Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Palkitsimme

Vuoden parhaat kaiuttimet 2020-2021

/ 02.12.2020 - 11:30
Vuoden parhaat kaiuttimet 2020-2021

Olemme koonneet tähän vuoden 2020 parhaat kaiuttimet – ja uskokaa, kun sanomme, että valikoimaa riittää, mutta joukkoon mahtuu enemmän tai vähemmän myös huteja.

Kun hankkii uusia kaiuttimia, tulee vastaan usein tilan asettamat rajoitteet, toisin kuin vaikka vahvistimilla, jotka ovat kutakuinkin samankokoisia mallista riippumatta. Kaiuttimia löytyy pikkuruisista taskumalleista suuriin lattiakaiuttimiin.

Tilan lisäksi kaiuttimen hankinnassa on huomioitava myös budjetin koko. Emmekä ole vielä päässeet edes äänenlaatuun! Absoluuttisen hyvää äänenlaatua ei tosin ole olemassakaan, sillä osa laadusta on yksilöllisen maun määrittämää hyvyyttä. Toiset tykkää bassosta ja lämpimänsävyisestä soundista, toiset kristallinkirkkaasta neutraaliudesta ja jotkut jostain ihan muusta.

Juuri siksi testit ovat arvokasta tietoa kelle tahansa ostohousuja sovittelevalle: ne kertovat, millaista ääntä tietyltä kaiuttimelta sopii odottaa. Näin saa paremman käsityksen siitä, mistä suunnasta lähteä etsimään omaan makuun, budjettiin ja kotiin sopivimpia kaiuttimia.

Kannettavien kaiuttimien ostajat pitävät usein pientä kokoa ja hintaa tärkeämpänä kuin äänenlaatua, mutta löytyy sellaisiakin malleja, joissa kaikki kolme kriteeriä täyttyvät.

Langattomat kaiuttimet ovat yleistyneet kotikäytössäkin. Useimmat kaiuttimet striimaavat musiikkia Bluetoothin välityksellä, jotkut wifin kautta, ja monet toimivat myös monihuonekaiuttimena eli soittavat samaa musiikkia useammassa kaiuttimessa ja huoneessa samanaikaisesti. Parasta äänenlaatua saa suoratoistamalla musiikkia wifin kautta.

Neuvomme on tämä: aloita päättämällä, millaisen kaiuttimen tarvitset. Lue sitten vertailun vuoksi useampi testi samasta kategoriasta ja ennen ostopäätöstä vieraile vielä mieluiten kaupan demohuoneessa kuuntelemassa valittua kaiutinta omin korvin.

Kannettavat kaiuttimet

Kannettavan kaiuttimen ansiosta musiikin saa vietyä minne haluaa. Samalla menettää bassoa, äänenpainetta ja ylipäätään äänenlaatua, mutta ainakin saa nauttia musiikista rannalla, terassilla tai puistossa. Vältä kaikkein pienempiä ja halvimpia malleja, ja valitse hieman kalliimpi ja sen verran isompi malli, että sitä kuitenkin on vielä mukava kantaa mukana.

Ulkokaiuttimet

Useimmat eivät vie Bluetooth-kaiutintaan puutarhaa tai parveketta pidemmälle. Jos äänelle ei ole kummempia vaatimuksia, se toimiikin hyvin. Jos taas haluaa nauttia ulkonakin kunnon äänestä, kannattaa harkita räystään alle tai seinään kiinnitettäviä ulkokaiuttimia. Niiden tulee kestää vettä ja pakkasta ja soida hyvin myös ulkoilmassa. Kaikissa ei näitä ominaisuuksia ole, mutta parhaat vaihtoehdot löydät hieman alempaa sivulta.

Langattomat kaiuttimet

Kun striimaa musiikkia kännykästä, on valinta helppo: Bluetooth-kaiutin. Monet niistä toimivat myös television kaiuttimina, ja joissain on analogisia liitäntöjäkin, joten ne voidaan liittää muihinkin äänilähteisiin. Jotkut langattomat kaiuttimet voivat myös käyttää kotiverkkoa suoratoistoon, mikä on äänenlaadun kannalta paras ratkaisu. Parasta on, jos kaksi Bluetooth-kaiutinta saa soimaan stereona. Stereona äänikuva kasvaa ja saa syvyyttä.

