Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Samsung The Terrace (QE55LST7T)

Televisiota taivasalla

Samsung toi markkinoille säänkestävän, ulkokäyttöön tarkoitetun television. Testasimme The Terrace -mallia luonnollisessa ympäristössään.

Julkaistu 24.06.2021 - 13:32
Samsung The Terrace (QE55LST7T)
Audun Hage

Samsung tunnetaan kaiken kokoisista ja muotoisista televisioistaan, joista viimeisintä keksintöä edustaa terassikäyttöön tarkoitettu ja siten osuvasti nimetty The Terrace.

Ulkotelevisiossa ei sinänsä ole mitään uutta, mutta olemme ehkä tottuneet näkemään niitä vain ulkotapahtumissa ja mainos- tai opastekäytössä. Sen sijaan yksityiskäytössä ne ovat meikäläisillä leveyspiireillä harvinaisia.

Samsung näyttää uskovan, että The Terrace on seuraava pihavillityksemme ulkoporealtaan jälkeen.

Mainos

Televisio on saatavilla 55-, 65 ja 75-tuumaisina, joten valinnanvaraa riittää vaikka pienen drive-in-teatterin järjestämiseen. Tässä testissä tutustuimme kuitenkin pienimpään eli 55-tuumaiseen.

Sadetta tai pakkasta, ei haittaa

Samsungilla on ammattilaispuolella paljon kokemusta ulkotelevisioista. The Terracen LCD-paneeli onkin jo aiemmin ammattilaispuolella hyväksi todettu. Kyseessä on VA-tyypin 4K LCD-paneeli 3840 x 2160 pikselin resoluutiolla. Siinä on suora ledtaustavalaistus ja paikallinen himmennys, kuten Samsungin kalliimmissa sisäkäytön QLED-malleissa. The Terrace on kuitenkin suojattu kosteudelta muun muassa kumitiivisteillä.

 

Samsung The Terrace assembly Samsung Terrace connection cover Samsung Terrace connection cover 2 Samsung Terrace connections
<
>
Vedenkestävät liitännät: virtaliitäntä, HDMI ja muut sisään- ja ulostulot on kätketty kumitiivistein suojatun kannen taakse. Kuva: Audun Hage

The Terrace on IP55-luokiteltu eli se kestää vettä ja pölyä. Lisäksi televisio sopii ilmeisesti terasseille Saharasta Siperiaan, sillä sen sanotaan kestävän +50 ja -30 asteen äärilämpötiloja.

Samsungin käyttöoppaassa kuitenkin sanotaan, että televisio pitäisi sijoittaa varjoon niin, ettei se ole suoraan sateen, lumen ja auringonpaisteen armoilla. Tv toimitetaan vedenkestävän suojahupun kanssa, joten sen voi peitellä turvaan, kun sitä ei aio vähään aikaan käyttää.

Samsung-The-Terrace-rain-cover-scaled Samsung-Terrrace-rain-cover-close-scaled P6143323-scaled Samsung-Terrrace-rain-cover-closeup-scaled Samsung-The-Terrace-rain-cover-2-scaled
<
>
Televisiolla on sadetakki, joka kehotetaan pukemaan päälle aina, kun se ei ole käytössä. Tarpeetonta kastelua ja pölyyntymistä kannattaa välttää – aivan kuten muidenkin terassikalusteiden kohdalla. Kuva: Audun Hage

”Terassi” on ensimmäinen testaamamme ulkotelevisio, ja heti ensikättelyssä käy ilmi, että kyseessä on varsin vankkatekoinen malli. 55-tuumainen komeus on verhoiltu mustaksi pulverimaalattuun metalliin ja painaa jämäkät 30 kiloa. Tämän luulisi kestävän kovempiakin kesätuulia.

Muotoilultaan The Terrace muistuttaa melko lailla The Framea, joskin paksumpana versiona. Takapuoli on litteä eikä sieltä törrötä johtoja, joten tv:n saa ihan kiinni seinään.

Sillä seinälle kiinnitettäväksi The Terrace on tarkoitettukin. Toisin kuin The Framen kanssa, ei tässä tosin tule mukana seinäkiinnikkeitä eikä jalustaakaan. Samsung tarjoaa sen sijaan lisävarusteena parikin vaihtoehtoa kiinnitykseen, tai sitten voi käyttää minkä tahansa valmistajan VESA-kiinnikettä.

Samsungin omat seinäkiinnikkeet on tehty säänkestävästä galvanoidusta metallista, ja niiden avulla tv:n saa kallistettua haluamaansa kulmaan. 55-tuumaiselle mallille sopii kiinnike WMN4070TT/XC, kun taas painavammat 65- ja 75-tuumaiset ovat yhteensopivia jämerämmän WMN4277TT/XC-kiinnikkeen kanssa.

Käyttö ja ominaisuudet

Käytön puolesta kaikki sujuu tuttuun tapaan, sillä The Terrace pyörii samalla Tizen-käyttöliittymällä kuin Samsungin muutkin televisiot. Se on nopea ja selkeä käyttää, ja alareunaan ilmestyvästä valikosta on helppo valita haluamansa asetukset, sovellukset tai mahdolliset liitetyt videolähteet.

