Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: QLED VS. OLED – Samsung QE82Q70R ja LG OLED77C9

Leffateatterin tunnelmaa kotona

Vuoden 2019 televisiomalleja voi nyt löytää hyvään hintaan, joten testasimme highend-luokasta kaksi jättiruutua: miten QLED pärjää OLEDia vastaan?

Julkaistu 07.04.2020 - 16:30
QLED VS. OLED – Samsung QE82Q70R ja LG OLED77C9
Geir Gråbein Nordby

Tämän testin tuotteet

Vuoden 2020 tv-mallit ovat täyttämässä kauppojen hyllyt, joten vuoden 2019 malleista saattaa tehdä huippulöytöjä. Projektoriharrastajana olen erityisen kiinnostunut näkemään, miten alas yli 75-tuumaisten huipputelkkareiden hinnat voivat tulla! Sen kokoisella televisiolla pääsee jo elokuvateatterin tunnelmaan omassa olohuoneessa.

Kuinka isoa ja laadukasta kuvaa saa alle 5 000 eurolla? Projektorin etuna televisioon nähden on kuvan koko – 100-tuumainen lävähtää seinälle tuosta vain. Sen rinnalla 65-tuumainen ruutu näyttää hupaisalta, vaikka oikeasti senkokoiset OLEDit ovat todella hyviä. Leffateatterivaikutelmaa niin pienellä kuvalla on kuitenkaan turha hakea.

Televisio vs. projektori

Videoprojektorin miinuksiin lasketaan rajoittunut kirkkaus ja kontrasti verrattuna parhaisiin televisioihin. Niinpä HDR-sisällöt eivät pääse valkokankaalla loistamaan samalla tavalla. Kunnon mustaa saadakseen huone on oikeastaan aina pimennettävä täydellisesti valkokangasta varten, mikä sekin on haitta, jos kellarissa ei satu olemaan valmiiksi ikkunatonta tv-tilaa.

Mainos

Parhaat televisiot tarjoilevat siis parempaa mustaa, kontrastia ja kirkkautta. Sen lisäksi älymallien sisäänrakennetut ominaisuudet helpottavat käyttöä. Sitä paitsi projektorien kohdalla aitoa 4K-kuvaa ei ole tarjolla alle 5 000 euron hintaluokassa. Ei siis ihme, että telkkarit myyvät kuin jäätelö kuumana kesäpäivänä ja videotykit taas liikkuvat hitaasti. Useimpien mielestä ne ovat liian epäkäytännöllisiä.

Isointa ja parasta kuvanlaatua alle viidellä tonnilla

Ja siitäpä pääsemme todella isoihin televisioihin. Tavoitteena on saada oikeaa elokuvateatterin tunnelmaa kotiin ilman valkokangasta, ja vieläpä alle 5 000 euron hintaan.

Näytön on siis oltava suuri ja tietenkin hyvä. Halvimmat LCD-mallit led-reunavalaistuksineen unohdetaan nyt hetkeksi – niiden epätasainen musta ei riitä elokuvien katseluun. Taustavalaistua sen olla pitää, tai sitten OLEDia.

Lainasin Gigantista kaksi televisiota, jotka täyttävät edellä mainitut kriteerit.

Samsung 82Q70R front scaled 1
Jättikuvaa hyvään hintaan: Samsung 82Q70R. Kuva: Samsung

Samsungin hillittömän kokoinen QLED

Ensimmäinen edustaja on Samsungin edullisin 82-tuumainen, jossa käytetään QLED-tekniikkaa: Q70R. QLED on käytännössä tavallista LCD-tekniikkaa led-taustavalaistuksella. Väripigmentin sijaan kuva maalautuu värifiltterin läpi. Filtterissä on nanokokoisia reikiä, joiden halkaisijan mukaan värin aallonpituus määräytyy. Suurimmat aukot ovat punaiselle, keskikokoiset vihreälle ja pienimmät siniselle. Tekniikan ansiosta valoa tarvitaan vähemmän, joten värit näyttävät vahvemmilta tavallista heikommalla taustavalaistuksella. Samalla musta näyttää mustemmalta ja tasaisemmalta kuin perinteisissä led-televisioissa. Mustan laatu ei kuitenkaan yllä OLEDin tasolle.

