TESTISSÄ : QLED VS. OLED – Samsung QE82Q70R ja LG OLED77C9

Leffateatterin tunnelmaa kotona

Vuoden 2019 televisiomalleja voi nyt löytää hyvään hintaan, joten testasimme highend-luokasta kaksi jättiruutua: miten QLED pärjää OLEDia vastaan?

Kinoopplevelse med storskjerm: To 2019-kupp - QLED vs OLED
 • Tämän testin tuotteet
 • Samsung QE82Q70R
 • LG OLED77C9
 • Vuoden 2020 tv-mallit ovat täyttämässä kauppojen hyllyt, joten vuoden 2019 malleista saattaa tehdä huippulöytöjä. Projektoriharrastajana olen erityisen kiinnostunut näkemään, miten alas yli 75-tuumaisten huipputelkkareiden hinnat voivat tulla! Sen kokoisella televisiolla pääsee jo elokuvateatterin tunnelmaan omassa olohuoneessa.

  Kuinka isoa ja laadukasta kuvaa saa alle 5 000 eurolla? Projektorin etuna televisioon nähden on kuvan koko – 100-tuumainen lävähtää seinälle tuosta vain. Sen rinnalla 65-tuumainen ruutu näyttää hupaisalta, vaikka oikeasti senkokoiset OLEDit ovat todella hyviä. Leffateatterivaikutelmaa niin pienellä kuvalla on kuitenkaan turha hakea.

  Televisio vs. projektori

  Videoprojektorin miinuksiin lasketaan rajoittunut kirkkaus ja kontrasti verrattuna parhaisiin televisioihin. Niinpä HDR-sisällöt eivät pääse valkokankaalla loistamaan samalla tavalla. Kunnon mustaa saadakseen huone on oikeastaan aina pimennettävä täydellisesti valkokangasta varten, mikä sekin on haitta, jos kellarissa ei satu olemaan valmiiksi ikkunatonta tv-tilaa.

  Parhaat televisiot tarjoilevat siis parempaa mustaa, kontrastia ja kirkkautta. Sen lisäksi älymallien sisäänrakennetut ominaisuudet helpottavat käyttöä. Sitä paitsi projektorien kohdalla aitoa 4K-kuvaa ei ole tarjolla alle 5 000 euron hintaluokassa. Ei siis ihme, että telkkarit myyvät kuin jäätelö kuumana kesäpäivänä ja videotykit taas liikkuvat hitaasti. Useimpien mielestä ne ovat liian epäkäytännöllisiä.

  Isointa ja parasta kuvanlaatua alle viidellä tonnilla

  Ja siitäpä pääsemme todella isoihin televisioihin. Tavoitteena on saada oikeaa elokuvateatterin tunnelmaa kotiin ilman valkokangasta, ja vieläpä alle 5 000 euron hintaan.

  Näytön on siis oltava suuri ja tietenkin hyvä. Halvimmat LCD-mallit led-reunavalaistuksineen unohdetaan nyt hetkeksi – niiden epätasainen musta ei riitä elokuvien katseluun. Taustavalaistua sen olla pitää, tai sitten OLEDia.

  Lainasin Gigantista kaksi televisiota, jotka täyttävät edellä mainitut kriteerit.

  mainos
  Jättikuvaa hyvään hintaan: Samsung 82Q70R. Kuva: Samsung

  Samsungin hillittömän kokoinen QLED

  Ensimmäinen edustaja on Samsungin edullisin 82-tuumainen, jossa käytetään QLED-tekniikkaa: Q70R. QLED on käytännössä tavallista LCD-tekniikkaa led-taustavalaistuksella. Väripigmentin sijaan kuva maalautuu värifiltterin läpi. Filtterissä on nanokokoisia reikiä, joiden halkaisijan mukaan värin aallonpituus määräytyy. Suurimmat aukot ovat punaiselle, keskikokoiset vihreälle ja pienimmät siniselle. Tekniikan ansiosta valoa tarvitaan vähemmän, joten värit näyttävät vahvemmilta tavallista heikommalla taustavalaistuksella. Samalla musta näyttää mustemmalta ja tasaisemmalta kuin perinteisissä led-televisioissa. Mustan laatu ei kuitenkaan yllä OLEDin tasolle.

  mainos

  QE82Q70R-mallin hinta oli alun perin himpun alle 5 000 euroa, mutta nyt sitä saattaa löytää jo alle 3 000 eurolla. Kuten aina, kannattaa seurata Hintaopasta ennen ostosten tekoa. Saatuamme tämän mallin testiin olemme seuranneet mielenkiinnolla myös viime vuoden 8K-huippumallin, 82-tuumaisen Q950:n hintakehitystä, joka on puolittunut kymppitonnista. Ainakin 75-tuumaisen version perusteella voimme suositella mallia lämpimästi!

