Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony LinkBuds S

Luokkansa parhaat napit

Sony LinkBuds S -kuulokkeet ovat uskomattoman mukavat täyslangattomat, joita voi käyttää kaikissa tilanteissa erinomaisten ympäristöäänten ansiosta.

Julkaistu 21.06.2022 - 05:00
Sony LinkBuds S
Geir Gråbein Nordby

Jokin aika sitten Sony lanseerasi uudenlaista tuotetyyppiä edustavan LinkBuds-nappikuulokemallin: avoimen täyslangattoman. Ideana on, että kuulokkeita voi pitää koko päivän ja ympäristön äänet kuuluvat, vaikka kuuntelisikin äänikirjaa, podacastia, uutisia tai jopa musiikkia. On monta tilannetta, joissa maailmaa ei oikein sovi sulkea ulkopuolelle.

Sony LinkBuds S workout scaled 1
Sony LinkBuds S on IPX4-luokiteltu ja sopii myös treenikäyttöön. Kuva: Sony

Tietystikään alkuperäinen LinkBuds ei sovi kaikille ja kaikkeen käyttöön. Koska kuulokenapit ovat käytännössä avoimet rinkulat, jäävät bassontoisto ja äänenpaine rajallisiksi. Musiikin sijaan LinkBuds onkin enemmän omiaan puheen parissa. Vastameluakaan ei ole tarjolla. Niinpä moni valitsisi ennemmin tavalliset suljetut nappikuulokkeet, joista voi aktivoida ympäristöäänet silloin, kun liikkuu autojen seassa tai näkee kollegan suun liikkuvan.

LinkBuds S – parhaat palat molemmista maailmoista?

LinkBuds on ehkä vähän marginaalituote, mutta uusi LinkBuds S toiminee laajemmallekin kuulijakunnalle: uutuus tarjoaa täyteläisen basson musiikkia kuunnellessa ja jopa vastamelutoiminnon. Kuulokkeet ovat kuitenkin edeltäjänsä tapaan kompaktit ja useimpia nappikuulokkeita mukavammat.

Mainos
Sony LinkBuds S perfect fit scaled 1
Sony on saanut istuvuuden kohdilleen. Kuva: Sony

LinkBuds S on merkittävästi pienempi kuin Sonyn nappikuulokkeiden lippulaiva WF-1000XM4. Myös latauskotelo on pieni ja mahtuu pyöristettyine kulmineen helposti housuntaskuun. Markkinoilla on pitkään ollut samankokoisia nappikuulokkeita, mutta Sonylle tämä on ensimmäinen laatuaan. Alkuperäisestä LinkBuds-mallista poiketen uusi LinkBuds S on suljetun rakenteen kuulokemalli, mikä mahdollistaa täyteläisen bassontoiston. Sony on panostanut ympäristöäänten kehittelyyn, jotta ulkomaailman saa halutessaan kuulumaan läpi lähes yhtä hyvin kuin avoimillakin kuulokkeilla. Ympäristön pitäisi toistua luonnollisen kuuloisesti eikä kuulijan pitäisi huomata digitaalista signaalinkäsittelyä, vaikka DSP taustalla pyöriikin.

Koska ympäristöäänten luomiseen tarvitaan joka tapauksessa mikrofoneja ja digitaalista äänenkäsittelyä, on Sony varustanut LinkBuds S:n myös vastamelulla. Kaiken kaikkiaan LinkBuds S on siis malli, jonka pitäisi vastata useimpien ihmisten tarpeisiin – ja vieläpä aika hyvään hintaan!

Sony LinkBuds S lifestyle scaled 1
Sony LinkBuds S istuu mukavasti vaikka koko päivän eikä niitä tarvitse riisua keskustelun ajaksi. Kuva: Sony

Hyvä akunkesto ja pikalataus

Koska LinkBuds S on tarkoitettu käytettäväksi pitkiäkin aikoja, kestää akku yhdeltä istumalta ja vastamelun tai ympäristöäänten ollessa päällä 6 tuntia. Latauskotelosta saa 14 tuntia lisää. Jos digitaalisen äänenkäsittelyn sammuttaa, kestää akku puolet pidempään.

Viiden minuutin pikalatauksella saa tunnin soittoaikaa. Langaton lataus ei LinkBuds S:llä onnistu.

