TESTISSÄ : QLED VS. OLED – Samsung QE82Q70R ja LG OLED77C9

Leffateatterin tunnelmaa kotona

Vuoden 2019 televisiomalleja voi nyt löytää hyvään hintaan, joten testasimme highend-luokasta kaksi jättiruutua: miten QLED pärjää OLEDia vastaan?

Kinoopplevelse med storskjerm: To 2019-kupp - QLED vs OLED
 • Tämän testin tuotteet
 • Samsung QE82Q70R
 • LG OLED77C9
 • Vuoden 2020 tv-mallit ovat täyttämässä kauppojen hyllyt, joten vuoden 2019 malleista saattaa tehdä huippulöytöjä. Projektoriharrastajana olen erityisen kiinnostunut näkemään, miten alas yli 75-tuumaisten huipputelkkareiden hinnat voivat tulla! Sen kokoisella televisiolla pääsee jo elokuvateatterin tunnelmaan omassa olohuoneessa.

  Kuinka isoa ja laadukasta kuvaa saa alle 5 000 eurolla? Projektorin etuna televisioon nähden on kuvan koko – 100-tuumainen lävähtää seinälle tuosta vain. Sen rinnalla 65-tuumainen ruutu näyttää hupaisalta, vaikka oikeasti senkokoiset OLEDit ovat todella hyviä. Leffateatterivaikutelmaa niin pienellä kuvalla on kuitenkaan turha hakea.

  Televisio vs. projektori

  Videoprojektorin miinuksiin lasketaan rajoittunut kirkkaus ja kontrasti verrattuna parhaisiin televisioihin. Niinpä HDR-sisällöt eivät pääse valkokankaalla loistamaan samalla tavalla. Kunnon mustaa saadakseen huone on oikeastaan aina pimennettävä täydellisesti valkokangasta varten, mikä sekin on haitta, jos kellarissa ei satu olemaan valmiiksi ikkunatonta tv-tilaa.

  Parhaat televisiot tarjoilevat siis parempaa mustaa, kontrastia ja kirkkautta. Sen lisäksi älymallien sisäänrakennetut ominaisuudet helpottavat käyttöä. Sitä paitsi projektorien kohdalla aitoa 4K-kuvaa ei ole tarjolla alle 5 000 euron hintaluokassa. Ei siis ihme, että telkkarit myyvät kuin jäätelö kuumana kesäpäivänä ja videotykit taas liikkuvat hitaasti. Useimpien mielestä ne ovat liian epäkäytännöllisiä.

  Isointa ja parasta kuvanlaatua alle viidellä tonnilla

  Ja siitäpä pääsemme todella isoihin televisioihin. Tavoitteena on saada oikeaa elokuvateatterin tunnelmaa kotiin ilman valkokangasta, ja vieläpä alle 5 000 euron hintaan.

  Näytön on siis oltava suuri ja tietenkin hyvä. Halvimmat LCD-mallit led-reunavalaistuksineen unohdetaan nyt hetkeksi – niiden epätasainen musta ei riitä elokuvien katseluun. Taustavalaistua sen olla pitää, tai sitten OLEDia.

  Lainasin Gigantista kaksi televisiota, jotka täyttävät edellä mainitut kriteerit.

  mainos
  Jättikuvaa hyvään hintaan: Samsung 82Q70R. Kuva: Samsung

  Samsungin hillittömän kokoinen QLED

  Ensimmäinen edustaja on Samsungin edullisin 82-tuumainen, jossa käytetään QLED-tekniikkaa: Q70R. QLED on käytännössä tavallista LCD-tekniikkaa led-taustavalaistuksella. Väripigmentin sijaan kuva maalautuu värifiltterin läpi. Filtterissä on nanokokoisia reikiä, joiden halkaisijan mukaan värin aallonpituus määräytyy. Suurimmat aukot ovat punaiselle, keskikokoiset vihreälle ja pienimmät siniselle. Tekniikan ansiosta valoa tarvitaan vähemmän, joten värit näyttävät vahvemmilta tavallista heikommalla taustavalaistuksella. Samalla musta näyttää mustemmalta ja tasaisemmalta kuin perinteisissä led-televisioissa. Mustan laatu ei kuitenkaan yllä OLEDin tasolle.

  mainos

  QE82Q70R-mallin hinta oli alun perin himpun alle 5 000 euroa, mutta nyt sitä saattaa löytää jo alle 3 000 eurolla. Kuten aina, kannattaa seurata Hintaopasta ennen ostosten tekoa. Saatuamme tämän mallin testiin olemme seuranneet mielenkiinnolla myös viime vuoden 8K-huippumallin, 82-tuumaisen Q950:n hintakehitystä, joka on puolittunut kymppitonnista. Ainakin 75-tuumaisen version perusteella voimme suositella mallia lämpimästi!

