Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Palkitsimme

Vuoden parhaat älykotilaitteet 2021–2022

/ 22.10.2021 - 10:00
Vuoden parhaat älykotilaitteet 2021–2022

Älykodeista on puhuttu jo vuosikymmeniä – ja vielä jonkin aikaa todennäköisesti menee siihen, että asuisimme oikeasti kodeissa, jotka ennakoivat tarpeemme ja auttavat meitä arjen askareissa jotenkin huomaamattomasti. Sillä välin voimme nauttia älykotituotteista, jotka huolehtivat yksittäisistä osa-alueistaan erinomaisesti.

Älylaitteen perusidea on korvata jokin olemassa oleva laite ja tehdä asiat paremmin tai aivan uudella tavalla. Esimerkiksi ovikello, joka kertoo, kun joku tulee ovelle ja antaa sinun puhua vieraalle vaikka et olisikaan kotona. Tai robotti-imuri, joka imuroi, moppaa JA pitää kirjaa kutsumattomista vieraista.

Älykotilaitteet ovat yhä suositumpia ja viimeisen vuoden aikana uusi laitteita on tullut markkinoille kovaa tahtia. Ennen kuin paljastamme, mikä niistä on paras, puhutaan hetki laitteiden turvallisuudesta ja verkon nopeudesta.

Älykodin tietoturva

Kuten muutkin nettiin liitetyt laitteet, altistavat älykotilaitteetkin tietoturvariskeille. Hakkereita kiinnostaa mikä tahansa kotiverkkoosi liitetty laite, oli se sitten lukko, valvontakamera, hälytysjärjestelmä tai ihan vain ledvalot. On myös täysin mahdollista hakkeroida valvontakamera – tai tiskikone.

Pidä siis aina huolta verkostasi ja suojaa se salasanalla. Muista myös päivittää ohjelmistot ja laiteohjelmistot säännöllisesti.

Muista reititin!

Kun yhä useampi laite on liitetty langattomasti kotiverkkoon, kohdistuu Wi-Fiin ja reitittimiin enemmän painetta. Kannattaakin miettiä, milloin olisi sopiva aika päivittää järjestelmiään.

Jo jonkin aikaa käytössä on ollut uusi Wi-Fi 6 -standardi, joka on nopeampi kuin Wi-Fi 5 eli 802.11ac. Nopeuden lisäksi Wi-Fi 6 tarjoaa paljon muita etuja, joiden ansiosta langaton paikallisverkko toimii vakaammin, joten voi olla paikallaan vaihtaa uuteen Wi-Fi 6 -reitittimeen.

Wi-Fi 6:n tärkeimmät hyödyt:

Nopeammat yhteydet. Jos kuvitellaan, että Wi-Fi 6-reitittimeen on liitetty vain yksi laite, on teoreettinen nopeus laitteen ja reitittimen välillä 40 % parempi kuin edellisellä standardilla.

Pienempi viive. Uusi Wi-Fi-standardi mahdollistaa lyhyemmän latenssin eli viiveen laitteen ja verkon vasteen välillä. Wi-Fi 6 käyttää uutta OFDMA-tekniikkaa (Orthogonal Frequency-Division Multiple Acess), joka jakaa kaistan useamman kanavan käyttöön. Lisäksi käytössä on MU-MIMO (Multi-user Multiple In/Multiple Out), joka antaa reitittimen antennien viestiä samanaikaisesti useamman laitteen kanssa. 802.11ac-standardille reititin osasi myös kommunikoida useamman laitteen kanssa yhtä aikaa, mutta laitteet eivät voineet vastata samanaikaisesti, toisin kuin Wi-Fi 6:lla. Pienempi viive tarkoittaa myös vakaampaa nettiyhteyttä.

Parempi kattavuus. Wi-Fi 6 -reitittimet käyttävät ns. beam formingia määrittääkseen jokaisen verkkoon kytketyn langattoman laitteen sijainnin. Näin reititin voi vahvistaa heikomman verkon alueella sijaitsevien laitteiden signaalia, mikä tekee yhteydestä luotettavamman. Itse kantama ei ole sen pidempi kuin Wi-Fi 5:lläkään.