Sony LinkBuds S hovering scaled 1
Kuva: Sony

Helppo yhdistää

Kun LinkBuds S:n yhdistää ensimmäisen kerran, ne vain otetaan kotelosta ja tuodaan kännykän lähelle. Puhelimesta avataan Headphones Connect -sovellus, johon LinkBuds S ilmestyy. Laitteet yhdistetään, ja jos tarjolla on laiteohjelmistopäivitys, pitää odotella tunti, että se asentuu…

Musiikkia ja puheluja ohjataan kuulokenapeista tai sovelluksesta. Minusta sovellus on helpompi, mutta on ihan kätevää voida vaihtaa vastamelun ja ympäristöäänten välillä vasenta kuulokenappia painamalla. Joskus voi olla nopeinta herättää puheavustaja painamalla oikeaa kuulokenappia parin sekunnin ajan.

Sony LinkBuds in ear Geir Nordby
Ainakin toimittajan korviin Sony LinkBuds S istuu erittäin mukavasti. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Käyttö ja mukavuus

Nappikuulokkeet ovat yleensä varsin helppokäyttöisiä ja niin on myös LinkBuds S:n laita. On kuitenkin muutama huomioitava seikka. Ensinnäkin, jos aikaa käyttää Android-laitteissa parasta ääntä tarjoavaa LDAC-koodekkia, pitää sovelluksesta valita äänenlaadun priorisointi vakaan yhteyden sijaan. Eikä tarvitse huolehtia yhteydestä, se pysyy silti aivan vakaana. Sen jälkeen mennään Android-puhelimen Bluetooth-asetuksiin ja valitaan LDAC.

Kuulokkeet voi optimoida 360 Reality Creationille, joka on Sonyn keino toistaa stereomusiikkia 3D:nä. Sellaista musiikkia löytyy Tidalista ja Deezerista, ja kännykän kameralla tehtävän korvan skannauksen jälkeen algoritmit mukauttavat äänen korvan muodon mukaan. Ääniformaatti toimii aika hyvin, mutta se ei minusta tuo mitään erityistä musiikkikokemukseen.

Sony LinkBuds S lifestyle 2 scaled 1
LinkBuds S sopii yhtä hyvin videokokouksiin kuin musiikin kuunteluunkin. Kuva: Sony

Pakatun musiikin purkamisesta

Sovelluksesta voi aktivoida DSEE Extreme -toiminnon, joka yrittää parhaansa mukaan palauttaa pakatun musiikin kadonneet osaset. Uusin versio luo kompleksiset korkean taajuuden soittimet kuten hi-hatin ja symbaalit luonnollisemmin kuin aiemmat DSEE-versiot. Henkilökohtaisesti koen, että tällaiset parantelut tekevät jotain kummaa dynamiikalle ja ajoitukselle, joten en viitsi pitää toimintoa päällä.

Sony LinkBuds S equalizer
Viisikaistainen taajuuskorjain on vaatimattomimmasta päästä, mutta mahdollistaa silti onnistuneet säädöt. Kuvakaappaus iPhone 13 Pro Maxilla

Rajattu mutta käyttökelpoinen EQ

Sovelluksessa kannattaa käyttää aikaa taajuuskorjaimeen tutustumiseen. Se mahdollistaa äänen tasapainottamisen viidellä käyrällä, ja bassoa voi säätää periaatteessa vain 400 Hz:n kohdalla. Clear Bass -toimintoa voi kuitenkin säätää 10-portaisella asteikolla. Se vaikuttaa myös alle 80 Hz:n taajuusalueeseen ja muistuttaa vaikutukseltaan sitä, että laskisi tai nostaisi subwooferia.

Ääni on tehdasasetuksillaan oikein hyvä. Basso on vähän laimea ja diskantissa saisi olla enemmän hehkua. Soittimien alla ei oikein riitä ilmavuutta, olipa soittolistalla sitten klassista tai popia.

On siis taajuuskorjaimen aika. Nostan ensin Clear Bassin asteikolla +7:ään, mikä tuo painetta alaääniin. Pikkaisen voi korostaa myös 400 Hz:n kohdalta, mutta ei paljoa. Muuten basso suttaantuu ja peittää keskirekisterin 1 kHz:n kohdalla. Nostan sitäkin saadakseni soittimet ja laulun kirkkaammiksi. Jos tätä korostaa paljon, voi samalla laskea hieman 2,5 kHz:n kohdalla, jotta ääni ei muutu teräväksi ja nasaaliksi. Saadakseni ääneen lisää ilmaa nostan vähäsen 6,3 kHz:n ja vähän vielä 16 kHz:n kohdalta.

Sony LinkBuds S White scaled 1 Sony LinkBuds S Ecru scaled 1 Sony LinkBuds S Black scaled 1
<
>
Kuva: Sony

Mainio ääni säädön jälkeen

Hienosäädön jälkeen ääni on täyteläinen ja riittävän ilmava. Bassoa on enemmän kuin neutraalilla äänikuvalla, mutta usein se minusta toimii hyvin – etenkin latteaksi tuotetun popmusiikin kanssa.

