Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Philips OLED+986 (65OLED986/12)

Omassa luokassaan

Philips OLED+986 tarjoaa erityisen hyvää kuvaa ja poikkeuksellisen upeaa ääntä.

Julkaistu 28.03.2022 - 14:50
Philips OLED+986 (65OLED986/12)
Audun Hage

Philips on viime aikoina lanseerannut huipputelevisioita toisensa perään. Sekä OLED856 että OLED+936 tekivät meihin vaikutuksen kuvanlaadullaan ja jälkimmäinen myös äänenlaadullaan.

Tuorein testattavamme eli OLED+986 osoittautui vielä järeämmäksi aseeksi kuin Philipsin aiemmat mallit!

Lippulaivamallistoa luotsaa OLED+986, joka on varustettu vieläkin mojovammalla Bowers & Wilkinsin soundbarilla. Kyseessä on englantilaisvalmistajan ”audiofiiliversiosta”, jonka kohdalla ei ole soonista ruutia säästelty. Ja sen kyllä kuulee!

Mainos
OLED986 RFT 1140x912 1
Philipsin lippulaivamalli on tyylikäs ilmestys. Kuva: Philips

Philips OLED+986

Philipin kallein televisiomalli seisoo vankan, kromi ja harjattua terästä yhdistelevän metallijalustan varassa. Ruudun alareunassa komeilee Bowers & Wilkinsin ylellinen soundbar. Televisiopuolella vastaavia kaiutinratkaisuja näkee harvoin – on mentävä B&O:n tasolle nähdäkseen mitään samansuuntaista.

Uskolliset lukijamme tunnistanevat muotoilun, joka on tuttu jo vuonna 2019 testaamastamme OLED+984-mallista. OLED+986 on kuitenkin saanut päivitystä sekä kuvaan että ääneen. Malli on varustettu LG Displaysin parhaalla OLED-paneelilla, joka on yhdistetty tehokkaaseen P5 AI Dual Picture Engine -videoprosessoriin.

Koska kyseessä on Philipsin televisio, ei sovi unohtaa tunnelmallista Ambilight-valoa. Tässä mallissa se on erityisen tehokas, koska tv:n saa sijoitettu vapaasti lattialle, jolloin taso ei pääse varjostamaan taustavaloa.

Kannattaa huomioida, että OLED+986 on saatavana vain yhdessä koossa, 65-tuumaisena. Se on harmi, sillä olisi ollut hienoa kokea samaa kuvan- ja äänenlaatua 77- tai 83-tuumaisesta!

OLED986 LP FIDELIO L3 HEADPHONES RGB 011
Philips 65OLED+986. Kuva: Philips

Laadukas rakenne

Heti, kun saamme Philipsin uutuuden huoneeseen sisään, on selvää, ettei kyseessä ole mikään tavallinen ilmestys. OLED-paneeli, kaiuttimet ja jalusta painavat yhteensä 56 kg. Kun puramme pakkauksen ja alamme kasata televisiota, vaikutelma laitteesta on harvinaisen laadukas.

Vaikka näytön puolesta malli muistuttaa kovasti OLED+936-mallia, löytyy erojakin: esimerkiksi virtaliitin on siirretty keskelle, joten verkkojohdon saa vedettyä huomaamattomasti jalustaa pitkin.

OLED986 stand 1 scaled 1 OLED986 stand 2 scaled 1 OLED986 stand 3 scaled 1 Philips OLED986 stand assembled scaled 1
<
>
Kuva: Audun Hage

Philipsillä on paljon fiksuja yksityiskohtia, ja jalustan asentaminen sujui helposti. Siinä tosin saisi olla pyörät, tai jalka voisi olla kääntyvää mallia. Näin melko painavaa televisiota olisi helpompi siirtää tai käännellä.

Toinen huomioitava seikka on, että lattialla seisovan television kanssa ei ole luontevaa paikkaa ulkoisille laitteille, kuten tv-bokseille, Blu-ray-soittimelle ja sen sellaisille. Ne on parasta kätkeä tv:n taakse tai lähellä olevaan kaappiin. Tai toki television voi myös ripustaa seinälle ja laittaa sen alle tason tai senkin.

