BLACK FRIDAY Ääni ja Kuva 50% tilauksesta tänään! Katso tarjous tästä!

TESTISSÄ : LG OLED77C9

Jättiruutu parhaasta päästä

Jos haluaa päästä elokuvateattereiden tunnelmaan omalla kotisohvalla, on OLED77C9 erinomaisen hinta-laatusuhteen vaihtoehto suurten televisioiden luokassa.

LG OLED77C9
LG OLED77C9

Ääni & Kuva kiteyttää

Kuvanlaatu on lähes täydellisen neutraali ja syvyysvaikutelma lyö ällikällä. Ilmiömäinen kontrasti, veitsenterävät yksityiskohdat ja pehmeästi toistuvat liikkeet. Paikallaan pysyvät logot ja muut voi merkitä ja himmentää paneelin säästämiseksi.
HDR:n enimmäiskirkkaus ei ole samalla tasolla kuin kirkkaimmissa LCD-näytöissä (vaikka mistään tärkeästä tuskin jääkään paitsi). Vähemmän kalibrointivaihtoehtoja kuin vaikkapa Panasonicilla ja Sonylla.
  • Koko/tyyppi: 77-tuumainen 4K OLED
  • Resoluutio: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Käyttöjärjestelmä: WebOS 4.5
  • Sisääntulot: 4 HDMI (2.1), 2 USB
  • Ulostulot: Optinen digitaalinen ääniulostulo
  • HDR: HDR10, Dolby Vision, HLG, Technicolor
  • Erityistä: Dolby Atmos -yhteensopiva
  • Verkkosivusto: lg.com
lisää
vähemmän

Suositushinta: 4000 €

Parasta mahdollista kuvaa olohuoneeseensa havittelevan kannattaa suunnata suoraan suurimpien OLED-televisioiden pariin, joihin oma budjetti riittää. LG valmistaa kaikki OLED-paneelit, joten parhaat OLED-löydöt tekee yleensä LG:n omista mallistoista.

Tämä pätee myös isommassa kokoluokassa. LG:n lähin kilpailija 55- ja 65-tuumaisissa on Philips, joka ei kuitenkaan valmista 77-tuumaisia, 88-tuumaisista nyt puhumattakaan. Ylipäätään 77-tuumaisen television löytäminen alle 10 000 eurolla on vaikeaa, ja nyt testaamamme C9-mallikin on alkujaan maksanut sen verran. Juuri siksi vuoden 2019 malli onkin kiinnostava juuri nyt, kun hinta on yli puolet halvempi.

Television kuvaprosessori sai viime vuonna ison päivityksen, ja myös käyttäjäystävällisyyttä paranneltiin vuoteen 2018 nähden.

Design

Koon huomioiden ei ehkä ole ihme, että OLED77C9 on edestä katsottuna suurimmaksi osaksi isoa mustaa pintaa. Paneelia ympäröivä kehys on kapea eikä vie yhtään enempää tilaa kuin on välttämätöntä. C9 on LG:n mallistossa kalliimpi niin sisältä kuin ulkoa kuin B9, mutta kuitenkin edullisempi kuin huippumalli E9.

LG OLED77C9 det
Jalustalla on kaksoisfunktio: tukemisen lisäksi se auttaa suuntamaan äänen katsojaa kohti. Kuva: LG

C9 lepää tukevan metallijalustan varassa. Kaiuttimet on sijoitettu ruudun alareunaan, ja jalka toimii fiksusti myös ääntä levittävänä ja suoraan kohti katsojaa suuntaavana elementtinä.

Ruudun pinta on melko kiiltävä, joten ympäristö heijastuu siihen helposti kuin peiliin. Antireflex-käsittely auttaa tähän kuitenkin niin hyvin, ettei heijastelu muodostu ongelmaksi.

Itse asiassa heijastukset vaivaavat enemmän Samsung QE82Q70R -mallia, vaikka sen paneeli on mattapintainen.

mainos

Puute seinäkiinnityksessä

LG:n televisio voidaan kiinnittää myös seinälle, mutta suunnittelupuolella on tapahtunut sen suhteen stiplu. Kaikki liitännät on nimittäin sijoitettu television takapuolelle, joten vaihtoehdot ovat joko hankkia seinästä reilusti ulos työntyvä teline tai kaikkien tarpeellisten liitäntöjen tekeminen ennen kuin television asentaa seinälle – sen jälkeen niitä ei enää vaihdellakaan.

mainos
LG OLED77C9 connections(2)
Taakse sijoitetut liitännät voivat olla pulmallinen ratkaisu, jos television haluaa kiinnittää seinälle. Kuva: LG

Käyttö ja ominaisuudet

Vaikka kyseessä on viime vuoden malli, on C9:ssä uusimman 2.1-standardin mukaiset HDMI-liitännät. Niiden tiedonsiirto sujuu huomattavasti nopeammin kuin ennen (48 Gb/s vs. HDMI 2.0:n 18 Gb/s). Kaikkea hyötyä tästä ei vielä edes osata ottaa irti, mutta television elinajan huomioiden nopeuden edut tulevat esiin ennemmin tai myöhemmin. Esimerkiksi 4K-video voi siirtyä 120 fps:n kuvanopeudella, jos se tulee joskus relevantiksi. Television ja soundbarin välinen äänenlaatu on myös parempaa eARC:n eli leveämpää kaistaa hyödyntävän digitaalisen äänenpalautuskanavan ansiosta.

