi testata yli 20 eri urheilulajia ja mitata yli 200 erilaista fysiologista ja biomekaanista indikaattoria. Health Labissa on vastavirta-allas, hiihtosimulaattori, pari erilaista juoksumattoa ja kuntosalipuoli kardioharjoittelua varten.

Niko Makela
Ruostumattomasta teräksestä valmistettu vastavirta-allas on kooltaan 2,7 x 6,4 metriä ja 1,6 m syvä. Vastavirta on enimmillään 350 m3/tunnissa. Kuva: Åsa Warme Hallén
Johan Uunila
Hiihtosimulaattorissa voi säätää mäen jyrkkyyttä ja hallita nopeutta. Sensorit mittaavat esimerkiksi käyttäjän nopeutta ja asentoa. Kuva: Åsa Warme Hallén

Monitoimijuoksumatolla on leveyttä peräti 3,5 metriä ja pituutta 2,7 metriä. Juoksemisen lisäksi matolla voi myös pyöräillä, rullahiihtää ja pyörätuolikelata, sillä maton voi säätää jopa 50 km/h-nopeuteen.

Esa Pekka Mattila
Pyörätuolia käyttävän ihmisen lihasmassa näyttää erilaiselta kuin ilman apuvälineitä liikkuvan. Tässä mitataan olympiaurheilija Esa-Pekka Mattilan tulosta. Kuva: Åsa Warme Hallén
Rebecca Immonen
Näyttö antaa urheilijalle reaaliaikaista tietoa mutta välittää ennen kaikkea tutkimustiimille arvokasta dataa. Kuva: Åsa Warme Hallén

Erilaisten mittalaitteiden lisäksi testeissä käytetään valmistajan uusinta Huawei Watch GT 4 -älykelloa, jolla mitataan esimerkiksi hapenottokykyä.

Åsa Warme
(s. 1972): Åsa päätyi vuonna 1995 vähän vahingossa töihin Elektronikvärlden-lehteen, joka sai sittemmin Ruotsissa LB-perheen nimen Ljud & Bild. 2013 Åsa päätti kokeilla siipiään toisaalla, työskenneltyään LB-toimituksessa projektinjohtajana, toimittajana ja toimituspäällikkönä. Alkuvuodesta 2021 hän palasi LB Ääni & Kuvaan freelance-kirjoittajana, joka keskittyy etenkin erilaisten hauskojen ja hyödyllisten vempaimien testaamiseen hieman eri vinkkelistä kuin kollegansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaksi pizzaa kerralla: Ooni Koda 2 Max

Pyörivä valvontakamera Ringiltä

Moderni ilme katkaisijoita ja pistorasioita myöten

Hiljainen puutarhatraktori isolle pihalle

Turvaa älykotiin

Entistä edullisempi Arlo Essential

Ääni & Kuva
Scroll to Top