Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: TCL C825 (65C825)

Kirkas kuva, loistava ääni

TCL C825 on kaiken oleellisen tarjoava moderni Android-televisio, jossa kuvan- ja äänenlaatu ovat erinomaiset.

Julkaistu 19.07.2021 - 18:10
TCL C825 (65C825)
Audun Hage

Kiinalainen TCL on yhä suhteellisen tuore tuttavuus pohjoismaisilla televisiomarkkinoilla, mutta valmistajan tuotteet ovat jo monesti osoittautuneet olevansa hintansa väärti. Tänä vuonna mallistoa on päivitetty monen uuden premium-mallin voimin. Uutuusmalli TCL C825 on saatavilla kahdessa koossa (55- ja 65-tuumaisena) ja se tarjoaa muun muassa uutta MiniLED-taustavalaistustekniikkaa, hyvät liitännät ja erinomaisen valikoiman sovelluksia. Lisäksi siinä on Onkyon valmistama sisäänrakennettu soundbar.

C82 1
TCL C825. Kuva: TCL

Design

Purkaessamme TCL 65C825 -televisiota pakkauksestaan huomamme heti, että kyseessä on painavampi ja paksumpi malli kuin esimerkiksi LG:n ja Samsungin ohuen ohuet mallit. Rakenne vaikuttaa laadukkaalta ja tv painaa lähes 30 kiloa. Kehys on harjattua hopeanhohtoista metallia, ja keskelle sijoitettu jalka tekee tv:n sijoittelusta helppoa – se mahtuu hiukan kapeammallekin tasolle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA P7020382-scaled P7020378-scaled
<
>
TCL C825 on sivusta katsottuna huomattavasti paksumpi kuin litteimmissä OLED-malleissa.

Käyttö ja ominaisuudet

TCL on tehnyt jo pitkään yhteistyötä Googlen kanssa, ja uutuusmalli on varustettu Androidin tuoreimmalla käyttöjärjestelmällä (11), joka tunnetaan myös nimellä Google TV. Yksi Google-järjestelmän hyötyjä on laaja valikoima sovelluksia sekä tiheät päivitykset, joiden ansiosta televisio pysyy myös tulevaisuudessa aina ajan tasalla.

Mainos

Nopeasti käskyihin reagoiva kaukosäädin on pieni ja näppärä, ja siinä on mikrofoni ja Bluetooth-yhteys. Television toinen erikoisuus on ruudun yläreunaan kiinnitetty webkamera, joka on kätevä apuri esimerkiksi Google Duo -videopuheluihin.

Aiempien TCL-mallien tapaan C825 tukee useita videoformaatteja, mukaan lukien HDR10+ ja Dolby Vision. Siinä on myös uusin Dolby Vision IQ -versio, joka osaa huomioida ympäristön valaistusolosuhteet.

Television takaa löytyy neljä HDMI 2.1 -sisääntuloa. Vain kaksi niistä tukee VRR:ää (Variable Refresh Rate) ja 4K-toistoa 120 kuvaa sekunnissa. Näitä kahta kannattaa siis säästellä esimerkiksi PS5- tai Xbox Series X -pelikonsolien käyttöön.

TCL on varustanut laitteensa myös erittäin nopealla peliasetuksella. Mittasimme viiveeksi alle 10 millisekuntia, mikä on todella hyvä tulos.

 

TCL-C825-remote-scaled TCL-C825-Android-apps-scaled TCL-C825-connections-scaled-e1625236761367
<
>
TCL C825:ssä on neljä HDMI-sisääntuloa, joista kaksi suoriutuu laajemmastakin kaistasta. Kannattaa huomata, että yksi HDMI toimii myös eARC-äänenpalautuskanavana soundbaria tai vastaavaa ajatellen, mutta koska televisioon on integroitu oma soundbarinsa, ei asialla ole niin väliä. Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

C825 on varustettu uudella kuvapaneelilla, jonka on valmistanut TCL:n osittain omistama CSOT. Näytössä on Quantum Dot -värisuodin ja taustavalaistuksena käytetään uutta MiniLED-tekniikkaa. MiniLED koostuu tuhansista pienen pienistä ledvaloista, jotka on jaettu 160 alueeseen. Tämän pitäisi taata tarkempi kontrasti ja valon jakautuminen. Eron perinteisiin ledeihin huomaa myös käytännössä.