Huom! Television mukana tulee erillinen seinäkiinnike soundbaria varten, jos tv:n haluaa ripustaa seinälle.

OLED986 IS BANNER PORTRAIT RGB 011
Philips OLED+986 on varustettu Ambilight-valolla, joka kierää ruutua kaikilla neljällä sivulla. Valaistus pääsee oikeuksiinsa television seisoessa jalustalla. Kuva: Audun Hage

Tehokas soundbar Bowers & Wilkinsiltä

Televisioon liitetään usein erillinen soundbar, mutta parasta tietysti on, jos kuva ja ääni on alun alkaenkin integroitu. Philips on jälleen tehnyt yhteistyötä englantilaisen Bowers & Wilkinsin kanssa kehittäessään tv:n kaiuttimia.

OLED+986:n soundbar eroaa OLED+936-mallin soundbarista. Se on ensinnäkin paljon suurempi, ja myös konfiguraatio on toisenlainen.

Järjestelmä koostuu kolmesta 2-tiekaiuttimesta (vasen, oikea ja keski), jotka on sijoitettu omiin kammioihinsa, joista keskikaiuttimen diskanttielementti on päällä omana osionaan. Elementit ovat laadukkaat, ja keskirekisterissä on B&W:n 4-tuumainen Continuum-kalvo, joka on tuttu 800-sarjan kaiuttimista.

Sen sijaan OLED+986-mallissa ei ole ylös suunnattuja Atmos-korkeuskanavia toisin kuin OLED+936-mallissa. Tarjolla on virtuaalinen Atmos, joka digitaalisen äänenkäsittelyn avulla simuloi ylhäältä tulevaa ääntä. Philipsin televisiota voi kuitenkin täydentää DTS Play:Fi -tuella varustettujen subwooferin ja langattomien takakaiuttimien muodossa.

OLED986 BS TWEETER KVADRAT CLOTH RGB OLED986 BS TWEETER BOWERS WILKINS LOGO RGB OLED986 BS TWEETER PHILIPS LOGO RGB
<
>
B&W:n soundbarissa on laadukkaat kaiutinelementit. Keskikanavaa koristaa valmistajan tunnettu ”Tweeter on top” -diskantti. Kuva: Philips

Käyttö ja ominaisuudet

Philips on jo pitkään käyttänyt televisioissaan Android-käyttöjärjestelmää, mutta ei vielä ole siirtynyt uudempaan Google TV -versioon, kuten esimerkiksi Sony. Sen sijaan käytössä on hiukan vanhempi Android 10.

Käyttöliittymä tuntuu yksinkertaiselta ja tehokkaalta. Tv-kanavat ja Netflixin, Disney+:n ja HBO Maxin kaltaiset suoratoistopalvelut löytyvät helposti aloitusvalikosta. Tv:tä voi ohjata myös Google Assistantin kautta puheella käyttäen kaukosäätimen sisäänrakennettua mikrofonia.

OLED+986 on varustettu neljällä HDMI-sisääntulolla ulkoisten videolähteiden liittämiseen, mutta vain kaksi tukee uusinta HDMI 2.1 -standardia. Yleensä yhtä tällaista käytettäisiin soundbarin kytkemiseen, mutta, koska sellainen on jo tv:ssä itsessään, on vapaana kaksi HDMI 2.1 -liitäntää – tarvittaessa vaikka sekä Xboxia että Sony PS5:tä varten.

OLED+986 tukee vaihtelevaa virkistystaajuutta (VRR, Variable Refresh Rate), mutta vain 4K/60 Hz -laatuun asti. Toiminto säätää kuvanopeutta tietokoneiden ja pelikonsolien grafiikkaan mukautuen. Philips tarjoaa erillisen peliasetuksen, jolla viive on matalampi – mittauksessamme noin 20 millisekuntia. HC-pelaajia miellyttänee enemmän Philips OLED806/856, jossa on 4K/120 Hz -tuki ja hieman lyhyempi viive.