Pidempi akunkesto. Akkua käyttävät laitteet, kuten kännykät ja tabletit, kuluttavat virtaa enemmän ollessaan langattoman signaalin varassa. Wi-Fi 6 -reititin käyttää TWT-ominaisuutta (Target Wake Time), joka kertoo laitteelle, milloin Wi-Fi-signaalin voi sammuttaa ja ottaa taas käyttöön. Laite on näin ollen pidempiä aikoja lepotilassa, mikä vähentää sen virrankulutusta.

Matter: yleinen älykotistandardi

Matter on älylaitteiden uusi standardi. Matterin taustalla toimiva Connectivity Standards Alliance (joka tunnettiin aiemmin nimellä The Zigbee Alliance) lupaa tuen kaikille olemassa oleville protokollille ja alustoille. Tämä siis riippumatta siitä, kommunikoiko laite Wi-Fin, Ethernetin, Bluetoothin tai Threadin kautta, tai tapahtuuko laitteen ohjaus Alexaa, Apple HomeKitiä, Google Homea tai Samsung SmartThingsiä käyttäen.

Tätä ilmoitusta seurasi liuta uutisia eri älykotilaitevalmistajilta, jotka kertoivat myös tukevansa Matteria ja että laitteet toimivat uudella standardilla tai ainakin päivityksen myötä. Ei siis tarvitse heittää Hue-lamppujaan roskiin, vaan alkaa näyttää siltä, että vanha lupaus oikeasti toisiinsa yhteydessä olevista laitteista alkaa tapahtumaan.

Matter ei ilmaantunut tyhjästä, vaan se on oikeastaan vain uusi Connected Home over IP:lle (CHIP), joka on ollut CAS-allianssin hoidossa vuodesta 2019. Uutta tässä on se, että suuri osa valmistajista on samaa mieltä siitä, että uusien laitteiden on oltava yhteensopivia uuden standardin kanssa. Tästä kertomaan uusiin laitteisiin laitetaan Matter-logo.

Ehdokkaat vuoden älykotilaitteiksi

Voittaja Vuoden parhaat älykotilaitteet 2021–2022

Vuoden paras älykotilaite

Google Nest Cam

Fiksu valvoja

Google Nest Cam ei ole varsinaisesti halpa kamera. Valvontakameroita samantyyppisillä teknisillä ominaisuuksilla löytyy puoleen hintaankin. Nest Cam on kuitenkin varustettu tekoälyominaisuuksilla, jotka varmistavat, että kamera lähettää hälytyksiä oikeasti vain silloin, kun jotain hälytettävää on. Google on kouluttanut kameran tekoälyä 40 miljoonan kuvan voimin, jotta se tunnistaisi tietyt kohteet varmuudella.

Google Home -sovelluksesta voi valita, haluaako saada ilmoituksen vai ei, kun kamera tunnistaa ihmisen, eläimen tai ajoneuvon.

Joku voisi kysyä, onko järkevää käyttää rahaa ja tietokoneen tehoja tällaiseen luksusongelmaan. Vertasin Google Nest Camia tavallisiin tekoälyttömiin valvontakameroihin, ja vastaukseni on ehdoton kyllä. Ensinnäkin tekoäly erotti vaivattomasti ihmiset ja eläimet, ja toiseksi on rauhoittava tietää, että kamera ei turhaan hälyttele pihatiellä kulkevista pupujusseista.

Tekoäly voi oppia jättämään taustalla kulkevan liikenteen huomioimatta, ja kasvojentunnistuksen avulla kamera voi myös olla ilmoittamatta perheenjäsenistä.

Google Nest Camin tekoälyominaisuudet paikkaavat erinomaisesti kameran kalliimpaa hintaa. Jos on jo alkanut rakentaa älykotiaan Google Homen ympärille (ja luottaa siihen, ette Google kurki tekemisiäsi), on kamera suorastaan edullinen. Google Nest Camin kuvaamista ja videoiden katsomista varten ei tarvita tilausta, mutta jos sellaisen haluaa videoiden pidemmän säilytysajan ja lisäominaisuuksien vuoksi, niin sekään ei itse asiassa ole tyyristä.

 

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Ääni & Kuva
Scroll to Top