Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Samsung QE82Q70R

QLED-kontrastin kanssa elokuviin

Samsungin Q70R-sarja on tarpeettomista ylellisyyksistä riisuttu järkevänhintainen 82-tuumainen televisio, joka tarjoaa huikean elokuvateatterielämyksen!

Julkaistu 04.04.2020 - 00:00
Samsung QE82Q70R
Geir Gråbein Nordby

Samsung Q70R tarjoaa suoraa ledtaustavalaistusta entistä edullisemmin. Designin saralla on otettu askel ylöspäin Q60R-malliin verrattuna: taustavalaistuksen vuoksi tv on hieman paksumpi, mutta vastineeksi paneelia ympäröivää kehystä on kavennettu. Niinpä Q70R vie vähemmän tilaa seinältä, ja silti saa mahdollisimman ison kuvatilan.

Samsung Q70R
Aito ledtaustavalaistus tekee tv:stä hiukan paksumman kuin reunavalaistus, mutta toisaalta kuva on paljon parempi. Kuva: Samsung

Käyttö ja ominaisuudet

Ehtaan Samsung-tyyliin Q70R on toimiva äly-tv, jossa on paljon ominaisuuksia. Sisäänrakennettuna on tuttujen sovellusten lisäksi myös SmartThings-käyttöliittymä. Sen ansiosta SmartThings-yhteensopivia älykotilaitteita voi hallita television välityksellä, jolloin tv on kodin keskusyksikkö. Kaukosäädin on tavallinen musta Bluetooth-muovipötkylä, josta löytyvät napit Apple TV+:lle, AirPlay 2:lle ja peliasetukselle, jossa on tv-kuvaa lyhyempi viive.

Kaukosäädin on käyttäjäystävällinen, kunnes tulee tarve tehdä kuva-asetuksia. Ensin pitää klikata kotivalikkoa ja skrollata valikon vasempaan reunaan, josta asetukset löytyvät. Sieltä voi sitten valita kuva-asetuksen. Joka ikinen kerta on siis käytävä sama manööveri läpi – henkilökohtaisesti pitäisin siitä, että kaukosäätimessä olisi muutama ylimääräinen nappi tällaista varten.

Mainos

 

Samsung 82Q70R angle
Kuva: Samsung

Kuvanlaatu

Jos luulit, että 65-tuumainen on iso, niin kokeilepa 82-tuumaista! On suorastaan uskomatonta, miten elävän ja leffateatterimaisen kokemuksen jättikokoinen televisio tarjoaa. Kun kontrastikin on huikeasti parempi kuin kotikäyttöön tarkoitetuissa projektoreissa, on valinta videotykin ja tv:n välillä melko selvä. Iso tv vie toki tilaa, mutta jos huoneeseen vain mahtuu, suosittelemme lämpimästi harkitsemaan jättikuvan hankkimista!

Taustavalaistusteknologialla on valtava vaikutus kuvan kontrastiin ja LCD-ruudun yleiseen kuvanlaatuun. Laatuvaikutelma pätee sisällöstä riippumatta, mutta erityisen tärkeä se on HDR-videoissa. Varsinkin, jos tavoitteena on päästä OLED-kuvan tasolle!

Onkin positiivista, että Q70R sai enemmän ledejä käyttöönsä vuoden 2019 päivityksessä. Q70:n kontrasti ja musta ovat paremmat kuin Q60-mallissa, ja ennen kaikkea kirkkaus on vahvempi.

Hyvä musta, mutta…

LG:n C9:ään verrattuna musta vaikuttaa olevan melko samalla tasolla. Ei kuitenkaan silloin, kun huone on täysin pimeänä. Tummissa kohtauksissa dynaamisen taustavalaistuksen toiminnan huomaa, ja se seurailee kuvan sisältöä tarkasti. Jopa ledtaustavalaistuksella syntyy hieman rakeisia valoalueita, joten taskulampun valokiila pimeässä metsässä saa helposti asiaankuulumattoman sädekehän ympärilleen.

