Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Palkitsimme

Vuoden parhaat mobiililaitteet 2022-2023

Uuden puhelimen, älykellon tai tabletin valitseminen voi tuntua vaikealta. Tässä nopea yleiskatsaus tekniikoihin, ekosysteemeihin ja valmistajiin.

/ 01.11.2022 - 12:08
Vuoden parhaat mobiililaitteet 2022-2023

Mobiilimarkkina on kauniisti sanoen viidakko, mistä syystä me LB Ääni & Kuvassa poimimmekin vuosittain jättivalikoiman parhaat tuotteet eri kategorioista ja hintaryhmistä. Jos päätyy hankkimaan jonkun vuoden parhaista, ei valinta voi mennä kovin pieleen.

Haluamme kuitenkin antaa lukijoillemme kompassin ja ehkä pienen machetenkin avuksi mobiiliviidakossa selviämiseen. Kun valmistaja julkaisee uusia tuotteita ja liittymämyyjät ja kodinkoneliikkeet alkavat mainostaa kampanoitaan, joissa vilisee kaikenlaisia teknisiä tietoja, voi olla vaikea tehdä itselleen sopivinta päätöstä ilman kättä pidempää. Joten ota avuksi pieni oppaamme, ole hyvä!

Tärkeimmät puhelinvalmistajat:

Apple

Amerikkalainen Apple on maailman suurin elektroniikkayritys, jonka tuotteisiin kuuluvat muiden muassa Apple Watch, iPhone, iPad, iMac, MacBook Air ja MacBook Pro. Kaikki valmistajan laitteet ovat täydellisesti yhteensopivia omassa ekosysteemissään.

Google

Hakukonejätti on Androidin kaupallisen version takana, ja nyt yrityksen omia Pixel-puhelimia saa Pohjoismaistakin.

Motorola

Maailman vanhimpia kännykkävalmistajia, jonka puhelimet ovat tänä päivänä Android-pohjaisia. Alun perin amerikkalaisen yrityksen omistaa nykyään kiinalainen Lenovo.

OnePlus

Kiinalainen puhelinvalmistaja, joka on aina ollut taitava luomaan hypeä tuotteidensa ympärille. Aiemmin merkin Android-puhelimet olivat ostettavissa verkkokaupasta vain kutsun kanssa, mutta nykyään yritys on enemmän mainstreamia.

Samsung

Taistelee Applen kanssa maailman suurimman mobiilivalmistajan tittelistä. Yrityksen Galaxy-mallit ovat kaikkien aikojen myydyimpiä Android-puhelimia.

Sony

Japanilainen Sony oli iso tekijä mobiilimarkkinoilla silloin, kun valmistaja teki puhelimia yhteistyössä ruotsalaisen Ericssonin kanssa. Nykyään yrityksen Android-puhelimet ovat suosittuja etenkin Sonyn kameroihin ihastuneiden keskuudessa.

Xiaomi

Kiinalaismerkki on Pohjoismaissa vielä suhteellisen tuore, mutta valtaa jatkuvasti markkinaa kohtuuhintaisilla Android-puhelimillaan.

Kaksi vaihtoehtoa

Android

Googlen luoma ja omistama käyttöjärjestelmä toimii sekä kännyköissä että tableteissa. Lähes kaikki maailman puhelimet ovat Android-pohjaisia…

iOS, iPadOS, watchOS

… paitsi Applen tuotteet –  iPhone, iPad ja Apple Watch – jotka pyörivät Applen omalla käyttöjärjestelmällä, jollainen löytyy erikseen räätälöitynä niin kännyköille, tableteille kuin älykelloille.

Huomioi nämä uuden puhelimen valinnassa

5G

Uusi mobiiliverkkoteknologia seuraa ja laajentaa olemassa olevaa 4G/LTE-verkkoa. 5G:llä on tiivistetysti kolme etua: 1) suurempi kaistanleveys (teoriassa se on 100 kertaa nopeampi kuin 4G), 2) isompi kapasiteetti ja 3) lähes olematon viive, jonka ansiosta vaste-ajat ovat salamannopeat (parhaimmillaan 1 ms).