Soundbar

Soundbar on käytännöllinen valinta television kaiuttimeksi. Litteiden televisioiden ääni harvoin ihastuttaa yksinään, mutta harvalla on tilaa tai tahtoa liittää tv:n kaveriksi kovin näkyviä ratkaisuja. Soundbar onkin hillitty kaiutin – mutta ostoksilla on syytä olla tarkkana: useimmat soundbarit ovat halpoja muovipötkylöitä, joiden kaiutinelementit eivät ole järin laadukkaat. Se kuuluu myös äänessä. Älä koskaan osta soundbaria tutustumatta ensin huolella testattuihin vaihtoehtoihin!

Hifikaiuttimet

Hifikaiuttimina pidetään yleensä passiivisia kaiuttimia, jotka kytketään vahvistimeen. Valinnanvaraa on valtavasti, mutta parhaan löytääkseen tarvitsee vain tutustua alta löytyviin timantteihin.

Kaiutintermit haltuun

Herkkyys

Herkkyys ilmoitetaan desibeleinä, ja se kertoo, kuinka paljon tehoa kaiutin vaatii saavuttaakseen asetetun äänenpaineen. Mitä korkeampi luku sitä enemmän ääntä: 90 dB soi siis kovempaa kuin 87 dB. Desibelit antavat myös osviittaa siitä, kuinka raskaasti kaiutin kuormittaa vahvistinta. Yli 80 dB:n herkkyys on normaalia, mutta mitä korkeampi, sen parempi.

Impedanssi

Kaiuttimen vaste ilmoitetaan ohmeina. Korkeampi luku tarkoittaa kovempaa vastetta, mutta se kertoo vain mainitun taajuuden vasteesta. Impedanssi nimittäin vaihtelee taajuuden mukaan, joten vaste ilmoitetaan usein keskimääräisenä arvona. Se ei kuitenkaan kerro mitään siitä, mikä on tärkeää useimmille vahvistimille: nimittäin siitä, onko vaste alhainen, eli vähemmän kuin 4 ohmia. Normaali impedanssi asettuu 4 ja 8 ohmin välille, mutta paikoin taajuusalueella se voi olla enemmän tai vähemmän.

Teho

Watteina ilmoitettavat tehot eivät kerro äänenvoimakkuudesta, vaan se selviää dB-arvosta. Sen sijaan se kertoo, kuinka paljon virtaa kaiutin kestää. Laitteen takana voi lukea vaikkapa ”Power Handling”, mutta se ei tarkoita, että vahvistimen tehon olisi pakko vastata laitteessa ilmoitettua tehoa (kunhan se ei ylitä sitä).

Taajuusvaste

Taajuusvasteesta kerrotaan hertseinä (Hz) tai, korkeiden taajuuksien ollessa kyseessä, kilohertseinä (kHz). Useimmat hifikaiuttimet ovat taajuusvasteeltaan 35-60 Hz bassossa ja 18-20 kHz diskantissa. Luvut eivät kerro äänenlaadusta, vaan ainoastaan mitatusta taajuusvasteesta. Poikkeamat voivat olla suuria, jolloin ne ilmaistaan miinus- tai plusmerkkisinä desibeleinä. Bassorekisteri voi usein olla merkattu esimerkiksi -3 dB 50 Hz:n taajuudella. Se tarkoittaa, että 50 Hz:n taajuus toistetaan 3 dB hiljaisemmin kuin referenssitaajuus, joka voi olla vaikkapa 1 kHz.

Bi-wiring vai bi-amping?