TCL tekee vaikutuksen erinomaisella kirkkaudellaan eikä urheilulähetysten katseleminen keskellä päivää ole sille ongelma eikä mikään. Näyttö on tehokkaasti käsitelty heijastamattomaksi, ja yhdessä näiden ominaisuuksien ansiosta kuva on todella terävä, selkeä ja kaiken kaikkiaan miellyttävä katsella.

Myös musta toimii erinomaisesti: tummat kohtaukset ja kuva-alueet toistuvat hiilenmustina. Musta ei ole ihan samaa luokkaa kuin OLED-näytöissä, sillä MiniLED-tekniikka ei mahdollista jokaisen pikselin sytyttämistä ja sammuttamista erikseen, kuten OLED. Niinpä pientä sirovaloa näkyy väkisinkin tummilla alueilla. Silti mustan taso on huikeasti parempi kuin perinteisillä LCD-televisioilla.

C825 suoriutuu loistavasti myös elokuvasta, jossa on paljon tummia kohtauksia sekä mustat palkit kuvan ylä- ja alareunassa. Mustat alueet pysyvät todella mustina eivätkä juurikaan haalistu muun kuvaruudun kirkkaudesta. Valkoiset tekstitykset eivät saa häiritsevää haloa ympärilleen, mikä viittaa siihen, että TCL onnistuu hallitsemaan ledvalojaan erittäin tarkasti.

TCL C825 on varustettu mielenkiintoisella uudella ominaisuudella nimeltään Dolby Vision IQ. Se pääsee oikeuksiinsa, kun katselee Dolby Vision HDR -laatuista sisältöä esimerkiksi Netflixistä tai Disney+-palvelusta. Toiminto ottaa huomioon ympäröivän tilan valoisuuden television valosensorin avulla ja optimoi HDR-kuvan sen mukaan. Tämä melko uusi ominaisuus löytyy vasta highend-televisioista.

 

TCL C825 Drive to survive scaled 1 TCL C825 Extraction contrast scaled 1 TCL C825 Netflix Extraction scaled 1 The Irishman scaled 1 TCL C825 The Irishman scaled 1 TCL C825 Dolby Vision IQ scaled 1 OLYMPUS DIGITAL CAMERA TCL C825 contrast scaled 1 TCL C825 Snabba Cash 2 scaled 1 Snabba Cash Halo scaled 1 TCL C825 Black Level scaled 1 TCL C825 subtitles scaled 1 TCL C825 Snabba Cash 3 scaled 1 Dolby Vision Dolby Atmos scaled 1
<
>

Katsoimme tuttuja testipätkiämme, kuten Netflixin Dolby-formaatissa näytettäviä sarjoja Drive to Survive ja Snabba Cash sekä elokuvia Extraction ja The Irishman niin pimennetyssä huoneessa kuin päivänvalossakin. Tummat kohtaukset näyttävät todella syviltä ja realistisilta, kun taas samalla ulkokohtauksissa on upeaa hehkua. Kun huoneessa on valoisaa, osaa televisio lisätä kirkkautta ja vastaavasti vähentää sitä huoneen hämärtyessä, joten tummat kohtaukset säilyttävät syvyytensä ja vivahteensa. Siirtymät tapahtuvat hyvin huomaamattomasti ja väritasapainon kärsimättä.

Huom! Kun olimme testanneet televisiota pitkään Dolby Vision HDR -sisällöillä, alkoi tv välillä tökkiä ja välkkyä magentanvärisenä. TCL on kuitenkin luvannut korjata ongelman tulevan ohjelmistopäivityksen myötä.