Akku

Akun kapasiteetti ilmaistaan milliampeeritunteina (mAh). Mitä suurempi luku, sitä parempi akunkesto. Kannattaa valita vähintään 3000 mAh:n akku, mutta 6-tuumaisella tai sitä suuremmalla näytöllä varustetussa puhelimessa akun tulee olla sitäkin suurempi.

Kamera

Tämän päivän puhelimissa on kaksi tai useampiakin linssejä. Jos haluaa saada kännykällä hyviä kuvia, kannattaa katsoa, että puhelimessa on ainakin automaattitarkennus, laajakuva tai ultralaajakuva, optinen zoom, optinen kuvanvakain ja yökuvausasetus.

Tallennustila

Älä koskaan ikinä osta puhelinta, jossa on vain 8 tai 16 GB sisäistä tallennustilaa. Pelkkä käyttöjärjestelmä vie niin paljon tilaa, ettei muuhun jää juuri mitään. Tallennustilaa kannattaa olla vähintään 32 GB.

Lataus

Yhä useammassa puhelimessa, etenkin keskihintaisissa ja kalliimmissa, on pikalatausmahdollisuus ja langaton lataus. Vaikka akku ei kestäisikään koko päivää, se ei haittaa, jos puhelin latautuu nollasta puolilleen puolessa tunnissa tai nopeammin.

Näyttö

Iso näyttö ei automaattisesti tarkoita sitä, että ruudulla olisi paljon tilaa sovelluksille. Myös resoluutio vaikuttaa asiaan. Tämän päivän halvimmissa malleissa on pelkkä HD-resoluutio, kun taas kalleimmissa malleissa on 2K-näytöt tai sitäkin paremmat.

 

Ehdokkaat vuoden parhaiksi mobiililaitteiksi 2022-2023

Voittaja Vuoden parhaat mobiililaitteet 2022-2023

Vuoden paras puhelin, Premium

Google Pixel 7 Pro

Kuvankaunis Pixel

Pixel 7 Pro on Googlen referenssipuhelin, joka näyttää, miten Android 13:a kuuluu käyttää.

Google Pixel 7 Pro on ensimmäinen käsiimme saamamme Pixel-puhelin ja kaiken odotuksen arvoinen. Laadukkaan puhelimen aggressiivisen hinnoittelun ansiosta voidaan odottaa, että Google nappaa siivunsa Pohjoismaiden puhelinmarkkinoista. Etenkin näytön ja kolmen kameran laatu erottavat Pixel 7 Pron hintaluokkansa muista puhelimista.

Usein highend-puhelimen ja sen edullisemman mallin erona on teleoptiikka. Keskihintaisten puhelinten kohdalla tarjolla on yleensä tavallinen kamera ja digitaalinen zoom – mutta Pixel 7 Pro pistää paremmaksi ja tarjoaa erillisen teleobjektiivin aidolla 5-kertaisella suurennuksella.

Pixel 7 Pro rakentuu Googlen kehittämän G2-prosessorin ympärille. Tekoälylle optimoidun prosessorin lisäksi puhelimessa on runsaasti automaattisia toimintoja, joista osa on oikeasti todella hyviä.

Pixel 7 Pro on varustettu12 GB RAM-muistilla ja tallennustilaa on valittavana joko 128 GB tai 256 GB. Samaa luokkaa muiden vuoden 2022 lippulaivamallien kanssa, siis.

6,7-tuumainen näyttö edustaa QHD+-resoluutiota (3120 x 1140) ja sen vaihteleva virkistystaajuus on enimmillään 120 Hz. HDR-laadulla kirkkautta on 1 000 nitiä (tiukimmissa kohdin jopa 1 500 nitiä), joten näytöstä pitäisi saada hyvin selvä aurinkoisenakin päivänä. Näyttö on tällä hetkellä yksi parhaimmista, ja sillä on ilo käsitellä kuvia.