Kaksi kaiutinjohtoa verottaa kukkaroa kaksi kertaa enemmän, sanoisi joku. Jotkut, mutta eivät kaikki, kaiuttimet hyötyvät useamman vahvistimen käytöstä, mitä kutsutaan nimellä bi-amping. Toista voi käyttää bassolle ja toista diskantille, ja näin kaiutinta voi hallita tarkemmin. Kaksoisjohto yhdestä ja samasta vahvistimesta eli niin sanottu bi-wiring sen sijaan on lähes aina rahanhukkaa.

Ehdokkaat vuoden parhaiksi kaiuttimiksi

Voittaja Vuoden parhaat kaiuttimet 2020-2021

Vuoden paras soundbar - Basic

Samsung HW-Q66T

Tasapainoisinta soundbar-ääntä

Alle 600 euron hintaluokassa jyrää Samsung HW-Q66T -soundbarillaan, joka on piirun verran muita parempi. Sekä Sony HT-G700 että TCL Ray Danz TS9030 jäävät sen jalkoihin, eikä edes kalliimmasta LG SN8GY:stä ole Samsungille vastusta.

HW-Q66T:n puute on Dolby Atmos -tuki. Siinä on kuitenkin ylöspäin suunnatut kaiuttimet, jotka heijastavat ääntä korkeuksista, vaikkakin vain simuloidusti (DTS Virtual: X) eikä aidosti, kuten Dolby Atmos tai DTS:X. Mutta toimintoja tärkeämpää on kuitenkin äänenlaatu.

HW-Q66T:n ääni on ehdottomasti luokkansa tasapainoisin. Subwooferin tarjoilema basso integroituu ääneen hyvin ja jyskyttää tarkemmin ja nopeammin kuin useimmille. Elokuvien dialogit toistuvat kirkkaina ja rintaäänet saavat mukavaa muhkeutta. Ääni on iso ja vakuuttava, ja ääniraita kuulostaa siistimmältä, tiukemmalta ja puhtaammalta kuin kilpailijoilla.

Surroundvaikutelma

Surroundvaikutelma on hyvä, jokseenkin hitusen rajoittunut. Esimerkiksi Sony HT-G700 onnistuu siinä paremmin. Kokonaisuutena Samsung on silti parempi.

Samsungilla on myös erityinen ässä hihassaan: jos on hankkinut uuden Samsungin television, jossa on Q-Symphony-ominaisuus, voi television yläkaiuttimet valjastaa toimimaan yhdessä soundbarin kanssa, jolloin saa entistäkin isompaa ääntä. Adaptive Sound puolestaan analysoi tilan äänekkyyttä ja säätää volyymiä sen mukaan. Jos vaikkapa innokas perheenjäsen tulee imurin kanssa häiriköimään televisionkatselua, osaa tv nostaa automaattisesti HW-Q66T:n äänenvoimakkuutta.

Bluetoothin kautta soitettu stereomusiikki toimii mainiosti ja jopa tällä saralla Samsung onnistuu paremmin kuin useimmat. Kannattaa vain huolehtia siitä, että äänet on puhelimessa täysillä ja säädellä volyymia sitten soundbarista.

Samsung HW-Q66T on yksinkertaisesti sanottuna hintaluokkansa paras soundbar. Ja jos Dolby Atmos on kynnyskysymys, saa senkin lyömällä tiskiin parisataa enemmän ja lisäämällä ostoskoriin muuten identtisen HW-Q76T-soundbarin.

Vuoden paras soundbar - Premium

Sonos Arc

Sonos kurottaa uusiin korkeuksiin

Kun Sonos päättää korvata vanhat PlayBar- ja Play Base-mallinsa, ei tilalle tuoda ihan mitä tahansa. Sonos Arc on suuri, 114 cm leveä soundbar, joka sopii samanpituisena 50-tuumaisen television alle. Se on saatavilla mustana tai valkoisena, testikappaleemme oli valkoinen. Meidän televisioomme olisi musta sopinut paremmin, joten on hyvä, että valinnanvaraa löytyy.