Televisiosta löytyy tuki Dolby Visionille ja Dolby Atmokselle, mutta tietysti käytössä on oltava myös jälkimmäistä tukeva soundbar, jotta 3D-äänestä pääsee nauttimaan.

Liitännät on upotettu takapuolelle, joten niihin ei pääse käsiksi, mikäli seinäteline ei jää jonkin verran irti seinästä. Kuva: LG

G-SYNC

Peliharrastajat iloitsevat G-SYNC-yhteensopivasta televisiosta ja vaihtelevasta virkistystaajuudesta – niiden ansiosta tietokoneen GeForce-näytönohjaimen voi kytkeä ruutuun ja nauttia kuvasta, joka ei säröile, töki tai kärsi viiveestä.

C9 on varustettu WebOS 4.5 -käyttöjärjestelmällä, joka tekee laitteesta nopeamman ja halutun sisällön löytämisestä helpompaa. Omassa olohuoneessani nököttävä G7-malli on tähän verrattuna paljon hitaampi.

mainos

”Home Dashboard”-valikko näyttää lähettyvillä olevat laitteet, kuten kännykät, älykotilaitteet ja uut Bluetooth-laitteet.

Puheohjattava ThinQ AI -hallintajärjestelmä löytyy myös. Kollegani Audun testasi television 65-tuumaisen version viime toukokuussa, ja sen jälkeen C9-sarjaan on tullut myös Google Assistant.

Tuettuihin sovelluksiin kuuluu kaikki tarvittava, kuten HBO Nordic, Netflix ja Viaplay.

LG OLED77C9 whitepoint
LG OLED77C9:n valkotasapaino on täydellistä Cinema-, ISF Expert Bright- ja ISF Expert Dark-asetuksilla, mutta ei ISF Expert -asetuksella. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Värintoisto on tarkkaa ja kasvojen punasävyissä on syvyyttä. Värit ovat miellyttävämmät ja vivahteikkaammat kuin Samsungilla (tosin en ole käyttänyt erityisen hienoja mittauslaitteita tämä toteamiseen).

Kun Audun testasi LG:n 65-tuumaisen, hän vertasi sitä Samsungin QE65Q90R-malliin ja totesi Samsungin yltävän mustan laadullaan OLEDin tasolle, LG ei ollut merkittävästi parempi. Kirjoitushetkellä 82-tuumainen Q950R-sarjan 8K-malli maksoi 5 000 euroa, mikä tekee vaihtoehtojen vertailusta todella herkullista!

Johtopäätökset

LG C9 on edellisiä malleja parempi kaikin puolin. Se on salamannopea (myös pelaamiseen) ja sovellusvalikoima on laajempi. OLED-teknologian edut ovat edelleen syvä musta, vahva kontrasti, luonnolliset värit ja laaja katselukulma. Halvimpiin LCD-malleihin verrattuna kirkkaus on kohdillaan, mutta kalliimpien LCD-televisioiden – led tai QLED – kohdalla kirkkaus on vielä paremmissa kantimissa.

77-tuumainen C9-sarjan edustaja on silti tällä hetkellä löytö. Vuoden 2020 versio on taatusti hurjasti kalliimpi!

Tämä sisältö on vain tilaajille

Kokeilujakso - 3 viikkoa 1 €

Lukuoikeus kaikkiin testeihin ja artikkeleihin Katso lisää vaihtoehtoja täältä

Lue myös

Sonyn uuden sukupolven langattomat kaiuttimet lisäbassolla kuulostavat entistä paremmilta.
Digimuistio on paljon parempi idea kuin miltä se kuulostaa – etenkin, kun se on niin hyvin tehty kuin Remarkable 2.
LG:n ja Sonyn uusilla huipputelevisioille on paljon yhteistä: uutta tekniikkaa, 8K-kuvaa ja runsaat ominaisuudet. Mutta kumpi onkaan parempi?
LG SN8YG on premium-soundbar, jossa on kaikki tarvittavat ominaisuudet. Äänen saralla LG on selvästi skarpannut – mutta mitä ihmettä sovelluksen kohdalla on ajateltu?
Philips Fidelio X3 tarjoaa äärettömän paljon parempaa ääntä kuin samahintaiset vastamelukuulokkeet.
LG ja Sony tuovat ensimmäisinä tarjolle pienet, 48-tuumaiset OLED-televisiot. Kumpi onkaan parempi, ja miksi? On mini-OLEDien kaksintaistelun aika!
Xperia 5 II ei ole yhtä hyvä kuin Sonyn lippulaivamalli Xperia 1 II – se on vielä parempi!
Sony A85 on läpeensä erinomainen OLED-televisio, jonka kaunis kuvanlaatu ja selkeä ääni ihastuttavat.
Lisää
Keskustelu
Vieritä ylös