Välillä Samsungin ruutu myös himmenee liikaa. Silloin tummat yksityiskohdat rakeutuvat helposti melkein mustiksi. Lost in Space -uudelleenfilmatisoinnissa tätä tapahtui usein. Se olisi Dolby Vision -kamaa, mutta Samsung ei tue formaattia, joten sisältö toistui HDR10-laadulla. Hyvältähän se näyttää, mutta intensiivisen keltaiset auton etuvalot muuttuvat valkoisiksi. Dolby Vision -kuvassa kirkkaissa kohdissa olisi enemmän vivahteita. Jos nyt ei katsele QE82Q70R:ää Dolby Vision -television rinnalla, ei eroa tajua, vaan kuva näyttää vain erinomaiselta.

Katselukulma on hyvä, parempi kuin vanhemmissa LCD-televisioissa. Jos ruutua katsoo kovin sivusta, muuttuvat värit epäselviksi. Intelligent-asetus lienee monen mieleen, sillä se säätää varjoisten kohtien kirkkautta tilan valoisuuden mukaan. Minusta tällä asetukselle tummat kohdat saattavat mennä turhankin pimeiksi.

Samsung SmartThings
Samsungin Smart TV -ominaisuudet ovat käytössä myös älykodin muissa laitteissa SmartThingsin kautta. Kuva: Samsung

Vähän valinnanvaraa värien säätöön

Värit näyttävät omaan silmääni todella hyviltä. Ihon sävyistä puuttuu ehkä hiukan lämpöä, ja kovin oranssinsävyiset kohtaukset jäävät vähän kalpeiksi. Vaikuttaa siltä, että väritasapainossa ei ole huomioitu vihreää. Elokuva-asetuksella tämä näkyy ainakin, ja se on lähimpänä D65:tä ja gamma 2.2:a.

Samsung Q70R whitepoint
Samsungin valkotasapaino ei ole aivan täydellinen. Kuvassa näkyy liian vähän vihreää. Mittaus paljastaa, että sinistä on liikaa ja punaista liian vähän. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Kalibrointipulmia

Yritin hallita värejä X-Riten ja yksinkertaisen i1 Profiles -PC-ohjelman kautta. Kun televisio tunnistaa, että HDMI-liitäntään on kytketty PC, se antaa valita vain tavallisen tai dynaamisen asetuksen. Perusasetus on silloin ilmiselvä valinta. Värilämpötila on yli 10 000 kelviniä, kun ihanteellinen olisi 6 500. Punaista täytyy nostaa ja sinistä laskea, jotta valkotasapainon saa suurin piirtein kohdilleen. Ongelmaa pukkaa, kun laittaa Netflixin HDR-sisältöä pyörimään – silloin tarjolla onkin ihan eri kuva-asetukset, ja juuri säädetty valkotasapaino menee pois päältä. Esiin putkahtavat uudet säätöominaisuudet, eikä ohjelman asetuksia voi kopioida toiseen. Jos siis haluaa kalibroida tämä television kunnolla, on kutsuttava paikalle ammattilainen.

Edelleen: Samsungin kuvanlaatu on todella hyvä eikä siinä monikaan huomaa puutteita, ellei sitä vertaa suoraan johonkin paremmin värikalibroituun televisioon.

Johtopäätökset

Samsung Q70R:ää ei ole varustettu yhtä laajalla valikoimalla kuvanlaadullisia ominaisuuksia kuin kalliimmat QLED-mallit.

Kompromissin vuoksi Samsung on saanut ledtaustavalaistuksen hintaluokkaan, jossa on totuttu näkemään kalpean kontrastin reunavalaistusmalleja. Musta, kirkkaus ja värit ovat tekniikan ansiosta todella hyvät. Ehdottomasti tämän hintaluokan parhaita ostoksia ja etenkin tämänkokoisena.

Kuva-asetukset eivät tee hullua hurskaammaksi – tämä malli sopii paremmin tavallisille ihmisille, jotka eivät jaksa säätää ja pohtia asetuksia. Hyvää kuvaa saa joka tapauksessa!

Karakter
Samsung QE82Q70R
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Huippuhyvä kontrasti LCD-televisioksi, myös musta vakuuttaa. Todella hyvän hintainen ledtaustavalaistu malli jättikoossa. Katselukulma on hiukan kapea, ja paneeli heijastelee enemmän ympäristöä kuin kalliimmat QLED-mallit.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Parhaat jättiruudut sarjojen, urheilun ja pelien ystäville

Ääni & Kuva
Scroll to Top