Soundbarin sisältä löytyy 11 vahvistinkanavaa, jotka on jaettu samalle määrälle kaiutinelementtejä. Näiden ansiosta surroundin simuloimisen pitäisi onnistua hyvin, samoin kuin äänikuvan dynaamisuuden ja puhtauden säilyttäminen. Yhteensä seitsemän äänikanavaa on omistettu surroundin simuloimiseen – mukaan luettuna kaksi ylöspäin suunnattua, jotka huolehtivat ”taivaalta” tulevasta äänestä. Toisin sanoen Dolby Atmos -äänestä, joka on yleisin 3D-äänen formaatti. Arc on Sonoksen ensimmäinen Atmos-yhteensopiva soundbar.

Arc vakuuttaa erinomaisella surroundillaan, joka muistuttaa kolme kertaa kalliimman Sennheiser Ambeon tarjoamaa elämystä. Arc on todella hieno soundbar, joka ei tarvitse takakaiuttimia – mutta ne voi toki halutessaan hankkia.

Ääni on avoin ja kirkas, puhe toistuu selkeästi ja elokuvat ja musiikki kuulostavat viihdyttäviltä.

Ainakin pääosin: dynamiikkojen uupuessa jäi ääni toisinaan kesyksi. Volyymin nosto auttaa mutta ei luo menoa ja meininkiä kuten joillakin kilpailijoilla.

Olisimme myös halunneet säätää Trueplayta itse, sillä se syö hiukan keskirekisterin täyteläisyyttä.

Kaiken kaikkiaan Sonos Arc on erinomaisen kuuloinen soundbar, johon monen voi kuvitella olevan tyytyväinen. Se maksaakin vähemmän kuin olisi luullut. Ja jos omistaa jo Sonos-kaiuttimia, on Arc tervetullut lisä joukkoon. Jos kuitenkaan Sonosta ei vielä omista, ei Arc ehkä ole se, josta kannattaa aloittaa.

Vuoden paras soundbar - Highend

Samsung HW-Q950T

Soundbarista kotiteatteriksi

Voi ehkä vaikuttaa hullulta maksaa 1 500 euroa soundbarista – mutta soundbar ei aina tarkoita kompromissia, vaan laadukkaalla kokonaisuudella saa oikean kotiteatterin aikaiseksi.

Samsung HW-Q950T tulee lähelle aitoa kotiteatterijärjestelmää, sillä siihen kuuluu myös subwoofer ja takakaiuttimet, joten sen ei tarvitse tyytyä vain simuloimaan surroundia. HW-Q950T:ssä soundbarissa ja takakaiuttimissa on sisäänrakennetut korkeuskanavat, joita 3D-ääniformaatit Dolby Atmos ja DTS:X voivat hyödyntää.

Edeltäjäänsä HW-Q96R:ään verrattuna HW-Q950T:ssä on kaksi lisäkanavaa ja -kaiutinta, joten siinä on kaikkiaan yhdeksän kanavaa, joista kaksi on omistettu katon kautta heijastettavalle äänelle. Kun lisänä on vielä kaksi takakaiutinta omine surround-kanavineen ja yläkaiutinelementteineen Dolby Atmosta ja DTS:X:ää varten, on kokonaisuus mallia 9.1.4.

Soundbarin käyttö on helppoa, mutta ääni on kaiuttimen vaikuttavin seikka! Voimaa riittää enemmän kuin oikeastaan missään testaamassamme soundbarissa edeltäjäänsä ja Sennheiser Ambeota lukuun ottamatta. Sonos Arc on ylärekisteriltään hienojakoisempi, mutta Samsung muistuttaa enemmän elokuvateattereissa koettua ääntä: se on iso, voimakas ja herkkä.

Q950T on nopea liikkeissään: laukaukset lähtevät aivan ajallaan ja puhe seuraa kuvan tapahtumia tarkasti. Ääni on myös melko lineaarinen ja neutraali, kun taas moni kilpailija vaimentaa keskirekisteriä saadakseen basson ja diskantin vaikuttamaan vahvemmilta. Tässä sitä ei tarvita, sillä Samsung Q950T:n dynamiikka ja kontrolli ovat niin hyvät.

