TESTISSÄ : QLED VS. OLED – Samsung QE82Q70R ja LG OLED77C9

Leffateatterin tunnelmaa kotona

Vuoden 2019 televisiomalleja voi nyt löytää hyvään hintaan, joten testasimme highend-luokasta kaksi jättiruutua: miten QLED pärjää OLEDia vastaan?

Kinoopplevelse med storskjerm: To 2019-kupp - QLED vs OLED
 • Tämän testin tuotteet
 • Samsung QE82Q70R
 • LG OLED77C9
 • Vuoden 2020 tv-mallit ovat täyttämässä kauppojen hyllyt, joten vuoden 2019 malleista saattaa tehdä huippulöytöjä. Projektoriharrastajana olen erityisen kiinnostunut näkemään, miten alas yli 75-tuumaisten huipputelkkareiden hinnat voivat tulla! Sen kokoisella televisiolla pääsee jo elokuvateatterin tunnelmaan omassa olohuoneessa.

  Kuinka isoa ja laadukasta kuvaa saa alle 5 000 eurolla? Projektorin etuna televisioon nähden on kuvan koko – 100-tuumainen lävähtää seinälle tuosta vain. Sen rinnalla 65-tuumainen ruutu näyttää hupaisalta, vaikka oikeasti senkokoiset OLEDit ovat todella hyviä. Leffateatterivaikutelmaa niin pienellä kuvalla on kuitenkaan turha hakea.

  Televisio vs. projektori

  Videoprojektorin miinuksiin lasketaan rajoittunut kirkkaus ja kontrasti verrattuna parhaisiin televisioihin. Niinpä HDR-sisällöt eivät pääse valkokankaalla loistamaan samalla tavalla. Kunnon mustaa saadakseen huone on oikeastaan aina pimennettävä täydellisesti valkokangasta varten, mikä sekin on haitta, jos kellarissa ei satu olemaan valmiiksi ikkunatonta tv-tilaa.

  Parhaat televisiot tarjoilevat siis parempaa mustaa, kontrastia ja kirkkautta. Sen lisäksi älymallien sisäänrakennetut ominaisuudet helpottavat käyttöä. Sitä paitsi projektorien kohdalla aitoa 4K-kuvaa ei ole tarjolla alle 5 000 euron hintaluokassa. Ei siis ihme, että telkkarit myyvät kuin jäätelö kuumana kesäpäivänä ja videotykit taas liikkuvat hitaasti. Useimpien mielestä ne ovat liian epäkäytännöllisiä.

  Isointa ja parasta kuvanlaatua alle viidellä tonnilla

  Ja siitäpä pääsemme todella isoihin televisioihin. Tavoitteena on saada oikeaa elokuvateatterin tunnelmaa kotiin ilman valkokangasta, ja vieläpä alle 5 000 euron hintaan.

  Näytön on siis oltava suuri ja tietenkin hyvä. Halvimmat LCD-mallit led-reunavalaistuksineen unohdetaan nyt hetkeksi – niiden epätasainen musta ei riitä elokuvien katseluun. Taustavalaistua sen olla pitää, tai sitten OLEDia.

  Lainasin Gigantista kaksi televisiota, jotka täyttävät edellä mainitut kriteerit.

  mainos
  Jättikuvaa hyvään hintaan: Samsung 82Q70R. Kuva: Samsung

  Samsungin hillittömän kokoinen QLED

  Ensimmäinen edustaja on Samsungin edullisin 82-tuumainen, jossa käytetään QLED-tekniikkaa: Q70R. QLED on käytännössä tavallista LCD-tekniikkaa led-taustavalaistuksella. Väripigmentin sijaan kuva maalautuu värifiltterin läpi. Filtterissä on nanokokoisia reikiä, joiden halkaisijan mukaan värin aallonpituus määräytyy. Suurimmat aukot ovat punaiselle, keskikokoiset vihreälle ja pienimmät siniselle. Tekniikan ansiosta valoa tarvitaan vähemmän, joten värit näyttävät vahvemmilta tavallista heikommalla taustavalaistuksella. Samalla musta näyttää mustemmalta ja tasaisemmalta kuin perinteisissä led-televisioissa. Mustan laatu ei kuitenkaan yllä OLEDin tasolle.

