Vuoden parhaat 2022-2023

TESTISSÄ Google Nest Cam

Fiksu valvoja

Google Nest Cam on taitava valvontakamera, joka häiritsee omistajaansa vain tosipaikan tullen.

forfatter
Julkaistu 02.11.2021 - 12:35
Karakter
Google Nest Cam
Ääni & Kuva kiteyttää
Toimiva tekoäly erottaa ihmiset, eläimet ja ajoneuvot toisistaan. Ei vaadi kuukausi- tai vuosimaksullista tilausta.
Mikrofoni kohisee helposti tuulesta. Melko kallis. Yhteensopiva vain Google Home/Google Nest -järjestelmän kanssa.
Faktat
 • Tyyppi: Valvontakamera
 • Kamera: 2 Mp, 1/2,8-tuumainen sensori, 130 asteen diagonaalinen näkymä, 6x digitaalinen zoom
 • Video: 1080p Full HD video, 30 FPS HDR
 • Ääni: Mikrofoni ja kaiutin, kaksisuuntainen ääni
 • Virta: Sisäänrakennettu 6000 mAh:n akku, verkkoadapteri magneettisella liitännällä
 • Yökuvaus: 6 IR-ledvaloa
 • Langaton käyttö: Wi-Fi 802.11bgn, 2,4 GHz (min. 2 Mb/s per kamera), Bluetooth LE
 • Yhteensopiva: Android, iOS
 • Mitat/paino: Ø 8,3 cm/398 g
 • Suojausluokka ja kestävyys: IP54, kestää ulkona –20 °C – +40 °C
 • Liiketunnistin: 1 kpl, 110 asteen diagonaalinen näkymä
 • Verkkosivusto: store.google.com
Hinta: 250Pr. 02.11.2021

Mikä olisikaan täydellinen lahja hänelle, jolla on jo kaikkea? No tietysti valvontakamera, jolla voi varmistaa, ettei kukaan pääse vohkimaan sitä kaikkea!

Google Nest Cam on Googlen valvontakameroiden uusin versio, josta on tarjolla useita variantteja. Me tutustuimme nyt perusversioon, joka sopii käytettäväksi niin sisällä kuin ulkona ja on varustettu sisäänrakennetulla akulla, joten sen ei tarvitse olla aina kiinni seinätelineessään.

Valikoimissa on myös edullisempi malli ilman akkua sekä valonheittimellä varustettu luksusmalli. Valon tehtävä on lähinnä ilmoittaa kameraan osuneille rötöstelijöille, että heidät on huomattu. Perusversio kuvaa nimittäin myös pimeässä kuuden linssin ympärille sijoitetun infrapunavalon avulla.

Yhteys syntyy langattomasti Wi-Fillä. Kamera tukee vain 2,4 GHz:n verkkoa, mutta 5 GHz:n kaistasta ei olisikaan apua kameroille, jotka sijoitetaan johonkin talon kaukaiseen nurkkaan etäälle reitittimestä, sillä niiden kantama on melko lyhyt.

Helppo käyttöönotto

Käyttöönotto sujuu, kuten Googlen laitteilla yleensäkin, melko automaattisesti. Kamera integroituu kodin Google Home -järjestelmään, jonka jälkeen sitä voi hallita Google Home -sovelluksesta tai Google Nest Hub 2 -älynäytöltä.

Google Nest Camin käyttö ei edellytä maksullista tilausta. Viimeiset kolme tuntia tallenteita ovat aina vapaasti katsottavissa. Kamera kuvaa vain havaitessaan liikettä näkökentässään, joka ulottuu enimmillään kuuden metrin päähän ja 130 asteen kulmaan.

nestcam battery in rain
Google Nest Camin voi asentaa sisälle tai ulos. Kamera on IP54-luokiteltu ja se kestää pakkasta 20 asteeseen ja lämpöä 40 asteeseen saakka. Kuva: Google

Keskittyy oleelliseen

Google Nest Cam ei ole varsinaisesti halpa kamera. Valvontakameroita samantyyppisillä teknisillä ominaisuuksilla löytyy puoleen hintaankin. Nest Cam on kuitenkin varustettu tekoälyominaisuuksilla, jotka varmistavat, että kamera lähettää hälytyksiä oikeasti vain silloin, kun jotain hälytettävää on. Google on kouluttanut kameran tekoälyä 40 miljoonan kuvan voimin, jotta se tunnistaisi tietyt kohteet varmuudella.

Google Home -sovelluksesta voi valita, haluaako saada ilmoituksen vai ei, kun kamera tunnistaa ihmisen, eläimen tai ajoneuvon. Ominaisuuden ansiosta voi välttyä monelta turhalta hälytykseltä: voin vaikkapa valita, ettei kamera hälytä, kun koirani menee keittiöön juomaan vettä – mutta jos sinne saapastelee poissa ollessani joku ihminen, saan tietää siitä heti.

Osan kuva-alasta voi määritellä erityisen kiinnostavaksi, ja sille voi luoda omat säännöt hälytysten suhteen. Käytännössä kameran voi siis käskeä jättää huomiomatta ihmiset, jotka ohittavat kameran kuva-alan reunoilla, mutta hälyttää, jos joku tulee aivan kameran eteen vaikkapa etuovelle.