  LG:n jättinäyttö OLED77C9

   

  LG OLED77C9 storskjerm

  LG:n 77-tuumainen C9-sarjan OLED on halventunut vuodessa 5 000 eurosta 4 000 euroon. Kuva: LGEn voinut jättää tilaisuutta väliin, kun näin miten paljon C9-sarjan 77-tuumaisen hinta oli tippunut – vielä kuukausi sitten hintaa oli 500 euroa enemmän, ja pian varmaan jo mukavasti alle 4 000 euroa.

  OLEDin kuva on QLEDiin verrattuna mustempi: musta on todellakin hiilenmustaa eikä tummanharmaata. Ilman dynaamista taustavaloa, joka himmenisi ja kirkaistuisi elokuvan kohtausten valoisuuden mukaan. Tämä johtuu siitä, että OLED-tekniikassa jokainen pikseli on oma valon- ja värinlähteensä. OLED onkin täydellistä katsottavaa auringon laskettua, mutta kirkkaus riittää – vastoin yleistä uskomusta – hyvin myös päivänvalossa katseluun. HDR-sisällöt saavat hyvää hehkua, vaikkakaan ei niin paljon kuin parhaissa QLED-malleissa.

  mainos
   data-srcset
  Samsung QE82Q70R
  Samsungin Q70R-sarja on tarpeettomista ylellisyyksistä riisuttu järkevänhintainen 82-tuumainen televisio, joka tarjoaa huikean elokuvateatterielämyksen!
  LG OLED77C9
  LG OLED77C9
  Jos haluaa päästä elokuvateattereiden tunnelmaan omalla kotisohvalla, on OLED77C9 erinomaisen hinta-laatusuhteen vaihtoehto suurten televisioiden luokassa.
  Lisää
  Keskustelu

  Lue myös

  TCL C815 (65C815)

  Kiva kokemus edullisesti

  TCL C815 -televisio tarjoaa hyvää kuvaa ja paljon älyominaisuuksia huokeaan hintaan. Jopa äänenlaatu on kohdillaan!

  TCL RAY-DANZ TS9030 lifestyle

  Kiintoisa konsepti

  TCL Ray-Danz TS9030 simuloi surround-ääntä älykkäillä akustisilla ratkaisuilla DSP:n sijaan.

  Beoplay H95 støydempende hodetelefoner

  Parhaat melunvaimentajat

  Kaipaatko pois hälystä? Kokosimme listaan tämän hetken parhaat vastamelukuulokkeet.

  Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

  Mestarien mestari

  Panasonicin huippumalli on todellinen herkkupala tv-harrastajille: HZ2000 tarjoaa mielettömän tyylikästä kuvaa ehdalla studiolaadulla!

  Beoplay H95 spread

  Loistavaa vastamelua B&O:lta

  Olemmekin odotelleet highend-luokkaan vastamelukuulokkeita, ja jotenkin ei yllätä, että Bang & Olufsen ehtii ensimmäisenä erinomaisella Beoplay H95 -mallillaan!

  Shure Aonic 50 lifestyle

  Taivaan portit aukeavat

  Shure Aonic tarjoaa ehkäpä parasta koskaan kuulemaamme äänenlaatua vastamelukuulokkeista.

  Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

  Kaikkien aikojen paras ZenFone

  Asus on hypännyt highend-luokkaan uutuuspuhelimellaan, joka haastaa markkinoiden parhaat. Onko nyt Asuksen vuoro valloittaa?

  Samsung Q950TS

  Veitsenterävää unelmakuvaa

  Samsungin Q950TS on huipputyylikkään näköinen, kuvanlaadultaan upea ja ääneltään vaikuttava – mutta lystistä saa pulittaa pitkän pennin.

  Do NOT follow this link or you will be banned from the site! Vieritä ylös