  mainos

  QE82Q70R-mallin hinta oli alun perin himpun alle 5 000 euroa, mutta nyt sitä saattaa löytää jo alle 3 000 eurolla. Kuten aina, kannattaa seurata Hintaopasta ennen ostosten tekoa. Saatuamme tämän mallin testiin olemme seuranneet mielenkiinnolla myös viime vuoden 8K-huippumallin, 82-tuumaisen Q950:n hintakehitystä, joka on puolittunut kymppitonnista. Ainakin 75-tuumaisen version perusteella voimme suositella mallia lämpimästi!

  LG:n jättinäyttö OLED77C9

   

  LG OLED77C9 storskjerm

  LG:n 77-tuumainen C9-sarjan OLED on halventunut vuodessa 5 000 eurosta 4 000 euroon. Kuva: LGEn voinut jättää tilaisuutta väliin, kun näin miten paljon C9-sarjan 77-tuumaisen hinta oli tippunut – vielä kuukausi sitten hintaa oli 500 euroa enemmän, ja pian varmaan jo mukavasti alle 4 000 euroa.

  OLEDin kuva on QLEDiin verrattuna mustempi: musta on todellakin hiilenmustaa eikä tummanharmaata. Ilman dynaamista taustavaloa, joka himmenisi ja kirkaistuisi elokuvan kohtausten valoisuuden mukaan. Tämä johtuu siitä, että OLED-tekniikassa jokainen pikseli on oma valon- ja värinlähteensä. OLED onkin täydellistä katsottavaa auringon laskettua, mutta kirkkaus riittää – vastoin yleistä uskomusta – hyvin myös päivänvalossa katseluun. HDR-sisällöt saavat hyvää hehkua, vaikkakaan ei niin paljon kuin parhaissa QLED-malleissa.

  mainos
  LG OLED77C9
  LG OLED77C9

  Jättiruutu parhaasta päästä

  Jos haluaa päästä elokuvateattereiden tunnelmaan omalla kotisohvalla, on OLED77C9 erinomaisen hinta-laatusuhteen vaihtoehto suurten televisioiden luokassa.

  Ääni & Kuva kiteyttää

  Kuvanlaatu on lähes täydellisen neutraali ja syvyysvaikutelma lyö ällikällä. Ilmiömäinen kontrasti, veitsenterävät yksityiskohdat ja pehmeästi toistuvat liikkeet. Paikallaan pysyvät logot ja muut voi merkitä ja himmentää paneelin säästämiseksi.
  HDR:n enimmäiskirkkaus ei ole samalla tasolla kuin kirkkaimmissa LCD-näytöissä (vaikka mistään tärkeästä tuskin jääkään paitsi). Vähemmän kalibrointivaihtoehtoja kuin vaikkapa Panasonicilla ja Sonylla.
  • Koko/tyyppi: 77-tuumainen 4K OLED
  • Resoluutio: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Käyttöjärjestelmä: WebOS 4.5
  • Sisääntulot: 4 HDMI (2.1), 2 USB
  • Ulostulot: Optinen digitaalinen ääniulostulo
  • HDR: HDR10, Dolby Vision, HLG, Technicolor
  • Erityistä: Dolby Atmos -yhteensopiva
  • Verkkosivusto: lg.com
  lisää
  vähemmän

  Vejl.pris 4000 €

  Parasta mahdollista kuvaa olohuoneeseensa havittelevan kannattaa suunnata suoraan suurimpien OLED-televisioiden pariin, joihin oma budjetti riittää. LG valmistaa kaikki OLED-paneelit, joten parhaat OLED-löydöt tekee yleensä LG:n omista mallistoista.