Kuvanlaatu

Kuvaltaan OLED+986 on lähes identtinen OLED+936-mallin kanssa, joka teki meihin vaikutuksen. Koska kuvapaneeli ja videoprosessori ovat samaa tyyppiä molemmissa, ei ihme, että lippulaivamalli näyttää yhtä hyvältä.

Testasimme molempia Philipsin malleja vertaamalla niitä vierekkäin, ja kuva on varsin samanlainen. Kalliimman mallin etuna on Ambilight-taustavalon jakautuminen vapaammin taustaseinälle, kun esteenä ei ole tv-tasoa. Koko seinästä tulee ikään kuin osa juonta!

Huom: Jos molemmat televisiot ripustaa seinälle, ero tasoittuu.

Philips P5-videoprosessori hyödyntää kaikki mahdolliset temput tehdäkseen kuvasta terävämmän, kontrastista paremman ja väriestä eläväisemmät. Erittäin värikäs ja pehmeä eläväisen kuvan asetus on hyvä esimerkki. Jos haluaa katsoa elokuvaa ohjaajan vision mukaisesti, voi valita neutraalimman Filmmaker Moden.

Testipätkiimme kuuluu esimerkiksi Netflixin Formula 1: Drive to Survive -dokumenttisarjan neljäs kausi, joka muistutti meitä jälleen OLED-paneelin upeasta kontrastista ja värintoistosta. The Adam Project -uutuuselokuva on täynnä syviä ja loistavia valotehosteita etenkin kohtauksessa, jossa nuori Adam Reed kulkee pimeässä metsässä koiransa kanssa. Tarkkojen värien ja tasaisen valonjakautumisen yhdistelmä luo realistisen ja tenhoavan kuvan.

OLED+986 edustaa ehdottomasti highend-luokkaa, ja kilpailee monella saralla muita lippulaivamalleja, kuten Sony A90J:tä ja Panasonic JZ2000:a vastaan. OLEDin parhaat puolet löytyvät, kuten pohjaton musta ja loistava kontrasti. Kirkas paneeli toimii hyvin päivänvalossakin ja eri katselukulmista ilman, että värit kalpenevat.

Philipsillä on tosin taipumus liioitella mustaa. Tummimmat yksityiskohdat hukkuvat helposti black crush -ilmiöön. Sen voi korjata kalibroimalla television tai lisäämällä kirkkautta.

Useimpien OLED-televisioiden tapaan Philips 986 on melko kiiltävä. On siis syytä harkita sijoituspaikkaa huolella ja välttää auringon ja lamppujen heijastuksia ruudulla. Jos tilan valaistusolosuhteet ovat tässä mielessä haastavat, on esimerkiksi Samsungin Neo QLED -malleissa vielä enemmän kirkkautta ja himmeämmät etulasit. Silloin tosin ei pääse nauttimaan Ambilight-valoista.

Äänenlaatu

Vaikka kuva onkin erinomainen, erottuu OLED+986 muiden highend-televisioiden joukosta etenkin äänenlaadullaan. Philips on tällä saralla aivan omaa luokkaansa!

Meille, jotka käytämme paljon aikaa luksusaudion parissa, ei tämän pitäisi olla yllätys, mutta OLED+986 soi yhtä erottelevasti kuin aidot hifikaiuttimet. Jokaisen yksityiskohdan kuulee aina klassisen orkesterin pienimmästä vivahteesta elokuvaääniraidan raakaan dynaamisuuteen.

Ensimmäiseksi vaikutuksen tekee selkeä puheentoisto. Se oli mahtavaa jo 936-mallissa, mutta tässä puhe on lähes pelottavan läsnäolevaa ja realistista. Aistit terävöityvät ja kuulija tempautuu mukaan toimintaan.

