Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Uutinen

Happi-ioniakku: uusi turvallisempi ja puhtaampi akkuteknologia

Itävaltalaistutkijat ovat kehittäneet akun, jolla on perinteiseen teknologiaan verrattuna mainioita etuja.

/ 16.04.2023 - 08:00
Happi-ioniakku: uusi turvallisempi ja puhtaampi akkuteknologia

Useimmat tämän päivän pienlaitteista löytyvät akut ovat litiumioniakkuja (Li-Ion), mutta myös esimerkiksi jotkut Toyotan ja Teslan sähköautot käyttävät niitä. Litiumakkujen ongelma on, että niissä käytetään harvinaisia maametalleja, ne kestävät vain tietyn määrän latauksia ja ne ovat vahingoittuneina erittäin herkkiä syttymään.

Assets tu wien News 2023 Sauerstoff Ionen Batterie IMG 0774 3
Professorit Jürgen Fleig, Tobias Huber ja Alexander Schmid. Kuva: TU Wien

Nyt TU Wienin (Vienna University of Technology) tutkijat ovat kehittäneet varsin lupaavalta vaikuttavan happi-ioniakun, jossa maametallien sijaan käytetään keraamisia materiaaleja. Jännitteellä happi-ionit siirtyvät keraamisesta materiaalista toiseen, minkä jälkeen ne palaavat takaisin ja sen seurauksena syntyy sähkövirtaa.

Koska käytössä ei ole syttyviä elektrolyyttejä tai kuumana palavia metalleja, on akku hyvin turvallinen. Niissä ei myöskään synny ajan kanssa latausongelmia: jos happea kuluu ei-toivottujen reaktioiden myötä, voidaan sitä paikata ympäröivästä ilmasta.

samsung note 7 fire
Samsung Galaxy Note 7 Li-ion-akulla. Kuva: Reuters

Ratkaisu sähkön varastointiin?

Liittyy happi-ioniakkuihin miinuspuoliakin. Ne eivät ole yhtä energiatiheitä kuin perinteiset akut, joten niitä tuskin tullaan näkemään kuluttajaelektroniikassa. Lisäksi ne tuottavat paljon lämpöä ja toimivatkin 200–400 asteen lämpötiloissa.

Tutkijat kuitenkin näkevät, että happi-ioniakuilla voisi olla käyttöä sähköverkoissa esimerkiksi aurinkoenergian varastoinnissa tai sähköntuotannon katkosten tai ruuhkahuippujen tasaamiseen.

Lähde: TU Wien

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaksi pizzaa kerralla: Ooni Koda 2 Max

Pyörivä valvontakamera Ringiltä

Moderni ilme katkaisijoita ja pistorasioita myöten

Hiljainen puutarhatraktori isolle pihalle

Turvaa älykotiin

Entistä edullisempi Arlo Essential

Ääni & Kuva
Scroll to Top