Elokuvaelämykset tuntuvat mahtavilta aidon 3D-surroundin kanssa. Ja jos kotoa löytyy uusi Q Symphony -ominaisuudella varustettu Samsungin televisio, voi näytön ylöspäin suunnattuja kaiuttimia käyttää osana kotiteatteria. Silloin ääni muodostuu niin runsaaksi, etteivät muut soundbarit moiseen yllä. Myös stereokäyttöön tämä soundbar on paras valinta.

Vuoden paras kannettava kaiutin

Ultimate Ears Hyperboom

Ultimaattisin ulkokaiutin

Ultimate Ears on luokkansa paras kannettava kaiutin. Se on ultimaattinen bilekaiutin, joka toimii myös jazzin ja klassisen kuunteluun kilpailijoitaan paremmin. Hyperboomin basso, volyymi ja desibelit ovat kohdillaan, samoin soundin fokus ja läpinäkyvyys. Kaksi Hyperboomia on vielä parempi kuin yksi: silloin musiikki nousee ihan eri tasolle ja tarjoilee vieläkin enemmän ääntä. Yhdelläkin Hyperboomilla pääsee pidemmälle kuin millään kilpailijoiden langattomilla ja kannettavilla kaiuttimilla.

36 cm korkea ja lähes 6 kg painava kaiutin on varustettu näppärällä kantokahvalla ja se kestää ulkona hyvin aurinkoa ja ripottelua. Se ei ole samalla tavalla vedenkestävä kuin pienemmät UE-kaiuttimet, vaan vain roiskesuojattu. Lasillinen kaatunutta Proseccoa ei siis pitäisi olla sille ongelma.

Hyperboomissa on party-asetus, jolla bileiden vieraat voivat olla yhteydessä kaiuttimeen – tai kaiuttimiin. Jos omistaa toisen UE-kaiuttimen – Hyperboomin, Megaboomin tai Boomin – voi ne yhdistää langattomasti ja saada vielä isompaa ääntä. Cooleinta on kuitenkin se, että kaksi Hyperboomia saa yhdistettyä oikeaksi stereoksi.

Kuuden kaiutinelementin ansiosta Hyperboomissa riittää kunnolla äänenpainetta. UE:n mukaan se selviytyy 100 desibelistä, mikä mukailee omia mittauksiamme. Joka sivulla on kaksi bassoelementtiä kahdella orjabassolla sekä kaksi diskanttia. Ja niistä lähtee ääntä. Paljon ääntä!

Leon Bridgesin Bad Bad News kohoaa uudelle tasolle, kun vaihdoin yhdestä Hyperboomista kahteen. Yksi kaiutin täytti terassin kiitettävästi, mutta kahdella soitto kuulostaa kuin mini-PA:n aikaansaamalta – tuplasti hauskempaa!

Vuoden paras langaton stereokaiutin

DALI Rubicon 6 C

Paljastava musiikkielämys

Langattomat aktiivikaiuttimet valtaavat nopeasti markkina-alaa – mutta ovatko ne riittävän hyviä, vai tarvitaanko huippuluokassa yhä perinteistä analogista tekniikkaa?

DALI uskoo, että langattomuuden aika on koittanut: valmistaja on lanseerannut aktiivisen version Rubicon-sarjastaan, joka on merkin toiseksi kallein mallisto.

Rubicon 6 C on täysikokoinen mutta melko kapea lattiakaiutin. Siinä on neljä kaiutinelementtiä: kaksi 6,5 tuuman bassoelementtiä, jossa on puukuitukalvo, ja 28 mm:n kupoli- ja nauhadiskanttielementit, joista DALI:n hybrididiskanttielementti muodostuu. Kummassakin kaiuttimessa on kaksi 250 watin vahvistinta, bassolle ja diskantille omansa.

Rubicon 6 C on erittäin tarkka ja paljastava kaiutin. Siitä se ansaitsee kiitokset, mutta kannattaa pitää mielessä, että joskus se paljastaa myös ääniä, joita ei ole tarkoitettu kuultavaksi. Hifiarvioissa toistuu yleisesti ihastelu: ”kuin kuulisin levyn ensimmäistä kertaa!” Joskus toteamus pitääkin paikkansa, mutta joskus se merkitsee kauniin illuusion rikkoutumista.