QE82Q70R-mallin hinta oli alun perin himpun alle 5 000 euroa, mutta nyt sitä saattaa löytää jo alle 3 000 eurolla. Kuten aina, kannattaa seurata Hintaopasta ennen ostosten tekoa. Saatuamme tämän mallin testiin olemme seuranneet mielenkiinnolla myös viime vuoden 8K-huippumallin, 82-tuumaisen Q950:n hintakehitystä, joka on puolittunut kymppitonnista. Ainakin 75-tuumaisen version perusteella voimme suositella mallia lämpimästi!

LG:n jättinäyttö OLED77C9

 

LG OLED77C9 storskjerm

LG:n 77-tuumainen C9-sarjan OLED on halventunut vuodessa 5 000 eurosta 4 000 euroon. Kuva: LGEn voinut jättää tilaisuutta väliin, kun näin miten paljon C9-sarjan 77-tuumaisen hinta oli tippunut – vielä kuukausi sitten hintaa oli 500 euroa enemmän, ja pian varmaan jo mukavasti alle 4 000 euroa.

OLEDin kuva on QLEDiin verrattuna mustempi: musta on todellakin hiilenmustaa eikä tummanharmaata. Ilman dynaamista taustavaloa, joka himmenisi ja kirkaistuisi elokuvan kohtausten valoisuuden mukaan. Tämä johtuu siitä, että OLED-tekniikassa jokainen pikseli on oma valon- ja värinlähteensä. OLED onkin täydellistä katsottavaa auringon laskettua, mutta kirkkaus riittää – vastoin yleistä uskomusta – hyvin myös päivänvalossa katseluun. HDR-sisällöt saavat hyvää hehkua, vaikkakaan ei niin paljon kuin parhaissa QLED-malleissa.

Tämän testin tuotteet

Samsung QE82Q70R

QLED-kontrastin kanssa elokuviin

Samsungin Q70R-sarja on tarpeettomista ylellisyyksistä riisuttu järkevänhintainen 82-tuumainen televisio, joka tarjoaa huikean elokuvateatterielämyksen!

Huippuhyvä kontrasti LCD-televisioksi, myös musta vakuuttaa. Todella hyvän hintainen ledtaustavalaistu malli jättikoossa.
Katselukulma on hiukan kapea, ja paneeli heijastelee enemmän ympäristöä kuin kalliimmat QLED-mallit.
Lue koko testi

LG OLED77C9

Jättiruutu parhaasta päästä

Jos haluaa päästä elokuvateattereiden tunnelmaan omalla kotisohvalla, on OLED77C9 erinomaisen hinta-laatusuhteen vaihtoehto suurten televisioiden luokassa.

Kuvanlaatu on lähes täydellisen neutraali ja syvyysvaikutelma lyö ällikällä. Ilmiömäinen kontrasti, veitsenterävät yksityiskohdat ja pehmeästi toistuvat liikkeet. Paikallaan pysyvät logot ja muut voi merkitä ja himmentää paneelin säästämiseksi.
HDR:n enimmäiskirkkaus ei ole samalla tasolla kuin kirkkaimmissa LCD-näytöissä (vaikka mistään tärkeästä tuskin jääkään paitsi). Vähemmän kalibrointivaihtoehtoja kuin vaikkapa Panasonicilla ja Sonylla.
Lue koko testi

Huippuisoa kuvaa hyvään hintaan

OLED-televisioiden suursuosikit vertailussa

Sonyn lippulaiva-tv yllättää

Mitä väriloistoa!

Parhaat jättiruudut penkkiurheiluun, pelaamiseen ja leffailtoihin

EM-kisat tulevat – Oletko valmis?

Ääni & Kuva
Scroll to Top