B&W:n vankka soundbar maalaa suuren ja laajan äänikuvan, joka on vielä suurempi ja vivahteikkaampi kuin 936-mallissa. Ääni ulottuu paljon kuvaa laveammalle mutta pysyy silti yhteydessä toiminnan. 936-mallin ääni häviää mahtavuudestaan huolimatta 986:lle, joka soi laveammin ja hienojakoisemmin.

Tilantunnussakaan ei ole valittamista. Vaikka OLED+986 ei olekaan ehta Atmos-soundbar, toimi sen surroundääni käytännössä melkein yhtä hyvin yleisesti ottaen laadukkaamman äänenlaatunsa vuoksi. Jos ääni siis on itselle tärkeää, kannattaa valita tämä malli.

Hienon äänentoiston ansiosta OLED+986 sopii myös musiikinkuunteluun. Nauttipa sitten musiikistaan YouTube-videoiden muodossa tai Tidalin tai Spotifyn sovellusten kautta, voi tämä tv-malli toimia melko laadukkaankin langattoman musiikkijärjestelmän korvikkeena.

Philips OLED986 vs OLED936 scaled 1 Bowers Wilkins ASW610 scaled 1 Philips OLED986 subwoofer output scaled 1 Philips Subwoofer output scaled 1
<
>
Pääsimme vertaamaan Philips OLED986- ja OLED936-malleja rinnakkain sekä subwooferilla että ilman. Kuva: Audun Hage

Erillinen subwoofer

Jos ääni on prioriteettilistalla ensimmäisten joukossa, voi Philipsiin lisätä erillisen subwooferin linjaulostulon kautta. Tällä kertaa halusimme testata asiaa, joten lainasimme B&W:n ASW610-subwooferin, joka on varustettu 10-tuumaisella bassoelementillä.

Subwooferkanavaan ei ole tarjolla erityisiä säätömahdollisuuksia, äänisignaalin saa vain kytkettyä päälle tai pois. Säädöt, kuten jakotaajuus, onkin tehtävä subwooferista itsestään. Muuten kaikki toimii helpolla plug-and-play-periaatteella!

Hifi-subwooferin liittäminen jo valmiiksi hyvä-ääniseen televisioon voi tuntua liioittelulta, mutta olla silti ihan paikallaan. Subwoofer toi sointiin odotetusti lisäulottuvuuden. Äänikuva kasvaa, musiikki saa lisää syvyyttä ja ääniefektit mehukkaan lisäpotkun. Keskirekisteristä ylöspäin ääni myös kirkastui, kun muiden kaiuttimien ei tarvinnut enää huolehtia alaäänistä. Toisin sanoen, lisävarustelua laadukkaalla subwooferilla voi suositella.

Yhteenveto: Philips OLED+986

Aiemmin testaamamme OLED+936-mallin tapaan on myös OLED+986 erittäin laadukas ja tyylikäs tv. Kuva on tarkka ja kontrasti loistava, ja Ambilight-valaistus tuo siihen syvyyttä. Ääni on askeleen hienompi ja muistuttaa enemmän oikeaa hifiä kuin tv-ääntä! Soinnin puolesta OLED+986 on hintansa väärti, jos on äänen suhteen nirso. Television mukana tulee sitä paitsi tyylikäs jalusta, jonka ansiosta tv seisoo siististi lattialla.

Jäimme kaipaamaan vain helpompaa näytön liikuttelu- tai säätömahdollisuutta sekä isompaa kokovaihtoehtoa heille, jotka haluavat nauttia aidosta elokuvateatteritunnelmasta kotonaan.

Karakter
Philips OLED+986 (65OLED986/12)
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Philips OLED+986:n kuvan kontrasti on mahtava ja värit eläväisiä. Ensiluokkainen ääni säestää loistavaa katselukokemusta. Saatavana vain 65-tuumaisena – jäimme kaipaamaan muitakin kokovaihtoehtoja, etenkin 77-tuumaista tai vielä isompaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Parhaat jättiruudut sarjojen, urheilun ja pelien ystäville

Ääni & Kuva
Scroll to Top