Uusien Pixel-laitteidensa avulla Google hätyyttelee Applea, mutta kukaan tuskin valitsee Pixel 7 Pro iPhone 14 Pro Maxin sijaan vain siitä syystä – mikä on harmi, sillä laatu on lähes yhtä hyvä, mutta hintaa puolet vähemmän.

Vuoden paras puhelin, high-end

Apple iPhone 14 Pro

Paras puhelin

iPhone 14 Pro on paras koskaan näkemämme puhelin.

Upouuden kameran ja uusien ominaisuuksien myötä iPhone 14 Pro on puhelin, joka kaikkien muiden valmistajien pitäisi yrittää voittaa. Tämän vuoden iPhone on paitsi nopeampi kuin edeltäjänsä, myös varustettu kaikkien aikojen parhaalla kameralla.

48 megapikselin kamera ja paranneltu kuvankäsittely tarjoavat terävämpiä, tarkempia ja kohinattomampia kuvia. Sisäänrakennetun kuvanvakaimen ansiosta videoiden laatu on luokkansa parasta ja videota voi kuvata Dolby Vision HDR -laadulla ja 4K-resoluutiolla.

Kritiikkiä kohdannut näyttöreikä on nyt nimetty Dynamic Islandiksi ja muuttunut hyödyllisemmäksi: kameran etulinssien väliin jäävässä tilassa voidaan nyt näyttää käyttäjän valinnan mukaan kellonaikaa, säätä, päivämäärää tai jotakin muuta.

14 Pro- ja 14 Pro Max -malleissa näyttö voi aina olla päällä. Kirkkautta ja nopeutta vähennetään virransäästön nimissä, mutta kotinäytölle valitut asiat, kuten kellonaika, näkyvät silti.

Apple Watchista tuttu törmäystunnistin on nyt myös iPhone 14 Prossa. Puhelimen kiihtyvyysanturi tunnistaa äkilliset iskut, kuten onnettomuuden. Silloin puhelin soittaa käyttäjän puolesta hätänumeroon.

Uusi iPhone 14 Pro on paitsi edeltäjäänsä nopeampi, myös kaikin tavoin parempi latausnopeutta lukuun ottamatta. Useimmat eivät ehkä huomaa eroa nopeudessa, mutta kameroissa kyllä. Etenkin 48 Mp:n kamera tarjoaa yhdessä ProRaw-tiedostojen kanssa kuvanlaatua, jollaista ei ennen ole puhelimesta nähty. 4K-resoluution Apple Cinematic -video on mahtava ja Dynamic Island on tervetullut keksintö, jota emme edes osanneet kaivata. Puhelimen suurin heikkous on sen hinta, etenkin jos valitsee 1 TB:n tallennustilalla varustetun mallin. Sille on käyttöä oikeastaan vain, mikäli kuvaa paljon ProRaw-kuvia ja ProRes-videota.

Vuoden paras kamerakännykkä

Sony Xperia 1 IV

Pikkuisen parempaa nirsoille kuvaajille

Sony Xperia 1 IV ei ole varsinaisesti mullistava, mutta monelle kuvaamisesta kiinnostuneelle se on varmastikin tämän hetken paras puhelin.

”Ei pidä korjata sitä, mikä ei ole rikki”, kuuluu sanonta, jota Sony näyttää mobiilistrategiassaan noudattavan. Vuoden 2022 Xperia 1 on saanut pientä hienosäätöä sinne tänne ja se onkin pikemminkin edellisen sukupolven päivitys kuin varsinainen uusi puhelinmalli.

Samasta syystä Sony Xperia 1 IV on myös aivan edeltäjänsä näköinen. Muotoilu on hienostunutta: etu- ja takapuolta peittää Gorilla Glass Victus ja kehys on metallia. Kameramoduuli on puhelimen takapuolen vasemmassa yläkulmassa, ja tilaa on myös 3,5-milliselle kuulokeliitännälle, mikä ilahduttanee musiikin ystäviä.