Samsung The Terrace remote

The Terracen kaukosäädinkin (oikealla) kestää vettä. Kuva: Audun HageKaukosäädin näyttää aivan Samsungin tavalliselta One Remote -säätimeltä, mutta kun sen ottaa käteen, huomaakin sen olevan painavampi ja paksumpi kuin perusmalli. Se on television tyyliin sopivasti vedenkestävä, mutta harmillista kyllä, se ei lataudu aurinkopaneeleilla, kuten Samsungin uusien sisätelevisioiden kaukosäätimet. Se olisi voinut käytännöllinen ominaisuus terassikaukosäätimessä.

Samsung The Terrace apps
The Terrace on varustettu tietysti Wi-Fillä, Bluetoothilla ja muilla modernin  älytelevision ominaisuuksilla. Samsungin Tizen-käyttöliittymästä löytyy valmiina suosituimmat sovellukset, kuten Netflix, YouTube, HBO, Apple TV+ ja Disney+. Kuva: Audun Hage

Myös liitännöissä löytyy: kolme HDMI-liitäntää tukevat kaikki 2.1-standardia. Tv tukee myös 4K/120 fps-kuvaa, joten uusilla pelikonsoleilla pelaaminenkin onnistuu. Terassilla pelaaminen ei muuten ole yhtään pöllömpi ajatus…

Testistä

Koska The Terracen koko idea on ulkokatselussa, piti sitä tietenkin päästä kokeilemaan ulkona – eli allekirjoittaneen terassilla. Käytännöllinen sattuma oli, että television testaus ajoittui juuri jalkapallon EM-kisojen alkuun.

Kuten todettua, on tv tarkoitettu seinälle, mutta meidän piti lainata Samsungilta studiojalkaa, jotta saimme televisiota testattua. Emme suosittele tätä vaihtoehtoa pysyvään käyttöön, vaan mieluiten The Terrace kannattaa kiinnittää seinälle terassikatoksen alle.

Testin aikana koekappaleemme altistui auringolle, vesiroiskeille, kovalle tuulelle ja sadekuuroille, sekä oikein reippaalle määrälle siitepölyä. Kokeilimmepa myös suihkuttaa televisiota puutarhaletkulla, mutta se ei näyttänyt olevan siitä millänsäkään.

Sattuneesta syystä emme päässeet kokeilemaan, miten tv sietää pakkasta, mutta suunnitelmissa on tehdä tälle mallille myös talvitesti!

Säänkestävyyden lisäksi arvioimme tietysti myös television kuvanlaatua, käyttäjäystävällisyyttä ja äänenlaatua, kuten tavallistenkin televisioiden kohdalla.

Samsung Terrace outdoor scaled 1

Millaista on katsoa televisiota ulkona?

On kieltämättä aika vapauttavaa katsella televisiota ulkona. Usein tv:n katselu yhdistetään pimeässä olohuoneessa kyhjöttämiseen, mutta kerrankin viihteestä pääsee nauttimaan ulkotiloissa!

Monelle tämä mahdollisuus tuo eittämättä mieleen urheilubaarit ulkoterasseineen, ja sellaisiinhan ei ole viime aikoina ollut oikein pääsyä. The Terrace terassillaan voi kutsua kaverit kylään ja katsoa matsia yhdessä vähän niin kuin ennen vanhaan baareissa!

Huikean kirkas ja kaunis kuva

Kun puhutaan televisiosta, jonka pitäisi aika kirjaimellisestikin kilpailla kirkkaudesta auringon kanssa, on nitien määrä tietysti oleellinen kysymys. The Terracessa on vahvalla ledtaustavalaistuksella varustettu QLED-paneeli, joka tarjoaa huipussaan 2 000 nitin kirkkauden ja jatkuvassa käytössä peräti 1 600 nitiä – koko kuva-alalla. Se on lähes tuplasti verrattuna tavalliseen sisätelevisioon ja syy siihen, että The Terrace näyttää niin hyvältä kuin se näyttää.

Koska jalkapallon EM-kisat olivat sopivasti tarjolla testin alkaessa, saimme heti vaikuttua television uskomattoman kirkkaasta ja värikkäästä kuvasta. Päivänvalossa katseleminen ei todellakaan ole tälle tv:lle mikään ongelma. Näytön heijastamaton kalvo helpottaa katselua terassilla, jonne aurinko usein tietysti paistaa suoraan.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että television varjostaminen suoralta auringonvalolta on hyödyllistä paitsi kuvanlaadun kannalta, myös siksi, ettei itse tarvitse siristellä paisteessa.

Samsungin älykkääksi kuva-asetukseksi kutsuttu asetus osasi testissä mukauttaa katsottavan sisällön kirkkautta ympäröivien valaistusolosuhteiden mukaan. Tällä asetuksella myös värit ovat todella eläväiset. Sisätiloista tutut ja kovasti suosimamme Film- ja Filmmaker Mode -asetukset näyttivät ulkona vähän vaisuilta ja sopivat parhaiten illan hämyssä käytettäväksi. Päiväsaikaan kannattaa säätää kirkkaus ja värit melko tuhdeiksi.

