Thomson QLED Pro on jo tehnyt meihin vaikutuksen 55-tuumaisena versiona. Nyt saimme testihuoneeseemme sarjan suurimman mallin eli peräti 100-tuumaisen Thomson 100QG7S14 -mallin. Se on valmistajan kaikkien aikojen suurin televisio. Vaikka 100-tuumaisen speksit ovatkin suurimmaksi osaksi samat kuin pienemmillä malleilla, on jättiruudun hinta tietysti hiukan kalliimpi. Iso kysymys kuuluukin, pysyykö kuvanlaatu mukana, kun koko kasvaa?
Thomson 100QG7S14: Design

Muotoilua ajatellen ei ole ihan helppoa saada 100-tuumaisesta televisiosta linjakasta ja sisustukseen sopivaa, mutta Thomson on ainakin tehnyt parhaansa. Näytön kehys on suhteellisen kapea, ja tv lepää kahden reunoille sijoitetun jalan varassa. Televisio on siis sijoitettava tasolle, joka on vähintään saman levyinen kuin jalkojen välinen etäisyys, eli 170 senttimetriä. Kun jalat kiinnittää, kannattaa ensin purkaa näyttö pakkauksesta ja asettaa se laatikon päälle lepäämään.
Totesimme tv:n pahvilaatikon olevan tämän kokoiselle televisiolle aika heiveröistä tekoa, joten kovin montaa kertaa laatikkoa ei saa purettua ja pakattua. Thomson voisi ehkä tutustua Samsungin pakkaustapoihin. Mutta kiitosta Thomson ansaitsee siitä, että näytön takapuolella ei ole vain kahta, vaan peräti neljä käytännöllistä kantokahvaa. Jos meiltä kysytään, niin tämä saisi olla jonkinlainen EU-standardi tämän kokoisille näytöille!
Kahvat tekevät asennuksesta ja käyttöönotosta paljon mukavampia selälle ja jaloille. Toki tv:n asennus vaatii silti ainakin kaksi ihmistä, sillä malli painaa 46 kiloa ilman jalkoja.
Käyttö ja ominaisuudet
Television käyttöliittymä on Google TV, joka tarjoaa pääsyn useimpiin suoratoistopalveluihin ja sovelluksiin. Tv tukee myös Google Assistantia, Chromecastia ja puheohjausta. Kaukosäätimessä on omat nappinsa Netflixille, Disney+:lle, YouTubelle ja Prime Videolle.
Thomson 100QG7S14 on liitännöiltään hyvin varusteltu: neljä HDMI-porttia (2 x HDMI 2.1, 2 x HDMI 2.0), kolme USB-porttia (joista yksi on USB 3.0), Ethernet ja wifi. Vastaanottimia on kolme: antennille, kaapelille ja satelliitille.
Kuvanlaatu: iso kuva, isot odotukset
Näyttö on QLED LCD -paneeli 4K-resoluutiolla ja 144 Hz virkistystaajuudella. Tv tukee HDR10:ä ja Dolby Visionia, ja Thomsonin mukaan kontrastisuhde on 5 000:1. Koska paikallista himmennystä ei kuitenkaan ole, kontrasti on käytännössä rajoittuneempi.
Testasimme 100QG7S14 tavallisesti käyttämillämme testimateriaaleilla, ja ensivaikutelma kuvasta on kirkas ja värikäs tietyin rajoittein. Breaking Bad -klassikkosarja 4K-resoluutiolla ja SDR-formaatissa toistui terävästi 16:9-kuvasuhteella – joka pääsee todella oikeuksiinsa tämänkokoisella televisiolla! Yksityiskohtaiset maisemakohtaukset aavikolla näyttävät aivan eri tavalla realistisilta kuin tavallisen kokoisella televisiolla. Ja päähenkilöiden väliset keskustelut tulevat tietysti paljon lähemmäs kuin mihin on tottunut.