  Tämä pätee myös isommassa kokoluokassa. LG:n lähin kilpailija 55- ja 65-tuumaisissa on Philips, joka ei kuitenkaan valmista 77-tuumaisia, 88-tuumaisista nyt puhumattakaan. Ylipäätään 77-tuumaisen television löytäminen alle 10 000 eurolla on vaikeaa, ja nyt testaamamme C9-mallikin on alkujaan maksanut sen verran. Juuri siksi vuoden 2019 malli onkin kiinnostava juuri nyt, kun hinta on yli puolet halvempi.

  Television kuvaprosessori sai viime vuonna ison päivityksen, ja myös käyttäjäystävällisyyttä paranneltiin vuoteen 2018 nähden.

  Design

  Koon huomioiden ei ehkä ole ihme, että OLED77C9 on edestä katsottuna suurimmaksi osaksi isoa mustaa pintaa. Paneelia ympäröivä kehys on kapea eikä vie yhtään enempää tilaa kuin on välttämätöntä. C9 on LG:n mallistossa kalliimpi niin sisältä kuin ulkoa kuin B9, mutta kuitenkin edullisempi kuin huippumalli E9.

  LG OLED77C9 det
  Jalustalla on kaksoisfunktio: tukemisen lisäksi se auttaa suuntamaan äänen katsojaa kohti. Kuva: LG

  C9 lepää tukevan metallijalustan varassa. Kaiuttimet on sijoitettu ruudun alareunaan, ja jalka toimii fiksusti myös ääntä levittävänä ja suoraan kohti katsojaa suuntaavana elementtinä.

  Ruudun pinta on melko kiiltävä, joten ympäristö heijastuu siihen helposti kuin peiliin. Antireflex-käsittely auttaa tähän kuitenkin niin hyvin, ettei heijastelu muodostu ongelmaksi.

  Itse asiassa heijastukset vaivaavat enemmän Samsung QE82Q70R -mallia, vaikka sen paneeli on mattapintainen.

  mainos

  Puute seinäkiinnityksessä

  LG:n televisio voidaan kiinnittää myös seinälle, mutta suunnittelupuolella on tapahtunut sen suhteen stiplu. Kaikki liitännät on nimittäin sijoitettu television takapuolelle, joten vaihtoehdot ovat joko hankkia seinästä reilusti ulos työntyvä teline tai kaikkien tarpeellisten liitäntöjen tekeminen ennen kuin television asentaa seinälle – sen jälkeen niitä ei enää vaihdellakaan.

  mainos
  LG OLED77C9 connections(2)
  Taakse sijoitetut liitännät voivat olla pulmallinen ratkaisu, jos television haluaa kiinnittää seinälle. Kuva: LG

  Käyttö ja ominaisuudet

  Vaikka kyseessä on viime vuoden malli, on C9:ssä uusimman 2.1-standardin mukaiset HDMI-liitännät. Niiden tiedonsiirto sujuu huomattavasti nopeammin kuin ennen (48 Gb/s vs. HDMI 2.0:n 18 Gb/s). Kaikkea hyötyä tästä ei vielä edes osata ottaa irti, mutta television elinajan huomioiden nopeuden edut tulevat esiin ennemmin tai myöhemmin. Esimerkiksi 4K-video voi siirtyä 120 fps:n kuvanopeudella, jos se tulee joskus relevantiksi. Television ja soundbarin välinen äänenlaatu on myös parempaa eARC:n eli leveämpää kaistaa hyödyntävän digitaalisen äänenpalautuskanavan ansiosta.

  Televisiosta löytyy tuki Dolby Visionille ja Dolby Atmokselle, mutta tietysti käytössä on oltava myös jälkimmäistä tukeva soundbar, jotta 3D-äänestä pääsee nauttimaan.

  Liitännät on upotettu takapuolelle, joten niihin ei pääse käsiksi, mikäli seinäteline ei jää jonkin verran irti seinästä. Kuva: LG

  G-SYNC

  Peliharrastajat iloitsevat G-SYNC-yhteensopivasta televisiosta ja vaihtelevasta virkistystaajuudesta – niiden ansiosta tietokoneen GeForce-näytönohjaimen voi kytkeä ruutuun ja nauttia kuvasta, joka ei säröile, töki tai kärsi viiveestä.