Sony Xperia 1 IV on varustettu kolmoiskameralla ja erillisellä 3D iToF -sensorilla, joka mittaa etäisyyttä. Kuten viime vuodenkin mallissa, on tässäkin 24-millinen laajakuvalinssi, 16-millinen ultralaajakuva sekä telefoto, kaikki 12 megapikselin resoluutiolla. Xperia 1 III:sta tuttu vaihteleva polttoväli perinteisen optisen zoomin vaihtoehtona löytyy myös.

Kameraa käytetään Photography Pro -sovelluksella, joka on käyttöliittymältään oikeastaan sama kuin Sonyn Alpha-kameroissa. Siinä on manuaaliset säädöt valotukselle, valkotasapainolle, suljinnopeudelle ja sen sellaiselle. Kännykkäkamera osaa muutamia Alpha-kameroiden hienouksia, kuten kameran kaikilla linsseillä toimivan Real-Time Eye-AF-toiminnon, joka seuraa kuvattavan silmiä ja tarkentaa niihin.

Alphan käyttöliittymä onkin se, minkä ansiosta Xperia 1 IV on erityinen. Moni valitsee Sonyn Xperia-puhelimen juuri siitä syystä, että se toimii saumattomasti saman valmistajan kameroiden kanssa.

Yhteenveto

Sony Xperia 1 IV on edeltäjäänsä verrattuna pieni parannus vaativaan makuun. Näyttö on entistä kirkkaampi, akku isompi ja kamera monipuolisempi muun muassa 85 ja 125 mm:n välillä vapaasti zoomaavaan telefoton ansiosta. Ja vihdoin Sony on hoitanut kameran ohjelmiston ja automaattikuvausasetukset kohdilleen.

Vuoden paras tabletti

Apple iPad Air 5 (2022)

Tärkeä ja hyödyllinen päivitys

Applen tuorein iPad Air on melkein parempi kuin iPad Pro.

Ulkonäöllisesti juuri mikään ei ole muuttunut vuodesta 2020, jolloin edellinen iPad Air näki päivänvalon. Päivitetty malli edustaa samaa ”vanhaa” muotoilulinjaa, joka saa tabletin näyttämään ikonisten iPhone 4:n tai iPhone 5:n ylikasvaneelta serkulta.

Uusin iPad Air tekee vaikutuksen etenkin nopeudellaan ja tehoillaan. Siinä on vihdoin 5G ja Applen oma M1-prosessori. Koska M1 pohjautuu ARM-pohjaiselle prosessoriarkkitehtuurille (jossa on 16 miljardia transistoria, 16-ytiminen Neural Engine ja 8 prosessoria ja 8 grafiikkaydintä), se toimii yhtä hyvin niin iPadOS:n kuin Applen tietokoneissa käytettävän MacOS:n kanssa.

Ja M1 on todella saa iPad Airiin vauhtia! Geekbench 5 -testimme mukaan vuoden 2022 iPad Air -versio on lähes 40 % nopeampi kuin edeltäjänsä, ja graafisen suorituskyvyn osalta parannus on vieläkin suurempi.

Suorituskyvyn kasvettua on iPad Air entistäkin sopivampi kuvien ja videoiden käsittelyyn. Filttereiden vaihto tai värien säätö tapahtuu viiveettä, ja videoiden renderöinti ja vieminen sujuvat salamannopeasti.

Kaiken huipuksi tabletissa on täysin uusi etukamera – sama kuin iPad Pro -mallissa eli 122 asteen ultralaajakuvalinssillä varustettu kamera, joka tukee Applen viime keväänä lanseeraamaa Centrerat-toimintoa.

Yhteenveto

Lyhyesti sanottuna vuoden 2022 versio iPad Air -tabletista on kaikkien aikojen paras. Se on lähes yhtä hyvä kuin kalliimpi iPad Pro, ja Applen ekosysteemissä valmiiksi eläville on iPad Air ilmiselvin valinta uudeksi tabletiksi.