Siihen on syynsä, että mainitsemme tässä erityisesti Breaking Badin. Sarjan juoni ei nimittäin ole kaikkein vauhdikkain, joten nopeita kamera-ajoja ja liikkeitä ei oikein ole – ja sarja onkin rauhallisuudessaan Thomsonille parasta antia. Kun vaihdamme reippaampaan menoon, kuten F1-dokumenttisarjaan Drive to Survive, kuvanlaatu muuttuu kaoottisemmaksi. Kuvasta tulee sumeampaa ja nopeimmissa käänteissä kuva rikkoutuu. Viivettä ja rakeisuutta ilmenee enemmän. Drive to Survive on tarjolla myös Dolby Visionin HDR-laadulla, mutta hyvin nopeasti käy ilmi, etteivät television kontrasti ja kirkkaus ole ihanteellisia tämäntyyppisille sisällöille.
Kuvankäsittely ei tunnu aina pysyvän vauhdissa mukana. Vaikka olimmekin hyvin tyytyväisiä 55-tuumaiseen versioon, saisi tässä koossa olla enemmän tehoa ja kontrastia. Kohinanvaimennus toimii toisinaan vähän liiankin kovaa, mikä tekee kuvasta liian pehmeän joissakin kohtauksissa. Liikkeiden pehmennys (interpolaatio) taas tuntuu rajoittuneelta, etenkin urheilua ja toimintaa katsoessa. Lyhyesti sanottuna: mitä isompi kuva, sitä selvemmin heikkoudet näkyvät. Vertailun vuoksi mainittakoon Samsung 98DU9005, joka on suosikkejamme budjettiluokan jättitelevisioista ja joka tarjoaa hiukan terävämpää ja sulavampaa kuvaa.
Toinen tärkeä yksityiskohta tässä mallissa on sen mattalasi, joka erottaa sen QLED Pro -sarjan muista kokovaihtoehdoista. Tietyissä huoneissa mattapintaisuus on selvä etu: jos olohuoneessa on isoja ikkunoita televisiota vastapäätä, auttaa mattapinta estämään häiritsevää heijastelua. Tai jos katsojan ja ruudun välissä on valaisimia: silloinkin mattapinta häivyttää peilaamista.
Samalla kuvan syvyysvaikutelma ja kontrasti kuitenkin kärsivät. Samsung 98DU9005 ja TCL 98QLED780 ovat molemmat kiiltävänäyttöisiä malleja, ja niihin verrattuna Thomsonin televisio näyttää etenkin tummissa kohtauksissa valjummalta.
Äänenlaatu
Thomsonin tv on varustettu kahdesta 12-wattisesta kaiuttimesta koostuvalla stereojärjestelmällä. Televisio tukee paperilla Dolby Atmos -ääntä, mutta sillä on merkitystä oikeastaan vain, jos kytkee tv:seen yhteensopivan soundbarin. Omillaan tv:n ääni riittää arkikäyttöön, mutta tämänkokoisen kuvan kanssa alkaa nopeasti kaivata yhtä isoa ääntä. Suosittelemme siis ehdottomasti yhdistämään soundbarin tai surroundkaiuttimet 100-tuumaisen television kaveriksi.
Yhteenveto
Thomson 100QG7S14 on vaikuttavan iso televisio, joka on rakenteeltaan vankka, kirkkaudeltaan hyvä ja toiminnoiltaan kätevä muun muassa Google TV -käyttöliittymän ansiosta. Näin isolle kuvalle on kuitenkin tavallista korkeammat vaatimukset kuvankäsittelyn ja kontrastin suhteen, ja tällä saralla Thomson ei ihan vakuuta.
Jos 100-tuumaisen onnistuu löytämään tarjouksesta, ostos voi silti olla oikein hyvä ensiaskel jättiruutujen maailmaan – etenkin, jos katsoo televisiota usein päivänvalossa tai muutoin hyvin valaistussa huoneessa. Tässä kokoluokassa Thomson kuitenkin kohtaa vahvoja haastajia, kuten Samsung 98DU9005:n ja TCL 98QLED780:n, jotka tarjoavat terävämpää kuvaa ja parempaa kontrastia.