Rubicon C 6:lla DALI on vienyt aktiivikaiuttimet askeleen pidemmälle. Ehkei ihan korkeimmalle tasolle, mutta ainakin melkein. Kyseessä on erinomainen ja tarkka äänianalysaattori, joka kykenee kaivelemaan suosikkilevytyksistäsi sekä kauniita että vähemmän kauniita yksityiskohtia. Niinpä sen pitäisi pystyä kilpailemaan saman luokan kaiuttimien kanssa. Todellinen haaste on, pystyykö DALI vakuuttamaan usein melko konservatiiviset hifi-harrastajat luopumaan armaista johdoistaan. Rubicon C 6 on laadukas kokonaisuus, jota on vaikea saavuttaa erillisillä komponenteilla.

Vuoden paras langaton pöytäkaiutin

Naim Mu-so Qb 2

Pois tieltä – täältä tulee Mu-so Qb 2!

Kompaktin kuution vaatimattomista mitoista ei pidä hämääntyä. Naim Mu-so Qb 2 soi kuin suuremmat Naim-versiot ja ehdottomasti kokoaan isommalla, kovemmalla ja kiehtovammalla äänellä. Naim-kaiuttimen toinen sukupolvi kuulostaa myös paremmalta, hienostuneemmalta, avoimemmalta ja selkeämmältä kuin aiemmat Mu-sot. Miinuksia löytyy niin vähän, että Mu-so Qb 2 on yksinkertaisesti luokkansa paras. Jos siis etsinnässä on kompakti pöytäkaiutin, jossa on todella siisti soundi, on Qb 2 suositeltava vaihtoehto.

Kaikki tarvittava löytyy: vahvan äänen takaavat 300 wattia tehoa, Bluetooth ja wifi. Kaiutin voidaan myös liittää kotona olevaan Wi-Fi-reitittimeen Ethernet-kaapelilla, jotta musiikin suoratoisto sujuu vakaasti.

Neljää muuta, vaikka eri huoneissa sijaitsevaa Naim-laitetta voidaan ohjata sovelluksen monihuonejärjestelmässä. Jos kotona on laitteita, jotka tukevat AirPlay 2:a tai Chromecastia, myös Apple Home- ja Google Home -sovellukset käyvät ohjaukseen.

Parasta Qb 2:ssa on melkeinpä sen helppokäyttöisyys. Kaiuttimen mukana tulee kaukosäädin, joten kännykkäsovellusta ei tarvita oikeastaan lainkaan. Itse kaiuttimesta voi säätää volyymiä, valita äänilähteen ja tallentaa suosikkisoittolistoja ja radioasemia. Kaiuttimen yläreunaa kiertävä alumiinirengas toimii volyyminsäätönä, aivan kuten Naimin Uniti-vahvistimessa.

Naimin kuution toinen sukupolvi kuulostaa siltä kuin odottaisikin, mutta äänikuva on hallitumpi, vahvempi ja keskittyneempi. Ääni on yhä suuri, täyteläinen ja täynnä lämpimiä ja miellyttäviä vivahteita, mutta myös avoimempi ja hienostuneempi.

Vuoden paras ulkokaiutin

Bowers & Wilkins AM-1

Paras ulkokaiutin

AM-1 on saatavana mustana ja valkoisena ja kaiutinkaappi on vedenkestävä. Toiseen kylkeen kiinnitettävä alumiinikiinnike toimii myös jatkojohtona kaapeleille, jotka kiinnitetään kannattimen sisäpuolelle, kun se kiinnitetään seinään tai kattoon.

Kaiuttimen avainsana on tasapaino. Keskikokoiset B&W-kaiuttimet tuottavat runsaan ja erittäin tasapainoisen äänikuvan. Ensivaikutelman laannuttua huomaa, että basso on enemmän esillä kuin olisi odottanut. AM-1 ei ole terävämpiä tai erottelevimpia testaamiamme kaiuttimia, mutta koheesio on kunnossa.