Samsung The Terrace PQ scaled 1 P6153401 scaled 1 Samsung Terrace football scaled 1
<
>

Urheilun lisäksi katsoimme The Terracesta toki myös elokuvia. Elokuvaillan anti osoittautui vakuuttavaksi, ja kuvan vahva kontrasti toimii hyvin HDR-laatuisten elokuvien ja sarjojen katselussa. Liekkien ja auringonsäteiden kaltaiset kirkkaat efektit näyttävät häikäisevän väkeviltä samalla, kun mustat kohdat säilyvät mustina.

Kuvankäsittely on sujuvaa, mutta ei toki tee ihmeitä, jos näytettävä sisältö ei ole parasta mahdollista laatua. EM-kisojen HD-laatuiset lähetykset tökkivät välillä, mutta 4K/60p-lähetykset sen sijaan näyttivät upean teräviltä ja sulavaliikkeisiltä.

Lue myös: Samsung The Frame 2021 – Seinäkoriste, joka toistaa kuvaa ja ääntä

Samsungin uusimpiin Neo QLED -näyttöihin verrattuna The Terrace edustaa vanhempaa tekniikkaa, jossa suora ledtaustavalaistus on jaettu harvempiin himmennysalueisiin. Sen vuoksi tummia kohtia vasten voi erottaa halo-efektiä, mutta suuresta ongelmasta ei ole kyse.

Sen sijaan huomamme, että television katselukulma on melko kapea, mikä on tyypillinen haitta VA-tyypin LCD-paneeleissa. Kun ruutua katsoo sivusta, kalpenevat kontrasti ja värit. Kannattaakin nähdä hieman vaivaa sen eteen, että sijoittelee television ja istuinpaikat sen verran etäälle, että kaikki voivat istua mahdollisimman keskellä ruutua.

Kaiken kaikkiaan olemme hyvin tyytyväisiä The Terracen kuvanlaatuun, joka on samaa luokkaa erinomaisten sisätelevisioiden kanssa.

Äänenlaatu

The Terrace on varustettu sisäänrakennetuilla stereokaiuttimilla, jotka on kätketty kehyksen alapuolelle. Niiden ääni on melko selkeä ja erotteleva, ja volyymia riittää. Bassoa ei tosin ole nimeksikään: ääni on kohtalaisen lattea musiikin kuunteluun ja ääniefekteille.

Kaiuttimet sopivat parhaiten puheen ja viihdeohjelmien kuunteluun. Urheilua ja elokuvia katsellessa tuli kuitenkin äkkiä ikävä eläväisempää ääntä.

Samsungilla on tarjota terassitelevision pariksi sopiva ulkokäyttöön tarkoitettu soundbar, The Terrace Soundbar. Sen saa seinälle tai kiinnitettyä suoraan televisioon. Soundbarissa on sisäänrakennettu subwoofer.

Plussaa siitä, että The Terracessa on Bluetooth, jonka ansiosta siihen saa yhdistettyä langattomat kaiuttimet tai kuulokkeet, mikä on varmaankin naapureita ajatellen hyvä vaihtoehto myöhäisiltojen elokuvahetkiin.

Lue myös: Samsung QN95A – Aiempaa parempi Samsung

Johtopäätökset

Samsung on tehnyt television, joka todella täyttää lupauksensa ja toimii loistavasti ulkokäytössä. Rakenne on vankka ja luotettava, ja kuvanlaatu todella hyvä. Etenkin kirkkaus vakuuttaa, sillä se antaa kuvaan hyvän kontrastin ja värit, vaikka aurinko paistaisikin kirkkaasti.

Myös ääni on hyvä, mutta suosittelemme toki täydentämään televisiohankinnan soundbarilla – etenkin jos oma terassialue sattuu olemaan isompaa mallia. Parvekekäytössä ja naapureita ajatellen vähempikin volyymi ja basso riittävät.

Meistä Samsung olisi saanut toimittaa television mukana myös seinäkiinnikkeen, jalustan tai jonkin muun tavan saada televisio pystyyn, jotta pääsisi heti nauttimaan viihteestä. The Terrace ei ole mikään halpa huvike, mutta oikeissa olosuhteissa siitä saa loistavan joka sään television, joka luo aika ainutlaatuisia pihaelämyksiä vaikkapa paljussa istuen.

Karakter
Samsung The Terrace (QE55LST7T)
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Samsung The Terrace on kirkas ja säänkestävä televisio, jonka ansiosta televisioviihteestä voi nauttia pihalla. Käyttäjäystävällisyys ja kuvanlaatu ovat samalla tasolla hyvien sisätelevisioiden kanssa. Hinta on kova ja kiinnikkeet pitää ostaa erikseen. Katselukulman vuoksi pitää istua melko keskellä televisiosta parhaan kuvakokemuksen saamiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Samsungin kaikkien aikojen paras tv?

Kumpi on vuoden 2024 paras OLED-tv?

IMAX-teatteri kotiin

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Ääni & Kuva
Scroll to Top