  LG:n jättinäyttö OLED77C9

   

  LG OLED77C9 storskjerm

  LG:n 77-tuumainen C9-sarjan OLED on halventunut vuodessa 5 000 eurosta 4 000 euroon. Kuva: LGEn voinut jättää tilaisuutta väliin, kun näin miten paljon C9-sarjan 77-tuumaisen hinta oli tippunut – vielä kuukausi sitten hintaa oli 500 euroa enemmän, ja pian varmaan jo mukavasti alle 4 000 euroa.

  OLEDin kuva on QLEDiin verrattuna mustempi: musta on todellakin hiilenmustaa eikä tummanharmaata. Ilman dynaamista taustavaloa, joka himmenisi ja kirkaistuisi elokuvan kohtausten valoisuuden mukaan. Tämä johtuu siitä, että OLED-tekniikassa jokainen pikseli on oma valon- ja värinlähteensä. OLED onkin täydellistä katsottavaa auringon laskettua, mutta kirkkaus riittää – vastoin yleistä uskomusta – hyvin myös päivänvalossa katseluun. HDR-sisällöt saavat hyvää hehkua, vaikkakaan ei niin paljon kuin parhaissa QLED-malleissa.

  mainos
   data-srcset
  Samsung QE82Q70R
  Samsungin Q70R-sarja on tarpeettomista ylellisyyksistä riisuttu järkevänhintainen 82-tuumainen televisio, joka tarjoaa huikean elokuvateatterielämyksen!
  LG OLED77C9
  LG OLED77C9
  Jos haluaa päästä elokuvateattereiden tunnelmaan omalla kotisohvalla, on OLED77C9 erinomaisen hinta-laatusuhteen vaihtoehto suurten televisioiden luokassa.
  Lisää
  Keskustelu

  Lue myös

  Timekettle M2

  Tulkki korvassa

  Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

  Hifiman HE1000se

  Suloista hulluutta

  Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

  Sony XH9005 (KD-65XH9005)

  Pleikkatelkka penkkiurheilijalle

  Sony XH9005 on hyvin varusteltu ja edullinen LCD-televisio, jonka kuvanlaatu on monella tapaa mainio – mutta ei virheetön.

  JBL Bar 9.1

  Iskevää 3D-ääntä

  JBL:n ensimmäinen Atmos-soundbar Bar 9.1 on varustettu langattomilla takakaiuttimilla. Tehoja piisaa!

  Sonos Arc

  Sonos kurottaa uusiin korkeuksiin

  Vihdoin Sonos on tuonut markkinoille ison soundbarin: Arc tukee Atmos-ääntä ja osaa muutaman muunkin näppärän tempun.

  LG NANO 90 (65NANO906)

  Väkevää kontrastia LCD-tv:stä

  Uusi kuvapaneeli ja parempi kirkkaudenhallinta nostavat LG NANO 90 -television parhaiden LCD-ruutujen joukkoon.

  11 täysin langatonta kuuloketta

  Täydellisen langatonta vapautta

  Ostoslistalla uudet kuulokkeet? Testasimme 11 täysin langatonta nappikuuloketta, joista kelpaa valita!

  JBL Live 300TWS

  Hifinapit korviin

  JBL:n pikkuruiset ja mukavan hintaiset täysin langattomat kuulokkeet ovat nappivalinta korvaan kuin korvaan.

  Sony Xperia 1 II

  Loistava päivitys

  Sony Xperia 1 II ei hötkyile: uusi malli on säilyttänyt kaikki edeltäjänsä hyvät puolet ja parantanut toisia. On vain yksi asia, johon emme ole tyytyväisiä…

  Vieritä ylös