TCL suoriutuu mainiosti myös urheilusta ja muista nopealiikkeisistä sisällöistä. Testasimme television Sport-asetusta katsellen jalkapallon EM-kisoja, ja pallo pysyi hyvin tarkkana kuvassa ilman nopeiden vaihdosten aiheuttamia töksähtelyjä.

Äänenlaatu

Useimmat tämänhintaiset televisiot on varustettu pienillä sisäänrakennetuilla kaiuttimilla. Onkin yleistä parantaa pikkukaiuttimien äänenlaatua ja hankkia television kaveriksi erillinen soundbar, joka mallista riippuen tuo helposti 400-500 euroa lisähintaa. TCL on kuitenkin tehnyt tämän jo katsojan puolesta ja lisännyt kiinteät stereokaiuttimet ruudun alareunaan. Television takapuolella taas on subwoofer, joka toistaa bassoäänet.

Näiden kaiuttimien pikkaisen paremman laadun huomaa heti: ääni on vahva ja selkeä, ja puhe, musiikki ja ääniefektit erottuvat kirkkaina. Basso on mukavan täyteläinen tuoden musiikkiin ja ääniefekteihin hyvää painetta. Pidimme television melko lähellä takaseinää (noin 30 cm:n päässä), ja ääni sai huoneen tärisemään, kun Indominus Rex jyristeli ympäri Jurassic Worldia. Tätä emme usein sano, mutta kerrankin voimme: tämä televisio ei kaipaa erillistä soundbaria.

TCL C82 Onkyo soundbar scaled 1
TCL:n televisio tarjoilee kirkasta ja vahvaa ääntä sisäänrakennetusta soundbaristaan. Kuva: Audun Hage

Kilpailijat

TCL C825 on joutunut tiukkaan paikkaan osuessaan hintaryhmään, jossa on paljon kilpailijoita QLED- ja OLED-televisioiden muodossa. Testin aikana vertasimme TCL:ää muiden muassa Samsung QN85A:han, joka suoriutui erinomaisesti sportti-tv-testissämme. Molemmat mallit edustavat MiniLED-tekniikkaa ja ovat kontrastiltaan erinomaisia. TCL on kontrastiltaan vähintään yhä hyvä kuin eteläkorealainen kilpailijansa, ja erotuksena siinä on Dolby Vision -tuki, mikä tuo etumatkaa kyseistä formaattia tukevia sisältöjä katsoessa. Esimerkiksi The Irishman näyttää toimivan TCL:llä paremmin, kun kontrasti mukautuu kohtauksiin sulavammin. TCL:llä on myös kovempi volyymi kuin Samsungilla, mikä tekee siitä kovan vastuksen ja erinomaisen vaihtoehdon, etenkin jos hakusessa on nimenomaan Android-televisio!

Yhteenveto: TCL C825

TCL on tullut tunnetuksi etenkin edullisista Android-televisioistaan. C825 ottaa askeleen ylöspäin premium-luokkaan, jossa kilpailu on luonnollisesti kovempaa mutta jossa TCL pärjää kuitenkin hyvin.  C825 on varustettu hyvillä liitännöillä ja erilaisilla formaateilla, joten sisällöt näyttävät aina parhaimmiltaan. Uusi MiniLED-näyttö toistaa kuvan vahvana ja kontrastiltaan erinomaisena. Sisäänrakennettu soundbar tarjoaa harvinaisen laadukasta tv-ääntä. Oivallinen valinta pakettiratkaisua etsivälle siis – eipähän tarvitse kärsiä ylimääräisistä laitteista. Erittäin hyvä yleis-tv ja vieläpä hyvään hintaan!

Karakter
TCL C825 (65C825)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

TCL tarjoaa kirkasta ja kontrastiltaan erinomaista kuvaa. Plussaa nykyaikaisesta Android-tv:stä sekä sisäänrakennettujen kaiuttimien äänenlaadusta. Televisio on hiukan paksumpi kuin litteimmät OLED-mallit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMAX-teatteri kotiin

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Ääni & Kuva
Scroll to Top