Basso pysyy hyvin mukana myös kovalla volyymillä, ja B&W:n ulkokaiuttimet tempaavat nopeasti mukaansa. Takaosan orjabasso antaa Ariana Granden lauluun vakuuttavaa dynamiikkaa ja äänenpainetta. AM-1 on yksi parhaita yleiskaiuttimia ja klassisen musiikin kuunteluun peräti paras. Mikään muu testaamaamme kaiutin ei pääse lähelle B&W:n hienostuneita ja erottelevia jousia.

Volyymin ja äänenpaineen suhteen Focal 100 OD8 voittaa Bowers & Wilkins AM-1:n – vaikka voimaa riittääkin enemmän kuin tarpeeksi puutarhajuhliin – mutta ne kuulostavat keskittyneemmiltä ja tasapainoisemmilta kuin Focal ja moni muu. Jos äänenlaatu on tärkein, on valinta selvä: AM-1. Ainoana miinuksena on tehokkaan vahvistimen tarve, jotta kaiutin voi kunnolla loistaa terassilla.

Vuoden paras jalustakaiutin - Premium

DALI Menuet SE

Uudelleen syntynyt Menuet uhmaa jättejä

Menuet on yksi kaikkien aikojen suosituimmista DALI-kaiuttimista. Ja yksi pitkäikäisimmistä, sillä se on pysynyt mukana vuodesta 1994.

SE-versio kehitettiin itse asiassa erityiseksi luksusmalliksi Japanin-markkinoille, mutta nyt sitä voi ostaa myös Pohjoismaissa.

Viimeistely on hintaluokkansa tyylikkäimpiä: pinta on kiiltävää lakattua pähkinäviilua, jossa on kaunis, syvä sävy.

Luonnollisista syistä kaiuttimen rakenne kaksisuuntainen rakenne: 4,5 tuuman basso/keskirekisterissä on DALI:n puukuitukalvo. Diskanttielementti on sama 28 mm:n kupoli kuin tavallisessa versiossa. Jakosuodin on huolella valmistettu ja siinä on kalliit Mundorf-kondensaattorit.

DALI Menuet SE ottaa heti kättelyssä luulot pois: suuren äänen saamiseksi ei tarvita suuria kaiuttimia! Stereoperspektiivi ulottuu metrikaupalla kaiuttimien ulkopuolelle ja lattiasta kattoon. Ja pitkälle taaksekin.

Menuet onnistuu toistamaan tilantuntua harvinaisella tavalla hintaansa nähden. Esiintyjien välisen tilan voi todella aistia. Upea suoritus hinta huomioon ottaen.

DALI Menuet SE on kaikin tavoin yllättävä kaiutin. Harvat laitteet onnistuvat tekemään 26-vuotiaana näin vakuuttavan paluun uusine ominaisuuksineen. Näin naurettavan pieneltä kaiuttimelta ei odottaisi näin hyvää ja laadukasta ääntä. Suo sille tarpeeksi iso vahvistin ja hyvä sijoituspaikka, ja on pirun vaikea keksiä, mihin isoja kaiuttimia enää tarvitaan!

Vuoden paras jalustakaiutin - Highend

Audiovector R1 Arreté

Ilman kompromisseja

Audiovectorin pieni R1 Arreté on ehkä kaikkein paras pienikokoinen kaiutin, joka haastaa jopa referenssimallimme Dynaudio Contour 20:n. R1 Arreté on helpompi sovittaa, toimii useimpien vahvistimien kanssa ja kuulostaa kokoaan suuremmalta. Syväbassoa ei ole paljon, ja mielestämme maakaapeli on kallis lisävaruste, varsinkin kun sitä tarvitaan saadakseen parhaan mahdollisen äänen irti. Freedom kytkettynä R1 Arreté on luokkansa paras ostos.