  C9 on varustettu WebOS 4.5 -käyttöjärjestelmällä, joka tekee laitteesta nopeamman ja halutun sisällön löytämisestä helpompaa. Omassa olohuoneessani nököttävä G7-malli on tähän verrattuna paljon hitaampi.

  mainos

  ”Home Dashboard”-valikko näyttää lähettyvillä olevat laitteet, kuten kännykät, älykotilaitteet ja uut Bluetooth-laitteet.

  Puheohjattava ThinQ AI -hallintajärjestelmä löytyy myös. Kollegani Audun testasi television 65-tuumaisen version viime toukokuussa, ja sen jälkeen C9-sarjaan on tullut myös Google Assistant.

  Tuettuihin sovelluksiin kuuluu kaikki tarvittava, kuten HBO Nordic, Netflix ja Viaplay.

  LG OLED77C9 whitepoint
  LG OLED77C9:n valkotasapaino on täydellistä Cinema-, ISF Expert Bright- ja ISF Expert Dark-asetuksilla, mutta ei ISF Expert -asetuksella. Kuva: Geir Gråbein Nordby

  Värintoisto on tarkkaa ja kasvojen punasävyissä on syvyyttä. Värit ovat miellyttävämmät ja vivahteikkaammat kuin Samsungilla (tosin en ole käyttänyt erityisen hienoja mittauslaitteita tämä toteamiseen).

  Kun Audun testasi LG:n 65-tuumaisen, hän vertasi sitä Samsungin QE65Q90R-malliin ja totesi Samsungin yltävän mustan laadullaan OLEDin tasolle, LG ei ollut merkittävästi parempi. Kirjoitushetkellä 82-tuumainen Q950R-sarjan 8K-malli maksoi 5 000 euroa, mikä tekee vaihtoehtojen vertailusta todella herkullista!

  Johtopäätökset

  LG C9 on edellisiä malleja parempi kaikin puolin. Se on salamannopea (myös pelaamiseen) ja sovellusvalikoima on laajempi. OLED-teknologian edut ovat edelleen syvä musta, vahva kontrasti, luonnolliset värit ja laaja katselukulma. Halvimpiin LCD-malleihin verrattuna kirkkaus on kohdillaan, mutta kalliimpien LCD-televisioiden – led tai QLED – kohdalla kirkkaus on vielä paremmissa kantimissa.

  77-tuumainen C9-sarjan edustaja on silti tällä hetkellä löytö. Vuoden 2020 versio on taatusti hurjasti kalliimpi!

  Samsung QE82Q70R
  Samsungin Q70R-sarja on tarpeettomista ylellisyyksistä riisuttu järkevänhintainen 82-tuumainen televisio, joka tarjoaa huikean elokuvateatterielämyksen!

  Lue myös

  JBL Bar 5.0 on yksinkertainen ja eläväinen soundbar, joka ei tarvitse subwooferia suoriutuakseen riittävästä bassontoistosta.
  Verkko-osaaja ja highend-kaiutinvalmistaja löivät hynttyyt yhteen ja loivat hifilaatuisen älykaiuttimen.
  Etsitkö pientä mutta kaunista televisiota? Silloin Samsungin pienin The Frame -designmalli voi olla oiva valinta!
  Unohda edulliset mesh-verkot – kun on kerran kokeillut Orbi AX4200:a, ei takaisin ole paluuta!
  EPOS on tehnyt true wireless -kuulokkeet pelaajille, joille pelkkä Bluetooth ei riitä.
  Polk Audion Magnifi Mini on pikkuinen soundbar, joka kuulostaa kokoaan suuremmalta.
  AIAIAI-kuulokkeista saa juuri sellaiset kuin haluaa – sillä ne kootaan itse. Testasimme sarjan huippumallin.
  Samsung HW-S67T on tehty designtelevisio Samsung Framen kumppaniksi ja muutenkin sisustukseen sopivaksi soundbariksi – ja tyylikäs se onkin. Ääni vain saisi olla parempi.
  Lisää
  Keskustelu
  Vieritä ylös