Vuoden paras älykello

Apple Watch Ultra

Kello miehen makuun

Apple Watch Ultra on parempi kuin yksikään muu markkinoilla oleva älykello.

Tehtyään vuodesta toiseen vain pieniä päivityksiä älykelloihinsa esitteli Apple tänä vuonna vihdoin jotain uutta. Apple Watch Ultra on toiminnoiltaan ja käyttöjärjestelmältään sama kuin Apple Watch Series 8, mutta suurempi, kestävämpi ja tehokkaampi.

Uusi älykellomalli soveltuu siis erityisen hyvin vuorikiipeilijöille, haiden kanssa sukelteleville ja laskuvarjohyppääjille. Tästä huolimatta Apple Watch Ultra on älykello, jollaisen olen aina halunnut ja minusta se on markkinoiden paras älykello. Perusteluita on useita.

Apple Watch Ultra on Applen kaikkien aikojen paras älykello. Exterme-urheiluun sopivien erikoisominaisuuksiensa – paranneltu GPS, kompassi, syvyysmittari, 100 metrin upotuksen kestävyys ja lämpötilojen sieto –20 asteesta +55 asteeseen – lisäksi kellossa on turvallisuus- ja terveysominaisuuksia, kuten Car Crash Detection, lämpömittari, paranneltu unenseurnata ja muuta. Kaikki aiemmista Apple Watcheista tutut älykkäät terveys- ja fitnesstoiminnot ovat toki myös tallella.

Eikä Apple Watch Ultran omistajan ole pakko elää erämaassa tai suorittaa triathlonia neljä kertaa vuodessa saadakseen älykellostaan parasta mahdolllista irti. Vankan rakenteen, 49-millisen ison ja jopa 2 000 nitiä kirkkaan näytön sekä entistä paremman akunkeston ansiosta tämä älykello on jokaisen miehen unelma.

 

Vuoden paras fitness-tuote

Suunto 9 Peak

Vaalii kokonaisterveyttä

Opi tuntemaan kehosi ja oma tasapainosi liikunnan ja levon välillä.

Oman aktiivisuuden, unen laadun, stressin ja sykkeen seuraaminen on terveellisen arjen edellytys. Suunto 9 Peak mahdollistaa tämän ja paljon muuta. Älykäs fitness-kello antaa tietoa käyttäjänsä hyvinvoinnista muiden muassa päivittäisten askelmäärien, aktiivisuuden seurannan, veren happipitoisuuden ja levon tarpeen suhteen.

Suunnon sovellus antaa hyvän yleiskuvan terveydestä sekä yhteenvetoja ja kehityskäyriä, joiden avulla on helpompi löytää tasapaino treenin ja palautumisen välillä.

Fitness-ominaisuuksien lisäksi kellossa on navigointi, kompassi, 3D-lämpökarttoja ja säätiedot aktiivisen luonnossaliikkujan avuksi. Käyttämällä trackback-toimintoa ei myöskään pääse eksymään, vaan löytää varmasti paluureitin metstästä ennen auringonlaskua.

Erinomainen akunkesto ja vedenkestävyys 100 metrin upotukseen saakka tekevät 9 Peak -kellosta uskollisen kumppanin aktiiviseen elämäntyyliin.

Suunto 9 Peak ei ole markkinoiden halvin, mutta hyödyllisten ominaisuuksiensa lisäksi se on kaunis ja tyylikkäästi muotoiltu eikä muistuta perinteistä aktiivisuusranneketta. Ulkonäkönsä puolesta se on yhtä kotonaan niin lenkkipolulla ja joogamatolla kuin töissä ja juhlissakin. Joustavan rannekkeen ansiosta se ei häiritse nukkumistakaan, joten kelloa tulee käytettyä ympäri vuorokauden, jolloin siitä saa eniten irti.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Ääni & Kuva
Scroll to Top