LinkBuds S:n äänenlaatu on nyt erittäin hyvä. Till Brönnerin trumpetti erottuu upeasti Cohen-coverissa A Thousand Kisses Deep. Alexis Ffrench Golden-kappaleen piano soi miellyttävästi, vaikkakin sen mikrodynamiikat voisivat olla paremmatkin ja se kuulostaa hiukan sähköpianolta. Androidilla vähemmän kuin iPhonella, sillä LDAC-koodekki tekee ison eron ääneen AAC:hen verrattuna.

Jack Harlow’n First Class iskee bassoltaan hyvin ja räppäyksestä saa hyvin selvää. Erittäin hyvä suoritus varsinkin kuulokkeiden hintaa ajatellen.

Musiikin tyypistä riippumatta Sonyn kuulokkeet soivat miellyttävästi ja uskottavasti.

Sony LinkBuds S White case open scaled 1 Sony LinkBuds S Ecru case open scaled 1 Sony LinkBuds S Black case open scaled 1
<
>
Sony LinkBuds S sävyssä Ecru. Kuva: Sony

Hyvä vastamelu, loistavat ympäristöäänet

LinkBuds S:n päätarkoitus on olla käyttökelpoinen koko päivänkin käytössä, ja se koskee sekä istuvuutta että toimintoja, lähinnä ympäristöääniä. Useimmissa kuulokkeissa tämä toiminto jo onkin, mutta on selvää, että Sony on nähnyt paljon vaivaa sen kehittelyssä.

Ensinnäkään en huomaa minkäänlaista viivettä. Kannettavan näppäinten painallukset kuuluvat samalla hetkellä, kun painelen niitä. Ja vaikka ääni ei olekaan yhtä luonnollinen kuin avoimilla kuulokkeilla – ja alkuperäisillä LinkBudseilla – on LinkBuds S:n ääni selvästi toiseksi parasta, mitä tarjolla on.

Sony LinkBuds S traveling
Sony LinkBuds S toimii hyvin matkoillakin. Kuva: Sony

Kun ihmiset puhuvat minulle testin aikana, kuulen heidät selvästi. Metsäkävelyllä pääsen nauttimaan luonnon äänistä. Toki hieman synteettisessä muodossa, mutta aika kaukana ollaan monista muista testaamistani kuulokkeista. LinkBuds S on edistyksellinen jopa Sonyn omaan huippumalliin, WF-1000XM4:ään nähden.

Myös vastamelu toimii. Kuulokkeet päästävät hieman enemmän läpi korkeita taajuuksia kuin WF-1000XM4, ja suhinaa on enemmän. Vastamelu kuitenkin hoitaa hommansa, eikä LinkBuds S jää tällä saralla jälkeen Soundcore Liberty 3 Prosta tai NuraTruesta. Jos verrataan puolet kalliimpiin huippumalleihin, löytyy yksi jos toinenkin malli, jossa vastamelu on tehokkaampi – mutta Sony LinkBuds S tarjoaa mielestäni kaiken tarpeellisen.

Sony LinkBuds in case Geir Nordby
Kotelo on mukavan kompakti. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Yhteenveto: Sony LinkBuds S

Sony LinkBuds S on kiinnostava kuulokemalli: ne ovat pienet ja istuvat niin mukavasti, että niitä käyttää ilokseen vaikka koko päivän hiostamatta. Ehkäpä parhaiden kuulemieni ympäristöäänien ansiosta ulkomaailman saa ulottuvilleen aina halutessaan. Tai sen voi sulkea vastamelulla kokonaan pois.

LinkBuds S kuulostaa oikein hyvältä, mutta 5-käyräinen EQ yhdessä ”subwoofer-taajuuden” kanssa on hiukan turhan vaatimaton säätömahdollisuuksien kannalta. Olimme silti tyytyväisiä äänenlaatuun säätöjen jälkeen.

Kuulokkeet ovat erittäin tyylikkäät ja hinnankin huomioiden erittäin laadukkaat. Iso peukku!

Karakter
Sony LinkBuds S
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

Mahtava istuvuus – nappeja tuskin huomaa. Erinomaiset ympäristöäänet ja hyvä vastamelu. Hyvä ääni! Tehdasasetuksilla äänestä puuttuu ilmavuutta ja bassoa, mutta taajuuskorjaimella tilanteen saa kuntoon. Dynaamisuus ei ihan yllä haluamallemme tasolle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viisi voittajaa

Basic-kuulokkeet premium-hintaan

Parhaat budjettikuulokkeet

Hyvä vastamelu, mutta sointi on pettymys

Erittäin hyvä kokonaisuus

Kultainen ääni

Ääni & Kuva
Scroll to Top