Lisäksi hälytyksiä voi määritellä muutenkin tarpeen mukaan: kameraa voi pyytää hälyttämän, jos se havaitsee tutun tai tuntemattoman henkilön tai ikkunan rikkoutumisen, koiran haukkumisen tai palohälyttimen äänen.

Mielenrauhaa

Joku voisi kysyä, onko järkevää käyttää rahaa ja tietokoneen tehoja tällaiseen luksusongelmaan. Vertasin Google Nest Camia tavallisiin tekoälyttömiin valvontakameroihin, ja vastaukseni on ehdoton kyllä. Ensinnäkin tekoäly erotti vaivattomasti ihmiset ja eläimet, ja toiseksi on rauhoittava tietää, että kamera ei turhaan hälyttele pihatiellä kulkevista pupujusseista.

 

Google Nest Cam white
Google Home -sovelluksesta voi valita, haluaako saada ilmoituksen vai ei, kun kamera tunnistaa ihmisen, eläimen tai ajoneuvon. Tekoälyn avulla kamera voi tunnistaa myös, kun linssin eteen astelee joku perheenjäsenistä. Kuva: Google

Lisäominaisuudet maksusta

Jos haluaa videotallenteiden säilyvän pidempään sekä muita ominaisuuksia, on tilattava Google Nest Aware. Viiden euron kuukausimaksulla saa katsoa 30 päivää vanhoja tallenteita ja 10 eurolla 60 päivän takaisia videoita – tai 10 vuorokautta ympärivuorokautista videokuvaa. Yksi tilaus koskee kaikkia talouden Google Nest -kameroita, joten jos omistaa vaikkapa kolme kameraa, saa kaikkien tallenteet hoidettua yhdellä kuukausimaksulla.

Pidemmän säilytysajan lisäksi kuukausitilauksella saa lisäominaisuuksia. Kameran tekoäly voi oppia olemaan huomioimatta taustalla olevaa liikettä, ja kasvojentunnistuksen avulla kamera oppii tunnistamaan kodin asukkaat – näin ei joudu vahingossa oman tv-show’n tähdeksi, vaikka sattuisikin unohtamaan valvontakameran päälle.

Google Nest Camissa on mikrofoni, joten videoissa on myös ääni. Sisätiloissa ääni tallentui yhtä hyvin kuin kuvakin, mutta ulkona tuuli häiritsee mikrofonin toimintaa ja äänestä tulee helposti kohisevaa.

Yhteenveto: Google Nest Cam

Google Nest Cam ei ole varsinaisesti halpa kamera, mutta sen tekoälyominaisuudet paikkaavat erinomaisesti kameran kalliimpaa hintaa, kun vertaa esimerkiksi Arlo Essential Indoor Cameraan. Jos on jo alkanut rakentaa älykotiaan Google Homen ympärille (ja luottaa siihen, ette Google kurki tekemisiäsi), on kamera suorastaan edullinen. Google Nest Camin kuvaamista ja videoiden katsomista varten ei tarvita tilausta, mutta jos sellaisen haluaa videoiden pidemmän säilytysajan ja lisäominaisuuksien vuoksi, niin sekään ei itse asiassa ole tyyristä.

 

forfatter

John Hvidlykke

(s. 1964): Toimittaja. John on pyörinyt tekniikkatoimittamisen maailmassa jo vuodesta 1982 (!) ja LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 2013. Hän on työskennellyt monipuolisesti eri rooleissa ja eri medioissa sekä kirjoittanut kirjoja ja oppaita IT-puolelta. John kirjoittaa LB-sivustolle hifi-, kaiutin-, tietokone-, peli- ja historia-aiheista.
Kun vain paras on kyllin hyvää Etsitkö uutta televisiota, kuulokkeita tai kaiuttimia? Valitsimme parhaat tänä vuonna testaamamme tuotteet ja listasimme vinkit ostoksille!
Älypalovaroitin vanhoihin asuntoihin Schneider Electric lanseeraa langattoman palovaroittimen, joka viestii puhelimen kautta ja hälyttää tietysti äänekkäästi havaitessaan savua ja lämpöä.
Mistä haluaisit lukea enemmän? Kolme vuosikymmentä hifiä, kuluttajaelektroniikkaa ja uusia teknologioita – millaista kehitystä olemmekaan päässeet todistamaan! Auta meitäkin kehittymään ja vastaa jutun lopussa mielipidekyselyyn.
Erikoisten vempaimien CES 2022 Las Vegasin CES-messuilla esitellään paljon uusia innovaatioita ja isoja keksintöjä – ja välillä vähän outojakin juttuja.
CES 2022: mitä odotamme vuoden suurimmilta tekniikkamessuilta? Viime vuonna CES-messut järjestettiin digitaalisesti, mutta näillä näkymin CES 2022 tulee olemaan jälleen fyysinenkin tapahtuma, ja luvassa on monia kiinnostavia julkistuksia.
Netgear Orbi 960: maailman nopein mesh? WiFi 6E mahdollistaa verkkoyhteyden 6 GHz:n taajuudella, ja ensimmäinen sitä tukeva mesh-reititin on Netgear Orbi RBKE960.