Freedom Grounding tekee Audiovectorin kaiuttimista todella ainutlaatuiset. Hiilikuitulevyssä on nimittäin ylimääräinen liitin, johon kaapeliliittimet on asennettu. Kun maadoituskaapeli on kytketty, äänikuva tiivistyy ja yksityiskohdat tarkentuvat, basso muuttuu voimakkaammaksi ja äänikuva syvenee.

Jos päätyy Arreté-versioon, saat saman bassoelementin kuin malliston muissa kaiuttimissa. Bassokalvo on tehty punomalla hiilikuitua ja puukuitua yhteen ja kiinnitetty titaanikelaan, joka soi Air Motion Transformerin kanssa. Dr. Oscar Heilin oma nauhadiskantti on varustettu laskostetulla mylar-kalvolla, joka muistuttaa harmonikan palkeita.

Ääni toistuu tavalla, joka tuo mieleen hyvät sähköstaattiset kaiuttimet. Audiovector hallitsee myös paljon dynaamisempaa ja monimutkaisempaa musiikkia, esimerkiksi Puccinin La Bohèmen alkusoitto soi kauniisti. Kovalla volyymilla jotkut kaiuttimet saattavat kuulostaa teräviltä yläpäästään ja joillakin voi olla vaikea pysyä basson mukana, kun painetta tulee enemmän. Mutta ei näillä – tosin hyvän McIntosh-vahvistimen avulla. R1 Arreté todistaa, että ääni voi pysyä täydellisesti hallinnassa ja volyymi kovalla, vaikka kaiutin olisi pienikin.

Vuoden paras lattiakaiutin - Highend

Vivid Audio Kaya 90

Täydellistä mä metsästän

Toiset ovat valmiita menemään valtaosaa pidemmälle täydellisen äänen metsästyksessä. Eteläafrikkalais-brittiläinen Vivid Audio on haastanut itsensä kunnolla Kaya 90 -mallillaan ja halunnut tehdä melko pienen lattiankaiuttimen, joka käyttäytyy kuin kaksi kertaa kokoisensa. Kompaktin ulkonäön ei pidä antaa hämätä – kumpikin kaiutinkaappi on 90-litrainen.

Kananlihalle pääsee taatusti soittamalla Susanne Sundførsin Undercover-liveversion, joka on äänitetty Lontoon Barbicanissa. Kaya 90 -kaiuttimella kappale soi niin avoimena, isona ja todellisena, että tuntuu kuin olisi itse paikan päällä. Koko konserttisali tuntuu siirtyneen olohuoneeseeni, jossa piano levittäytyy kaikkialle luonnollisen ja äärettömän vahvan pohjan kannattelemana. Susannen omaperäinen laulu, joka on yhtä vahva kuin ilmavakin, soi upeasti – kuin hän seisoisi keskellä huonetta paljastaen koko sielunsa.

Jousien lämpimämpi sointi Luka Sulicin tulkinnassa Vivaldin Neljästä vuodenajasta toistuu täyteläisesti ja ilmavasti. Jokainen yksityiskohta toistuu hallitusti ja dynaaminen vaihtelu on ennenkuulumattoman voimakasta. En muista, milloin olisin kuullut näin värittymätöntä ja eläväistä ääntä viimeksi.

Kaya 90 on ensimmäinen kohtaamiseni Vivid Audion kanssa. On myönnettävä, että suhtaudun usein hieman ennakkoluuloisesti viidenkymmenen tonnin kaiuttimien valmistajiin. Mutta kun kuuntelin näitä alle 30 000 euroa maksavia lattiakaiuttimia, seurasivat ahaa-elämykset toisiaan sellaisella vauhdilla, että muistin taas, miksi parhaan mahdollisen äänen rakentaminen on hintansa arvoista työtä.

Kaya 90 on kuin upeasti hiottu jättitimantti – useimmille valitettavasti liian kallis, mutta joillekin onnekkaille mahdollisuus nauttia markkinoiden dynaamisimmista, kiinnostavimmista ja holografisesti aidoimmanoloisista kaiuttimista.

Ja ainahan voi unelmoida!

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Ääni & Kuva
Scroll to Top